08-05-2013, 22:37
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Ten film jest tak denny fabularnie i realizacyjnie, że lewackość to jego najmniejszy problem. Aż dziw, że zebrał całkiem sporą grupę fajnych znanych nazwisk.
Zapomniałem wspomnieć, że bohater grany przez Crowe'a trzyma w swoim gabinecie broń palną (strzelbę), co jednoznacznie świadczy o tym, że musi być on zły do szpiku kości i dobry gej musi go pokonać :)
09-05-2013, 00:38
Monster Squad - żałuję, że nie obejrzałem tego filmu jako dzieciak. Wtedy wydałby mi się zajebisty. A tak jest po prostu fajnym kinem przygodowym z klasycznymi potworami Universalu w wersji Stana Winstona (świetnie zrobiona mumia i potwór z Czarnej Laguny)i masą nawiązań do klasyki horroru (nietoperze Hammera! oposy Drakuli!).
To przy tym jedno z najmocniejszych PG-13, jakie widziałem (jeśli nie najmocniejsze). Dziś byłaby Rka jak nic za samą scenę z rozerwanym dynamitem Wilkołakiem (krew + mięcho). W ogóle ginie tu więcej ludzi niż w przeciętnym slasherze. Pod tym względem rządzi Drakula, który masakruje policjantów i zwraca się do małych dziewczynek per "you bitch". A poza tym to pierwszy scenariusz Shane'a Blacka. Niestety, widać rękę amatora. Pewne rzeczy dzieją się po prostu za szybko (pierwotny tekst był ponoć za długi i skracali go z reżyserem). Ale i tak to kawał dobrej zabawy i obowiązkowy film do pokazania potomstwu. 8+/10 09-05-2013, 01:15
Lope - ponoć jeden z najwybitniejszych dramatopisarzy, ale wcześniej o nim nie słyszałem. Jeśli o film, to ma dobry scenariusz, trzyma tempo i napięcie, epoka została oddana wiarygodnie i aktorzy też dają z siebie wszystko. Dobra biografia!
09-05-2013, 16:08
Paszczak - Monster Squad widziałam po raz pierwszy w takim wieku, że trochę czasu zajęło mi zrozumienie o co chodzi z motywem dziewicy ;D Genialny film, który nie traci nic ze swojego uroku po latach. Niedawno odświeżałam, pokazując młodszemu pokoleniu jak kiedyś wyglądały filmy przygodowe dla dzieci. Z perspektywy czasu i dzisiejszego kina łezka się kręci. Świetny hołd dla klasycznego monster movie. Co do PG-13 podobne wnioski, kiedyś rozumieli że w filmach o wampirach i wilkołakach potrzebna jest krew. I uwielbiam dyskusję czy wilkołak ma jaja :D
09-05-2013, 23:08
Miracle 2004 - w zasadzie jest to film jednego aktora << Kurta Russela. Tylko on jakoś zaangażował się w ten pomysł obrazu, który z pozoru miał oddawać klimat lat 80tych związany z rywalizacją i zimną wojną pomiędzy USA i ZSRR w symbolicznym meczu hokeja. Reżyser dwoi się i troi wplatając różne historyczne wstawki oraz smaczki i co z tego jak znakomicie zbudowana i wykreowana postać Russela otacza banda plastikowych kompletnie nie mających żadnego wyrazu zawodników z którymi nijak idzie się utożsamić. Trudno odróżnić jednego od drugiego i co gorsza są pozbawieni jakiejkolwiek bocznej historii ,sorry jeden jest obrażony na świat, że kumpel z drużyny wyeliminował go z mistrzostwa, a drugi pokłócił się z ojcem... To zaledwie dwóch z 21 zawodników, a ich character develop zajął jakieś 5 min tego 135 minutowego filmidła. Wielka szkoda, bo potencjał w historii był ogromny . Taki dokument National Geographic o latach 80tych relacjonujący pokrótce zmagania Amerykanów podczas tego meczu wydobył ze mnie więcej emocji niż oglądanie niczym od siebie nie różniących się słodkich manekinów wyciągniętych z fabryki Disneya...
6/10 za niezła muzykę , sekwencję z gwizdkiem i całkiem nieźle sfilmowany finałowy pojedynek. Słabo :P 10-05-2013, 22:54 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2013, 23:13 przez Predator895.)
Kiss Kiss Bang Bang czemu nikt mi kurwa nie powiedział, że to taki zajebisty film. Kurważ co za jazda. Mistrzostwo 9/10.
11-05-2013, 00:36
Popieram, ostatnio widziałem i do dziś nie rozumiem, czemu ten film nie zarobił pierdyliarda $ (w zasadzie przyniósł straty). Dialogi i czarny humor wymiatają, mój ulubiony moment to No i Val Kilmer był naprawdę spoko, życzę mu żeby powrócił do pierwszej ligi jak Robert.
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.
11-05-2013, 01:00 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2013, 01:00 przez Red.) Cytat:Val Kilmer był naprawdę spoko, życzę mu żeby powrócił do pierwszej ligi jak Robert. Niedoczekanie. Kilmer skończył się na "Spartanie" (do rymu) 11-05-2013, 01:11
Czyli co, nie jesteś fanem KKBB Mental? Kilmer ma jeszcze grać u Malicka i jakiegoś innego znanego reżysera w przyszłym roku, ale po tych jego wiksach z obcinaniem kłaków na koncercie nie wiem, czy wyjdzie mu to na dobre (zwłaszcza że Malick wywala często znanych aktorów ze swoich filmów lub zostawia z nimi krótkie sceny ).
Red, proud to be a member of Forum KMF Film.org.pl since Aug 2012.
11-05-2013, 01:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2013, 01:37 przez Red.)
Nie widziałeś filmu scenarzysty Lethal Weapon i Ostatniego skauta? Shane Black płacze za każdym razem, kiedy ignorujesz jego film.
11-05-2013, 06:30
Potwierdzam, że "Kiss Kiss Bang Bang" wymiata. Parę patentów mógłby sobie Black darować, ale to drobnostki, które bez problemu można przeżyć, a film mimo nich bardzo docenić.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 11-05-2013, 07:32
Hansel and Gretel: Witch Hunters (2013)
Ależ radosny, sympatyczny film, zrobiony zwięźle, z werwą i na temat. Widać tu rękę twórcy “Dead Snow”, a całość jest tak zamierzenie kiczowata, podana z kompletnym brakiem realizmu epoki, że aż miejscami czuć klimat “Armii Ciemności” Raimiego. Trochę szkoda, że tak dużo tutaj komputerowych efektów specjalnych ale na pewno nie brakuje też ujęć z klasycznymi sztuczkami. Jeśli Wirkola zrobi kontynuację to melduje się w kinie. 7/10 11-05-2013, 10:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2013, 10:36 przez Szaman.)
Panowie, poryło was? Mental wdepcze KKBB w ziemię jako cool luzacką Tarantino postmodernę, a nie poważną hardkor Mann sensację. I tylko się wszyscy zestresują.
Dla jasności, lubię KKBB. 11-05-2013, 14:10
Ludzie, którzy nie oglądali albo nie polubili Kiss Kiss Bang Bang głosowali na Obamę i Tuska.
11-05-2013, 14:17
Brutalny glina - Takeshi Kitano jako Takeshi Kitano w filmie Takeshi Kitano :) Pomimo, że wszystkie jego filmy gangsterskie są identyczne, zawsze dobrze się ogląda i są na mniej więcej stałym dobrym poziomie. 7/10
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
11-05-2013, 14:55
The Factory - zdziwiłem się, że taki ewidentnie drogi i "blockbusterowaty" thriller a la Siedem przemknął nie zauważony, lądując od razu w wypożyczalniach, ale widocznie dystrybutor obejrzał film do samego końca. Bo końcówka zmienia przeciętny, ale w sumie sympatyczny i bardzo ładnie zrealizowany filmik w jeden z najgłupszych, najgorszych, najbardziej tandetnych kryminałów evar.
John Kuśka chyba celowo wybiera role w filmach, których twisty udowadniają, że Hollywood ma widza za debila - najpierw Tożsamość, potem 1408, teraz to. Choć poprzednie dwa filmy to arcydzieła zgrabnej intrygi w porównaniu z końcówką, którą serwuje The Factory. Jest ona tak facepalmogenna, że w zasadzie polecam ten film - musicie przekonać się na własnej skórze, że ktoś coś takiego napisał, a potem jakiś producent stwierdził, że to doskonały pomysł na film i wyłożył kasę. 1/10. Gdyby nie twist, byłoby nawet 5/10. 11-05-2013, 15:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2013, 15:25 przez military.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 243,054 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,800 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,211 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,447 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,744 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,361 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,952 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,179 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 326 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| tonik, 2 gości |

Spoiler