The Matrix (1999-2022)
(07-07-2013, 13:19)Phil napisał(a): nie podoba mi się też użycie "Wake up" Rage'ów w finale
O ile nie jestem fanem wokalu w tym utworze, to muzycznie jest to cudo. Gieferg ma rację, WYJDŹ!

Odpowiedz
Dla mnie ten kawałek na napisach to jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów tego filmu. Co już coś znaczy, biorąc pod uwagę, ile charakterystycznych momentów zawiera "Matrix".

Odpowiedz
Ja tam w ogóle nie lubię RATM, tzn lubiłbym gdyby nie wokal (dlatego np lubię Audioslave) bo warstwa instrumentalna jest świetna, ale tutaj mi jakoś ten kawałek bardzo pasuje.

Odpowiedz
Ja nie wiem jak może nie pasować zespół, którego nazwa brzmi Gniew Przeciw Maszynom. :) No, ale już Calm Like a Bomb z Reloaded to dużo słabszy kawałek.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
(07-07-2013, 18:27)Phil napisał(a): to co dzieje się w realnym świecie jest do bólu przeciętne (chociaż bardzo podoba mi się ten klimat czekania na bitwę o Zion), ale akcja w Matriksie jest ZNAKOMITA.
Prawda. Sceny w Macierzy z Reaktywacji mają u mnie 10/10 :)

Odpowiedz
(07-07-2013, 18:27)Phil napisał(a): Chciałbym też uspokoić tych, którzy zaraz mi zarzucą taką samą ocenę dla pierwszej i drugiej części. "Matrix" to (9-1)/10 a "Reaktywacja" - (7+1)/10 :).

nie ogarniam takiego podziału
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Akcja na autostradzie i kilka innych są naprawdę dobre, ale walka Neo z setką Smitów mocno zasysa i wali po oczach koszmarnie się starzejącym CGI (zresztą, 10 lat temy też nie wyglądało to za dobrze).

Cytat:bardzo podoba mi się, że Morfeusz i Agenci wciąż są takimi motherfuckerami. Z tego co pamiętam, w Rewolucjach już tak nie będzie...

Morfeusz w trzeciej części to ostatnia pizda. No ale może to dlatego że prawie cały czas jest poza Matrixem ;)
A co do agentów - czy w trzeciej części pomijając oczywiście Smitha, w ogóle byli jacyś agenci?

Cytat: Chciałbym też uspokoić tych, którzy zaraz mi zarzucą taką samą ocenę dla pierwszej i drugiej części. "Matrix" to (9-1)/10 a "Reaktywacja" - (7+1)/10 :).

To dopiero pieprzenie :)

Odpowiedz
(07-07-2013, 21:55)Gieferg napisał(a): ale walka Neo z setką Smitów mocno zasysa i wali po oczach koszmarnie się starzejącym CGI (zresztą, 10 lat temy też nie wyglądało to za dobrze).

CGI owszem, strasznie rzuca się w oczy, ale sama walka - świetna. Mało jest scen batalii jeden vs wielu, tak dobrze przemyślanych, z tak dobrą choreografią.

(07-07-2013, 18:27)Phil napisał(a): Bardzo podoba mi się, że Morfeusz i Agenci wciąż są takimi motherfuckerami

A mi Morfeusz trochę się nie podoba. W pierwszej części srał ze strachu przed agentami, a od Smitha dostał spektakularny wpierd... Tymczasem w tej części, z nową wersją agentów idzie mu jak Power Rangers z Kitowcami (lajtowo daje radę). To największy zgrzyt w świetnej akcji na autostradzie.

(07-07-2013, 18:27)Phil napisał(a): Post zacząłem zdjęciem a la Juby

Wiedziałem, że w końcu zacznę być inspiracją dla innych użytkowników. ;)

Odpowiedz
Cytat:CGI owszem, strasznie rzuca się w oczy, ale sama walka - świetna. Mało jest scen batalii jeden vs wielu, tak dobrze przemyślanych, z tak dobrą choreografią.

Nudna jest ta walka. W ogóle mi się nie podoba.

Odpowiedz
Matrix: Reaktywacja jest dla mnie nie tyle filmem efektownym, co efekciarskim. Wachowscy chcieli pobić chyba pierwszego Matrixa i dlatego też wszystko to sprawdziło się w jedynce postanowili tutaj podwoić, potroić, podziesięcić i w ogóle. Zamiast zatrzymać trzy kule, najlepiej całą serię z karabinów maszynowych.
OK walki są efektowne, ale nic z nich nie wynika. Walka Neo-Smith nie ma najmniejszego sensu, skoro i tak pod jej koniec Neo sobie odlatuje.

Cała sekwencja na autostradzie naturalnie fajna i wiadomo parę plusów bym znalazł ze świetną muzyką! Ale mimo wszystko typowy przykład na zły sequel.
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Cytat:Walka Neo-Smith nie ma najmniejszego sensu, skoro i tak pod jej koniec Neo sobie odlatuje.

To samo mnie wkurzało w finałowej walce w Rewolucjach, takie podejście "a ponapierdalam się chwilę, aż mi się znudzi". Też niewiele z niej wynika. Mógł się od razu podłożyć, wyszło by na to samo.

Odpowiedz
(08-07-2013, 00:40)Phil napisał(a): Matrix miałby 9/10, ale odjąłem jeden punkt za to i tamto, Reaktywacja - 7/10, ale dodałem jeden za ogólny fun.

Miałyby, ale mają oba po 8 - pieprzysz teraz żeby pieprzyć i mydlisz oczy sztucznymi podziałami, zamiast po prostu postawić na swoim i mieć w dupie, co inni sądzą :)

Odpowiedz
To daj 8+ dla pierwszego, skoro chcesz go wyróżnić, a nie rozdrabniaj oceny, jak kobiety kolory. :P

Odpowiedz
To ja tylko przypomnę o istnieniu Animatrixa, który jest bardzo fajny i stawiam go zaraz za częścią pierwszą.
www.filmweb.pl/user/Azgaroth_2

Odpowiedz
(08-07-2013, 01:10)Phil napisał(a): Nie daję plusów, bo nie ma ich na filmwebie.

No tak, bo oceny przypuszczalne tam mają :P

Odpowiedz
(07-07-2013, 21:55)Gieferg napisał(a): walka Neo z setką Smitów mocno zasysa i wali po oczach koszmarnie się starzejącym CGI (zresztą, 10 lat temy też nie wyglądało to za dobrze).
Nieprawda. Nie twierdzę, że to idealne CGI, ale nie powstał jeszcze film z lepszymi CGI ludkami, a nawet dzisiaj ta scena spokojnie może konkurować ze współczesnymi produkcjami.

Odpowiedz
Whatever. Ja na to nie mogę patrzeć bez skrzywienia (nad CGI) i znudzenia (całością).

Odpowiedz
(08-07-2013, 12:30)Mierzwiak napisał(a): Nieprawda. Nie twierdzę, że to idealne CGI, ale nie powstał jeszcze film z lepszymi CGI ludkami, a nawet dzisiaj ta scena spokojnie może konkurować ze współczesnymi produkcjami.

To, że nie powstał film z lepszymi CGI ludkami, nie oznacza, że te muszą być dobre.

Ja od dawna oglądając film z bratem bawię się w wytykanie gdzie walczy Neo ze Smithem, a gdzie komputerowe animki. Już lepiej wygląda walka Batmana z ludźmi Hugo Strange'a w trailerze Arkham City. Ale z tym konkurowaniem z dzisiejszymi filmami absolutnie się zgodzę. Dobry przykład to chociażby Man of Steel.

Odpowiedz
(08-07-2013, 14:27)Juby napisał(a): Ja od dawna oglądając film z bratem bawię się w wytykanie gdzie walczy Neo ze Smithem, a gdzie komputerowe animki.
Bo to takie trudne, że ho ho! Ale grunt że dobrze się bawicie.

Cytat:Już lepiej wygląda walka Batmana z ludźmi Hugo Strange'a w trailerze Arkham City.
Mówimy o CGI scenie z filmu aktorskiego, która udaje, wróć, która chce udawać rzeczywistość, a Ty wyskakujesz ze zwiastunem gry który jest autonomicznym tworem i nie istnieje w żadnym kontekście, do którego można by ją odnieść i ocenić, na ile jest to lepsze/gorsze odwzorowanie rzeczywistości od Reloaded.

Cytat:Dobry przykład to chociażby Man of Steel.
Zły przykład. Komputerowe ludziki w MoS to najgorszy element FXów w tym filmie i od czasów Reaktywacji nic się w tej kwestii nie poprawiło.

Odpowiedz
(08-07-2013, 14:36)Mierzwiak napisał(a): Ale grunt że dobrze się bawicie.

Bawimy się bardzo dobrze. Nie dociera do mojej świadomości hejt na kontynuacje Matrixa, a walka Neo vs kilkadziesiąt Smithów jest bardzo fajna.

(08-07-2013, 14:36)Mierzwiak napisał(a): Mówimy o CGI scenie z filmu aktorskiego, która udaje rzeczywistość, a Ty wyskakujesz ze zwiastunem gry.

Wiem, ale w tym zwiastunie gry fotorealizm jest na wysokim poziomie. W Reloaded postacie CGI wyglądają jakby nie miały kości, jakby były zbudowane z plasteliny.

(08-07-2013, 14:36)Mierzwiak napisał(a): Zły przykład. Komputerowe ludziki w MoS to najgorszy element FXów w tym filmie i od czasów Reaktywacji nic się w tej kwestii nie poprawiło.

No przecież to napisałem (że drugi Matrix może śmiało konkurować z MoS), więc to dobry przykład. ;)

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon