Czas na podsumowanie rundy pierwszej.
Do zdobycia było 37 punktów (22 fragmenty za jeden punkt plus 3 fragmenty za pięć punktów). Udział wzięło aż piętnastu zawodników. Nie było tak łatwo jak myślałem i nikt nie dostał kompletu punktów, chociaż niektóre wyniki były wysokie. Oto, jak przedstawia się aktualna klasyfikacja:
36 pkt: Craven
35 pkt: Mierzwiak
32 pkt: PropJoe, nick_the_prick2
29 pkt: Mefisto
28 pkt: Doveling
27 pkt: Lawrence
26 pkt: Perfik
25 pkt: Juby
24 pkt: patyczak
22 pkt: Szaman
18 pkt: Karan
16 pkt: SonnyCrockett
11 pkt: Berus
8 pkt: Cassel, który słusznie stwierdził, że "dobre i to" :)
Jak widać, w kolejnych rundach spokojnie mogą porobić się małe roszady, więc na chwilę obecną dalsza część rozgrywki zapowiada się obiecująco.
Przechodzimy do odpowiedzi:
1.
About a Boy - z plakatem do tego sympatycznego filmu nie miała problemu mniej więcej połowa zawodników. Wśród tych bez pomysłu znalazł się Craven, któremu do kompletu punktów zabrakło właśnie pierwszego fragmentu.
2.
E.T. the Extra-Terrestrial - tylko Perfik bez punktu.
3.
Black Swan - Mefisto i Cassel bez pomysłu.
4.
Once - jak i w przypadku pierwszego plakatu, około połowa zawodników nie miała żadnych problemów.
5.
101 Dalmatians - tak jak się spodziewałem, z rozpoznaniem plakatu do aktorskiej wersji Dalmatyńczyków były spore kłopoty. Udało się to tylko Mierzwiakowi, Cravenowi i PropJoe i nick_the_prick2.
6.
The Butterly Effect - obyło się bez trudności, polegli jedynie SonnyCrockett, Szaman, Cassel i Lawrence, który zaznaczył jednak, że kojarzy skądś to oko.
7.
Shrek - wbrew pozorom fragment ten okazał się problematyczny dla kilku zawodników, a więc Perfika, Berusa, Karana, Szamana, Mefisto i Cassela, z kolei Mierzwiak przy okazji tego plakatu został zaskoczony możliwościami własnego mózgu :)
8.
The Mask - Perfik, Berus, SonnyCrockett, Karan i Cassel nie rozpoznali krawata Maski. Odświeżcie sobie ten film przy okazji kolejnej emisji na TVN, czyli pewnie wkrótce ;)
9.
Drive - szyi i ucha Ryana Goslinga nie poznali Berus, SonnyCrockett, Karan, patyczak i Cassel.
10.
The Breakfast Club - tylko trzy osoby poległy na tym fragmencie: Doveling, Berus i Lawrence, który pomylił film Hughesa z
Mighty Ducks.
11.
Turbo - tu też nie było większych problemów, wyłożyli się Berus, SonnyCrockett, Cassel i Lawrence – ten ostatni wiedział jednak, że to „jakaś bajka”.
12.
127 Hours - tu zaskoczyliście mnie pozytywnie, bo uznałem, że będzie to trudny fragment a tymczasem tylko trzy osoby straciły na nim magiczne pięć punktów: Cassel, Berus i patyczak.
13.
Saw II - tu też mnie zaskoczyliście, bo założyłem z kolei, że z tym plakatem problemów nie będzie, tymczasem tylko pięć osób zgadło: nick_the_prick2, Craven, Juby, Mierzwiak i PropJoe. Szaman był blisko, bo uznał że to pierwsza część Piły, czego niestety uznać nie mogłem.
14.
Pacific Rim - tylko Cassel nie rozpoznał Gypsy Danger.
15.
My Week With Marilyn - i ponownie tylko Cassel nie rozpoznał -tym razem włosów Michelle Williams w roli Monroe.
16.
Batman - Mierzwiak stwierdził, że jeśli ktoś nie rozpozna TEGO fragmentu, to zabraknie mu słów. A jednak, parę osób nie podołało, tj. Perfik, Berus, SonnyCrockett i Karan. Panowie, jesteście na czarnej liście Mierzwiaka.
17.
Oceans - nick_the_prick2 oraz PropJoe nie odgadli tego fragmentu i to zadecydowało, że nie zdobyli kompletu punktów. Pozostałe osoby, którym się tu nie powiodło to Berus, SonnyCrockett, Juby, Karan, Szaman i Cassel. Chociaż i tak myślałem, że będą większe kłopoty.
18.
Oblivion - pierwszy w tej rundzie przypadek, gdy poprawną odpowiedź podali dokładnie wszyscy. Brawo.
19.
Julia and Julia - ssącej swojego palca Amy Adams nie poznali Mierzwiak, SonnyCrockett i Cassel.
20.
The Muppets - spodziewałem się tu kompletu, tymczasem Berus się wyłamał.
21.
Love and Other Drugs - stopę Anne Hathaway, a tym samym plakat do tego filmu poprawnie zidentyfikowali wszyscy oprócz Berusa, Karana i Cassela. Tymczasem Lawrence bez wstydu mógł stwierdzić, że wiedział co to za plakat (nie mogło być inaczej!), a Juby okazał się szczęściarzem, bo udało mu się ostatnio obejrzeć ten film i tym samym rozpoznać poster i załapać się na punkt.
22.
Easy A- nie rozpoznali tylko SonnyCrockett i Lawrence, który plakat kojarzył, ale w niewystarczającym stopniu.
23.
Dredd - plakat do tego, bardzo lubianego na forum, filmu, rozpoznał każdy z Was.
24.
Gravity - lwia większość bez kłopotów, te mieli tylko SonnyCrockett, Karan, Szaman i patyczak.
25.
Only God Forgives - Perfik i Cassel bez punktu. Patyczak z kolei na początku pomylił się i jako odpowiedź podał Drive, po czym poprawił się, ale nie wpadł na to, że jego pomyłka jest poprawną odpowiedzią do fragmentu numer 9. :)
Uff. Zapraszam do
RUNDY DRUGIEJ. Tym razem do zdobycia będzie więcej punktów, bo 45 (pięć fragmentów po pięć punktów). Wydaje mi się, że jest trudniej. Życzę powodzenia i spodziewam się ciekawej rywalizacji! Na odpowiedzi czekam do piątku do godziny 12:00.