Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Corn napisał(a):Capitalism: A Love Story - Świetna komedia, polecam.

I na chooj oglądasz takie bzdety? :) Już lepiej poczytaj Marksa - miał 100x mądrzejsze przemyślenia na temat kapitalizmu niż ta spasiona, czerwona kurwa :)

Odpowiedz
Mental, nie obrażaj kurew, litości.

Odpowiedz
Cytat:I na chooj oglądasz takie bzdety? :)
Bo dobrze jest nie lekceważyć przeciwnika. Poza tym byłem ciekaw co nowego wyczaruje Moore po swoim Sicko.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Harry Potter and the Chamber of Secrets- jest o wiele lepiej niż w pierwszej części, ogląda się to duża fajniej, ale wciąż czegoś brakuje. Jak dla mnie wciąż wieje nudą, a historia przedstawiona w filmie nie porywa. Dalej oglądając drugą cześć, czułem, że to tylko wstęp do czegoś większego.
Podsumowując zaliczam na plus, gdyż to mimo wszystko idealny film na niedzielne popołudnie z dziećmi.
3/6

ps. Wciąż nie stwierdziłem czarnych mszy, nie zacząłem pluć na krzyże i żadne nieczyste siły nie kręciły mną po podłodze jak wskazówkami zegara:)

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban- łał, wreszcie obejrzałem dobrego Pottera. Nie żebym jakoś szczególnie się zachwycał, ale w końcu jest ciekawa historia, jest klimat i emocje. Podobało mi się trzymanie filmu w ciemnej kolorystyce, ogólne spowicie lokacji w mroku i kilka fajnych scen(jak na przykład klimatyczna scena w pociągu, kiedy pierwszy raz Harry spotyka Dementora.
Jedyne co mnie irytowało to powtarzająca się wrzeszcząca gęba Oldmana na listach gończych:)
5-/6
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Panowie, a gdzie można (najlepiej po polsku) poczytac o tych manipulacjach stosowanych w dokumentach Michaela Moore'a?
Kiedys obejrzałem kilka jego filmów, wiec ciekawym.

Odpowiedz
Swego czasu John Stossel wytykał wszystkie manipulacje Moore'a. Chyba na Youtube był odcinek temu poświęcony, ale głowy nie dam.
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
20/20 Sick in America: Whose Body is it Anyway? <ok>
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Moore się skończył na "Zabawach z bronią". To był ostatni jego dokument, który dało się oglądać bez skurczów twarzy.

Odpowiedz
Który też miał od pyty przekłamań, wyolbrzymiania i ściemy.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Nie przeczę, ale miał też świetne tempo, narrację i pomysły (jak animowana historia USA).

Odpowiedz
Sorry, ale dokument ma być przede wszystkim rzeczowy. W dupie mam oprawę, kiedy oglądam coś dla suchych faktów.
--
Laozi

Odpowiedz
Sorry, ale większość dokumentalistów ma w dupie suche fakty, kiedy liczy się zaszokowanie i zmanipulowanie odbiorcy ;)

Odpowiedz
Wtedy to już nie są dokumentaliści :)
--
Laozi

Odpowiedz
Gwahlur napisał(a):Panowie, a gdzie można (najlepiej po polsku) poczytac o tych manipulacjach stosowanych w dokumentach Michaela Moore'a?

Jednym z ludzi, którzy zajmują się (niejako przy okazji) tropieniem kłamstw Moore'a jest Michael Huemer:

http://home.sprynet.com/~owl1/bowling.htm

Niestety po angielsku, ale za to z masa ciekawych linków.

Innym gościem jest John Stossel (filmy i programy publicystyczne tego pana nadawane przez Foxa dostępne są na tubie po polsku).

Wracając jeszcze na sekundę do Huemera - jego teksty są na bieżąco tłumaczone przez pracowników IM:

http://mises.pl/blog/2011/03/06/huemer-czy-mamy-prawo-posiadac-bron/
http://mises.pl/blog/2011/07/08/huemer-amerykanska-niesprawiedliwa-wojna-narkotykowa/

Odpowiedz
Wrecked - pomysł był całkiem niezły: facet budzi się ranny w roztrzaskanym wozie, nie wie kim jest i jak się nazywa, obok leżą trupy, a pomocy drogowej nie widać (całość rozgrywa się na leśnym zadupiu). W roli głównej Władysław Szpilman, który swoim orlim nosem bije w widza charyzmą, fizycznością i wiarygodnością - zwłaszcza gdy musi tarzać się w błocie i wspinać na klif ze złamaną nogą. Bluzgać też umie (a rzuca mięchem często). Niestety po 30 minutach formuła okazała się wyczerpana, a reżyser z fajnego tematu robi sobie jakieś popłuczyny po Memento. Zakończenie jest zaś tak banalne, że jakakolwiek analiza kto-kim-jest-i-czy-aby-nie-jest-on-zjawą nie mają w zasadzie znaczenia. Na plus zdjęcia (bardzo, bardzo, bardzo dobrze skrojony filmik, tu muszę ukleknąć i pocałować autora w stopy), scenograficzny minimalizm i kilka ciekawych patentów jak np. sikanie z przygwożdżoną nogą :)

[Obrazek: wrecked_03.jpg]
Brody po wizycie na polskim stadionie :P

Pierwsze 30 minut 8/10
Reszta 4/10
razem 6/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Bracie, gdzie jesteś? - nadrabiam zaległości w Coenach. No i cóż, moim zdaniem ten film to jeden z ich słabszych. Tylko genialny Clooney, (świetny pomysl z dbaniem o fryz), fajna Holly Hunter, zdjęcia i muzyka. Nie podeszła mi coś ta konwencja kina drogi i jego przerysowany świat. Strasznie irytował Turturro z tym swoim ciągłym grymasem. Jest jeszcze taki Tim Blake Nelson, chyba najbrzydszy aktor świata. Fajnie, że chociaż nie za długi był ten film i piosenki country miłe do posłuchania.

Odpowiedz
Country? :)
--
Laozi

Odpowiedz
toż to jeden z najlepszych filmów Coenów. Świetna zabawa formą i treścią + genialna muzyka!

Odpowiedz
The Tunnel - niebywałe, jednym z najlepszych filmów grozy ostatnich lat jest produkcja sfinansowana przez internautów (miała być w całości - 1 dolar za jedną klatkę filmu, czyli 135 tys ludzi musiało dokonać zakupu, ale inicjatywa, niestety, nie powiodła się w takim stopniu jakby tego chcieli) i dystrybuowana oficjalnie w sieci bittorrent.

Pomysł jest prosty - dziennikarka i jej ekipa schodzi do opuszczonych tuneli pod Sydney by zbadać sprawę zaginięć bezdomnych i dowiedzieć się, dlaczego władze zrezygnowały z planu wykorzystania podziemnych struktur w gospodarce wodnej miasta. Jak nie trudno się domyślić, wkrótce sprawy przybiorą zły obrót.

Klimat jest fenomenalny, sceny w których bohaterowie spotykają to świetne i odznaczające się pokaźną dawką grozy. Jest tylko jedno ale, za to bardzo poważne:
7/10. Byłoby 8, ale zakończenie niestety za bardzo wpływa na odbiór całości, bardzo dobrej, ale jednak.

Odpowiedz
'Mefisto o Food Inc napisał(a):jest produkcja masowa, w której nie dba się praktycznie o nic - i to właśnie z niej wszystko rozchodzi się do fastfoodów (a poza tym film odnosi się głównie do USA - w Polsce możemy być jeszcze w miarę spokojni). :)

Pracowałem przez jakiś czas w UK w rzeźni, która zaopatrywała w burgery większość brytyjskich McDonaldsów i mieszkańców tej części Europy mogę uspokoić, że wszystkie krowy pochodziły z ekologicznych upraw :)

A sam film bardzo spoko, choć druga część, dotycząca soi, jakby nudniejsza. Mimo wszystko warto zobaczyć. Choć jeśli chodzi o traktowanie samych zwierząt, to film jest bardzo lajtowy. Parę miesięcy temu widziałem chyba na wykopie kilkunastominutowy dokument o traktowaniu zwierząt przeznaczonych na ubój, przy którym te kadry z filmu (jak np. ta z wózkiem widłowym) to wieczorynka.
Ale, żeby nie było - wiem, że nie to było głównym tematem Food, Inc. ;)

8/10

Ale zbieg okoliczności :) Wczorajszy Wykop - Ponad 270,000 farmerów z USA złożyło zbiorowy pozew przeciwko Monsanto

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon