Gry
(18-11-2011, 22:34)piXi napisał(a): Niektórzy chyba nie rozumieją, że jakość grafiki to nie różnorodność scenerii, różnorodność przeciwników czy wymyślność plansz...
A kto tak twierdzi? Bo ja nic takiego nie napisałem.

U3 to gra PIĘKNA, i brak wygładzania krawędzi tego nie zmienia.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Każda z wersji powstawała niezależnie i miała w pełni wykorzystywać możliwości sprzętu.

Nie wiem skąd masz takie informacje skoro sam szef Cryteku w wywiadzie udzielonym podczas prac nad grą mówił wyraźnie, że tworzą pierwszy tak zaawansowany engine multiplatformowy, a po premierze uznał, że był to jednak błąd bo z PC mogli wyciągnąć więcej gdyby właśnie tworzyli niezależnie. To właśnie z tego powodu pierwszy rzut nie wykorzystywał DX 11. Niezależnie to był tworzony BF3 ze swoim Frostbite 2.0 a i tak nic tym nie osiągnięto.

Mierzwiak napisał(a):Co do samej grafiki, jakkolwiek dobre by to nie było technicznie, to wygląda po prostu nudno, nudno i jeszcze raz nudno. Jedna wielka nijakość.

Kwestia gustu Mierzwiak. Ja gram i co chwilę się łapię na tym, że zostaję zaatakowany znienacka przez wroga, bo zamiast pilnować własnej dupy oglądam widoczki. Pomijam totalnie odjechany gameplay, który wreszcie w jakimś FPS nie polega tylko na zasuwaniu do przodu i zdejmowaniu kolejnych kretynów. Ale czytając krytykę tej giery w internecie widać, że to też kwestia gustu.

Mierzwiak napisał(a):Powtarzam: na razie nie ma ładniejszej gry niż Uncharted 3 z bardzo prostego powodu - nawet najlepsza technologia przegrywa w starciu z artyzmem.

Z drugą częścią tego stwierdzenia się zgadzam. Dlatego Uncharted 3 ma się nijak do:

[Obrazek: HW2-0001.jpg]

[Obrazek: homeworld2015_2.jpg]

Homeworld 2... Tyle lat minęło, a bez dwóch zdań jest to dla mnie Best Looking Game Ever

I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
Polygamia zamieściła w newsach screeny z GTA5, którym już dawno udowodniono bycie śmierdzącymi fejkami.
Żal.pl
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
Cytat:Z drugą częścią tego stwierdzenia się zgadzam. Dlatego Uncharted 3 ma się nijak do:
A te screeny co mają udowodnić niby? :P

Odpowiedz
Hitch napisał(a):Pixi, szkoda, że dałeś screena z wersji multiplayer, która ma grafikę potężnie okrojoną w stosunku do singla.

Czyli, że ten screen który dałem to nie jest gra Uncharted 3? ;-) Poza tym screen miał zobrazować tylko kiepski antyaliasing, który występuje w obu trybach na tym samym poziomie...

(18-11-2011, 22:43)military napisał(a):
Cytat:jakość grafiki to nie różnorodność scenerii, różnorodność przeciwników czy wymyślność plansz...

Jakość grafiki to WŁAŚNIE to.

Rozumiem, że Gran Turismo 2 na PSX ma lepszą grafikę od Gran Turismo 5 Prologue na PS3 bo ma więcej tras (różnorodność scenerii) i więcej samochodów (różnorodność przeciwników)? ;] Bez komentarza...

(19-11-2011, 07:47)Mierzwiak napisał(a): U3 to gra PIĘKNA, i brak wygładzania krawędzi tego nie zmienia.

A czy gdzieś napisałem, że nie jest piękna? To wcale nie zmienia faktu, że pod względem graficznym jest technologicznie (jeśli chodzi o liczbę polygonów, fizykę postaci i świata nieożywionego, oświetlenie, teksturowanie i cieniowanie) miałka na tle najnowszych PC-owych tytułów...

Swoją drogą polecam http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika_trójwymiarowa#Szczeg.C3.B3.C5.82owe_poj.C4.99cia (marne źródło wiedzy, ale zawsze) - pokazuje jakie elementy i pojęcia odnoszą się do grafiki 3D (grafika 2D jest jej podzbiorem)... Bo niektórzy chyba pojęcia "ocena grafiki" nie rozumieją... ;-)
thug life

Odpowiedz
(19-11-2011, 12:18)Khet napisał(a):
Cytat:Z drugą częścią tego stwierdzenia się zgadzam. Dlatego Uncharted 3 ma się nijak do:
A te screeny co mają udowodnić niby? :P

Ekhm.... noooo... ten.... Że artyzm jest ważniejszy niż zaawansowanie techniczne? Myślałem, że... jakby to powiedzieć... że to oczywiste :P

Choć screeny mogłem lepsze wybrać to fakt :P

piXi napisał(a):Swoją drogą polecam http://pl.wikipedia.org/wiki/Grafika_tró...j.C4.99cia (marne źródło wiedzy, ale zawsze) - pokazuje jakie elementy i pojęcia odnoszą się do grafiki 3D (grafika 2D jest jej podzbiorem)... Bo niektórzy chyba pojęcia "ocena grafiki" nie rozumieją... ;-)

W różnych zestawieniach różnie do sprawy podchodzą. Raz biorą pod uwagę piękno artystyczne, raz zaawansowanie techniczne. Pisząc o Crysis 2 miałem na myśli to drugie tym bardziej, że trochę siedzę w temacie Cinema 4D czy 3D Studio Max i pierdolety w stylu polygon, shader itp. nie są mi obce. Nie zmienia to faktu, że oceniając "grafikę" można patrzeć na sprawę dwojako i nic tu encyklopedyczne definicje nie zmienią. Coś co rozwala konkurencję w przedbiegach pod względem technicznym może się zwyczajnie niektórym nie podobać - tak jak właśnie wspomniane Crysis 2, które mnie - człowieka obserwującego czasem postęp renderingu przez kilkanaście godzin - zwyczajnie otumaniło mocą :)

Tymczasem przykład Homeworlda 2, który zapodałem to właśnie podejście od drugiej strony. Grafa stara, ale "concept design" jest powalający nawet po latach. Pomijam już, że Khet zdążył mi zobrazować jak dupne screeny wybrałem ;) Może tylko wybrane przygodówki LucasArts (później LucasFilm) mogą zaproponować coś równie ponadczasowego.

I was always criticized for style and content, but I enjoy trying to tell stories a different way - Tony Scott

Odpowiedz
Cytat:A czy gdzieś napisałem, że nie jest piękna? To wcale nie zmienia faktu, że pod względem graficznym jest technologicznie (jeśli chodzi o liczbę polygonów, fizykę postaci i świata nieożywionego, oświetlenie, teksturowanie i cieniowanie) miałka na tle najnowszych PC-owych tytułów...
Których niby?:] Jeśli AA jest tu jedynym wyznacznikiem jakości, to nie mamy o czym gadać, bo akurat cieniowanie czy oświetlenie to w U3 małe mistrzostwo - nawet w porównaniu z nowymi grami PC. Zresztą zabawne, że porównują gry PCtowe do konsolowych ZAWSZE wyciąga się tylko te różnice na niekorzyść tych drugich, ale jakoś zapomina się o tym czego na PC nie ma.

Odpowiedz
W ogóle czemu ma służyć to czepianie się "Uncharted"? Nie ma antyaliasingu, big fucking deal. Ale pokazać gry wyglądającej po prostu lepiej już nie jesteś w stanie. A szczerze lata mi koło pindola, jaka technologia została użyta, a jaka nie do wyświetlania wizualiów gry, póki kupuję wszystko, co się dzieje na ekranie bez zająknięcia i potrafię w każdym levelu przycupnąć na chwilę by podziwiać kunszt twórców. Nie było chyba głupszej rzeczy do przywalenia się, bo jakoś nigdy bym nie stwierdził, że czegokolwiek brakuje grafice z "Uncharted". Miliony innych graczy podobnie.

[Obrazek: uncharted-2-among-thieves-20090115041035897.jpg]
No, obleśne to wszystko jak cholera. Nie da się grać, bo nie ma antyaliasingu!
--
Laozi

Odpowiedz
Hitch - pomimo, że mam zboczenie "techniczne" z racji mojego graficznego zawodu, zgadzam się całkowicie. Widziałem gierkę na tegorocznych targach IFA na PS Vita (okazuje się, że był to niejaki prequel - Uncharted: Golden Abyss) i wyglądało to bosko. Nie potrafiłem odłożyć konsoli na miejsce. Technicznie nie rozwalało łba, ale wyglądało po prostu obłędnie.

Odpowiedz
No więc skoro wersja na PSVita rozwala, to co dopiero powiedzieć o pełnoprawnych częściach ;)

Odpowiedz
Nie wiem, nie widziałem, nie grałem :)

Odpowiedz
Gameplaye na Youtubie nie śmierdzą :)
--
Laozi

Odpowiedz
(19-11-2011, 15:39)Hitch napisał(a): Gameplaye na Youtubie nie śmierdzą :)
Patrz Pan! Dobrze gada!

Odpowiedz
Ale oglądanie gameplayów na YT to jak... oglądanie gameplayów na YT. Najlepiej samemu usiąść przez TV i wsiąknąć, żeby potem nie psioczyć o aliasingu na screenach i w okienku przeglądarki;)

Odpowiedz
Cytat:Nie było chyba głupszej rzeczy do przywalenia się, bo jakoś nigdy bym nie stwierdził, że czegokolwiek brakuje grafice z "Uncharted".

Wyjdzie Uncharted 4 lub 5 na PS4 to pogadamy o tym czego brakowało w poprzednich częściach, a co będzie w nowych (i będzie wychwalane pod niebiosa)... Widocznie małą wyobraźnie masz skoro niczego Ci nie brakuje w grafice z U3.... ;-)

Cytat:Najlepiej samemu usiąść przez TV i wsiąknąć, żeby potem nie psioczyć o aliasingu na screenach i w okienku przeglądarki;)

Najlepiej samemu odpalić Crysis 2 (albo np. CoD: MW3 czy Battlefield 3) na PC z maksymalnymi ustawieniami i wtedy pisać o grafice w Uncharted 3.

Tak poza tym:

-> Seria Uncharted to zajebiste gry.
-> Grafika z serii Uncharted nie przeszkadza w grze.
-> Crysis 2 na PC ma nieporównywalnie lepszą grafikę od Uncharted 3.
-> Większość nowych gier na PC bije pod względem graficznym konsolówki na łopatki.

Tyle ode mnie w temacie grafiki Uncharted 3.
thug life

Odpowiedz
Pixi, jesteś typem gracza którego szczerze nie lubię. Według ciebie pewnie to jest brzydka grafika:

[Obrazek: 1282644969.jpg]
[Obrazek: patapon_2.jpg]
[Obrazek: 1-3Crash_Bandicoot1.jpg]
[Obrazek: shadow-of-the-colossus-20050927025333795.jpg]
[Obrazek: machinarium4.jpg]

Bo przecież albo nie ma shaderów, albo jest 2d, i najmilsze co można o niej powiedzeć, to to, że nie przeszkadza w grze. Uruchomcie Crysis 2 na PC i wtedy oceniajcie grafikę. To jasne jak słońce, że o pięknie lub brzydocie obrazu świadczy liczba pociągnięć pędzlem.

Odpowiedz
Czy mógłbyś zdradzić tajemnicę z jakiego dzieła pochodzi fotka nr 4?

No i Crash Bandicoot... ehhh

Odpowiedz
4 - Shadow of the Colossus.

A Crash jest do dziś piękny i mega-grywalny, i nie brakuje mu ani jednego polygona, o! A jak Hitch albo Mierzwiak nie grali, to ściągać z PSN, bo to gra gości od Uncharted.:)

Odpowiedz
Wiem, wiem... wspomniałem o tym kilkanaście postów temu, przy okazji zakupu Mierzwiaka :) Crash od pierwszej części jest dla mnie platformówką wszechczasów. Nigdy nie zapomnę tej zapierdalaniny na dziku, czy skakania po odpadających deskach mostu w chmurach. Dwójkę przeszedłem, jedynka była trudniejsza... łamał mnie jakiś poziom z lecącym świetlikiem przed facjatą (rozświetlał ciemność i trzeba było gonić). Pewnie bym przeszedł, ale miałem Playstation od kumpla i musiałem oddać :(

Pamiętam, że mniej więcej w momencie wyjścia jedynki pojawił się Mario 64. Bardzo dobry tytuł, ale Crash bił go na łeb grywalnością i luzackim podejściem. Chyba zaraz ściągnę emulator :)

Odpowiedz
Zgadzam się z Wojskowym. Nie mogę już czytać Twojego pieprzenia Pixi.
Miałem okazję grać w Crysisa 2 na kompie u kumpla, który żeby zagrać w tą grę sporo zainwestował w sprzęt. I co ? Dupy nie urwało. Ba! Mając porównanie Crysisa2 z U3 uważam, że rozmachem, artyzmem i grafiką U3 kopie dupę Cr2.

Tam nie zdarzyło mi się przystawać i podziwiać dzieła programistów.
Wyjdzie U4, a nawet U5 i dalej będę uważał, że U3 to piękna gra. Tak samo jak uważam, że Mafia ma genialną grafikę.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
2 gości