10-02-2013, 04:52
|
Gry
|
|
Dead Space 3, panie i panowie. Jedynka miejscami bywała spooky i potrafiła przestraszyć, w dwójce poczyniono pierwsze poważne kroki na rzecz akcji - więcej potworów, mniej klimatu. Trójka odchodzi od survival horroru jeszcze bardziej, ale - no właśnie - ale nie do końca. Potrafi szarpnąć momentami wciąż nieźle, jednak fani gęstego strachu będą raczej zawiedzeni. Czy to znaczy, że gra się źle? Jak dla mnie wręcz przeciwnie - od dwóch dni nie mogę się wręcz oderwać (czyli grywam po 2h jak czas pozwala) i funu z tego jest sporo. Nie rozumiem narzekań na grafikę - gra chodzi superpłynnie na maxa na średnim kompie i cieszy oko w paru momentach wybitnie. Jest nieco frajdy ze składaniem uzbrojenia, ale moim zdaniem szkoda, że ammo stało się uniwersalne. Fabuła jest mocno średnia, ale nie oszukujmy się - tylko w pierwszej części dawała radę. Po 6h mam za sobą jakieś 40-45% gry, także długość nawet w miarę. Jak do tej pory gra zasługuje na 7 i jest niezłym kompromisem pomiędzy grą akcji a duchem serii, o ile można to tak nazwać. Po prostu chce się przeć wciąż do przodu i szatkować kolejne nekromorfy. Polecam, zwłaszcza, że rip w sklepiku waży lekko ponad 4gb ;)
Listen to them. Children of the night. What music they make.
Cytat:Wasteland 2 O, "Fallout 3" w końcu wyjdzie :)
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 10-02-2013, 06:42
Niby Fallout 3 - świetna muzyka, stare, dobre menu, walka w turach, dialogi które można czytać we własnym tempie... ale jakieś to kolorowo-cukierkowe. Nie ma tu atmosfery apokalipsy.
10-02-2013, 08:19
Kolorowo cukierkowe? :)) To, że coś ma kolory, a nie odcienie szarości nie oznacza, że jest kolorowo cukierkowe. Jest bure, w odcieniach brązu i zgniłej zieleni. Jak Fallout. Nie lubie tej mody dzisiejszej, że wszystko - żeby być dojrzałe, realistyczne i ponure - musi być szaaaare. Kolory to super rzecz.
10-02-2013, 14:50
Sorry, ale Fallout nigdy nie był w kolorze zgniłej zieleni - wprowadził to denny i debilny Fallout 3, który nie ma nic wspólnego z Falloutem.
![]() ![]() ![]() Jeśli nie widzisz różnicy, znam dobrego okulistę.:) 10-02-2013, 16:18 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-02-2013, 16:19 przez military.)
Ale ty mowisz o tym zdjęciu czy o gejmpleju z Wasteland 2? Bo to zdjęcie to progress screenshot, czyli daleki od finalnej wersji coś. Na gejmpleju masz wyraźnie bardziej ponurą kolorystyke. Jeżeli nie widzisz różnicy to znasz dobrego okulista, odwiedź go. :)
I pamietaj, ze Wasteland to nie świat Fallouta. Zgniła zielen najwyraźniej ma tam swoje miejsce (sugeruje się m.in. konceptem miasta porośniętym jakąś roślinnością i roślinami atakującymi rangerów). Więc to nie jest "pomysł Fallouta 3". A zgniła zieleń nie jest po prostu filtrem tutaj, jak w F3, tylko częścia świata - właśnie tą roślinnością. NO I. Rażąca żółć i pomarańcz i tak pasuje do postapo pustynnego świata, więc też nie widzę problemów. 10-02-2013, 19:04
Wiedziałem, że powiesz, że to nie Fallout 3, ale gdyby nie fakt odebrania marki Black Isle, Wasteland 2 by po prostu nie było. Byłby prawdziwy Fallout 3.
Jak dla mnie w gejmpleju nadal kolory są po prostu za mocne - jest zbyt wesoło, cukierkowo, wręcz kreskówkowo. No ale co kto lubi. Najważniejsze, że nie ma rzygotliwych zieleni F3. W ogóle W2 będzie chyba pierwszą pecetową grą, którą kupię, od czasów... hmm, pierwszego Wiedźmina. 10-02-2013, 19:19 (10-02-2013, 19:19)military napisał(a): Wiedziałem, że powiesz, że to nie Fallout 3, ale gdyby nie fakt odebrania marki Black Isle, Wasteland 2 by po prostu nie było. Byłby prawdziwy Fallout 3.A gdyby Interplay dostał prawa do sequela Wasteland to nie byłoby Fallouta. :) Sęk w tym, że to wciąż inne światy - o to chodzi. Nie grałem w oryginalnego Wastelanda, ale może tam zieloność świata nie jest niczym zaskakującym. Wasteland 2 to nie będzie "Fallout 3 pod przykrywką" i o tym zapewniają twórcy bardzo mocno. I to widac nawet w gejmpleju (w końcu np. system dialogów byłby bardziej falloutowy). Cytat:Jak dla mnie w gejmpleju nadal kolory są po prostu za mocne - jest zbyt wesoło, cukierkowo, wręcz kreskówkowo.Ja tego nie widzę, ale ok. Są kolory, jasne, ale mnie się właśnie podoba to, że jest dużo cienia do tego koloru i są one stonowane (inaczej niż na zdjęciu pierwszym z W2, które wrzuciłeś). Mam dość szarości sztucznie pozorującej 'realizm' i 'brud' w grach i w filmach. Cytat:W ogóle W2 będzie chyba pierwszą pecetową grą, którą kupię, od czasów... hmm, pierwszego Wiedźmina.Ja już ją kupiłem. :) Dorzuciłem się na kikstarterze i czekam. 11-02-2013, 00:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-02-2013, 00:07 przez Gal Anonim.)
Aliens: Colonial Marines dostaje od recenzentów srogie baty. Podobna gra jest zacofana - co jest dobrym znakiem, bo o zacofanie oskarżano DNF, które rzeczywiście odbiegało od współczesnych standardów, znaczy się było dobrą grą. Grafika jak sprzed 4 lat to dla mnie nie zarzut, a historia kopiująca momenty z Aliens też zamiast odrzucać - przyciąga. Słowem: im gorsze recenzje, tym lepiej. Kane&Lynch2 też zostało zjechane z góry na dół. Homefront też. Tak się składa, że to jedne z moich ulubionych gier.
12-02-2013, 17:29 (12-02-2013, 16:32)Phil napisał(a): http://www.superherohype.com/news/articles/175001-batman-arkham-city-follow-up-coming-this-year Nie rozumiem tej sytuacji. AA wyszło we wrześniu 2009 roku i już klima miesięcy później opublikowano teaser do AC. AC wyszło w listopadzie 2011 roku, gra zdobyła wszędzie jeszcze lepsze recenzje od poprzedniczki, na pewno odniosła ogromny sukces kasowy, a niemal półtorej roku po premierze kompletna susza w temacie kontynuacji. Mam nadzieję, że to się szybko zmieni, bo ja JUŻ chcę zagrać w trzecie Arkham!!! W te info trudno uwierzyć (bo jakim cudem gra, o której do dzisiaj nie było nic wiadomo, miała by mieć premierę jeszcze w 2013 roku?) ale jeśli się potwierdzi, nawet z datą premiery A3 o rok późniejszą, będę bardzo happy. 12-02-2013, 17:50
Mam nadzieję, że to jest poziom easy i na wyższych obcy jak drapieżniki polują na gracza:)
Edit: " difficulty is 'Hardened'." Poza tym czytałem, że fabuła ostro olewa i jest w sprzeczności z tym, co dzieje się w filmach, więc fani mogą się ostro wkurzyć. 12-02-2013, 18:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2013, 18:22 przez patyczak.)
No cóż. W CoD:BO też mogłeś przejść etap bez strzelania, a średnia ocen to 90%. To, że koleś robi speedrun i się nie wklimaca, jeszcze o niczym nie świadczy. To nadal może być przyjemna gierka.
12-02-2013, 18:24
Z tego co słyszałem i widziałem na gameplayach, AI jest strasznie słabe, a alieni są zwyczajnie za wolni. Kto wie, może jakieś patche poprawią ten aspekt gry.
Ja jednak z osądami się wstrzymam, aż sam zagram, bo wygląda mi to na przypadek podobny do Duke Nukema, czy Kane&Lyncha - kilka negatywnych recenzji i zaczyna się zbiorowy internetowy płacz i atak na grę.
"Out of the night, When the full moon is bright, Comes the horseman known as Zorro."
12-02-2013, 18:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2013, 18:45 przez Don Diego.)
Szczerze: widziałem każdy gameplay z tej gry bo bylem na nią napalony jak arab na kurs pilotażu i już od jakiegoś czasu wiedziałem, że to nie będzie dobre.
Porównanie z Dukiem takie, że grałem w niego i jest zwyczajnie słaby. W ACM nie grałem, ale kumpel zassał i mówi, że bieda. Chyba lepiej sobie AVP:2 zainstalować. Tam przez 2 pierwsze misje nie było ani jednego Aliena, a srało się po gaciach. 14-02-2013, 15:53 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

![[Obrazek: imgFallout-22.gif]](http://www.gamegods.pl/wp-content/uploads/2012/09/imgFallout-22.gif)
![[Obrazek: Fo2_Klamath_Trapper_Town.png]](http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20121210220635/fallout/images/7/75/Fo2_Klamath_Trapper_Town.png)
![[Obrazek: 20120720223737.jpg]](http://img6.gram.pl/20120720223737.jpg)