Red Crow
Liczba postów: 12,674
Liczba wątków: 50
No to ja też wrzucam swoje typy:
Najlepszy film
Wygra: Argo
Mój faworyt: Django Unchained
Najlepszy aktor
Wygra: Daniel Day-Lewis
Mój faworyt: Joaquin Phoenix
Najlepsza aktorka
Wygra: Emmanuelle Riva
Mój faworyt: Jennifer Lawrence/Jessica Chastain
Najlepszy aktor drugoplanowy
Wygra: Christoph Waltz
Mój faworyt: Philip Seymour Hoffman
Najlepsza aktorka drugoplanowa:
Wygra: Anne Hathaway
Mój faworyt: Amy Adams
Najlepszy reżyser
Wygra: Ang Lee
Mój faworyt: David O. Russell
Najlepszy scenariusz adaptowany:
Mój faworyt: Silver Linings Playbook
Najlepszy scenariusz oryginalny
Wygra: Amour
Mój faworyt: Django Unchained
Najlepszy film nieanglojęzyczny
Wygra: Amour
Mój faworyt: brak
Najlepsza charakteryzacja
Wygra: Hitchcock
Mój faworyt: Hobbit
Najlepsza muzyka oryginalna:
Wygra: Life of Pi
Mój faworyt: Skyfall
Najlepsza piosenka
Wygra: Les Miserables
Najlepsza scenografia
Najlepsze efekty specjalne
Najlepsze kostiumy
Mój faworyt: brak
Najlepsze zdjęcia
Najlepsza animacja:
Wygra: Wreck-it Ralph
Mój faworyt: Frankenweenie
Najlepszy dźwięk
Najlepszy montaż
Mój faworyt: Zero Dark Thirty
Najlepszy montaż dźwięku
24-02-2013, 20:55
pomazaniec boga VHS-ów
Liczba postów: 2,089
Liczba wątków: 3
Rok temu ktoś wrzucał gdzieś fajny algorytm na zwycięzcę najlepszych FX. Nie mogę tego znaleźć. Ma ktoś może linka? :)
"to że gej sobie nie może wziąć ślubu to jest sprawa kościoła" - vast
24-02-2013, 21:05
Don Sinatio
Liczba postów: 2,947
Liczba wątków: 11
Dzisiaj urodziny Emmanuelle Rivy wiec zmieniam swój typ. Bafta świadczy o tym, ze chyba ona wygra i wiele wiele innych nagród. No cóż, zawsze lepiej ona niż Lawrence. I będę trzymał kciuki za Hoffmana i Phoenixa. A za reżyserię typuje teraz Haneke. Byle tylko nie przegrał Tarantino za scenariusz "Django". I myślę, ze najlepszym filmem zostanie "Amour".
24-02-2013, 21:15
Red Crow
Liczba postów: 12,674
Cytat:I myślę, ze najlepszym filmem zostanie "Amour"
Eee tam, nie sądzę, żeby posunęli się tak daleko. Prędzej daliby Haneke za reżyserię, a i to jest mocno wątpliwe.
24-02-2013, 21:59
Stały bywalec
Liczba postów: 7,557
(24-02-2013, 21:15)Pitero napisał(a): I myślę, ze najlepszym filmem zostanie "Amour".
A nie uważasz jeszcze, że za efekty specjalne też dostanie? :)
Z Haneke za reżyserie mam ciężki orzech, bowiem z jednej strony dla Akademii jest to osoba, mimo iż obficie utytułowana w Europie, w dużej mierze zwyczajnie obca. Z drugiej jednak strony nie bardzo widzę podstawy (poza obecnością - jako jedyni z całej piątki - w gronie nominowanych do nagród Gildii Reżyserów) przyznawania oskara Spielbergowi i Lee, tym bardziej, że już otrzymali wcześniej.
24-02-2013, 22:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2013, 22:33 przez Jakuzzi.)
Dużo pisze
Liczba postów: 641
(24-02-2013, 22:29)Jakuzzi napisał(a): Z Haneke za reżyserie mam ciężki orzech, bowiem z jednej strony dla Akademii jest to osoba, mimo iż obficie utytułowana w Europie, w dużej mierze zwyczajnie obca. Z drugiej jednak strony nie bardzo widzę podstawy (poza obecnością - jako jedyni z całej piątki - w gronie nominowanych do nagród Gildii Reżyserów) przyznawania oskara Spielbergowi i Lee, tym bardziej, że już otrzymali wcześniej.
Dzięki tej całej anomalii z Affleckiem i Bigelow jest to w w sumie jedna z dwóch najbardziej emocjonujących kategorii wieczoru, w której może wygrać bodaj każdy oprócz Zeitlina. Osobiście przewiduję w duchu "no guts, no glory" Russella, bo trudno mi zignorować to, że jego 2 ostatnie filmy zdobyły w sumie 7 nominacji aktorskich, a dwójka panów z nominacjami DGA ma już swoje. Dopiero za nim postawiłbym Spielberga.
24-02-2013, 23:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2013, 23:02 przez Galadh.)
.
Liczba postów: 27,650
Liczba wątków: 61
Moje zachcianki są takie: byle Lincoln i Amour nic nie dostały i żeby Waltz nie zdobył drugiego Oscara za słabszą kopie roli Landy, cała reszta niech sobie dostaje niezasłużone statuetki ;) Miłej nocy wszystkich życzę.
24-02-2013, 23:20
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Hm, w sumie pomijając kilka nominacji, gdzie naprawdę trzymam kciuki, to w większości nominacji, nie mam ulubieńców. Za to mam sporo tytułów/osób gdzie jednak nie chciałbym, aby dostały Oscara.
I tak naprawdę to chyba jedynie będę mocno zawiedziony jak "Wreck-It Ralph" nie dostanie za animację. Gdyż wątpię, aby Anne Hathaway nie dostała Oscara.
24-02-2013, 23:28
Dużo pisze
Liczba postów: 641
Powoli ruszam na oscarowe party, stąd życzę wszystkim dobrej nocy, przypominam o możliwości poczytania egzaltowanych wypocin mojego autorstwa na stronie głównej, a na deser podaję moje typy w 21 najważniejszych kategoriach:
Najlepszy film: “Argo”
(Alternatywa: “Silver Linings Playbook”)
Najlepszy aktor pierwszoplanowy: Daniel-Day Lewis, "Lincoln"
(Alternatywa: Bradley Cooper, “Silver Linings Playbook”)
Najlepsza aktorka pierwszoplanowa: Jennifer Lawrence, "Silver Linings Playbook"
(Alternatywa: Emmanuelle Riva,“Amour”)
Najlepszy aktor drugoplanowy: Tommy Lee Jones, "Lincoln"
(Alternatywa: Christoph Waltz, "Django Unchained")
Najlepsza aktorka drugoplanowa: Anne Hathaway, "Les Misérables"
(Alternatywa: Sally Field, "Lincoln")
Najlepsza reżyseria: David O. Russell, “Silver Linings Playbook”
(Alternatywa: Steven Spielberg, "Lincoln")
Najlepszy scenariusz oryginalny: "Django Unchained", Quentin Tarantino
(Alternatywa: "Amour", Michael Haneke
Najlepszy scenariusz adaptowany: "Argo", Chris Terrio
(Alternatywa: "Silver Linings Playbook", David O. Russell)
Najlepsze zdjęcia: "Life of Pi", Claudio Miranda
(Alternatywa: "Skyfall", Roger Deakins)
Najlepsza scenografia: “Les Misérables”
(Alternatywa: “Anna Karenina”)
Najlepsze kostiumy: “Anna Karenina”
(Alternatywa: “Les Misérables”)
Najlepszy dźwięk: “Les Misérables”
(Alternatywa: “Life of Pi”)
Najlepszy montaż: “Argo”
(Alternatywa: “Zero Dark Thirty”)
Najlepszy montaż dźwięku: “Life of Pi”
(Alternatywa: “Argo”)
Najlepsze efekty specjalne: “Life of Pi”
(Alternatywa: “The Hobbit: An Unexpected Journey”)
Najlepsza charakteryzacja: “Les Miserables”
(Alternatywa: “The Hobbit: An Unexpected Journey”)
Najlepsza piosenka: “Skyfall”, “Skyfall”
(Alternatywa: “Les Misérables”, “Suddenly”)
Najlepsza muzyka oryginalna: “Life of Pi”, Mychael Danna
(Alternatywa: “Skyfall”, Thomas Newman)
Najlepszy pełnometrażowy film dokumentalny: “Searching for Sugar Man”
(Alternatywa: “The Gatekeepers)
Najlepszy film nieanglojęzyczny: “Amour”, Austria
(Alternatywa: “Kon-Tiki”, Norwegia)
Najlepszy długometrażowy film animowany: “Wreck-It Ralph”
(Alternatywa: “Brave”)
24-02-2013, 23:30
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 24-02-2013, 23:30 przez Galadh.)
Dużo pisze
Liczba postów: 604
Liczba wątków: 2
Ja bym chciała aby wygrało Życie Pi, ewentualnie Django, ale wygra pewnie Argo, będę zawiedziona jak wygra Lincoln.Z aktorek wszystko mi jedno, ale gdyby wygrała Wallis to byłoby ciekawie, z aktorów wygra DDL.Role drugoplanowe;Hattaway i Waltz.Reszta w sumie wszystko jedno, ale będę bardzo zawiedziona jak wygra Wreck it Ralph, powinien wygrać Paranorman albo Frankenweenie, a wygra i tak Merida Waleczna;)Mam zapalenie oskrzeli czy coś, ledwo żyję, komputer mam w wersji tymczasowej, bez karty dźwiękowej, więc jak cokolwiek obejrzę to bez głosu, ewentualnie posłucham w Trójce.Do dupy z tym wszystkim.
25-02-2013, 00:10
Miss Avatara 2012
Liczba postów: 1,149
Liczba wątków: 14
Ja tylko mam nadzieję, że gala skończy się zanim będę musiał wyjść z domu, bo wkurzę się, jak ominą mnie najważniejsze kategorie :P
"Byłem królem traktorzystów przy wyrębie lasu na cały Oregon i sąsiednie stany, a królem szulerów od powrotu z Korei i nawet królem opielaczy groszku na farmie w Pendleton - więc pomyślałem sobie, że skoro już mam być wariatem, to też muszę być pierwszym i najlepszym." Randle McMurphy
25-02-2013, 00:27
.
Liczba postów: 27,650
Liczba wątków: 61
Cytat: gdyby wygrała Wallis to byłoby ciekawie
Prędzej Afleckowi dadzą statuetkę za reżyserie niż jej.
25-02-2013, 00:40
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
Nie mogę się doczekać by przeczytać jutro reakcje polskiej prasy na oscarowy występ McFarlane'a. Już teraz zdążyło nam obrodzić artykułami polskich publicystów, porównujących Setha do nie wiadomo jakiego dupka i zwykłego buca nie szanującego jakichkolwiek świętości. Widać dla kogo szczytem telewizyjnej komedii i gwiazdorskiej niesforności jest Kuba Wojewódzki czy Szymon Majewski.
25-02-2013, 00:52
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2013, 00:55 przez Proteus.)
Stały bywalec
Liczba postów: 2,545
Liczba wątków: 17
Tymczasem JGL na fejsie udowadnia, że Sally Field umie wiązać krawaty:
25-02-2013, 01:37
Nowy
Liczba postów: 413
Liczba wątków: 2
zaraz ceremonia to napiszę parę moich oczekiwań. muszę zacząć od tego, że nie oglądałem mistrza i skyfall z tych ważniejszych filmów niestety, zwłaszcza tego pierwszego żałuję bo na pewno mi się będzie podobał. na początek jeszcze trzeba dodać, że brak jakiejkolwiek nominacji dla trzeciego batmana to porażka maksymalna akademii, tak. jeżeli chodzi o najlepszy film to chyba powinien dostać ten, który najprawdopodobniej dostanie czyli argo, najlepszy spośród wszystkich nominowanych i tego bym sobie życzył, najbardziej bym nie chciał les misarables bo to największy zawód, oraz lincoln bo pokazałoby głupotę akademii, że tak dali się zmanipulować typwo pod oscary zrobionemu filmowi (chociaż jest całkiem dobry, chociaż do bólu schematyczny właśnie) oraz miłość bo jeżeli haneke ma dostać oscara to chyba nie za swój najsłabszy film (chociaż też wszystkiego nie widziałem) to już lepiej dać mu za reżysera chociaż i tak zgarnie pewnie za nieanglojęzyczny. najlepszy aktor pierwszoplanowy no to nikt inny niż daniel chociaż no nie widziałem tego mistrza a jestem przekonany, że zasiał niezły rozpierdol kocur z tych co widziałem (lot też przede mną) najbardziej zasłużył, najgorzej będzie jak dostanie jackman bo jego rola to nic szczególnego i już samą nominacją powinien się cieszyć. aktorka pierwszoplanowa to mocno obsadzona kategoria, najbardziej chciałbym żeby ta dziewczynka z bestii dostała oscara ale wiem, że to praktycznie niemożliwe i walka toczy się między lawrence a rivą i chyba ta druga bardziej zasługuje i wolałbym żeby ona dostała tym bardziej, że lawrence pewnie będzie hurtowo zgarniać nominację co rok-dwa i jeszcze będzie miała okazję za nawet lepszą rolę zgarnąć statuetkę. najlepszy aktor drugoplanowy to natomiast imo dość słabo obsadzona kategoria, poza głośnymi nazwiskami są role słabe jak na aktorów, waltz zrobił sobie bękarty 2, de niro trochę się pokrzywił, trochę pokrzyczał - typowy de niro, lee jones typowa nominacja z marszu BO LINCOLN a arkin za krótko i jakoś mało porywająco, także liczę na hoffmana bo jest geniuszem i na pewno w mistrzu poniżej swojego poziomu nie zszedł. najlepsza aktorka drugoplanowa to anne i innej opcji nie ma, beka z nominacji weaver mocna bo poza wypowiedzianymi 12 zdaniami to nic ciekawego kompletnie, też nominacja z marszu, sally field w lincolnie mi się nawet podobała ale kompletnie bez podjazdu także ukochana anne zbieraj nagrodę. najlepszy reżyser chciałbym mocno lee aby dostał, najbardziej zasługuje affleck albo bigelow no a że ich nie ma co jest mocno krzywdzące to liczę na lee właśnie, każdy tylko nie spielberg. najlepszy scenariusz oryginalny tutaj chcialbym raczej moonrise kingdom jako, że tylko w tej nominacji może powalczyć, pewnie oscara zgarnie tarantino co w sumie też jest dobrym wyborem. najlepszy scenariusz adaptowany poradnik albo argo ale jakikolwiek film by nie dostał to będę zadowolony bo scenariuszowo są nieźle wszystkie rozpisane, chociaż najmniej zasluguje lincoln, to na pewno.
reszta :
najlepszy film nieanglojęzyczny no haneke, jak się ma nominacje do najlepszego filmu to trudno nie wygrać najlepszego nieanglojęzycznego najlepsza charakteryzacja nędznicy
najlepsza muzyka oryginalna argo
najlepsza piosenka skyfall
najlepsza scenografia lincoln
najlepsze efekty specjalne pi
najlepsze kostiumy nędznicy
najlepsze zdjęcia pi
najlepszy długometrażowy film animowany ralph!!! chociaż widziałem tylko jeszcze piratów to bardzo dobry film
na reszcie się kompletnie nie znam albo nie widziałem to nie oceniam
edit :
Cytat:Ja jeszcze nie widziałem Mistrza i pominąłem go. A Chastain zagrała role życia w "Zero Dark Thirty". Powinna dostac Oscara, Portman zagrała na podobnym poziomie i "łabędziu" i wygrała 2 lata temu. Sandra Bullock 3 lata temu to samo. I nie mówię ze skoro tamte dostały to i Chastain powinna, tylko że to wszystko świetne role warte Oscara i dlatego Chastain tez powinna go zdobyć.
dopiero teraz przesadziłem, serio sądzisz, że chastain z wroga chociaż powąchała poziom portman z czarnego łabędzia???
25-02-2013, 02:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2013, 02:58 przez smackey.)
Nowy
Liczba postów: 37
Liczba wątków: 1
Bez niespodzianki. Argo, Lewis, Lawrence z statuetkami.
Jedynie zaskoczyła mnie statuetka dla pana Lee.
PS Już widzę wkurwienie fanów Hobbita na fw gdy dowiedzą się, że ich
''arcydzieło'' nie ma żadnej nagrody.
25-02-2013, 07:29
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
To była najżałośniejsza, najnudniejsza, najbardziej denerwująca, i najbardziej przewidywalna gala jaką oglądałem. :P Chyba jedyną dla mnie niespodzianką (i na szczęście pozytywną) to remis ZDT i Skyfall w montażu dźwięku (oba tytuły były moimi faworytami), poza tym nie warto było czekać (w przyszłym roku tego błędu nie popełnię).
25-02-2013, 12:22
Stały bywalec
Liczba postów: 2,545
Liczba wątków: 17
W dobrej jakości pewnie nie, ale jak będziesz szukać po nazwiskach to powinno coś znaleźć, na przykład przemowę Afflecka już zdążyłem udostępnić na facebooku ;)
25-02-2013, 12:28
CGI Paul Walker
Liczba postów: 22,315
Liczba wątków: 29
(25-02-2013, 12:22)Juby napisał(a): To była najżałośniejsza, najnudniejsza, najbardziej denerwująca, i najbardziej przewidywalna gala jaką oglądałem. :P (...) poza tym nie warto było czekać...
Takie teksty padają co roku i dlatego od 10. (?) lat tego nie oglądam.
welcome to prime time bitch!
Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.
25-02-2013, 12:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-02-2013, 12:32 przez shamar.)
Fhtagn
Liczba postów: 5,344
Liczba wątków: 9
(25-02-2013, 12:26)Phil napisał(a): Da radę gdzieś obejrzeć klipy z wręczania poszczególnych statuetek?
Poczekaj parę dni, pewnie pojawią się na youtubie albo w Zatoce Piratów.
Cytat:najbardziej przewidywalna gala
Przewidziałeś upadek Jennifer, remis ZDT i Skyfall, nazistę wbiegającego na salę i pojawienie się Michelle Obamy? :)
25-02-2013, 12:52
|