31-05-2011, 17:55
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
(26-05-2011, 22:40)simek napisał(a): Och Karol 2 - Bardzo fajna polska komedia, którą przez większość czasu oglądałem bez zażenowania, do tego bardzo często się śmiejąc, co dla naszej kinematografii jest osiągnięciem nie lada. Mógłbym Karola ogólnie uznać za bardzo dobry film, gdyby nie kilka mega irytujących rzeczy, które podczas seansu boleśnie przypominały, że kręcili to Polacy: Obejrzałem i nawet się zgodzę. Może z tym humorem trochę u mnie mniej fajnie, ale tak jak wspomniałeś - bez zażenowania i innych bluzgów. Do tego dobrze wyreżyserowane. Kamera prawie cały czas w ruchu, tu na wózku, dziesiątki ujęć z kranu - wreszcie coś dobrze zrobione! 5/10 31-05-2011, 19:32
Nie, ale tutaj jest tego o niebo więcej od przepełnionego efektami "Ciacha", czy innych komedii, gdzie w scenach dialogowych i innych kamera po prostu stoi. Tutaj co chwila coś się działo, czuć obecność operatora (w pozytywnym sensie).
31-05-2011, 20:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-05-2011, 20:22 przez gigacz.)
Eksperyment (wersja niemiecka) - film inspirowany więziennym eksperymentem z uniwersytetu Stanford. Niestety tylko inspirowany, zamiast dramatu psychologicznego wyszedł survival, a liczyłem na coś więcej. Mimo wszystko nieźle się oglądało, a do tego mamy ciekawe i dobrze zagrane postacie.
13 Assassins - fajna napierdalanka na miecze, to wszystko. Inale - nollywoodzki (czyli nigeryjski jakby ktoś nie znał tej nazwy :) ) musical. Próbowałem obejrzeć, ale po półgodzinie poddałem się. Prostacka fabuła, beznadziejne aktorstwo i słabe piosenki. W Afryce nadal bieda :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
01-06-2011, 20:04
Halloween: Powrót - widziałem jakieś pierwsze 20 minut na TVN, sądząc po tym co zobaczyłem, to gdybym dotrwał do końca uznałbym to za jedno z największych gówien jakie nakręcono. W H20 Laurie nie ucięła głowy Michaelowi, tylko jakiemuś gościowi. Co? CO?????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jamie Lee Curtis musiała naprawdę potrzebować pieniędzy, skoro zgodziła się na udział w takiej amatorce, w dodatku robiącej z jej postaci pośmiewisko. Jakby tego było mało, zginęła w żałosny sposób.
05-06-2011, 10:58
Ostatnio zabrałem się za kino koreaśnkie. Póki co trzy filmy sensacyjne mocno się wybijają:
Słodko-gorzkie życie - Bittersweet Life (2005) Man From Nowhere (2010) Ssonda - Big Bang (2007) Ogółem bardzo pozytywne wrażenia. Koreańczycy świetnie bawią się tym gatunkiem. Nie boją się pokazać trochę przemocy. Kiedy amerykańskie (i nie tylko) filmy w ostatniej dekadzie stały się coraz bardziej ugrzecznione gdzie niedorzeczne sceny cgi gonią kolejne sceny cgi, tu nadal robi się to w starym stylu: mocno czasem nawet brutalnie i co najważniejsze oferując przy tym ciekawe i ujmujące hisotorie.
"Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie zna sposobu, aby go wskrzesić." - A. Einstein
05-06-2011, 20:56 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-06-2011, 20:57 przez Tapion.)
koreańskie filmidła rozpieprzają. te trzy które wymieniłeś są bardzo dobre, polecam obejrzenie "Memories of Murder", "Chaser" i "I Saw The Devil", które są jeszcze lepsze.
05-06-2011, 22:12
Hanna - Słabe to. Zwiastun obiecuje znacznie więcej, tymczasem dostajemy prostą jak drut, nieciekawą bieganinę z dość licznymi bzdurami i głupotami. Szkoda troszkę. 5/10 w porywach.
06-06-2011, 00:36
Gdzie to widziałeś? :)
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
06-06-2011, 00:45
Reservation Road - z jednej strony nieźle zagrane i chwilami mocne studium powypadkowe. Na plus fakt, że skupia się na obu stronach wydarzenia, a nie tylko na rodzinie ofiary. Na minus motyw zemsty - ledwo liźnięty i właściwie nieodczuwalny. Zabrakło też jakiejś odrobiny szaleństwa, tak aktorskiego, jak realizacyjnego - wszystko jest tu jak po sznurku. Niemniej zły film to nie jest. Niech będzie naciągane...
7 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 06-06-2011, 15:17
Lincz - Motoduf wkręcił film w ramy westernu i na tej podstawie wystawił 7. Zrobił słusznie, bo jeśli traktować to jako dramat społeczny, to jest to ordynarnie prostacki, śmieszny momentami filmik. Ja bym zrobił z tego materiału polskiego "Hobo". Dorzuciłbym komendanta-pedofila, strażaka-piromana i jaką dziwkę, i mamy film na 8 :D
A tak: 5 / 10 06-06-2011, 16:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2011, 16:31 przez Anielski_Pyl.)
Paul - W mordę wykopany nerdservice. Film nie wywołuje niekończącej się fali śmiechu, jest natomiast klasycznym feel-good movie z klnącym, jarającym, świntuszącym, opryskliwym kosmitą. Jak ktoś nie lubi Setha Rogena to niech omija ten film szerokim łukiem. Choć to Pegg/Frost są autorami, klimaty raczej bliższe Rogenowym. Poza tym masa mniejszych i większych nawiązań do Star Warsów i filmów Spielberga. Fanboysów widziałem daawno temu i niewiele pamiętam, ale to raczej te klimaty -film robiony przez nerdów, dla nerdów.
Dla większości pewnie 6,5/10, dla nerdów 8,5/10. 06-06-2011, 17:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-06-2011, 17:16 przez Craven.)
Obrońca - pokaz umiejętności Tonego Jaa udający film :) Same umiejętności głównego bohatera są imponujące, więc oglądało się z dużą przyjemnością. Fajnie by było gdyby Tony Jaa wystąpił w jakimś amerykańskim akcyjniaku w stylu Niezniszczalnych (tylko lepszym :) ).
Sonatine - dziwny, ale bardzo oryginalny film o mafii, a właściwie o mafii na wakacjach. Zaskakuje, miejscami śmieszny, miejscami dramatyczny. Ogólnie bardzo udany film.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
06-06-2011, 18:01
Gnomeo i Julia (2011 r.), czyli Och Gnomeo, Gnomeo!
Jedyne co mogę powiedzieć to to, że pod wpływem tego filmu i ku rozpaczy moich bliskich, zdziwienia sąsiadów oraz rozbawienia znajomych, mam zamiar kupić sobie takiego małego krasnala ogrodowego. Ponieważ nie lubię dramatu Romeo i Julia, to wszelkie wariacje na ten temat też nie będą mi po drodze. Film mnie jednak przekonał. Nie wiedziałam, że tyle rzeczy może się dziać w ogrodzie. Bardzo pogodna historia o miłości dwojga hm... istot, których dzieli kolor czapeczki i ogrodzenie. Całkiem fajna i pomysłowa scena z Shakespeare'em w parku. Urzekająca i przebojowa Julia. Julia naszych czasów. Julia waleczna, Julia zaradna, Julia ubrana w czarną skarpetkę. Brakuje mi jednak wyraźnego zakończenia a i dubbing nie jest jakiś rewelacyjny. Znudziło mi się już to seplenienie Pazury. Ogółem bardzo ciekawy pomysł, nietuzinkowy, niebanalny. Moja ocena 6/10 nie mogę dać więcej, bo film mocno odstaje od Shreka 08-06-2011, 10:39 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 242,969 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,789 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,199 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,446 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,345 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,715 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,156 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 324 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 3 gości |