Oskary 2013
O kurwa... Brak Bigelow i Afflecka za reżyserię?! Haneke z czterema nominacjami?! I brak nominacji dla Nietykalnych (chciałoby się rzec "a nie mówiłem?").

@simek, http://oscar.go.com/nominees

Odpowiedz
Pierwsze zaskoczenie, tak dużo nominacji dla Miłości.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Ze Skyfall się pomyliłem. Z Amour zgadłem, mimo iż chyba nikt tutaj poza mną wierzył w to (minimum 5 nominacji!). Trzeba było wierzyć :P

Odpowiedz
nono sporo niespodzianek, aktorskie nominacje bez Kidman, DiCaprio, Weisz. Ilość nominacji dla filmu Haneke.

Odpowiedz
Arkin dostał, Affleck za reżyserię nie. Trochę poniosło ich. ;-)

Była piosenka, a podali kompozytorów?

Odpowiedz
Brak Bigelow, Tarantino i Afflecka w nominacjach za rezyserie... brak DiCaprio a jest Arkin...

Odpowiedz
Nie podali, ale są na stronce:
Williams za Lincolna, Newman za Skyfall, Desplat za Argo, Danna za Life of Pi i Marianelli za Annę Kareninę ;)

Odpowiedz
Weinsteinom nie udało się z Nietykalnymi, jak rok temu z Artystą. Ale akurat dobrze, bo ten pierwszy to film "tylko" dobry i przyjemny. Ale zaskoczenie jest.

Odpowiedz
(10-01-2013, 15:49)Doveling napisał(a): a podali kompozytorów?

Yep:

Anna Karenina Dario Marianelli
Argo Alexandre Desplat
Life of Pi Mychael Danna
Lincoln John Williams
Skyfall Thomas Newman

/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Nie lubię holywódu - Master dostał tylko aktorskie nominacja. Ciekawostka w najlepszej roli kobiecej to, że mamy w tym roku równocześnie najstarszą i najmłodszą nominowaną w historii :)

A Emma Stone powinna prowadzić galę razem z Sethem, samemu będzie mu pewnie smutno.

Odpowiedz
Nie no, w nominacjach reżyserskich pojechali po bandzie... Affleck, a zwłaszcza Bigelow, wydawali się być pewnymi kandydatami, Haneke niby też się mocno trzymał, ale nie sądziłem, że jednak dadzą mu tą nomkę. Że o gościu o Bestii nie wspomnę.

Odpowiedz
(10-01-2013, 15:54)simek napisał(a): Nie lubię holywódu - Master dostał tylko aktorskie nominacja.

Nawet Greenwooda olali.

Odpowiedz
Cytat:Że o gościu o Bestii nie wspomnę.
Zwłaszcza, że reżyseria w Beasts of the Southern Wild jest taka se.

Odpowiedz
Co prawda filmu nie widziałem, ale zgaduje, że Beasts of the Southern Wild to takie tegoroczne Precious.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
a jak Hobbit ma mało nominacji - trzy czy cztery :P

Odpowiedz
"Beasts" ciągnie właściwie tylko Quvenzhané Wallis. Co prawda wznosi ten film bardzo wysoko ponad przeciętną i nominacja wśród najlepszych filmów jakoś specjalnie nie drażni, ale już reżyseria owszem. Na tej płaszczyźnie to nic specjalnego.
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy

Odpowiedz
Ale spoko, Skyfall ma nominację za zdjęcia.

"Śnieżka i Łowca" nominacja za efekty specjalne??? Oby tylko nie wygrał "Hobbit".
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Soldamn dobrze przewidywał z nominacjami dla "Amour". Widać trzeba się bardziej wczuwać w te 80% podstarzałej Akademii przy zgadywaniu wyników. :)

Najbardziej zaskakujące były dla mnie nominacje reżyserskie.

I że "Silver Linings Playbook" ma teoretyczną szanse zgarnąć wszystkie Oskary za aktorstwo. Nominacja dla Jacki Weaver była nieoczekiwanym dodatkiem.

Odpowiedz
(10-01-2013, 16:02)Lawrence napisał(a): Ale spoko, Skyfall ma nominację za zdjęcia.

"Śnieżka i Łowca" nominacja za efekty specjalne??? Oby tylko nie wygrał "Hobbit".

Akurat efekty w "Śnieżce" były niezłe.
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy

Odpowiedz
Czyżby Deakins miał wreszcie dostać pierwszego Oscara? Bo mocnej konkurencji raczej nie ma - chyba tylko Miranda (Life of Pi) może mu podskoczyć. Bo wątpię, żeby mieli dać coś Richardsonowi czy Kamińskiemu, zwłaszcza, że oni już swoje statuetki mają, a Deakins nie.

Poza tym, przypomina ktoś sobie sytuację, jak ta z nominacjami dla Silver Linings Playbook? SIEDEM nominacji w NAJWAŻNIEJSZYCH kategoriach?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon