05-01-2013, 13:49
|
Oskary 2013
|
|
"Hobbita" bez szans i słusznie. "Skyfall" raczej Akademia się nie odważy, tak samo jak przy "Cloud Atlas". Ale "Life of Pi" wydaje się być dla mnie pewniakiem. Akademia uwielbia Anga Lee i wątpię, aby nie nominowali tego filmu.
O 19 ogłoszono nominacje od DGA, gildii uważanej za tą z największym wpływem na wyścig oscarowy:
Spielberg Affleck Bigelow Lee Hooper Jedynym zaskoczeniem może być Hooper, ale zważywszy na jego telewizyjny rodowód (ergo, znajomości) i umiłowanie DGA do musicali raczej wątpię, że oscarowy line-up będzie taki sam. Obstawiam, że Russell albo ewentualnie Tarantino wskoczy na miejsce Hoopera. 08-01-2013, 20:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-01-2013, 20:28 przez Galadh.)
Hooper, który podobno niemal zarżnął Nędzników swoją reżyserią (jeśli wierzyć krytykom)? Chyba rzeczywiście znajomości zrobiły swoje.
Pozostałe nazwiska bez większych zaskoczeń, chociaż po cichu liczyłem na Tarantino. Ale pewnie na Oscarach sobie odbije.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 08-01-2013, 20:38
Nominacje BAFTA:
http://static.bafta.org/files/film-1213-nominees-1647.pdf Czyli krótko mówiąc, robi się coraz większa zawierucha. Dench oraz brak Hawkesa i Washingtona były do przewidzenia. Absencja Maggie Smith już niekoniecznie. Jakby nie nominowano Mirren albo Cotillard, to do przewidywań oscarowych ochoczo wrzuciłbym zamiast jednej z nich Rive, ale skoro zabrakło Watts... WTF? Nie wiem też, jak rozstrzygnąć panów i starcie Jackman, Hawkes, Phoenix. Tarantino jednak jest nominowany i skoro nawet Brytyjczycy olali Hoopera, takoż przewiduję na jego miejsce z DGA właśnie Quentina. DiCaprio znowu tonie... Jutro nominacje od samej Akademii, w związku z czym wrzucam finalne przewidywania dzisiaj wieczorem. 09-01-2013, 10:10
Mnie w Oscarach właściwie obchodzi już tylko, jak zostaną przyznane trzy nagrody (które często trafiają tam gdzie nie powinny): najlepszy film (bo to najważniejsze), muzyka, efekty specjalne. Ale czekam na ogłoszenie nominacji i cieszy mnie, że przy BAFTA kilka zgarnął Skyfall (osiem z tego co naliczyłem).
PS: Nominowani do efektów specjalnych niemal pokrywają się z moimi typami na nominację do Oscara (dodałem niemal, bo choć przewiduję identyczną piątkę, to wolałbym TASM zamiast Avengers). Duża niespodzianka to brak nominacji za dźwięk i zdjęcia dla TDKR, oraz brak Django wśród najlepszych filmów. 09-01-2013, 10:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2013, 10:33 przez Juby.)
Ciekawa sprawa z nominacjami dla Mastera(wiem, jestem monotematyczny :p), bo film w praktycznie każdej recenzji chwalony jest za wirtuozerską reżyserię, zdjęcia, połączenie muzyki z obrazem i ogólnie techniczno-wizualną doskonałość, a na zagadkowy i zwyczajnie mało przyjazny dla widza scenariusz same narzekania, jednak za co film dostaje najwięcej nominacji(oprócz aktorskich, bo to oczywiste)? Za scenariusz oryginalny oczywiście. Absolutnie rozumiem małą popularność i niechęć do nowego filmu PTA, ale twierdzenia, że taki Ben Affleck popisał się lepszym kunsztem reżyserskim niż PTA po prostu nie da się obronić.
09-01-2013, 11:10 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2013, 11:11 przez simek.)
Nominacja dla Afflecka za reżyserię spoko ale za aktora (!) to kpina... Z resztą tak samo jak brak nominacji dla Spielberga.
09-01-2013, 12:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 09-01-2013, 12:38 przez piczympoom.)
Nominacje za reżyserię sam był dał Affleckowi, ale nie kosztem reżysera 10xlepszego. Nawet go w aktorze pierwszoplanowym nie zauważyłem - oczywiście śmiech na sali i chyba dowód na to, że ci ludzie od BAFTA nie oceniają uczciwie każdego elementu, tylko uznają, że Argo było fajne, więc dajmy mu 7 nominacji, jest miejsce dla aktora, to Bena wciśniemy. To już niestety przypadłość wszystkich dużych nagród, że zazwyczaj nominacje we wszystkich kategoriach dla filmów pełnometrażowych kręcą się wokół mniej niż 10 filmów, a blockbustery mają swoje pięć minut w kategoriach technicznych. Można pomyśleć, że przykładowo kategoria "najlepszy montaż" to tak naprawdę "najlepszy montaż w filmach nominowanych do najlepszego filmu" ;)
09-01-2013, 12:59
Od ładnych paru lat nie było tak ciasno w kategoriach aktorskich. Właściwie w każdej jest 6-10 aktorów z realną szansą na nominację. Moje typy:
FILM Lincoln, Argo, Zero Dark Thirty, Les Miserables, Silver Linings Playbook - tak jak pisałem wcześniej to 5 praktycznie nie do ruszenia. Dalej zależnie od liczby filmów nominowanych w tym roku postawiłbym Life of Pi, Django Unchained, Moonrise Kingdom, Amour i Beasts of the Southern Wild. REŻYSERIA Kathryn Bigelow - Zero Dark Thirty Ben Affleck - Argo Steven Spielberg - Lincoln Ang Lee - Life of Pi Quentin Tarantino - Django Unchained Pierwsza trójka właściwie pewna nominacji. Co do pozostałej dwójki, to nie zdziwiłbym się, gdyby miejsce jednego z nich (prędzej Tarantino) zajął Tom Hooper, Michael Haneke albo David O. Russell. AKTOR PIERWSZOPLANOWY Daniel Day-Lewis - Lincoln John Hawkes - The Sessions Hugh Jackman - Les Miserables Joaquin Phoenix - The Master Bradley Cooper - Silver Linings Playbook W grę wchodzi jeszcze chyba tylko Denzel Washington, który może wygryźć Phoenixa albo Coopera. AKTORKA PIERWSZOPLANOWA Jessica Chastain - Zero Dark Thirty Jennifer Lawrence - Silver Linings Playbook Marion Cotillard - Rust and Bone Emmanuelle Riva - Amour Naomi Watts - The Impossible Na miejsce tej ostatniej może wskoczyć Quvenzhané Wallis za Bestie..., albo Helen Mirren za Hitchcocka. Stawiam na Watts, bo w internetach często, gęsto piszą, że to najlepsza kobieca rola tego roku. AKTORKA DRUGOPLANOWA Anne Hathaway - Les Miserables Amy Adams - The Master Sally Field - Lincoln Helen Hunt - The Sessions Nicole Kidman - The Paperboy Ostatnio w gronie faworytek do nominacji zaczęto wskazywać Judi Dench za Skyfall, ja jednak wierzę, że akademia podobnie jak ja pała większą miłością do Nicole Kidman :) Maggie Smith niby wciąż w grze, ale brak nominacji do BAFTA, każe mi wątpić w jej oscarowe szanse. AKTOR DRUGOPLANOWY Tommy Lee Jones - Lincoln Phillip Seymour Hoffman - The Master Alan Arkin - Argo Robert DeNiro - Silver Linings Playbook Leonardo DiCaprio - Django Unchained Chyba najciaśniejsza tegoroczna kategoria. Właściwie każdy z trzech ostatnich aktorów może zostać zastąpiony przez Waltza albo Bardema. Nie bez szans są też Samuel L. Jackson i Matthew McConaughey. 09-01-2013, 20:06
Może ktoś powiedzieć, o której godzinie jutro będą opublikowane nominacje do Oscarów?
09-01-2013, 22:11 Cytat:MacFarlane and Stone will unveil the nominations at a 5:30 a.m., PT news conference at the Academy’s Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills, where hundreds of media representatives from around the world will be gathered. Cytat:Nominations information for all categories will be distributed to news media in attendance and via the Internet on the official Academy Awards website, http://www.oscar.com. 09-01-2013, 22:20
Ogłaszają w LA o 5:30 rano, a różnica czasu to chyba 9 godzin, więc po 14:30 powinny być.
09-01-2013, 22:22
Żeby tylko jakiegoś ograniczenia dla niektórych krajów nie wprowadzili. Chociaż rok temu była relacja live na YouTube bez żadnych problemów, a samą galę oglądałem na jakimś tnącym się streamie :/
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy
09-01-2013, 22:31
Pewnie w pracy blokują ;)
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 10-01-2013, 15:37 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Oskary i Złote Maliny 2010 - wasze typy | Never Fuck With Me | 418 | 84,481 |
31-03-2010, 01:41 Ostatni post: Negrin |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |