Poczta, kurier, te sprawy
W necie znajdziecie narzekania na każdą dużą firmę kurierską. Najbardziej hard corowy przypadek, o którym czytałem:
http://www.wykop.pl/link/1154135/kurier-ups-zniszczyl-przesylke-firma-nie-poczuwa-sie-do-odpowiedzialnosci/?sR=64574a4a51775a58566a493d

Ja od zawsze korzystam z Siódemki i DHLa i żadnych narzekań, natomiast UPSa raz zamówiłem przez Furgonetkę i był to pierwsze i ostatni raz.

Nigdy jeszcze nie korzystałem z tych paczkomatów, ale konto ostatnio założyłem, więc trzeba będzie wypróbować.
Democracy has nothing to do with freedom. Democracy is a soft variant of communism, and rarely in the history of ideas has it been taken for anything else.

Odpowiedz
To ja pokrytykuję trochę DHL ;) Dzisiaj niemiło się rozczarowałem, kiedy okazało się, że kurier nie wykazuje żadnej woli współpracy. Sam zastanawiam się, po co wydaję 20 zł na przesyłkę skoro nie mogę umówić się o dogodnej porze na odbiór. Sytuacja wygląda tak:

Dzwoni kurier DHL o 8:30 z informacją, że ma dla mnie przesyłkę. Ok, może mnie obudził, ale kontakt z klientem jest dla mnie cenny i byłem naprawdę zadowolony. Aczkolwiek tu zaczęły się pierwsze schody. Kurier dzwoni o 8:30, ale mówi że paczkę dostarczy po 18:00 (!!!). Ja na to od razu - że nie mogę, po 17:00 mnie nie ma w domu, ale do 17 jestem cały czas w domu i może sobie spokojnie obrać kurs na inną dzielnicę i do mnie przyjechać koło 15-16 (dla mnie żaden problem) jak już będzie kończył pracę. Taaa, jasne, koleś od razu stwierdził "nie ma takich szans". Nie chciałem rozpoczynać wojny bo wiem że bycie kurierem to ciężki chleb i on jest tylko mrówką w tej całej machinie i mi go żal etc. ale do ciężkiej qrwy - jestem elastyczną osobą, ale też płacąc więcej hajsu wymagam, aby DHL podchodził do dowozu przesyłek profesjonalnie. Kiedy zapytałem go, czy może przyjechać na 17 (dałem mu znać, że poczekam na niego te 15 minut chociaż nie jest mi to na rękę ) dostałem oczywiście odpowiedź negatywną. Facet dzwoni o 8:30, daje info o przesyłce przy czym nie może mi jej przywieść przez następne 9 godzin (!!!). To dlaczego nie zadzwonił o 15? Kazałbym mu od razu przywieść to, ale jutro (co też zrobiłem ale po dłuższej wymianie zdań).

Do chrzanu z tymi kurierami. Każda z tych firm ma się nijak do swoich niemieckich/amerykańskich odpowiedników. Mają 3 bagażówki na krzyż i studentów za kierownicą, którzy nie mogą Ci dowieźć paczki w 9-godzinnym okienku bo mają kolokwium...
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Amerykański Amazon zawsze wysyła przesyłki czym popadnie? Zamówiłem niedawno 4 filmy, dwa przyniósł kurier DHL, któremu musiałem podpisać odbiór, jeden jakiś anonimowy kurier, który nie chciał podpisu, a na kolejny dostałem awizo od Poczty Polskiej :D

Odpowiedz
Zamawiasz z amerykańskiego Amazona? A blokady regionalne?

Odpowiedz
Połowa albo i więcej filmów nie ma blokad regionalnych (praktycznie cały katalog Warnera, również spora część wydań od Paramountu i inne). Co więcej, wydania blu-ray w USA często są takie same jak w Europie i mimo że na opakowaniu może nie być o tym wzmianki zawierają polską wersję językową (przykłady z mojej półki: Bodyguard i Name of The Rose).

Odpowiedz
Skąd wiesz który ma?

Odpowiedz
Simek wspominał coś o odtwarzaczu blu ray w komputerze i oprogramowaniu AnyNet omijającym blokady. ;-)

A propos amerykańskiego amazona i blokad. Ma ktoś jakieś inne sposoby na omijanie blokad?

Żeby nie było offtopicowo, zamawiał ktoś kurierem telewizor? Jak się obchodzą z takim sprzętem? :]

Odpowiedz
(20-12-2012, 16:33)military napisał(a): Skąd wiesz który ma?

Z internetu...

Stron podających specyfikacje poszczególnych wydań nie brakuje. Zaglądałbyś czasem na Kolekcjonera DVD to byś nie musiał zadawać takich pytań :P

Cytat:Ma ktoś jakieś inne sposoby na omijanie blokad?

Zgrywasz płytę na kompa DVD Fabem i likwidujesz blokadę, nagrywasz sobie kopię region free, przy okazji możesz do niej dodać napisy/lektora PL jeśli zajdzie taka potrzeba. Mam z USA obie części Short Circuit region locked. Do nich kopie 1:1 lektor/napisy PL, region free, isn't that SPECIAL? ;)

Odpowiedz
Nie zaglądam na kolekcjonera DVD, bo to forum kolekcjonerów Blu, do których nie należę.:P

Odpowiedz
(20-12-2012, 16:43)Gieferg napisał(a): Zgrywasz płytę na kompa DVD Fabem i likwidujesz blokadę, nagrywasz sobie kopię region free, przy okazji możesz do niej dodać napisy/lektora PL jeśli zajdzie taka potrzeba.

Miałem na myśli sposoby dla ludzi, dla których czas jest niezwykle cenny i nie chcą się bawić w każdorazowe nagrywanie (choć DVDFaba mam). :P

Odpowiedz
(20-12-2012, 15:54)simek napisał(a): Amerykański Amazon zawsze wysyła przesyłki czym popadnie?

Przed świętami i owszem :)

(20-12-2012, 16:33)military napisał(a): Skąd wiesz który ma?

Serio takie pytanie w dobie internetu? :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz

Cytat:Nie zaglądam na kolekcjonera DVD, bo to forum kolekcjonerów Blu, do których nie należę.:P

Wiesz co ci na ten temat powiem, więc nawet nie muszę tego pisać :)

Odpowiedz
(20-12-2012, 16:52)Doveling napisał(a): Miałem na myśli sposoby dla ludzi, dla których czas jest niezwykle cenny i nie chcą się bawić w każdorazowe nagrywanie (choć DVDFaba mam). :P
Ten programik zmienia regiony w trymiga:
http://forum.doom9.org/showthread.php?t=149191
ale jest kompatybilny tylko z PowerDVD i TotalMediaTheatre

Odpowiedz
(20-12-2012, 16:36)Doveling napisał(a): A propos amerykańskiego amazona i blokad. Ma ktoś jakieś inne sposoby na omijanie blokad?
Odtwarzacz region free, tylko, że takiego poniżej tysiąca nie spotkałem. Zawsze jest jeszcze ps3, które podobno ostatnio zyskało nieco możliwości konfiguracji ;) Pomyśl również o kupnie dwóch budżetowych odtwarzaczy blu z regionu A i B, powinno wyjść taniej niż jeden region free.

Odpowiedz
(20-12-2012, 17:09)simek napisał(a): Pomyśl również o kupnie dwóch budżetowych odtwarzaczy blu z regionu A i B, powinno wyjść taniej niż jeden region free.

Da się kupić odtwarzacz Regionu A w Europie? :> Mam na myśli to, iż jak ściągnę z US, to co z prądem, wtyczkami, etc.

Odpowiedz
jedno słowo: przejściówka :)

Odpowiedz
Dokupisz sobie przejściówke za dyche. Kwestia tego, czy chcesz płacić za osobny odtwarzacz do paru filmów.

Odpowiedz
Kontynuuj Mefi, bo dobrze zacząłeś. ;-) Niestety nie mam zielonego ani bladego, ani żadnego innego pojęcia jak wygląda sprzęt za oceanem. Kupuję w amerykańskim sklepie odtwarzacz Blu Ray, kupuję przejściówkę i ma grać muzyka bez żadnych komplikacji? :>

Odpowiedz
sprzęt za oceanem wygląda tak samo, jak u nas - to nie Star Trek :) Jedyna różnica to inne wejścia gniazdkowe - wszystko.

Odpowiedz
(20-12-2012, 23:04)simek napisał(a): Dokupisz sobie przejściówke za dyche. Kwestia tego, czy chcesz płacić za osobny odtwarzacz do paru filmów.

Na razie jestem w fazie kontemplacji. Na pewno kusi od patrzenia niekiedy na ceny w amazon.com oraz na kurs dolara. :] Popatrzę na ceny i zobaczę. Ktoś na forum ma w ogóle dwa odtwarzacze w domu? ;-)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości