The Terminator (1984) / Terminator 2: Judgment Day (1991) reż. James Cameron
No ja się absolutnie nie zgadzam, ale nie ma sensu do tego wracać... T2 ma klimat apokalipsy, T3 - wakacji.

Odpowiedz
No i wiekszosc scen w T3 dzieje sie w sloneczny dzien a wiekszosc scen w T2 w nocy (ah te metaliczno-niebieskie oswietlenie!).
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
--
Laozi

Odpowiedz
T2 jest zgrabnie podzielony na sceny skąpane w złocistym blasku dnia i sceny nocne.

Odpowiedz
Cytat:T2 ma klimat apokalipsy, T3 - wakacji.
zwłaszcza w końcówce Język

Odpowiedz
To, że na końcu wybuchają bomby nie znaczy, że jest klimat apokalipsy. Można nie pokazać eksplodujących pocisków i będzie tak samo sugestywnie ("Wojna światów"). Oczywiście T3 kończy się mocnym uderzeniem, ale finał u Mostowa pasuje tak do reszty obrazu, jak finał Aliens do wcześniejszych partii filmu. Słowem, nie pasuje. Ot, wakacje zwieńczone nuklearną pożogą.

Odpowiedz
Jak dla mnie to nocne sceny w T2 - kolorowe i jasne jak cholera - są tak samo "mroczne" jak Goonies.

Odpowiedz
Odbieram to jako prowokację. A jeśli nie jest to prowokacja, to w ogóle tego nie odbieram :)

Odpowiedz
Choć T2 jest lepszy niż T3, to T3 nie jest zły, ale i tak rządzi T1. Pod względem klimatu T2 bliżej do T3 - to są filmy akcji. T1 to horror. Tyle. Uśmiech

Odpowiedz
Military, mówisz o podziale na gatunki i podgatunki. Trudno z tym polemizować. Ja natomiast mówię o podejściu do tematu. Wystarczy przypomnieć sobie początek T2, autostradę, muzykę, spopielone szczątki ludzkie, czaszkę cyborga wyłaniającą się z płomieni, by od razu zauważyć przepaść dzielącą oba filmy.

Odpowiedz
Ale ja ją widzę. I wciąż lubię T3. Uśmiech Ba, wciąż uważam że to świetny sequel. Podobne podejście w 3 części Evil Dead dało najlepszą częśc serii. Tu mamy najgorszą, ale wciąż bardzo dobrą. Bo to nie jest bezczeszczenie licencji jak w AVP, to po prostu świadome lekkie zgrywanie się, bez szargania całego tematu. Lubię Mostowa, to jednak łebski gość. Uśmiech

Odpowiedz
Mostow to był "tylko" wynajęty rzemiecha Uśmiech. "T3" na siłę dobudowuje i w wielu miejscach przeinacza chronologię poprzednich filmów. Ale jak na tak wysilony sequel, w dodatku opuszczony przez Camerona, został zrobiony w najlepszy z możliwych najgorszych sposobów Uśmiech.
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Adi napisał(a):Ale jak na tak wysilony sequel, w dodatku opuszczony przez Camerona, został zrobiony w najlepszy z możliwych najgorszych sposobów Uśmiech.

Cały czas to powtarzam! Skoro już musiał powstać (bo Kassar i Vajna by nie odpuścili), to dobrze że wygląda tak jak wygląda. Uśmiech

Odpowiedz
Adi napisał(a):Ale jak na tak wysilony sequel, w dodatku opuszczony przez Camerona, został zrobiony w najlepszy z możliwych najgorszych sposobów Uśmiech.

Cały czas to powtarzam! Skoro już musiał powstać (bo Kassar i Vajna by nie odpuścili), to dobrze że wygląda tak jak wygląda. Uśmiech

A chronologia ma trochę głupich błędów - mogli do wydania dvd je poprawić, przecież to niewiele roboty...

Odpowiedz
Lekki oftop na chwile Oczko

Kurde, kolesie wymiataja. W Polsce mogliby robic efekty specjalne kiedy u siebie sa tylko zapalencami. Aj.. Oczko
--
Laozi

Odpowiedz
To "tylko" sprawny montaż już istniejących, profesjonalnych efektów specjalnych. Autor nie dodał nic swojego. Uśmiech

Odpowiedz
Hitch > już dawno wklejałem ten link na forum i nawet wypowiadałeś się w tamtym temacie Uśmiech
http://forum-kmf.fc.pl/viewtopic.php?t=1164
Robocop Vs Terminator wolę epizod pierwszy z gościem specjalnym :twisted:

Odpowiedz
military napisał(a):To "tylko" sprawny montaż już istniejących, profesjonalnych efektów specjalnych. Autor nie dodał nic swojego. Uśmiech
Tak sie zdaje ale duzo jest dodanego. Zmiana kolorystyki, i czesto kilku klatkowe ale zawsze wklejenia postaci Robocopa do kadru z Terminatorem albo odwrotnie. Naprawde sporo dodanego jest.

Giefergu:
Tak wiem ze wklejales ale wlasnie brakowalo tam epizodu 2 wtedy Oczko
--
Laozi

Odpowiedz
To o czym piszesz to wciąż tylko montaż. Uśmiech

Odpowiedz
Wklejenie kogos z jednego filmu do fragmentu innego filmu to juz nie tylko montaz tylko wstawienie (owszem nie swojej roboty) a to juz jest jakis efekt specjalny Duży uśmiech
I nie chodzi mi o cos takiego ze
Ujecie Terminatora. Ciecie. Ujecie Robocopa. Ciecie. Ujecie Terminatora.
Tylko o Terminatora i Robocopa razem na jedym ujeciu.
--
Laozi

Odpowiedz
Wiem, o co chodzi. Ale nazywanie tego efektem specjalnym, ktory przebija polskie filmy to jednak moim zdaniem przesada gruba jak Ryszard Kalisz po świętach.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon