The Mist (2007) reż. Frank Darabont
(16-09-2012, 14:31)shamar napisał(a):
(15-09-2012, 16:45)patyczak napisał(a): http://www.filmweb.pl/film/Desperacja-2006-159356

Ale z tego co słyszałem, to straszne gówno.

Yop. Oglądałem go lata temu. Jeszcze przez 1 połowę ujdzie ale dalej...
Obejrzałem i ja. Zmarnowane ponad 2 h filmu. Dobrze tylko, że odpuściłem sobie po połowie czytania książkę, bo jeżeli była dalej tak durna jak film to naprawdę szkoda czasu.

Odpowiedz
Czytałem Desperację, miała kapitalny klimat, ale faktycznie, mniej więcej od drugiej połowy zaczyna się ostry zjazd po równi pochyłej, aż do dna w zakończeniu.

Odpowiedz
Jak wyżej. Z tym, że to i tak lepsza książka od Regulatorów z tymi samymi bohaterami.

Odpowiedz
Jeśli ktoś chce sobie odświeżyć dzieło Darabonta a nie posiada na płycie/dysku, to dzisiaj na TVP1 o 20:25. Chyba się skuszę na powtórkę, bo jeszcze nie widziałem w HD.

Odpowiedz
Osz fuck, zdecydowałem się zarwać nockę, żeby obejrzeć w spokoju i samotności i absolutnie nie żałuję. Film mnie zmiażdżył. I już pomijam otoczkę horrorową, choć i tu dałem się parę razy zaskoczyć, co mi się raczej nie zdarza przy tym gatunku, ale psychologicznie ten film niszczy. I bynajmniej nie mówię tu tylko o zakończeniu, ale i choćby o scenie z wojakiem, finalnej próbie wyjścia ze sklepu czy też pierwszych nowinkach odnośnie potworów za drzwiami. Megafilm. Z Megaklimatem i Megaaktorstwem. No i przy okazji kolejny wybitny dowód bzdurności wszelakiej religii i wiary w boga. Niesamowite studium ludzkiej kondycji.

9 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Cytat:przy okazji kolejny wybitny dowód bzdurności wszelakiej religii i wiary w boga

Byłbym ostrożny z takimi tezami - sprowadzają one ten wybitny film, który oceniam na 12/10, do poziomu prostackiej antyklerykalnej agitki. Po pierwsze, wśród nie-sekciarzy są ludzie wierzący, którzy podkreślają wprost, że wierzą w boga, a te sekciara ma najebane, i po drugie - to jest najbardziej rozpierdalające - w zasadzie wszystko, o czym mówiła alleluja baba, okazał się prawdą. Grupa kolesi chce wyjść na parking, alleluja baba mówi, że nie wrócą i piekło ich pochłonie - nie wrócili. Biker z nożem chce wyjść na parking po strzelbę, którą zostawił w aucie - alleluja baba mówi, że krwawy bóg zrobi rozjebkę i nie wróci - nie wrócił, zamiast tego przyciągnęli na linie jego oderwane od tułowia nogi. The point is: wszystko, co się dzieje w tym filmie, jest tak skrajnie pojebane, że gdyby zdarzyło się w realu, bez problemu zrobiłoby mace z mózgu nawet trzeźwo myślącemu analitykowi z instytutu Nielsa Bohra. Przypuszczam, że po takiej akcji jak pokazana we "Mgle" miałbyś masowe nawroty na różne formy wierzeń religijnych. Sprowadzanie zatem tego filmu do konkluzji, że wiara i religia są do dupy, to jest mega uproszczenie - jeśli już do czegoś się serio przywalić, to do nauki, bo to wojsko w swej mądrości w swych super laboratoriach otworzyło śluzę, przez którą teraz przyłażą zjawy z piekła rodem.

Odpowiedz
(20-12-2012, 07:34)Mefisto napisał(a): Osz fuck, 9 / 10
Dopiero teraz zobaczyłeś ten film ?? :>

Odpowiedz
(20-12-2012, 13:28)Mental napisał(a): Byłbym ostrożny z takimi tezami - sprowadzają one ten wybitny film, który oceniam na 12/10, do poziomu prostackiej antyklerykalnej agitki.

Bez przesady - napisałem "przy okazji" :)

Cytat:w zasadzie wszystko, o czym mówiła alleluja baba, okazał się prawdą. Grupa kolesi chce wyjść na parking, alleluja baba mówi, że nie wrócą i piekło ich pochłonie - nie wrócili.

Dopasowała się tezami do sytuacji i tyle. Zresztą, o ile się nie mylę, potem T. motherfuckin' Jane widzi co poniektórych na wojskowych ciężarówkach.

Cytat:Przypuszczam, że po takiej akcji jak pokazana we "Mgle" miałbyś masowe nawroty na różne formy wierzeń religijnych.

Nawet jeśli, to nie składałbym ofiar potworom :)

@ Pred - nie, czekałem 2 lata, żeby to napisać :)

Odpowiedz
Cytat:Dopasowała się tezami do sytuacji i tyle.

Raczej sytuacja dopasowała się do jej tez, bo z filmu jasno wynika, że baba uchodziła w miasteczku za dziwadło i głosiła nadejście końca świata nie od wczoraj.

Cytat:potem T. motherfuckin' Jane widzi co poniektórych na wojskowych ciężarówkach.

A co to zmienia? Nic. On widzi, 7 miliardów nie widzi i nie zobaczy. Zresztą nawet jak on widzi, to i tak zawsze można tłumaczyć to tak, że wojsko otworzyło bramy piekła i teraz żydowski Bóg leje krew na ludzkość i jej potomstwo.

Odpowiedz
(20-12-2012, 16:57)Mefisto napisał(a): Dopasowała się tezami do sytuacji i tyle. Zresztą, o ile się nie mylę, potem T. motherfuckin' Jane widzi co poniektórych na wojskowych ciężarówkach.
Widzi tylko matkę, która wyszła ze sklepu nim jeszcze mgła na dobre pochłonęła miasto. Warto wspomnieć, że matka wyszła, bo chciała ratować dziecko, a nie własny tyłek.

Odpowiedz
no ok, matkę - kilku innych mogło być na innych pakach, niewiele to zmienia :)
zresztą nieważne - nie róbcie głównego zagadnienia z tego co dodałem jako bonus :)

Odpowiedz
Rozpoznaj znajome twarze.
[Obrazek: tumblr_m6hta3sMES1qgjvrso1_1280.jpg]
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Czaję, Carol oraz Dale z The Walking Dead grali we Mgle.

Odpowiedz
Przecież to Darabont. U niego zawsze grają ci sami ludzie. :)

Mefisto, ważne jest kto jest w ciężarówce, bo to pasuje do "boskich" motywów filmu. Matka kieruje się dobrocią i dbaniem o własne dziecko, podczas gdy cala reszta chce ratować po prostu własne dupy albo karać tych, którzy ich zdaniem robią źle.

Odpowiedz
(20-12-2012, 19:37)raven.second napisał(a): Czaję, Carol oraz Dale z The Walking Dead grali we Mgle.
Jest jeszcze dodatkowy smaczek, Frances Sternhagen grała żonę szeryfa w Misery :)

Odpowiedz
(20-12-2012, 19:37)raven.second napisał(a): Czaję, Carol oraz Dale z The Walking Dead grali we Mgle.

Jeszcze blondyna.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Aktorzy grają w wielu filmach!!!11! :P

Odpowiedz
(20-12-2012, 20:15)Crov napisał(a): Mefisto, ważne jest kto jest w ciężarówce, bo to pasuje do "boskich" motywów filmu.

No właśnie, pasuje :)

(21-12-2012, 10:27)raven.second napisał(a): Aktorzy grają w wielu filmach!!!11! :P

Aktorzy grają w filmach?!!!

Odpowiedz
(21-12-2012, 18:33)Mefisto napisał(a): No właśnie, pasuje :)
No właśnie :)

Odpowiedz
Grają w WD, bo producentem pierwszego sezonu był Frank Darabont i wszystkich z automatu przeszczepił :P

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości