6 / 10 z małym plusem za te cycki
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings
03-09-2013, 01:31
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-Sec - bardzo przyjemny, lekki i zabawny filmik. Co prawda główna bohaterka bywa irytująca, początek jest ciekawszy od końcówki, główny problem nieco z dupy, by nie powiedzieć żenujący względem reszty akcji, a całość miejscami mocno przesadzona (ale w komiksowy sposób, więc się nie czepiam mocno - zresztą całość na bazie komiksu ponoć), ale daje się bez problemu lubić. No i są cycki.
6 / 10 z małym plusem za te cycki
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 03-09-2013, 01:31
Hannah i jej siostry - jeden z najlepszych filmów Allena, u mnie w pierwszej trójce (obok Annie Hall i Manhattanu). Scenariusz, obsada, aktorstwo - miodzio. Nic tylko ogladac bo warto. 8/10
04-09-2013, 21:40
The Color Purple - ło matko, ze 100 lat tego nie widziałem, więc podszedłem na świeżo, bez zobowiązań (choć, rzecz jasna, niektóre sceny w głowie kołatały). Generalnie film nierówny o tyle, że 2/3 to istna rewelacja z kapitalnym aktorstwem i fenomenalną Whoopi na czele, którą się chłonie (moment w którym po raz pierwszy uśmiecha się szczerze i bez wstydu - miazga!) i jak zawsze u Stefana wymuskaną sferą techniczną. A potem przychodzi moment wspólnego posiłku, który zamienia się w mało wiarygodną (dla mnie przynajmniej) minutę prawdy, która prowadzi to tego, że ostatni kwadrans jest tak słitaśny, z obowiązkową przemianą absolutnie wszystkich, łącznie ze Złym Kapelusznikiem (który nie gra w tym filmie, ale gdyby grał, na pewno podarowałby dzieciom cukierki), że aż do porzygu. Brrrr... No i poza tym teatralność ostra bije z niektórych scen przez cały film (na szczęście nie ma ich znowu tak wiele). Słowem: mogło być niepodważalne arcydzieło, ale dziś trudno się dziwić, że te 11 nominacji poszło się...
7 / 10
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 05-09-2013, 03:12
The Bling Ring - ugh, co za nudny, głupi, potwornie IRYTUJĄCY film. Wkurzający, rozpieszczeni bohaterowie zachowujący się idiotycznie - taką bandę trudno zdzierżyć na parominutowym filmie z jutjuba, a co dopiero mówić o pełnym metrażu. Absolutnie żadnej postaci do której można zapałać jakąkolwiek sympatią, mniemam, że oryginały nie różniły się tu za bardzo od bohaterów tego czegoś, ale w takim razie idea robienia o nich filmu, który polega na przenoszeniu się od domu do domu, przerywanym tylko scenami tańca w slow-motion, robieniem zdjęć i wciąganiem kresek, jest kompletnie chybiona. To dość ciekawy temat, cała ta afera, ale na litość, nie wtedy, kiedy wygląda jak pokaz slajdów. Szczerze to miałem nadzieję że wszystkich tych gówniarzy wyślą do roboty w kamieniołomach, a głównego męskiego bohatera pobije banda kiboli. Czekam na pełnometrażowy film o wycieczkach gimnazjalistów do McDonalda lub Starbucksa. Z dobrego serca 3/10 - za spoko soundtrack i scenę z mojego avatara. Fail, Sofia, fail.
05-09-2013, 23:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2013, 23:27 przez Bogdan.)
no właśnie mniej więcej tego się spodziewałem, chociaż sam nie widziałem filmu to wiele wskazuje, że masz sporo racji :D
06-09-2013, 03:16
Shoot 'Em Up
W telewizji przemawia polityk i gada o kontroli broni, dzieciak płacze. Clive Owen przeładowuje broń, dzieciak słyszy szczęk odskakującego zamka, uśmiecha się. Takich smaczków przewija się od groma przez cały film, który sam w sobie rozwala overkillem absurdalnej akcji. Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! Strzelanie! I jeszcze raz strzelanie! Ogólnie głupie to jest jak but, ale 10/10 się należy :) Aha, w UK zbanowali plakaty tego filmu. 55 lewakuf poskarżyło się The Advertising Standards Authority, że postery gloryfikują używanie broni palnej i czeba je zmienić!!!1111 06-09-2013, 14:39
Zanim odjebo Tobie kompletnie na temat broni, to dawales temu filmowi (czasy klubowego listserwera) 0/10 :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
06-09-2013, 16:10
Gdzie? Kiedy? Nie kojarzę.
Ale i nie zaprzeczam - to musiało być na fali tego gówna "Smokin' Aces" ;) 06-09-2013, 17:25
Ten sam okres, w klubie (tj. film.org) wtedy byles. Jakos mi tak utkwilo w bance :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
06-09-2013, 17:57
Racja, coś było w tym temacie. Ale wtedy chyba nawet nie obejrzałem tego filmu do końca (ani do środka), jedynie skakałem po scenach jak ostatni piździelec.
06-09-2013, 18:00
To prawda, jestem sztywniakiem. W sumie nic dziwnego, ze Mental, fan elo-cool-post-tarantinowskiego kina, obejrzal ten film z przyjemnością!
06-09-2013, 18:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2013, 18:30 przez Gal Anonim.) (03-09-2013, 01:31)Mefisto napisał(a): Les aventures extraordinaires d'Adèle Blanc-SecPodpisuję się. Sympatyczny filmik, głupiutki i uroczy w sympatyczny sposób, poza głównym wątkiem który napędza Adele - to nie jest fajne. Krótko mówiąc, to taka lżejsza i odrealniona wersja Indiany Jonesa w wersji bardziej komiksowej. 7/10 bo się dobrze bawiłem, idealny film na wieczór, tuż przed snem. 06-09-2013, 22:58 Cytat:To prawda, jestem sztywniakiem. Nigga, lepiej obejrzyj "Snitcha" z Rockiem - podobno go lubisz, bo nie jest sztywniakiem tak jak ty, więc ci mówię: najlepsza jego rola w karierze, a i filmik całkiem spoko. 06-09-2013, 23:09
Slither - robal z kosmosu za pośrednictwem jurnego męża przemienia ludzi w kulistych grubasów rodem z kreskówek i ghoule/zombie/coś w tym guście. Bzdurne, ale ma fajną obrzydliwość, kijowe CGI, które powinno zostać zastąpione przez animatronikę i protagonistkę z niepotrzebnym poczuciem winy.
Moto Diabły - eee... myślałem, że będzie o walce z gangiem motocyklowym dowodzonym przez Vernona Wellsa, a tu mamy Parszywą Dwunastkę z harleyowcami w Wietnamie i Vernona Wellsa jako strażnika starożytnej świątyni. Zaś główny bohater jakiś zbyt przystojny na Teksańczyka. Dla fanów VHS-owych pasztetów. 07-09-2013, 18:02
Josh and S.A.M. - z konieczności vhsowego ripa na tubie w jakości miejscami iście zabójczej, ale cóż zrobić, skoro nawet na dvd to wciąż nie wyszło. Tak czy siak: pozytywne zaskoczenie. Film jest mega naiwny, mega naciągany i ma jedną mega durną scenę ucieczki, a bachorom wszystko uchodzi płazem. Ale jeśli podejść do tematu zgodnie z jego założeniem, czyli odnajdując w sobie 12latka to mamy po prostu fajnie podaną, fajnie zagraną i fajnie szczerą (mimo kłamstw na których się opiera) historię. Gdybym zobaczył ten film za dzieciaka właśnie, byłby to jeden z moich ulubionych filmów. Oglądając go dziś daję solidne 6 / 10 i bynajmniej nie żałuję poświęconego czasu, jak i nerwów (naprawdę, antyjakość powala). A może nawet kiedyś jeszcze wrócę.
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 08-09-2013, 02:41 ![]() Kosiarz umysłów - czyli co się staje jak babra się z wirtualną rzeczywistością. Film z początku zapowiada się nie najlepiej, postsynchrony brzmią jak podkład do kreskówki, a i mamy klisze typu: zły tata, maniak-ksiądz, irytujący bachor. Później zobaczyłem, że to na podst. Stephena Kinga. Taa... i wszystko jasne. Na szczęście potem się wszystko rozkręca, a Jeff Fahey odegrał fantastyczna robotę zaczynając od komediowego retarda do jednego z najbardziej przerażających nadludzi, jakich widziałem. Oprócz klimatycznych zdjęć wszystkie sceny z CGI są piękne na swój sposób i czuć tą komputerową bezduszność. Końcówka zaś wbija w fotel. 08-09-2013, 14:36 Cytat:Później zobaczyłem, że to na podst. Stephena Kinga.Ten film, jeśli dobrze pamiętam, nie ma niemal nic wspólnego z opowiadaniem SK, na bazie którego rzekomo powstał. Jedyne podobieństwo jest takie, że w obu występuje postać kosiarza trawy.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 08-09-2013, 14:59 |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 243,060 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,802 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,213 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,447 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,744 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,361 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 721,969 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,188 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 326 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |