Krótka piłka, czyli mini-recenzje
The Sunset Limited - wyłączyłem po 40 minutach. Nie wiem, może później się "rozkręca", ale nie byłem w stanie wysłuchiwać blubrów wygadywanych przez Samuela L. Jacksona.

Odpowiedz
Ja także wyłączyłem po jakichś 40 minutach. Ta rozmowa była tak sztuczna, niepotrzebnie przeintelektualizowana, że nie mogłem tego znieść. Uwielbiam filmy gadane, ale to było przegięcie:)

Widząc takie wysokie oceny dochodzę do wniosku, że albo miałem kiepskie napisy, albo jestem za głupi:D

Odpowiedz
(07-09-2011, 06:43)Hitch napisał(a): Wyzywam cię - "Wiecznie Młody" :)

Bardzo przyjemny, 'a feel good movie' - i co?
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Ja też lubię ten film, ale to było do Mentala :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Oszukać przeznaczenie 5 (Final Destination 5) 2011 r., reż. Steven Quale

Film obejrzałam trochę z musu. Nie miałam tego ochoty dotykać nawet kijem przez szmatę. Numer 5 stanowczo mnie odrzucał już na samym początku. Piąta część? Czy to się nigdy nie skończy? Ile osób trzeba jeszcze uśmiercić, żeby dać temu spokój? Potem stwierdziłam, że może to być coś całkiem fajnego. Nie było. Wynudziłam się jak diabeł na pokucie. Nic mi się w tym filmie nie podobało. Nie ma ani jednej rzeczy, która by mnie zafrapowała, zaciekawiła. Totalna amatorszczyzna. Nawet nie potrafię tego jakoś sensownie wyrazić. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że chciało mi się śmiać, a nie powinno. Laserowa korekta wad oczu? Klinika? Co to do licha było??? Doprawdy film trudny do zniesienia.

Moja ocena 2/10

Odpowiedz
@Hitch

Tego filmu z Melem nie widziałem, ale mam zamiar obejrzeć, może jeszcze w najbliższy weekend.

Odpowiedz
(08-09-2011, 15:00)Kubeczek napisał(a): Oszukać przeznaczenie 5 (Final Destination 5) 2011 r., reż. Steven Quale
(...)
Moja ocena 2/10
I tak wysoko cenisz. Ja byłam na tym w kinie, na CzyDe - nie mój pomysł, nie moja wola. W każdym razie u mnie ma 1/10 - jeden punkcik za scenę na sali gimnastycznej która jako jedyna trzymała jako tako w napięciu.

"I think we can put our differences behind us. For science. You monster."

Odpowiedz
(07-09-2011, 20:05)Perfik napisał(a): The Sunset Limited - wyłączyłem po 40 minutach. Nie wiem, może później się "rozkręca", ale nie byłem w stanie wysłuchiwać blubrów wygadywanych przez Samuela L. Jacksona.

Co jest nie tak z gadkami Jacksona? B. dobrze pasują do nawróconego ex-convicta.
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
Nie jestem w stanie słuchać takich tekstów tak w realu, jak i w filmach. Czuję się po prostu indoktrynowany :) Z tego samego powodu, nie mogłem nigdy przebrnąć przez pierwsze 10 minut The Last Exorcism.

Odpowiedz
Trust (2010) - drugi film w dorobku Davida Schwimmera, tym razem "Ross Geller" wziął na warsztat raczej standardowy motyw nieletniej dziewczyny, która spotyka w sieci "Jasia, i też ma 14 lat". Potem Jaś ma nagle lat 20, potem 25, a jak to się kończy... Hmmm nie zdradzę ;) Porządny dramat z delikatnym skrętem w kierunku thrillera, dobre role (zwłaszcza Clive Owen i młoda) i niezła końcówka - tu przyznam, że Schwimmer mnie autentycznie rozpieprzył dodatkową sceną przy napisach końcowych.

7/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
(08-09-2011, 20:24)Perfik napisał(a): Nie jestem w stanie słuchać takich tekstów tak w realu, jak i w filmach. Czuję się po prostu indoktrynowany :) Z tego samego powodu, nie mogłem nigdy przebrnąć przez pierwsze 10 minut The Last Exorcism.
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że postać Jacksona indoktrynuje? :P Taki jest jej cel.

Odpowiedz
(08-09-2011, 20:24)Perfik napisał(a): Nie jestem w stanie słuchać takich tekstów tak w realu, jak i w filmach. Czuję się po prostu indoktrynowany :)
A sam film..."ciężko wchodzi", momentami przeintelektualizowany, ale ma dużego plusa za przedstawienie dyskusji "wierzący vs ateiści".
A w zasadzie za uniknięcie zagrań typu: "Jezus był kosmitą" "Kościół to ZUO!", ale wzięcie na warsztat samego konceptu życia po śmierci (i, co warto odnotować, bez prób udowodnienia istnienie/nieistnienia tego zjawiska) i nieszablonowe, dosadne ocenienie go przez Jonesa(a w zasadzie przez McCarthy'ego).

Ocena: Zabij, nie wiem :D Ale byłoby na pewno coś od siódemki wzwyż.

Odpowiedz
I Love You Phillip Morris - o rety, ale film. Taka komedia wymieszana z dramatem. Główny bohater Steven (istnieje naprawdę) to cwaniak jakich mało, gej, oszust, krętacz... jego pomysły na wyjście z kicia naprawdę zaskakują. Momentami naprawdę autentycznie się zaśmiałem. Najlepsze są wszystkie sceny gdy bohater Carreya udaje kogoś innego i musi błysnąć intelektem. 7/10

Odpowiedz
Snappik, obejrzyj do końca i nie pieprz. Ten film to żadna katolska indoktrynacja, a wręcz odwrotnie, bo nie zostawia złudzeń co do naszego miejsca w entropicznym świecie. Osiem!
Dyskretny urok burżuazji, Ran, Terminator 2, Big Lebowski, Fanatyk, Cries and whispers, Annie Hall, Eraserhead, Mroczny przedmiot pożądania, Noc na Ziemi, Lot nad kukułczym gniazdem, Capote, Boogie Nights, Zed i dwa zera, Żywot Briana.

Odpowiedz
Rozumiem, że to do mnie? :) I nie, nie obejrzę do końca. Jeśli film nie był mnie w stanie zainteresować dosłownie niczym w przeciągu 40 minut, nie sądzę by nagle miało się to zmienić. Jeden!

Odpowiedz
Ten film jest tak daleki od taniej indoktrynacji i propagandy religijnej, jak tylko można. A może tylko ja go tak odebrałem?
Fenomenalnie zagrana gadka dwóch facetów o rzeczach ostatecznych. Ostatnio kręcą mnie filmy oszczędne w formie, za to nasączone treścią.

Odpowiedz
The Beaver - nieumiejętnie wyważone proporcje? Gdzie? Polecam obejrzeć drugi raz, tym razem z pełną świadomością problemu Waltera. Szkoda że życie prywatne Mela zaszkodziło tej produkcji, bo zagrał tu chyba najlepszą rolę w karierze. Plus świetny Yelchin, bardzo dobra Foster no i Lawrence, która z drobnej roli wycisnęła jakieś 300%.

Odpowiedz
I'm not there - kapitalna Blanchett i świetny Ledger. Pozostała część obsady nie zawodzi, ale w porównaniu z tą dwójką, to daleki plan, niekiedy mało wyrazisty. Reszta za bardzo chaotyczna i trochę za dużo w tym pieprzenia. Bardziej taki eksperyment, jak film.

6-7 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
(10-09-2011, 11:58)Mierzwiak napisał(a): The Beaver - nieumiejętnie wyważone proporcje? Gdzie? Polecam obejrzeć drugi raz, tym razem z pełną świadomością problemu Waltera.

Pomimo problemu Waltera w filmie dominuje atmosfera letniego kina familijnego, a niby dramat rozpoczyna się dopiero w trzecim akcie. Jest to przy tym tak widoczne, że dla złapania świadomości nie będę nawet proponował ponownego seansu. ;)

Swoją drogą - wiadomo już może czy i kiedy Bóbr będzie miał premierę w polskich kinach? Bo bardzo mnie ciekawi po pierwsze w jaki sposób ten film będzie próbował wypromować dystrybutor, a po drugie z jakimi opiniami spotka się wśród krytyków.

Odpowiedz
Nie wydaje mi się, żeby w ogóle zagościł w naszych kinach. Wydadzą na DVD za pół roku i tyle.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon