Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Play it again, Sam - ale sympatyczny film. Allen gra bardzo fajnego bohatera, którego trudno chyba nie polubić i mu nie kibicować. Do tego świetny patent z nawiązywaniem do Casablanki, przeurocza Diane Keaton i dobry humor (scena w galerii wygrywa). Tak jak do tej pory nie byłem przekonany do Allena, tak teraz chętnie zapoznam się z częścią jego starszej twórczości. 8/10

Nosferatu Herzoga. Wielkie meh, tak mogę to najkrócej podsumować. Jest całkiem interesujący, przygnębiający klimat, są ładne zdjęcia, jest dobry Kinski w roli tytułowej, ale ten film jest niekiedy nudny jak psia dupa, głównie przez dłuuugie, ale to dłuuuuugie ujęcia. Do tego tak jak plenery są ciekawe i ładnie sfotografowane, tak scenografia wnętrz jest dość kiepska (zamek hrabiego wygląda jak piwnica). Nie mam zamiaru wracać. 5/10

Odpowiedz
"Nosferatu" Herzog to najlepsza rola Kinskiego w jego karierze i najlepszy film o wampirach jaki kiedykolwiek powstał. Kropka. :)

Odpowiedz
Jack the Giant Slayer - te remaki baśni są lepsze niż mają prawo być, ale Jack jest akurat gorszy niż mógłby być. W zasadzie wszystko jest na miejscu, ale w niewłaściwych proporcjach. Pierwsza połowa fajna, klasyczna przygodówka, trudno się do czegokolwiek przyczepić, tylko że druga to bezsensowna nawalanka, która do niczego nowego nie prowadzi. I ostatnie pięć minut - żenada i tragedia; rozwiązanie głupie z miliona powodów.

Realizacyjnie może być, choć CGI jest zbyt CGI (Hansel i Gretel pokazali, że można ograniczyć tę technikę), a brak choćby kropli krwi i strach przed pokazaniem odrobiny przemocy totalnie kładą sceny walki oraz przejawy brutalności gigantów. Filmowcy nie mają już jaj, PG-13 przesłoniło im mózgi. Jeszcze w latach 90. nawet w filmach dla dzieci postrzał był postrzałem, a uderzenie uderzeniem - przemocy może i było mało, ale kiedy była, nikt nie ukrywał, że z ran nie leci krew. To, co jest teraz, jest po prostu żałosne.

Podsumowując: może być, choć za długi i niedorobiony. 5+/10

Odpowiedz
Mud - Ale to było dobreee czyli McConaughey po raz kolejny na południu. Świetny film z niesamowitym klimatem i dobrą historią, która trzyma w fotelu przez bite 2h. Każdy fan amerykańskiego południa powinien czym prędzej zapoznać się z tą produkcją, bo na pewno nie będzie rozczarowany. Mamy tutaj świetne zdjęcia z amerykańskiej prowincji(Arkansas), uzbrojonych rednecków w pick-upach, dzieci, które przeklinają i śmigają bez kasku na motorze, a w tle przygrywający dobrze dobrany soundtrack. Niby detale, ale jak się do tego doda dobre dialogi, spójną historię, którą nie trudno kupić i obsadę, gdzie oprócz świetnego trio głównych bohaterów(Matthewu i dwójka dzieciaków) pojawia się także sporo fajnych aktorów na drugim planie(Shannon, Sam Shepard, wielebny z Deadwood) to na prawdę wychodzi nam kawał dobrego filmu. Po dobry "Take Shelter", Jeff Nichols serwuje nam jeszcze lepszy produkt, oby tak dalej.
+8/10

[Obrazek: matthew-mcconaughey-dans-le-film-mud-de-...13.jpg?v=1]

PS Apetyt na "True Detective" jeszcze bardziej mi się zaostrzył.

Odpowiedz
Napalam się na ten film od kilku miechów, gdzie obejrzałeś?
Bodie: He's a cold motherfucker.
Poot: It's a cold world Bodie.
Bodie: Thought you said it was getting warmer.
Poot: The world goin' one way, people another yo'.

Odpowiedz
W Żorach jest taki cykl "czwartek konesera" i wtedy załatwiają kopie czegoś ambitniejszego(przynajmniej w teorii). Film można było też zobaczyć w Multikinie i Cinema City(premiera bodajże 31.05), tyle że teraz już chyba nigdzie go nie grają.

Odpowiedz
Cytat:Każdy fan amerykańskiego południa powinien czym prędzej zapoznać się z tą produkcją

Tera to się napaliłem jak suka w rui :)

Odpowiedz
suki w rui nie palą :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Dawno nie było suchara od Mefista :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
dlatego tacy wychudzeni jesteście :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mental, a Shotgun Stories tego reżysera znasz?
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
(27-06-2013, 20:47)Strummer napisał(a): "Nosferatu" Herzog to najlepsza rola Kinskiego w jego karierze i najlepszy film o wampirach jaki kiedykolwiek powstał. Kropka. :)

Niech sobie będzie, nic nie poradzę, że mnie wynudził miejscami. To już bardziej podobał mi się oryginał z 1922, chociaż daaawno go widziałem.

Tymczasem:

Annie Hall - kolejny dobry Allen. Dialogi przede wszystkim, naprawdę dobre i interesujące. Do tego ciekawy patent z zaburzaniem chronologii, no i lubię to łamanie czwartej ściany w jego filmach, tworzy się przez to ciekawa interakcja z widzem. Jednak znudził mnie niekiedy pomimo dość krótkiego czasu trwania, i nie kibicowałem szczególnie bohaterowi Allena, a sama Annie czasem irytowała, chociaż Keaton zagrała bardzo dobrze. 7/10.

Everything You Always Wanted to Know About Sex * But Were Afraid to Ask - tu mam problem, bo niektóre segmenty podobały mi się bardzo, a przy niektórych srogo pacałem się w czoło. Historia z błaznem, talk-showem czy ostatni segment podobały mi się i zaskoczyły innością (szczególnie ta ostatnia historia, co za patent z centrum sterowania organizmem!), ale już z kolei motyw z ogromnym cyckiem... Hmm, nie, chyba nie. Neutralny zostaję przy "owczym" segmencie i motywie z transwestytą, bo tutaj pacanie się w czoło mieszało się z uśmiechem, a wątek Włocha raczej niepotrzebny. 6/10.

Odpowiedz
Spring breakers - straszny zawód. Po tylu pozytywnych opiniach oczekiwałem czegoś świeżego. oryginalnego, przełamującego bariery a dostałem nudny jak flaki z olejem. rozwleczony (a trwa niecale poltorej godziny) film z cyckami, jaraniem, chlaniem i ćpaniem. Najbardziej wkurzała ta monotonna forma filmu z komentarzem z offu. A końcówka to już wogole przegiecie jak
. 1/10

Odpowiedz
Cytat:Mental, a Shotgun Stories tego reżysera znasz?

Pierwsze słyszę.

Odpowiedz
Obadaj. Artystowskie nieco ale klimat Południa fantastycznie oddany.
Why are you firing wallnuts at me?

Odpowiedz
A strzelby w tytule to jakaś artystyczna metafora na festiwal w Karlowych Warach Sromowych czy naprawdę są tam strzelby?

Odpowiedz
(29-06-2013, 09:30)Pitero napisał(a): Spring breakers - straszny zawód. Po tylu pozytywnych opiniach oczekiwałem czegoś świeżego. oryginalnego, przełamującego bariery a dostałem nudny jak flaki z olejem. rozwleczony (a trwa niecale poltorej godziny) film z cyckami, jaraniem, chlaniem i ćpaniem. Najbardziej wkurzała ta monotonna forma filmu z komentarzem z offu. A końcówka to już wogole przegiecie jak
. 1/10

Zgadzam sie, myslalem ze bedzie to jakas inna koncepcja, a tutaj klops, nuda nuda i jeszcze raz nuda, nic tutaj sie broni. No coz, film pewnie zarobi albo juz zarobil w USA, bo muzyka plytka dla nastek, a takze udzial Seleny Gomez i Vanessy.

Odpowiedz
Spring Breakers- monotonne, irytująco "łopatologiczne", do zapomnienia. Na plus James Franco, scena z dziwnym seksem oralnym i uroczo kiczowate wykorzystanie "Everytime" Britney Spears. Przeciętny film, a to chyba najgorsza ocena jaką chciałby usłyszeć silący się na kontrowersyjność i pokoleniową krytykę Harmony Korine.

5/10

Odpowiedz
Jack the Giant Slayer- nic specjalnego, ale w sumie całkiem przyzwoita przygodówka. Ciągłe pokrzykiwania księżniczki przywodziły mi na myśl Titanica. No i zirytował strasznie przeciągnięty motyw siłowania się ludzi z olbrzymami o drewniany most zwodzony. 5/10

Odpowiedz
Widzę, że czas założyć temat o Spring Breakers, bo się mylicie :)
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon