Stały bywalec
Liczba postów: 2,292
Liczba wątków: 34
shamar napisał(a):Cały czas nie wiem co tam robią "stare wersje"
A może będzie tak, jak w "Quantum Leap" - kiedy Kot i Adamczyk będą widzieli swoje odbicia lustrzane, to będzie Mikulski i Karewicz? ;-)
16-02-2012, 14:06
Nowy
Liczba postów: 472
Liczba wątków: 6
Biadolicie dla zasady. Ten zwiastun naprawdę dobrze wygląda!
"I rode a tank, held a general's rank, when the blitzkrieg raged, and the bodies stank."
17-02-2012, 11:32
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
(16-02-2012, 14:06)BezcelowyAlbatros napisał(a): shamar napisał(a):Cały czas nie wiem co tam robią "stare wersje"
A może będzie tak, jak w "Quantum Leap" - kiedy Kot i Adamczyk będą widzieli swoje odbicia lustrzane, to będzie Mikulski i Karewicz? ;-)
Kupiłbym na to bilet.
17-02-2012, 11:37
Stały bywalec
Liczba postów: 1,783
Liczba wątków: 0
Przecieram oczy ze zdumienia i nie mogę uwierzyć!
Wygląda bowiem na to, że ktoś wreszcie wyprodukował polski film obnażający (nie wiadomo jednak, w jakim stopniu) proces uwalania wolnej przedsiębiorczości, legitymujący się majestatem prawa. Co bardzo istotne, "Układu zamkniętego" nie będzie chciał finansować lub współfinansować PISF!! Pieniądze zostały - zapewne w dużej mierze - wyłożone przez... prywatnych przedsiębiorców!!
źródło: http://www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,11154751,Powstal_film_o_wszechwladzy_urzedniczej__Z_pieniedzy.html
Cytat:PRZEGLĄD PRASY. Sensacyjny film Ryszarda Bugajskiego "Układ zamknięty", opowiadający o wszechwładzy prokuratury i fiskusa niszczących przedsiębiorców w majestacie prawa, jest już na ukończeniu - informuje "Rzeczpospolita", patronująca powstaniu filmu.
Film, który do kin trafi jesienią, oparto na historii Lecha Jeziornego i Pawła Reya, właścicieli Krakowskich Zakładów Mięsnych. W 2003 r. na dziewięć miesięcy trafili oni do aresztu. Po siedmiu latach śledztwo przeciw nim umorzono z powodu braku znamion przestępstwa. Firma jednak w dużej mierze przestała istnieć.
Fabuła pokazuje układ między dyrektorem urzędu skarbowego (w tej roli Kazimierz Kaczor) a prominentnym prokuratorem, byłym esbekiem (Janusz Gajos), mający na celu przejęcie dochodowej firmy.
"Układ zamknięty" powstawał z problemami. Mimo pozytywnych recenzji ekspertów Polski Instytut Sztuki Filmowej odmówił dofinansowania. Po publikacjach w prasie do producentów zgłosili się przedsiębiorcy, którzy zdecydowali się wesprzeć produkcję z własnych środków z nadzieją, że obraz przyczyni się do ograniczenia urzędniczej wszechwładzy.
Kiedy rozum śpi, budzą się eksperci.
17-02-2012, 14:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2012, 17:01 przez Tomkiewicz.)
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,414
Liczba wątków: 29
Było o tym z miesiąc temu w Interwencji Polsatu.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
17-02-2012, 18:51
Banned
Na forum też już o tym było, ale dobrze, ze ktos wspomina znow. Slyszalem, ze zdjecia trwaja, bylem ciekaw czy juz skonczyli. Czekam na ten film, bo moze byc niezly. Przynajmniej temat jest ciekawy.
17-02-2012, 19:02
Stały bywalec
Sam film to jedno, a co zwróciło moją przynajmniej uwagę w sposób szczególny, to fakt, że PISF wypiął na "Układ zamknięty" swój socjalistyczno-misjonarski zadek. Widmo braku dotacji ze strony rzeczonego stanowić MOŻE dowód, że członkowie PISF-u nie mają zamiaru występować przeciwko wszelakim układom zamkniętym, w ten czy inny sposób związanym z postkomuszymi spec-służbami, które - co tu dużo ukrywać - sprawują wciąż realną i niepodzielną władzę.
PISF ładuje publiczną kasę w produkcje propagandowe lub festiwalowe i tym się głównie zajmuje, takie ma zadanie. W obliczu powyższego ich odmowa wcale mnie nie dziwi. PISF nie będzie łożył na film:
- uderzający w złodziejstwo aparatu fiskalnego
- uderzający w ubecję
O ile taki faktycznie ma być "Układ zamknięty", bo z drugiej strony mam pełne prawo mieć cokolwiek uzasadnione obawy, czy to nie kapiszon. W końcu dowiedziałem się z newsa stacji wyraźnie ukierunkowanej (TOKFM), a Shamar napisał, że było o nim w Polsacie. Wszystko się oczywiście okaże, mam nadzieję, że w niedługim czasie.
Anyway, film nie zdobył sobie łaski namaszczenia przez Państwowy Instytut Misjonarskiej Tuby Filmowej, a w przypadku poruszanej tematyki, zjawisko to staje się intrygujące.
17-02-2012, 20:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-02-2012, 20:05 przez Tomkiewicz.)
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,332
Liczba wątków: 67
(16-02-2012, 13:40)shamar napisał(a): Oni mi przypominają raczej swoje parodie...
![[Obrazek: bruner.jpg]](http://kloss.pl/wp-content/uploads/2012/02/bruner.jpg)
ta fotka faktycznie tragiczna
17-02-2012, 21:54
Nowy
Liczba postów: 53
Liczba wątków: 2
Gdyby dodać okulary i cygaro, wyglądałby jak Groucho Marx
"Niech da mi panna dwa miliony rurek z kremem"
17-02-2012, 23:58
Stały bywalec
Nie mogę się zgodzić, widzę to inaczej: gdyby Frankowi Zappie podać cygaro, nałożyć bryle i nieco skrócić włosy, mógłby przypominać Groucho, a ten na zdjęciu to mamlas, mydłek, solowąsik-żeluś, chłopina itd. ;)
18-02-2012, 00:34
Nowy
Liczba postów: 437
Liczba wątków: 10
Narzekanie. To może bezpretensjonalne łubu-du z epą, pięknymi kobietami i nazi-sekretami. Czego chcieć więcej ;) Stawiam ziemniaki przeciwko burakom że film przebije frekwencją napompowaną Bitwę Warszawską. ;)
18-02-2012, 20:47
.
Liczba postów: 27,786
Liczba wątków: 62
Cytat:To może bezpretensjonalne łubu-du z epą, pięknymi kobietami i nazi-sekretami.
Byłoby zajebiście, chociaż ja takim optymistą nie jestem. Poza tym epa to ostatnie czego można oczekiwać od tego filmu.
18-02-2012, 22:05
Stały bywalec
Liczba postów: 794
Liczba wątków: 8
Posprawdzałem fakty dotyczące Układu Zamkniętego. Prośba o dofinansowanie była rozpatrywana w sesji 1/2011. Scenariusz oceniali: Radosław Piwowarski ( Reżyser Yesterday, Pociągu do Hollywood i... Złotopolskich), Wiesław Saniewski (Reżyser Bezmiaru Sprawiedliwości), Kinga Dunin (Krytyka Polityczna), Małgorzata Jurczak (Producent Ki, Małej Moskwy), Grzegorz Łoszewski (Scenarzysta Komornika, ale też Miodowych Lat i Ojca Mateusza).
Producenci chcieli 3 mln zł, czyli połowę budżetu filmu. Eksperci ocenili projekt tak: 4x bardzo dobry; 1x przeciętny. Ich opinia: 3x dofinansowanie; 1x do poprawki; 1x odrzucić. Projekt został przeniesiony do rozpatrzenia w kolejnej sesji (to popularne zachowanie, nie ma w nim nic dziwnego. Taki sam los w tej sesji spotkało 5 innych projektów pełnometrażowych filmów fabularnych w kategorii "film autorski").
W 2 sesji postanowiono jednak nie przyznawać dotacji temu projektowi. Z przeniesionych na kolejną sesję filmów postanowiono dofinansować debiut Bodo Koxa (1 i 2 filmy mają często pierwszeństwo) oraz film Jerzego Domaradzkiego. Dla przykładu reżyserzy którzy dostali dofinansowanie na "filmy autorskie":
1/2011 - Szumowska, Smażowski, Borcuch, Polański, Dawid (film o Paktofonice), Pasikowski
2/2011 - Maciej Pieprzyca, Jerzy Domaradzki, Bodo Kox,
I Ci, których odrzucili:
1/2011 - Magdalena Łazarkiewicz, Przemysław Wojcieszek, Zanussi, Piekorz,
2/2011 - Kasia Adamik, Łukasz Palkowski, Arkadiusz Jakubik, Smażowski (on chyba co sesję coś wysyła)
W obu grupach są dobrzy reżyserzy. Jaki wpływ miała tematyka na olanie filmu Bugajskiego - tego pewnie nie dowiemy się nigdy. Powinniśmy się cieszyć, że udało mu się zebrać pieniądze nawet bez pomocy PISF-u i liczyć na dobry film. Nie ma co się łudzić, że instytutowi starczy na każdy projekt. Miło by było jakby coraz więcej prywatnych inwestorów inwestowało w kinematografię. Dla przypomnienia "Rewers" też powstał z zerowym udziałem PISF.
19-02-2012, 03:23
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-02-2012, 03:26 przez soldamn.)
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Co Kinga Dunin ma do gadania w sprawie scenariuszy filmowych?
19-02-2012, 11:40
Banned
Wlasnie. To nie jest glowna bohaterka Samego Życia?
19-02-2012, 13:14
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,935
Liczba wątków: 15
Crov oglądasz Samo Życie?
19-02-2012, 17:57
Stały bywalec
Liczba postów: 794
Liczba wątków: 8
(19-02-2012, 11:40)military napisał(a): Co Kinga Dunin ma do gadania w sprawie scenariuszy filmowych?
Często biorą w tych komisjach publicystów czy pisarzy. W tej samej sesji z podobnych ludzi oceniali m.in. Kazimiera Szczuka, Barbara Hollender, Daniel Odija, Paweł Felis, Jakub Socha, Michał Chaciński.
19-02-2012, 18:45
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,414
Liczba wątków: 29
A to tam był jakiś główny bohater? A w ogóle to chyba już nie ma tego serialu.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
19-02-2012, 18:48
Banned
(19-02-2012, 17:57)Corn napisał(a): Crov oglądasz Samo Życie?
Wyłącznie.
19-02-2012, 21:56
.
Liczba postów: 27,786
Liczba wątków: 62
Cytat:Co Kinga Dunin ma do gadania w sprawie scenariuszy filmowych?
Jest z Krytyki Politycznej, to absolutnie wystarczające kwalifikacje w jakiejkolwiek polskiej instytucji.
22-02-2012, 15:45
|