Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Paranormal Activity 3= - Nie spodziewałem się zbyt wiele i zbyt wiele tez nie dostałem. Po raz kolejny mamy to samo, stukanie, pukanie, dziwne odgłosy, zapalające i gaszące się światła, otwierające się drzwi itd. Szkoda, że twórcy nie pokazali niczego czego by nie było w poprzednich częściach.
5/10

Odpowiedz
Due Date- zabawna komedia twórcy Hangover, która nawet troszeczkę klimatem i gagami przypominała historię skacowanych przyjaciół. Ale ok, mi to nie przeszkadzało, gdyż przez prawie 100 min filmu uśmiałem się wiele razy. Sympatyczna rola Downey'a oraz Galifianiakisa, chyba pierwszy raz koleś mnie nie irytował swoim głupkowatym wyglądem:)
4,5/6
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Blast from the Past - bardzo przyjemna komedia o zabarwieniu romantycznym. Ciekawa fabuła, bardzo fajne role Frasera, Silverstone i Walkena. Kilka niezłych motywów (wyznawcy Adama ;)), lekcja dobrych manier oraz w jakimś niewielkim stopniu historii. Do tego całkiem miła dla ucha ścieżka dźwiękowa.

Typowy feel good movie.
Solidne 7/10

Co do Due Date to dla mnie jednak roczarowanie delikatne. Widziałem to w kinie i specjalnie zachwycony nie byłem. Jest co prawda kilka niezłych motywów (pies, palenie trawy, gra aktorska i końcówka z Dwóch i pół), ale to raczej film straconej szansy. Wzieli 2 popularne nazwiska, wpasowali je w konwencję kina drogi, dołożyli kilka żartów i myśleli, że jakoś pojdzie. Niestety coś nie zagrało tak jak trzeba.
Dla mnie powiedzmy 6/10

Odpowiedz
Ostatnia Podróż (reż. Andrew Stone, 1960)

Film katastroficzny, w głównej roli liniowiec transatlantycki, na którego pokładzie dochodzi do eksplozji maszynowni. Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony: pół wieku temu obyło się bez CGI, a moment zalania maszynowni robi wrażenie, podobnie (a to mocna scena) jak ucieczka bohaterów z zalewanego pokładu. Reżyser doskonale zdawał sobie sprawę z niemożliwości technicznych, wiedział iż nie może wszystkiego pokazać i maskował to ograniczoną ilością ujęć, ale i tak dramaturgia jest na wysokim poziomie. Kapitan Chu*j, nie potrafi podjąć decyzji, karierowicz - nakreślony doskonale, i to właśnie jego postać potęguje wrażenia z beznadziejności sytuacji w jakiej znalazł się pewien gość, próbujący ratować swoją żonę, uwięzioną pod kawałem stali w swojej kajucie. Bitwa charakterów podobała mnie się, chociaż film cierpi na wszystkie możliwe bolączki tamtej ery: teatralne dialogi, teatralne zachowania (szczególnie widać to podczas kłótni).

6/10

Dreamcatcher (reż. Lawrence Kasdan, 2003)

Adaptacja prozy Kinga o tym samym tytule. Jak to u Mistrza bywa, przeplatają się wątki z dzieciństwa bohaterów i jak one rzutują na ich obecne życie. W tle inwazja obcych w trzech postaciach. Cóż, klimat pryska w chwili, gdy na ekranie pojawia się B klasowy obcy i jego "potomstwo" - i tutaj wielki zawód, bo jak zobaczyłem budżet tej produkcji, to zapytałem siebie: CDK? Tę tragedię ratują doskonałe kreacje Olyphanta, Lewisa i Lee. Morgan Freeman, choć jest w czołówce obsady, gra tutaj siedmioplanową rolę i tak też się sprawuje. Jedyna, naprawdę mroczna i niepokojąca scena to ucieczka zwierzyny leśnej przed czymś nieznajomym.

5/10

loading podpis...

Odpowiedz
Vantage Point - lepszy niż się spodziewałem. Znaczy się - w porównaniu z takimi Bourne'ami, czy ogólnie innymi filmami o tej tematyce, intryga jest prosta i wręcz megawiarygodna. Co nie znaczy, że ogólnie jest mądra czy wiarygodna - ale ok, kupiłem ją, skoro Bourne'a mogłem to czemu nie. Obsada świetna, realizacja zbyt padaczkowa, ale też ujdzie. Ogólnie jest sympatycznie, choć bardzo propagandowo, a najbardziej wkurzył mnie fakt że

Gdyby to rozegrali bardziej ironicznie, nie byłoby problemu, ale nagle bardzo zły koleś robi rzecz, która do niego nie pasuje.

A, kij z tym - oglądało się fajnie. Film w sam raz na weekendowy wieczór. 6+/10

Odpowiedz
"Trzej muszkieterowie 3D" - powiem tak. Spodziewałem się gniota, filmu BARDZO niskich lotów i jednym słowem dziadostwa które mnie zmęczy. A tu niespodzianka. Film okazał się bardzo fajnym i lekkim odmóżdżaczem, bardzo sprawnie wyreżyserowanym i to o dziwo przez W.S. Andersona. 6/10

Odpowiedz
Walkiria (2008) - zapuściłem sobie to po wyczerpującym tygodniu, oczekując prostej rozrywki. I może bawiłbym się nieźle, gdyby twórcy nie mieli w dupie inteligencji widza. Moja przygoda z tym filmem zakończyła się na 30. minucie, kiedy do serii dialogów i monologów o "złych nazistach pośród dobrych Niemców" doszedł któryś z kolei... Film dla widzów do 12. roku życia, pozostali, którzy go obejrzą, mają prawo czuć się obrażeni przez Singera (sic!). 3 / 10

Odpowiedz
ale film ma za to świetnie zrealizowaną sekwencję zamachu na AH. I w ogóle to zjadliwe, popcornowe widowisko, które z historią robi co chce, lecz w bardzo wdzięczny sposób :)

Odpowiedz
Gdyby obniżać oceny za nieścisłości historyczne Braveheart miałby ocenę 1/10 :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Typowe. Dzięki Mefi, miałem się wybrać do kina.

Odpowiedz
Ten spojler Mefa to żaden spojler bo to już zdradzono w zwiastunie i już wiedziałem w jaką stronę będzie brnąć druga część fabuły. Ale tak czy siak dzięki za opinie, też chciałem iść do kina.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
1911 - chińska kinematografia jest zajebista pod każdym względem. Nawet, jak kręcą film o rewolucji mającej na celu obalenie monarchii i utworzenie nowego państwa, to widz może być pewien, że dostanie zajebisty kawał kina. Nie zgłębiałem się w historyczne szczegóły, więc nie wiem, na ile jest prawdy w 1911, ale sam film jest solidnym kinem historycznym, z rewelacyjnymi scenami batalistycznymi, pięknymi zdjęciami, a do tego jest zajebiście zmontowany. No i Chinki są ładne, a Jackie Chan gra ponurego rewolucjonistę, a nie jakiegoś wesołego karatekę. Jak kogoś trafi zbłąkana kula, to z rany tryska krew, a jak ktoś ma pecha i dostanie moździerzem, to kończyny fruwają w powietrzu.
7/10

Odpowiedz
Hm... chińska superprodukcja o narodzinach komunizmu w tym kraju. Przepraszam, naprawdę poddałeś w wątpliwość, że nie ma tam za grosz prawdy? :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
No :) młody jestem, życia nie znam, lol.

Odpowiedz
50/50 - oczekiwania miałem spore (93% na RT) i jednak się zawiodłem. Rogen ponownie gra tutaj ziomka, który jest gburem i burakiem jarającym marychę (ile można?:)). To już się powoli robi nudne. Za to Gordon-Levitt jest już co najmniej niezły i daje sobie na żywca ogolić głowę ;) Reszta przesiąknięta jest banałem (reżyser mógł pobawić się zakończeniem, a wybrał te najprostsze i najbardziej przewidywalne), choć jako całość jest to solidny komediodramat (bardziej dramat).

6/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Hitch: Pomylił Ci się rok 1911 z 1949. ;)
O ile mi wiadomo, to komuniści z rewolucją w 1911 roku nie mieli nic wspólnego, tym bardziej, że ruch komunistyczny wtedy w Chinach nie istniał.
Hail to the king, baby!

Odpowiedz
Racja, mój błąd. Ale mimo wszystko, chyba by im ręce pousychały, jeśli by nie wrzucili jakiegoś niezbyt subtelnego przekazu. No i Jackie Chan, który choć wydaje się spoko gościem, prywatnie gada, że MUSIMY być kontrolowani.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
(28-01-2012, 00:53)Arahan napisał(a): Jedna nominacja ? Serio ?

Przecież to film polityczny :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
A myślałem, że o polityce ;)

Odpowiedz
(28-01-2012, 16:53)Turus napisał(a): A ja zgoła inne zdanie o tym filmie. Przez pierwszą połowę ciągle pieprzą o polityce co IMO było strasznie nudne

Pewnie dlatego, że to był film o polityce.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon