Krótka piłka, czyli mini-recenzje
(11-05-2013, 02:33)Mental napisał(a): Nie widziałem KKBB.

Widziałeś.

Odpowiedz
(11-05-2013, 14:55)Azgaroth napisał(a): Brutalny glina - Takeshi Kitano jako Takeshi Kitano w filmie Takeshi Kitano :) Pomimo, że wszystkie jego filmy gangsterskie są identyczne, zawsze dobrze się ogląda i są na mniej więcej stałym dobrym poziomie. 7/10
Ogólnie film dość przeciętny, ale scena w której Kitano policzkuje jakiegoś chłystka ok. 100 razy wymiata.:)

Odpowiedz
On w taki sposób przesłuchiwał każdego w filmie :) Jest kilka świetnych scen i kilka absurdalnych. Ogólnie podoba mi się styl Kitano gdzie jego bohater snuje się tylko po mieście, nic nie mówi, a później nagle następuje krwawa łaźnia :) A gdyby ktoś chciał obejrzeć coś z serii kina gangsterskiego Kitano (jego dramatów jeszcze nie oglądałem) to najlepszy według mnie jest Autoreiji.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
Kac Wawa - obejrzałem to, bo chciałem się przekonać, czy rzeczywiście jest takim dnem. I - nie napiszę tu nic odkrywczego - JEST, a nawet to dno przebija. Bezdennie głupi, żenujący, paskudnie prymitywny film. Komedia, humor? Gówno, nie humor - dosłownie. Dowcipy na poziomie gimbusów zaczepiających na przystanku kobiety niewybrednymi uwagami. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz czułem się tak zażenowany podczas oglądania czegokolwiek - ale pewnie było to przy okazji jakiejś innej polskiej komedii. Nie mam pojęcia, jak ktokolwiek mógł przyjąć rolę w takim czymś. 1/10; jedyna słuszna ocena dla tego ścierwa.

Odpowiedz
Cytat:Widziałeś.

Może widziałem kiedyś tam, nie pamiętam. W każdym razie dzisiaj sobie obejrzałem i nie podoba mi się to. Nie kumam fenomenu tego filmu.

Odpowiedz
Mentalowi się nie podobał KKBB? Szokujące! Ktoś pomyślał, że będzie inaczej i namawiał do obejrzenia? Urocze. :)

Odpowiedz
Kilka dobrych patentów było. Np. jak Kilmer postrzelił w głowę trupa w bagażniku i potem musieli kombinować, co zrobić z ciałem i bronią. Albo jak Downey Jr na imprezie odpowiada na pytanie jednej laski, czym się zajmuje - "Jestem na emeryturze. Wynalazłem kostkę do gry i od tamtego czasu nic nie robię"

:)

Ale w ogólnym rozrachunku było zbyt postmodernistycznie, cool, nieangażująco i średnio dowcipnie.

Odpowiedz
Mnie też za 1. razem ten film nie podszedł. Ale obejrzałem ostatnio w TV (2 seans) i jest... prawie bardzo dobry.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
(11-05-2013, 10:36)Szaman napisał(a): Hansel and Gretel: Witch Hunters (2013)

Potwierdzam! Film nie jest zły, niestety trochę słabuje pod względem wiedźm (dosłownie, wyglądają dupnie, zbyt sztucznie i nieciekawie poza jednym czy dwoma przypadkami). Fajne to jest, Jaś i Małgosia są dorośli, strzelają, bluzgają, krwawią i polują na wiedźmy. Taka lżejsza i mniej poważna wersja Solomon Kane - obejrzeć, uśmiechnąć się, pokiwać z uznaniem głową, wyłączyć, powspominać i tyle. Sprawdzone na grupce znajomych, każdy był zadowolony i chce jeszcze.
8/10.

Odpowiedz
Maniac (2012)

Ależ pozytywna niespodzianka! Nie tylko dlatego, że nie oglądałem zwiastunów przez co kompletnie zaskoczyła mnie forma tego filmu, ale też dlatego, że to najlepszy, najbardziej angażujący horror/thriller jaki widziałem od dłuższego czasu. Forma się sprawdza, aktorzy się sprawdzają, również KNB przy efektach gore staje na wysokości zadania. Plus parę nawiązań do klasyki (Gabinet dr Calgari, Martwe zło, Milczenie owiec) i parę typowych scen pod hasłem "dziewczyna ucieka tak aby można było ją złapać". Jednak można przełknąć tego typu ucieczki bez większego bólu.

Nie widziałem oryginału, jeśli jest na poziomie "Maniac Cop" od tego samego reżysera, to remake spokojnie mu dorównuje.

8/10

Odpowiedz
Duchy Marsa - chciałem lubić ten film, ale po prostu się nie da. Fajny pomysł, całkiem fajna obsada, fajna scenografia, ale realizacja... Cóż, nawet nie chodzi o wygląd - ten film wygląda jak żywcem wyjęty z 1975 roku, co kupuję, ale montaż jest fatalny. Wydaje się, że nakręcili za mało materiału i musieli robić jump cuty, wycinając 3 nieudane sekundy z tego samego ujęcia. Bida straszna. Na dodatek film się wlecze i nie ma napięcia. Chciałbym, żeby ten sam scenariusz zrealizował ktoś inny niż wypalony Carpenter. 3/10
Snatch - w okolicach premiery tego filmu uznawałem go za najlepszy film ever, ale mega zrobiony, jaki błyskotliwy itp. Nie byłem szczególnie mądry.:) To nadal kawał fajnej komedii z kupą pamiętnych scen i postaci, ale realizacja jest maksymalnie irytująca. Bardziej tradycyjna forma tylko by pomogła - Ritchie naprawdę nie musi mi wcierać w twarz cool luzackiego stylu, żebym wiedział, że to cool luzacki styl. Dialogi wystarczą. 7/10

Odpowiedz
(13-05-2013, 22:30)Szaman napisał(a): Maniac (2012)

Ależ pozytywna niespodzianka! Nie tylko dlatego, że nie oglądałem zwiastunów przez co kompletnie zaskoczyła mnie forma tego filmu, ale też dlatego, że to najlepszy, najbardziej angażujący horror/thriller jaki widziałem od dłuższego czasu. Forma się sprawdza, aktorzy się sprawdzają, również KNB przy efektach gore staje na wysokości zadania. Plus parę nawiązań do klasyki (Gabinet dr Calgari, Martwe zło, Milczenie owiec) i parę typowych scen pod hasłem "dziewczyna ucieka tak aby można było ją złapać". Jednak można przełknąć tego typu ucieczki bez większego bólu.

Nie widziałem oryginału, jeśli jest na poziomie "Maniac Cop" od tego samego reżysera, to remake spokojnie mu dorównuje.

8/10

Muzyka tez do mnie przemowila :) rowniez mile zaskoczenie, obejrzalem z zainteresowaniem.

Odpowiedz
Muzyka to chyba najlepszy element tego filmu, obok kreacji Wooda.

Odpowiedz
Chungking Express - najgorszy policjant w historii kinematografii, którego zadanie jest najwyraźniej mieć ciągle przerwę i jego żale, bo go dziewczyna rzuciła. Dawno nie widziałem tak irytującego głównego bohatera. Obrzydzał mi cały seans, a jego teksty o bieganiu i jedzeniu ananasów są godne mistrza Coelho. Na plus niezła realizacja, ładne zdjęcia, montaż. Poza tym fajny wątek z narkotykami i ładna końcówka. Jakby dać bardziej ogarniętego głównego bohatera to film byłby zdecydowanie lepszy, a tak się zawiodłem. 6/10

Powrót - rosyjskie kino w najlepszym wydaniu. Świetna historia o roli ojca w rodzinie i jego relacjach z dziećmi. Przepiękne zdjęcia, świetna muzyka i genialny scenariusz z niezłym zwrotem akcji. Film nie duży się ani minutę, ma niezłe tempo i świetne dialogi. Naprawdę warto obejrzeć 8/10
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
W uchu cisza - amerykańskie kino z gatunku dramat w najlepszym wydaniu. Jeden z rodziców chce wszczepić implant słuchu głuchemu synowi. Żona i teściowe - też głusi - źle na to patrzą. Znów bez banałów, z niektórymi kontrowersyjnymi kwestiami (np. nietolerancja głuchych wobec słyszących), ładne rozwiązanie efektów pokazania komunikacji i odczuć głuchych plus dobra gra aktorska.

Odpowiedz
Hackers - film tak bardzo żenujący i zły w każdym aspekcie, że naprawdę nie wiem, od czego zacząć, i czy w ogóle jest sens cokolwiek pisać. 1/10

Odpowiedz
Madagascar 1 i 2.

Po obcowaniu z "Pingwinami" te filmy zupełnie inaczej się odbiera. Jedynce dałbym naciągane 7/10. Dwójce 6/10.
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Hansel & Gretel: Witch Hunters - nie spodziewałem się tak fajnego filmu. Kino spod znaku "przemoc jest fajna", duchowy następca Army of Darkness. Zrealizowany w dużej mierze po bożemu, kiedy się da unikający CGI-krwi, z bluzgami i fajną, dynamiczną akcją, pokazującą że kaskaderzy nie mieli lekko.:) Wszystko fajne oprócz Rennera, który nie pasuje do roli. Powinien go zastąpić jakiś luzak-cwaniak w typie Bruce'a Campbella, który bawiłby się swoją rolą. Renner sprawia wrażenie, jakby był w tym filmie za karę. Mam nadzieję, że wymienią go w sequelu. 8/10

SWAT - Ayer to tam chyba literówki w scenariuszu poprawiał, bo film to studium hollywoodzkiej przeciętności. Stracona szansa - mieli okazję zrobić ciekawego bad guya czy klasyczną intrygę z zemstą, to zamiast tego stracili chyba pół godziny na sceny ze śmiesznym Francuzikiem, a koniec końców i tak wszystko sprowadziło się do pościgu. Tyle że nikt nie miał szczególnej motywacji, żeby go prowadzić. Mogło być gorzej, ale mogło też być o wiele lepiej. 5/10

Odpowiedz
Właśnie zapomniałem tu napisać, że też pod wpływem tego tematu zobaczyłem.

Hansel & Gretel: Witch Hunters - dobry ubaw. Będzie sequel? Najs. Szacuneczek za animatronicznego trolla. Świetna robota, ale pokazuje jak jest - zarówno animatronikę i CGI można zrobić świetnie, ale jednego i drugiego widz jest świadom w jednakowym stopniu.

Film wziął mnie z zaskoczenia, byłem przekonany, że to PG13, więc przemiła niespodzianka z Rką.

Odpowiedz
Smaka mi narobiliscie, wlasnie zamowilem najlepsza wlosko-turecka pizze w okolicy i wrzucam film na ruszt <ok>
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon