Zapowiedzi
To jest akurat standard w rodzimym kinie, niestety. Znajoma za statystowanie w "Mieście z morza" dostała pieniądze po roku! Natomiast Ci co statystowali przy "Westerplatte" z tego co wiem również jeszcze nic nie dostali.

Odpowiedz
Jeżeli reżyser w realizację swojego filmu wplątuje IV RP i Smoleńsk, to ode mnie może co najwyżej dostać w ryj.

Odpowiedz
Smarzowski o nowym filmie:

To jest historia, która dzieje się współcześnie w Warszawie. Jest siedmiu gliniarzy, siedem grzechów głównych, siedem dni. To historia kryminalna, trupy są. Główny bohater, którego będzie grał Bartek Topa, jak to w takich filmach bywa, musi udowodnić, że jest niewinny, żeby przeżyć. W tle jest oczywiście korupcja, która zaczyna się na tylnym siedzeniu radiowozu, a kończy w Brukseli.

Będzie siekiero-młot, tak. Będzie troszkę alkoholu, będzie Marian (Dziędziel) oczywiście. To bardzo podobny film do "Wesela", tylko że akcja dzieje się w mieście.

Najpierw muszę wejść w zdjęcia w lutym, potrwają do kwietnia. (?) Premiera najprawdopodobniej za rok.

A tu cały wywiad: http://film.onet.pl/wiadomosci/publikacje/wywiady/mocny-film-o-milosci,1,5013161,wiadomosc.html

Odpowiedz
W tle jest oczywiście korupcja, która zaczyna się na tylnym siedzeniu radiowozu, a kończy w Brukseli.

Podoba mi się to, chociaż wolałbym schemat odwrotny - wszystko zaczyna się w Brukseli, a kończy na tylnym siedzeniu radiowozu ;)
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Tak to kończy się tylko, jeśli radiowóz robi za limuzynę :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
(07-02-2012, 17:29)Mierzwiak napisał(a): Jeżeli reżyser w realizację swojego filmu wplątuje IV RP i Smoleńsk, to ode mnie może co najwyżej dostać w ryj.

Właśnie kurcze. Z tym jest problem. Bo normalnie zawłaszczanie przez pis-maniax historii Żołnierzy Wyklętych jest nie do zniesienia. Bo rzecz jest zapomniana, i jeśli już ktoś o tym wspomina, pisze to od razu od kaczorów. Jestem ogromnie ciekaw tej historii mimo wspominania reżysera o czwartej RP, ale właśnie przez to nie rzucę ani jednego grosika.
Swoją drogą piosenki żołnierzy wyklętych nagrał zespół De Press. Wyszło świetnie. Płytka się zwie "Myśmy rebelianci", a promujący klip tutaj:

@ soldaman:
-Krzysztof Zalewski jest synem aktora Stanisława Brejdyganta.
- Jerzy Zalewski kandydował do sejmu w 2001 z ramienia PiS ;)

Odpowiedz
Biedni reżyserzy (Chochlew, Zalewski) zwalają winę na aparat ucisku III RP, żydokomunę i michnikowszczyznę a na koniec okazuje się że ich filmy są gniotami ;) Ręce opadają jak słyszę o "innym obiegu kultury", "podziemnych" artystach itp. Nie mogę się sie doczekać aż jeden z nich nakręci "prawdziwą" historię katastrofy w Smoleńsku z bombą próżnową , generatorem mgły i pancerną brzozą.

Odpowiedz
(05-02-2012, 04:08)soldamn napisał(a): A propos "historii Roja" - jaki niewygodny temat?

Strasznie denerwuje mnie, gdy niektóre środowiska w Polsce gdy coś im nie wychodzi oskarżają w około o spisek, zemstę i zdradę. To co tu widzę to kolejny taki przypadek.

Polecam posłuchać co ma do powiedzenia reżyser:
http://vod.gazetapolska.pl/1139-historia-roja-dokonczyc-film-o-nsz
http://naszdziennik.pl/index.php?dat=20120207&typ=my&id=my03.txt

Potrzebne jest ok. 1 mln zł na dokończenie produkcji. Film jest ewidentnie blokowany, a był tu zarzut, że reżyser od 18 lat niczego nie nakręcił, ale sam powiedział, że zrobił dużo na zlecenie TVP, ale bardzo mało z tego zostało wyemitowane, reszta leży i nie wiadomo na co czeka.

Natomiast ci co widzieli wersje roboczą filmu są pod wrażeniem i twierdzą, że to świetny film.

A czepianie się IV RP... Generał "Nil" chyba też tylko dzięki niej powstał pod patronatem Prezydenta RP. Z Żołnierzami Wyklętymi jest taki problem, że ich mordercy i prześladowcy wciąż żyją lub ich potomkowie i trzymają się u obecnej władzy w zakresie rządowym lub prasowym i to m.in. z tego powodu jest to temat niewygodny. Pomijając już fakt, że wszelkie przejawy patriotyzmu są obecnie mocno tłumione, ale to tylko jeden z elementów niszczenia naszego państwa.
Demokracja: Bóg, który zawiódł

Odpowiedz
Nasz Dziennik? Gazeta Polska? Przecież ci idioci znaleźliby spisek we wszystkim, bo nic innego robić nie potrafią. Już nie wspominając o tym, że "dziennikarz" Naszego Dziennika wyraźnie sugeruje temu reżyserowi odpowiedzi, i to w dość chamski sposób. Brzmi to wszystko jak jakaś niezła ściema. Już nie wspominając o tym, że na Filmwebie co najmniej kilku statystów opowiada, że na planie było spore bagno.

Ale film - choćby z ciekawości - obejrzę, tym bardziej, że za nieco ponad tydzień będzie pokaz w moim mieście.
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Poniżej zamieszczam trailer tego filmu. Wygląda krótko mówiąc niespecjalnie. Szczególnie sceny batalistyczne bardzo ubogie.

Natomiast jeśli chodzi o blokowanie, to wg mnie mylisz się. Cała produkcja filmu rozpoczęła się grubo po upadku IV RP. Pierwsze pieniądze od PISF otrzymał on jesienią 2008 roku, czyli rok po upadku rządu Kaczyńskiego, a z TVP otrzymał rok później. Gdyby ktoś chciał to blokować, to wtedy by to zrobił, a nie po wydaniu 8 mln zł.

Całość rozbija się o fakt, że producent chce film 2 godzinny, a reżyser 2,5 godzinny. To typowy problem filmowców na całym świecie, raczej natury ekonomicznej - ludzie wolą pójść na krótszy film. A jednak tylko pan Zalewski zaczyna krzyczeć o zemście III RP, mimo iż takie same żądania stawia również SKOK, którego szef jest... senatorem PiS-u.

Moim zdaniem Zalewski nie udźwignął ciężaru wysokobudżetowego filmu i teraz nie wie za bardzo co robić, więc wyszedł z tym spiskiem. Wydał już 8 mln zł (czyli blisko dwukrotny budżet wspominanego "Generała Nila"), tymczasem z tego co rozumiem postprodukcja nawet się nie rozpoczęła, a w filmie kostiumowym powinno na to pójść jednak sporo pieniędzy.

Swoją drogą polecam wypowiedzi pana Zalewskiego skierowane do prawicy, są zdecydowanie ciekawsze sformułowania niż w stonowanych oświadczeniach np. dla Stopklatki. Poza tym pięknym wywiadem dla "Naszego Dziennika" w którym oczywiście można się dowiedzieć, że to działanie to realizacja planu Sikorskiego o dorzynaniu watahy bardzo podoba mi się to:

http://blogersek.nowyekran.pl/post/51587,oswiadcznie-rezysera-filmu-historia-roja-czyli-z-ziemi-lepiej-slychac

Gdzie dowiadujemy się m.in., że: "Niektórzy spostrzegli, sformułowane w filmie analogie do czasów współczesnych ? nierówną walkę IV z III RP. Skoro film powstał dzieki IV RP, III postanowiła go zabić."

a film pana Zalewskiego został zablokowany, "ponieważ wróciła III RP, a w filmie nie występują krewni i znajomi Adama Michnika."

Odpowiedz
Szczerze mówiąc, naprawdę jestem ciekaw, czy w środku Europy w XXI w. można zamordować film, w który zaangażowano tak duże środki, który jest jednym z najlepszych polskich filmów w ogóle.

ROTFL. Wprost nie mogę się doczekać seansu :D
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast

Odpowiedz
Najlepsze są oskarżenia o cenzurę: "oni chcą mój 2,5 godzinny film przyciąć do 2 godzin! Cenzura!" - jeśli reżyser wykazuje się taką nieznajomością branży filmowej, jak on w ogóle zdobył pieniądze na realizację?

Odpowiedz
(08-02-2012, 04:25)soldamn napisał(a): Sceny batalistyczne bardzo ubogie.
Cóż, w rzeczywistości wyglądało to jeszcze skromniej bo "wyklęci" rozliczali się z każdej kuli i nie mogli sobie za bardzo pozwolić na strzelanie z biodra jak widać na zajawce ;)

Odpowiedz
I tylko szkoda, że tak zajebisty temat znów pójdzie do klopa.

Odpowiedz
Nie wygląda to źle. Ale to pewnie przez to, że słaba jakość zwiastuna.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(08-02-2012, 11:28)Kaczor napisał(a): Cóż, w rzeczywistości wyglądało to jeszcze skromniej bo "wyklęci" rozliczali się z każdej kuli i nie mogli sobie za bardzo pozwolić na strzelanie z biodra jak widać na zajawce ;)

Ale dobrze wiemy, że nawet akcje kilkuosobowe da się nakręcić lepiej niż tu to widać. Zresztą tam widać, że reżyser też starał się wprowadzić elementy takiego typowego kina akcji - np ten wyścig furmankami przypomina mi mocno podobną scenę z 4 Indiany Jonesa.

Odpowiedz
Już pomijając czy film jest gotowy czy nie, to jednak sam zwiastun na swój sposób ciekawy. Gdyż nie często się spotyka zwiastuny, które pokazują zakończenie filmu.

A ja chyba odgadłem, kto jest odpowiedzialny za katastrofę smoleńską i upadek IV - 20th Century Fox. Wszak to Fox chciał, aby Cameron skrócił "Titanica". Tyle, że James bohatersko zawalczył i się to nikczemnemu Foxowi nie udało. A pamiętacie taki słaby film "Babylon A.D.". Jego też Fox zażądał skrócić.
Nie pamiętam jak było z "Legendą" Scotta, która też została skrócona. Fakt, że prześladowania ze strony III RP sięgają naprawdę daleko :P
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Ten "zwiastun" to zlepek scen skończonych i takich bez postprodukcji plus bonus w postaci spoilera nagranego na pokazie przedpremierowym ;)

Odpowiedz
Wcześniej było coś co wyglądało na teaser. A teraz dostajemy znowu... teaser. I to krótszy.

Kloss 2012
http://www.filmweb.pl/video/teaser/nr+1-27482

"Koenigsberg, 1945 rok. Hans Kloss (Tomasz Kot) ? agent polskiego wywiadu o kryptonimie J-23 ? wpada na trop skarbu zrabowanego przez nazistów. W intrygę zaangażowany jest stary znajomy Klossa - Hermann Brunner (Piotr Adamczyk). Kloss, próbując pokrzyżować plany wroga, stara się ocalić z wojennej pożogi piękną Elzę (Marta Żmuda Trzebiatowska), dla której gotów będzie zaryzykować bezpieczeństwo swojej misji. "

Cały czas nie wiem co tam robią "stare wersje". Obstawiam, że:
a* dadzą ich tak dla frajdy - czyli nagle młode odpowiedniki przybierają na kilka chwil swe klasyczne oblicza
b* będzie coś związanego z odbywającą się współcześnie rekonstrukcją zdarzeń

Oni mi przypominają raczej swoje parodie...

[Obrazek: klos.jpg][Obrazek: bruner.jpg]
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości