Agent Mossadu
Liczba postów: 31,779
Liczba wątków: 4
(07-06-2013, 22:11)military napisał(a): The Marine - Bucho, musisz to obejrzeć, bo to film straight-to-VHS, który jakimś cudem wydano dopiero w 2006 roku.
Znam, znam! Mam to cholerstwo na dvd (nie kupowalem, chyba jakas scheda) takie same odczucia, ten film zostal odkryty na jakis wykopaliskach chyba - nawet myslalem, zeby jakis special do dzialu VHS o tym zrobic. Akcyjki spoko, pirotechnika takze, a poczucie humoru rozpierdala swoim brakiem timingu - murzyn molestowany w dziecinstwie przez kola co sie zwal Johnny Whiplash? Wielki WTF!
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
14-06-2013, 20:31
Talking Head
Liczba postów: 16,007
Liczba wątków: 264
Czas Apokalipsy Redux - ależ dobrze nakręcony film; sceny, których większa część byłaby dorabiana w komputrze, tutaj są generowane totalnie na żywo. Do tego rzecz jest ciekawa, wciągająca, fascynująca, a stopniowe odkrywanie motywacji Kurtza, jego sprzeciwu dla kłamstwa i przejściu w tryb "dwójmyślenia" poprowadzono świetnie. Film ma jedną wadę: scenę u Francuzów, przy której siada tajemnica, napięcie, klimat, po prostu wszystko. Rozumiem, że to miał być właśnie taki WTF - oaza zwyczajności w samym środku piekła - ale nie wyszło i już. Stylistycznie kojarzył mi się z Blade Runnerem, choć tematycznie to jego przeciwieństwo (tamto: film o życiu; to: film o śmierci). Ogólnie: wielka rzecz, jakich już się nie kręci. 10/10
14-06-2013, 23:35
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,121
Liczba wątków: 67
When Harry met Sally - nadal przyjemne filmidło, ale bardziej podoba mi się jego pierwsza połowa od drugiej. W dodatku zakończenie jest tragicznie złe i zupełnie nie przystaje do reszty, co jest o tyle dziwne, że sceny wycięte zawierają wręcz obowiązkowy finał, znakomicie podsumowujący zarówno film, jak i jego sedno. Ale poza tym niezwykle sympatyczne kino, znakomity Crystal w typie allenowskim (przynajmniej z początku i w żarcikach słownych) i przeurocza wręcz Meg - nie wiem jak ona się mogła tak zeszmacić na starość...
8- / 10
Walk Hard - popłakałem się na tym filmie. Parę razy. Jest co prawda trochę nierówny (najlepszy przykład to chyba Beatlesi: scena w namiocie jest żenująco nieśmieszna, ale animacja już ok), lecz świetnie wyśmiewa nie tylko filmy, ale i całą popkulturę osnutą wokół muzyków. Świetna zabawa.
8.5 / 10
15-06-2013, 14:38
.
Liczba postów: 27,499
Liczba wątków: 60
Rejs - skorzystałem z tego, że studio Tor wrzuciło kilka swoich filmów na tube i obejrzałem. Niestety jestem rozczarowany, jeśli ogląda się to dopiero teraz, po raz pierwszy to należy Rejs traktować raczej jako ciekawostkę - źródło wielu tekstów z potocznego języka niż pełnoprawny film. Pewnie tak miało być, że nie ma tutaj właściwie żadnej fabuły, a całość to zlepek scen w których pasażerowie statku gadają o pierdołach, ale ja tego po prostu nie kupuje, uśmiechnąłem się może przy kilku dialogach, cała reszta kiepska, nie łapię czemu ten absurd miałby się komuś podobać. Jest dużo gorzej niż się spodziewałem, ale tragedii nie ma, dosyć przyjemnie się ogląda, nienajgorzej technicznie wykonany filmik, a swojski, peerelowski, letni klimacik zawsze w cenie. 5/10
15-06-2013, 15:35
^^
Liczba postów: 5,286
Liczba wątków: 73
The Call - Halle Berry jako policyjna dyspozytorka ratuje przez telefon porwaną nastolatkę. Bardzo dobry, trzymający w napięciu z szybką akcją film. Nieźle pokazano prace dyspozytorki, odpowiedzialność jaka ciąży na osobach wykonujących ten zawód oraz stres jaki temu towarzyszy. Nieźle zrealizowany, nie nudzi ani przez chwilę z niezłą obsadą. Co prawda scenariusz jest trochę naciągany, ale to nie przeszkadza w trakcie seansu. Jedynie końcówka nie przypadła mi do gustu w której na siłę scenarzysta chce skonfrontować twarzą w twarz główną bohaterkę z jej przeciwnikiem. Jako niegłupie kino rozrywkowe sprawdza się bardzo dobrze. 7/10
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2
15-06-2013, 16:35
Stały bywalec
Liczba postów: 6,766
Liczba wątków: 6
(14-06-2013, 23:35)military napisał(a): Czas Apokalipsy Redux (...) Film ma jedną wadę: scenę u Francuzów, przy której siada tajemnica, napięcie, klimat, po prostu wszystko. Rozumiem, że to miał być właśnie taki WTF - oaza zwyczajności w samym środku piekła - ale nie wyszło i już.
Ostatnio też powtórzyłem najpierw oryginał, później redux i nie mogłem uwierzyć jak bardzo popsuli to arcydzieło. Nadal jest to 9/10, ale na pierwszy seans zdecydowanie polecam najpierw wersję krótszą, która jest tłustą dychą i ma miejsce w moim TOP 5.
(14-06-2013, 23:35)military napisał(a): Ogólnie: wielka rzecz, jakich już się nie kręci. 10/10
Indeed.
15-06-2013, 16:38
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2013, 16:39 przez PropJoe.)
psych0
Liczba postów: 176
Liczba wątków: 0
The Iceman (2012)- pomimo umiarkowanego zainteresowania zwyrolami I seryjnymi, Kuklinski nigdy jakos specjalnie mnie nie ciekawil, mimo, iz to Polack. Jego historie znam tylko pobieznie, niestety tak samo obrazuje ja film. Rysiek w swiecie pop mordercow dalej jest w moim odczuciu odpowiednikiem malo interesujacej prostytutki. Wszystko robil za pieniadze, ot I cala filozofia. Pracowal dla wszystkich ale niby mial jakis tam honor (taa), bo nie zabijal dzieci. Shannon jako nasz rodak spisuje sie calkiem niezle, chociaz wolalabym zobaczyc prawdziwego Polaka. Winona Ryder wyglada okropnie i gra jeszcze gorzej, Weronika Rosati przy niej to oscarowa aktorka. Duzym zaskoczeniem byla obecnosc Ross'a z Przyjaciol, a pozniej szok, ze on potrafi GRAC i to kogosc wiecej niz Rossa z Przyjaciol. Ogolnie film jest przyzwity tylko ze strony formalnej. Nie sprawdza sie ani jako rozrywka ani jako portret psychologiczny czlowieka z lodu. 5/10
15-06-2013, 22:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-06-2013, 23:31 przez teufelsbrut.)
Szkoła wyrzutków - ależ fajny film! Wszystko w odpowiednich proporcjach: brutalność, komizm, dramatyzm i napięcie. Do tego naprawdę fajni bohaterowie, świetny czarny charakter i kilka wyśmienitych dialogów. Chłopaki są autentyczni, nie silą się na cool świetność, po prostu są trochę zadziorni, ale to wszystko. Kibicujemy im bo nie czujemy od nich fałszu. Główny protagonista nie jest głupi, ma jakieś tam zasady i wierzy w to o co walczy, a do tego z nikim się nie patyczkuje. Trzeba kogoś odstrzelić, albo dać komuś nauczkę? Proszę bardzo!
Takiego filmu dzisiaj nie dało by się nakręcić.
7/10 i znaczek świetnej zabawy.
16-06-2013, 16:01
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,869
Liczba wątków: 15
Niech zgadnę, oglądałeś właśnie na MGM? :]
16-06-2013, 16:05
Bingo ;) nie widziałem tego w całości nigdy, może ze 2-3 razy fragmentami, ale ostatnio to chyba z 10 lat temu. Naprawdę bardzo dobry film.
16-06-2013, 16:09
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Duel (Pojedynek na szosie)
Nie wiem czemu, ale jakoś mnie naszło, aby sobie odświeżyć ten wczesny film Spielberga. I muszę przyznać, że tak samo jak za pierwszym, drugim, trzecim i czwartym razem i tym razem świetnie mi się go oglądało. Niesamowite jak niby ta prosta historia potrafi trzymać w napięciu. Każda scena, każde ujęcie hipnotyzuje i sprawia, że zimny pot spływa po ciele. Scena z samymi butami, scena w barze itd. Nie wspominając już o samym finale. Bardzo dobrze, że w przeciwieństwie do literackiego pierwowzoru, ciężarówka nie wybucha, a widzimy jej powolna agonię.
Dla mnie dalej maksymalna ocena i przykład dla wielu filmowców, że przede wszystkim liczy się dobry pomysł i wykonanie.
10/10
A Peterbilt 281 pozostaje dla mnie najbardziej przerażającą ciężarówką w historii kina.
16-06-2013, 16:59
Red Crow
Liczba postów: 12,665
Liczba wątków: 50
Film oczywiście znakomity, ale ma jedną rysę - narrację z offu. Irytowała mnie przy pierwszym seansie, irytuje w czasie każdego kolejnego. Film wypadałby o wiele lepiej bez pogadanki Manna spoza kadru.
16-06-2013, 17:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2013, 17:06 przez nawrocki.)
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Coś jest z tą narracją na rzeczy. Rzeczywiście oglądając wczoraj jakoś nagle sam byłem w szoku, że się pojawiła. Jakoś jej wcześniej nie pamiętałem. Nie wiem czy była w obu wersjach filmu? Przy czym z tego co pamiętam, to ja zawsze widziałem film z przejazdem kolejowym, a więc telewizyjnej wersji chyba nie widziałem.
16-06-2013, 17:10
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,121
Liczba wątków: 67
(15-06-2013, 22:12)proud flesh napisał(a): Duzym zaskoczeniem byla obecnosc Ross'a z Przyjaciol, a pozniej szok, ze on potrafi GRAC i to kogosc wiecej niz Rossa z Przyjaciol.
A więc polecam wyjść poza Przyjaciół, bo gość ma wuchtę świetnych ról dramatycznych, jak i sukcesy reżyserskie.
16-06-2013, 22:08
Happy Face
Liczba postów: 2,007
Liczba wątków: 7
To Ross z Przyjaciol wzial sie za aktorstwo ? :) co to sie dzieje w tym Holiłud :)
joke
16-06-2013, 22:32
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-06-2013, 22:33 przez MOLQ.)
Miami Vice
Liczba postów: 8,050
Liczba wątków: 43
Ano porobiło się Ross został aktorem a Joey kierowcą wyścigowym w "Top Gear" :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
16-06-2013, 22:39
Stały bywalec
Trance - będzie bardzo krótka piłka, bo szkoda mi czasu i klawiatury na to gówno. Scenariusz to pseudoposmodernistyczna kupa zlepiona z żałosnych patentów, najtandetniejszych twistów jakie możecie sobie wyobrazić, łopatologii i niby psychologii dla ubogich. Bohaterowie chujowi, żadnemu nie sposób kibicować, ich motywacje to jeden wielki WTF. Serio nic w tym filmie nie ma sensu. Nadal lubię Boyla, bo zdarza mu się dostarczyć fajnej rozrywki, ale nie rozumiem, jak gość z takim doświadczeniem mógł się zabrać za taki scenariusz. Chyba tylko żeby puknąć Rosario. Jedyny plus to tradycyjnie fajne zdjęcia i ewentualnie full frontal Rosario, chociaż widać, że się postarzała. Poza tym jej postać jest tak chujowa, że teraz nie będę miał ochoty jej oglądać w czymkolwiek przez lata. 2/10 i bardzo nie polecam wypadu do kina.
17-06-2013, 10:26
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-06-2013, 10:27 przez PropJoe.)
.
Liczba postów: 27,499
Liczba wątków: 60
A ja już się wczoraj zbierałem na to do kina, całe szczęście, że kumpel nie miał czasu :)
17-06-2013, 10:29
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
Ja powiem tylko dwie rzeczy:
1) ide i tak
2) jest temat: http://forumkmf.pl/Thread-Trance
17-06-2013, 14:41
Stały bywalec
1) Idź. Wrócisz i przyznasz mi rację.;)
2) Fuck, rzeczywiście. Na swoje usprawiedliwienie napiszę, że temat założony na początku kwietnia - nie przyszło mi do głowy, żeby wyszukiwać a ostatnio dział śledzę na bieżąco.
17-06-2013, 14:53
|