6 / 10
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
25-08-2011, 16:26
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Made In Britain - telewizyjne filmidło z wczesnych lat 80. z rewelacyjnym, młodym Rothem, który niesie na swoich barkach w sumie pustą, społecznie zaangażowaną, ale nie angażującą przesadnie widza historię (w drugiej połowie, bo pierwsza, do momentu zamknięcia Rotha w izolatce jest świetna). Ot, kolejny filmik o mającym wszystko w dupie skinheadzie. Warto obejrzeć właściwie tylko dla ww Rotha.
6 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 25-08-2011, 16:26
Wolny dzień Ferrisa Buellera - świetny film. Wątek Ferrisa bardzo zabawny. Wątek Camerona ciekawy i inteligentny. A całość świetnie zrealizowana i zagrana. No i Charlie Sheen :) 9/10
Buntownik bez powodu - klasyka, która jednak nie zestarzała się tak bardzo. Kultowa rola Deana, bardzo dobry scenariusz i wiele świetnych scen (gra w cykora). 8/10 Która tam jest godzina? - tym razem film Tsaia jakoś szczególnie do mnie nie trafił. Niby wszystko ok, ale całość pozostawiła mnie kompletnie obojętnym na losy bohaterów. Poza tym scenariusz mnie nie przekonuje, jak tak źle było głównej bohaterce w Paryżu to trzeba było wracać, a nie łazi smutna po ulicach i tyle z tego ma. W końcu była tylko na wakacjach i nic jej we Francji nie trzymało. Za to scena z karaluchem świetna :) 6/10
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
25-08-2011, 20:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-08-2011, 20:40 przez Azgaroth.)
Fast Five - mój pierwszy kontakt z kultową seryjką dla dresów. Głupota w trzy dupy, ale miło się oglądało. Sceny akcji przegięte na maksa, lecz mają dobre tempo i są na tyle zróżnicowane, że nie nudzą. Można obejrzeć.
6+/10 25-08-2011, 21:38
Doczekać zmroku (Wait until dark), 1967 r. Terence Young
Ten film to przede wszystkim gra dwóch aktorów: Audrey Hepburn i Alana Arkina. Maestria. Reżyser osiągnął niezwykły efekt niezwykle prostymi i w sumie skromnymi środkami. Wysoka kultura filmowa Hepburn, chciałoby się powiedzieć jak zawsze. A tu jest jeszcze bardziej filigranowa i elegancka. Jeszcze bardziej subtelna i delikatna. Krucha. Chowająca się za lodówkę. Ale też niesamowicie inteligentna. Przebiegła. Zmyślna. Niszcząca żarówki i oświetlenie. Doskonała w swej roli po prostu. Moja ocena 9/10 25-08-2011, 22:09
Moim zdaniem rola w "Doczekać zmroku" to najlepsza kreacja aktorska Hepburn. Arkina już zapomniałem, bo film oglądałem dawno, ale Audrey zapada w pamięć i zaskakuje, choć jest to rola równie pozytywna i równie subtelna, co w jej wielu poprzednich filmach. Inny jest tylko gatunek (thriller).
25-08-2011, 22:41
Heartbreak Ridge - czysta zajebioza, mimo iż druga godzina wyraźnie gorsza od genialnej pierwszej. Clint wali tu takie teksty i odstawia takie akcje, że jestem blady - do moich ulubionych należy scena, w której ostrzeliwuje swoich żołnierzy z kałacha, żeby ci przywykli do odgłosu broni przeciwnika :)
9/10 25-08-2011, 22:51
In Bruges - stężenie kultowych tekstów padających na minutę przekracza w tym filmie wszelkie granice. Ale jakoś nikt ich nie pamięta. W ogóle nikt nie pamięta tego małego dzieła sztuki - jednego z najlepszych filmów ostatniej dekady. A to komedia mądra i zajebista jednocześnie.
- Pedalskie piwo dla ciebie, normalne dla mnie, ponieważ jestem normalny. How awesome is that? 10/10 25-08-2011, 23:41
Pospacerowałbym sobie po Brugii:) Miasto jest tutaj tak pięknie sfilmowane, że można się zakochać. I ta melodia. Nucę sobie od czasu do czasu.
Doskonały film, choć faktycznie żadnego tekstu nie pamiętam. Ale to po prostu słaba pamięć. A co do Colina, czemu Philu miałbyś czuć wiochę?:D Tak bez zaglądania na filmweba, nie przypominam sobie go w słabej roli. 26-08-2011, 00:03
Też bardzo lubię In Bruges, ale od tamej pory nie widziałem Colina w dobrej roli, więc daleko mi do Phila :)
Closer - Podchodziłem trochę jak pies do jeża, ale to znakomity film. Ciekawe postacie, doskonałe aktorstwo, świetnie rozpisana historia. Zabiła mnie scena flirtu w internecie ;) 9/10 The Great Dictator - z dwóch wątków składających się na ten film zdecydowanie wolę dyktatorski, ten fryzjerski jakoś się rozwleka za bardzo. Kilka doskonałych scen (taniec z globusem, wcinanie deserów, dyktowanie listu, golenie do muzyki), mniej slapsticku niż się spodziewałem, sporo zabawnych tekstów - bardzo ok film. Kramer vs Kramer - znudził mnie ten film. Godzina oglądania Hoffmana opiekującego się synem i 20 min rozprawy w sądzie - nie wiem, czy to się tak zestarzało, czy ograło, ale nie ruszył mnie ten film.
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 26-08-2011, 00:11 (26-08-2011, 00:11)wujo444 napisał(a): Kramer vs Kramer - znudził mnie ten film. I pomyśleć, że ta definicja nijakości wygrała walkę o Oscara z takimi dziełami jak "Czas Apokalipsy" i "Cały ten zgiełk" :P Nieogarniam, dałbym temu co najwyżej nominacje za role aktorskie, które też nie należą do jakichś arcywybitnych. 26-08-2011, 00:43 (26-08-2011, 00:03)patyczak napisał(a): Pospacerowałbym sobie po Brugii:) Miasto jest tutaj tak pięknie sfilmowane, że można się zakochać. I ta melodia. Nucę sobie od czasu do czasu. I tak najlepszy jest pies - po prostu megakult :)
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 26-08-2011, 01:00 (26-08-2011, 00:43)Albertino napisał(a): I pomyśleć, że ta definicja nijakości wygrała walkę o Oscara z takimi dziełami jak "Czas Apokalipsy"A nie wiem, zasnąłem na Czasie... , może dlatego ;d
Im częściej na mnie kamieniem rzucicie,
sami złożycie stos - - stanę na szczycie. Grastroskopia - Bortal dobrze wpływa na trawienie gier 26-08-2011, 01:04 (26-08-2011, 00:03)patyczak napisał(a): A co do Colina, czemu Philu miałbyś czuć wiochę?:D Tak bez zaglądania na filmweba, nie przypominam sobie go w słabej roli. Oglądałem ostatnio "Podróż do Nowej Ziemi" i moim zdaniem kiepsko zagrał. Wyglądał tak, jakby się cały czas zastanawiał "co ja tu robię" ;) Zgadzam się, że jest dobrym aktorem, rzadko widziałem go w słabej roli, ale u Malicka był kiepski lub co najwyżej przeciętny. 26-08-2011, 09:09 (25-08-2011, 22:51)Mental napisał(a): Heartbreak Ridge - czysta zajebioza, mimo iż druga godzina wyraźnie gorsza od genialnej pierwszej. Clint wali tu takie teksty i odstawia takie akcje, że jestem blady - do moich ulubionych należy scena, w której ostrzeliwuje swoich żołnierzy z kałacha, żeby ci przywykli do odgłosu broni przeciwnika :) Popieram film cholernie dobry przez pierwszą godzinę od akcji na Grenadzie trochę robi się słabo ale można przeżyć. Najlepszy to jest tutaj głos Eastwooda, zawsze jest chropowaty ale tutaj nadaje on niezwykły wyraz każdej kwestii :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 26-08-2011, 11:40
Dialogi w tym filmie to czysta perfekcja.
- Może się poznamy? Jestem Jones... - Highway, tylko mnie nie dymaj.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
26-08-2011, 11:43
Christine - nie mam pojęcia, który raz ten film widziałem. Ale zawsze tak samo się na nim bawię. Jeden z tych kultowych, które pomimo wad, są po prostu nietykalne. Przynajmniej dla mnie. 8/10
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 26-08-2011, 18:57 (25-08-2011, 23:41)military napisał(a): [W ogóle nikt nie pamięta tego małego dzieła sztuki Akurat na tym forum popularność tego filmu jest bardziej niż przyzwoita. ;) 26-08-2011, 20:10 military napisał(a):How awesome is that? 10/10 Ode mnie też 10/10. - Chciałem go okraść, ale odebrał mi spluwę. Była pełna ślepaków i strzelił mi ślepakiem prosto w oko. Lekarze mówią, że już nigdy nie będę widział na to oko. Ralph Finnes: Według mnie to twoja wina. - Co?! - Jeśli okradasz gościa i masz ze sobą same ślepaki, dajesz sobie odebrać broń i dajesz się postrzelić w oko ze ślepaka, co oznacza, że ta osoba musiała stać blisko, wtedy to wyłącznie twoja wina, bo jesteś pizdą. Więc przestań jęczeć i się ku*wa rozchmurz. :) :) 28-08-2011, 02:04
Trust - faktycznie fajny film, i już od pierwszej sceny łatwo zrozumieć czemu tak bardzo spodobał się Klarolowi :> Film jest bardzo lekki, przyjemny, a przy tym tak bardzo przyziemny i szczery, scenariuszowo majstersztyk, niemniej jestem nieco bardziej wstrzemięźliwy i dla mnie pozostanie chyba "jedynie" bardzo dobry - choć łatwo się w nim zakochać, nie przeczę :)
8 / 10
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 28-08-2011, 02:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-08-2011, 02:54 przez Mefisto.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 242,967 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,789 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,197 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,446 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,743 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,345 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,712 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,155 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 324 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |