Zapowiedzi
shamar napisał(a):Cały czas nie wiem co tam robią "stare wersje"

A może będzie tak, jak w "Quantum Leap" - kiedy Kot i Adamczyk będą widzieli swoje odbicia lustrzane, to będzie Mikulski i Karewicz? ;-)
https://the-twilight-area.com/ - strona poświęcona serialowi "The Twilight Zone"
http://www.strefamrokupodcast.pl/ - podcast o "Strefie Mroku"
https://readersinitiative.podbean.com/ - podcast o literaturze wszech treści

Odpowiedz
Biadolicie dla zasady. Ten zwiastun naprawdę dobrze wygląda!
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."

Odpowiedz
(16-02-2012, 14:06)BezcelowyAlbatros napisał(a):
shamar napisał(a):Cały czas nie wiem co tam robią "stare wersje"

A może będzie tak, jak w "Quantum Leap" - kiedy Kot i Adamczyk będą widzieli swoje odbicia lustrzane, to będzie Mikulski i Karewicz? ;-)
Kupiłbym na to bilet.

Odpowiedz
Przecieram oczy ze zdumienia i nie mogę uwierzyć!
Wygląda bowiem na to, że ktoś wreszcie wyprodukował polski film obnażający (nie wiadomo jednak, w jakim stopniu) proces uwalania wolnej przedsiębiorczości, legitymujący się majestatem prawa. Co bardzo istotne, "Układu zamkniętego" nie będzie chciał finansować lub współfinansować PISF!! Pieniądze zostały - zapewne w dużej mierze - wyłożone przez... prywatnych przedsiębiorców!!
źródło: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,11154751,Powstal_film_o_wszechwladzy_urzedniczej__Z_pieniedzy.html

Cytat:PRZEGLĄD PRASY. Sensacyjny film Ryszarda Bugajskiego "Układ zamknięty", opowiadający o wszechwładzy prokuratury i fiskusa niszczących przedsiębiorców w majestacie prawa, jest już na ukończeniu - informuje "Rzeczpospolita", patronująca powstaniu filmu.

Film, który do kin trafi jesienią, oparto na historii Lecha Jeziornego i Pawła Reya, właścicieli Krakowskich Zakładów Mięsnych. W 2003 r. na dziewięć miesięcy trafili oni do aresztu. Po siedmiu latach śledztwo przeciw nim umorzono z powodu braku znamion przestępstwa. Firma jednak w dużej mierze przestała istnieć.

Fabuła pokazuje układ między dyrektorem urzędu skarbowego (w tej roli Kazimierz Kaczor) a prominentnym prokuratorem, byłym esbekiem (Janusz Gajos), mający na celu przejęcie dochodowej firmy.

"Układ zamknięty" powstawał z problemami. Mimo pozytywnych recenzji ekspertów Polski Instytut Sztuki Filmowej odmówił dofinansowania. Po publikacjach w prasie do producentów zgłosili się przedsiębiorcy, którzy zdecydowali się wesprzeć produkcję z własnych środków z nadzieją, że obraz przyczyni się do ograniczenia urzędniczej wszechwładzy.
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.

Odpowiedz
Było o tym z miesiąc temu w Interwencji Polsatu.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Na forum też już o tym było, ale dobrze, ze ktos wspomina znow. Slyszalem, ze zdjecia trwaja, bylem ciekaw czy juz skonczyli. Czekam na ten film, bo moze byc niezly. Przynajmniej temat jest ciekawy.

Odpowiedz
Sam film to jedno, a co zwróciło moją przynajmniej uwagę w sposób szczególny, to fakt, że PISF wypiął na "Układ zamknięty" swój socjalistyczno-misjonarski zadek. Widmo braku dotacji ze strony rzeczonego stanowić MOŻE dowód, że członkowie PISF-u nie mają zamiaru występować przeciwko wszelakim układom zamkniętym, w ten czy inny sposób związanym z postkomuszymi spec-służbami, które - co tu dużo ukrywać - sprawują wciąż realną i niepodzielną władzę.
PISF ładuje publiczną kasę w produkcje propagandowe lub festiwalowe i tym się głównie zajmuje, takie ma zadanie. W obliczu powyższego ich odmowa wcale mnie nie dziwi. PISF nie będzie łożył na film:

- uderzający w złodziejstwo aparatu fiskalnego
- uderzający w ubecję

O ile taki faktycznie ma być "Układ zamknięty", bo z drugiej strony mam pełne prawo mieć cokolwiek uzasadnione obawy, czy to nie kapiszon. W końcu dowiedziałem się z newsa stacji wyraźnie ukierunkowanej (TOKFM), a Shamar napisał, że było o nim w Polsacie. Wszystko się oczywiście okaże, mam nadzieję, że w niedługim czasie.
Anyway, film nie zdobył sobie łaski namaszczenia przez Państwowy Instytut Misjonarskiej Tuby Filmowej, a w przypadku poruszanej tematyki, zjawisko to staje się intrygujące.

Odpowiedz
(16-02-2012, 13:40)shamar napisał(a): Oni mi przypominają raczej swoje parodie...
[Obrazek: bruner.jpg]

ta fotka faktycznie tragiczna
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Gdyby dodać okulary i cygaro, wyglądałby jak Groucho Marx
"Niech da mi panna dwa miliony rurek z kremem"

Odpowiedz
Nie mogę się zgodzić, widzę to inaczej: gdyby Frankowi Zappie podać cygaro, nałożyć bryle i nieco skrócić włosy, mógłby przypominać Groucho, a ten na zdjęciu to mamlas, mydłek, solowąsik-żeluś, chłopina itd. ;)

Odpowiedz
Narzekanie. To może bezpretensjonalne łubu-du z epą, pięknymi kobietami i nazi-sekretami. Czego chcieć więcej ;) Stawiam ziemniaki przeciwko burakom że film przebije frekwencją napompowaną Bitwę Warszawską. ;)

Odpowiedz
Cytat:To może bezpretensjonalne łubu-du z epą, pięknymi kobietami i nazi-sekretami.
Byłoby zajebiście, chociaż ja takim optymistą nie jestem. Poza tym epa to ostatnie czego można oczekiwać od tego filmu.

Odpowiedz
Posprawdzałem fakty dotyczące Układu Zamkniętego. Prośba o dofinansowanie była rozpatrywana w sesji 1/2011. Scenariusz oceniali: Radosław Piwowarski ( Reżyser Yesterday, Pociągu do Hollywood i... Złotopolskich), Wiesław Saniewski (Reżyser Bezmiaru Sprawiedliwości), Kinga Dunin (Krytyka Polityczna), Małgorzata Jurczak (Producent Ki, Małej Moskwy), Grzegorz Łoszewski (Scenarzysta Komornika, ale też Miodowych Lat i Ojca Mateusza).

Producenci chcieli 3 mln zł, czyli połowę budżetu filmu. Eksperci ocenili projekt tak: 4x bardzo dobry; 1x przeciętny. Ich opinia: 3x dofinansowanie; 1x do poprawki; 1x odrzucić. Projekt został przeniesiony do rozpatrzenia w kolejnej sesji (to popularne zachowanie, nie ma w nim nic dziwnego. Taki sam los w tej sesji spotkało 5 innych projektów pełnometrażowych filmów fabularnych w kategorii "film autorski").

W 2 sesji postanowiono jednak nie przyznawać dotacji temu projektowi. Z przeniesionych na kolejną sesję filmów postanowiono dofinansować debiut Bodo Koxa (1 i 2 filmy mają często pierwszeństwo) oraz film Jerzego Domaradzkiego. Dla przykładu reżyserzy którzy dostali dofinansowanie na "filmy autorskie":

1/2011 - Szumowska, Smażowski, Borcuch, Polański, Dawid (film o Paktofonice), Pasikowski
2/2011 - Maciej Pieprzyca, Jerzy Domaradzki, Bodo Kox,

I Ci, których odrzucili:

1/2011 - Magdalena Łazarkiewicz, Przemysław Wojcieszek, Zanussi, Piekorz,
2/2011 - Kasia Adamik, Łukasz Palkowski, Arkadiusz Jakubik, Smażowski (on chyba co sesję coś wysyła)

W obu grupach są dobrzy reżyserzy. Jaki wpływ miała tematyka na olanie filmu Bugajskiego - tego pewnie nie dowiemy się nigdy. Powinniśmy się cieszyć, że udało mu się zebrać pieniądze nawet bez pomocy PISF-u i liczyć na dobry film. Nie ma co się łudzić, że instytutowi starczy na każdy projekt. Miło by było jakby coraz więcej prywatnych inwestorów inwestowało w kinematografię. Dla przypomnienia "Rewers" też powstał z zerowym udziałem PISF.

Odpowiedz
Co Kinga Dunin ma do gadania w sprawie scenariuszy filmowych?

Odpowiedz
Wlasnie. To nie jest glowna bohaterka Samego Życia?

Odpowiedz
Crov oglądasz Samo Życie?
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
(19-02-2012, 11:40)military napisał(a): Co Kinga Dunin ma do gadania w sprawie scenariuszy filmowych?

Często biorą w tych komisjach publicystów czy pisarzy. W tej samej sesji z podobnych ludzi oceniali m.in. Kazimiera Szczuka, Barbara Hollender, Daniel Odija, Paweł Felis, Jakub Socha, Michał Chaciński.

Odpowiedz
A to tam był jakiś główny bohater? A w ogóle to chyba już nie ma tego serialu.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(19-02-2012, 17:57)Corn napisał(a): Crov oglądasz Samo Życie?
Wyłącznie.

Odpowiedz
Cytat:Co Kinga Dunin ma do gadania w sprawie scenariuszy filmowych?
Jest z Krytyki Politycznej, to absolutnie wystarczające kwalifikacje w jakiejkolwiek polskiej instytucji.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości