Krótka piłka, czyli mini-recenzje
Unheimliche geschichten - opowiesci z antykwariatu goscia, ktory przypomina mojego wykladowce z malarstwa :). Moge pochwalic trojke glownych aktorow swietnie bawiacych sie na planie. Za to jako calosc to nic szczegolnego.

Odpowiedz
Rollerball - 1975 Początkowe sekwencje pierwszej gry biły straszną wiochą , a głównodowodzący dziadek Kelogs skutecznie obniżał dalsze zainteresowanie seansem. Na szczęście , czym dalej w las tym lepiej. Filmidło nie skupia się na samej brutalnej grze tylko na Caanie, który po wielu latach sukcesów zostaje zmuszony do odejścia z drużyny. Sam fakt bardzo go wkurwia i z każdym meczem zmuszany jest do jeszcze bardziej ekstremalnego wysiłku. Mecz nr 2 i finał to kozak w historii kina. Niestety czas pozostawił bolesne ślady np. sekwencje wysadzania drzew za pomocą magnum 44 są do wyjebania, również kitajce grający w grę w której nie ma zasad noszą okulary co za żal... Ogółem nie jest źle i potwierdza się reguła, że Caan zawsze zagra w czymś dobrym 7/10 .Byłoby wyżej, ale wiocha i niektóre kiczowate sekwencje skutecznie obniżają przyjemność z seansu :P

Odpowiedz
Foxy Brown Trochę cycków, Pam Grier przebierająca się nawet między śmiercią chłopaka a pojechaniem do brata, przez którego facet zginął i parę przezabawnych akcji na czele z absurdalną bójką w barze dla lesbijek i czarny charakter zagrany przez bardzo złą (w dodatku szpetną) aktorkę. Reszta to nieszkodliwa sztampa w sam raz dla zabicia czasu. 5/10

Odpowiedz
Wrong Turn 5 - niewyobrażalne durny przykład absolutnie bezcelowego istnienia podobnych produkcji (i nie, nie pytajcie jak doszło do seansu). Ekipa filmowa musiała chyba być cały czas trzymana pod bronią, bo nie wierzę, że z własnej woli można było taki shit nakręcić. Najchętniej dałbym ocenę minusową, ale takowych nie ma. No i były cycki oraz jedna (choć nie wiem czy zamierzona) scena fajnie łamiąca schemat gatunkowy. Tak czy siak oczywiście odradzam.

1 / 10
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Be-reul-lin (2013) to koreański thriller szpiegowski o szpiegach z jednej i drugiej Korei, osadzony w Berlinie i dotyczący (przynajmniej z początku) handlu bronią. Ogląda się to całkiem dobrze, ale szału nie ma. Końcowa bitka w polu pszenicy czy innego żyta śliczna.

Odpowiedz
Więc Mefisto... jak doszło do seansu?;)
Ale serio, takie filmy trzeba umieć oglądać - podejrzewam, że niewiele jest udanych horrorów z "piątką" w tytule, a jeszcze mniej które jakoś różnią się od pozostałych części. Osobiście kijem przez szmatę nie zamierzam tego tykać, bo już oryginał średnio mi się podobał, ale po powtórzeniu sobie ostatnio wszystkich części "Egzorcysty" trzeba sobie znaleźć inny cykl horrorów. "Teksaska masakra" brzmi sympatycznie, zwłaszcza, że w dwójce gra Dennis Hooper, a w czwórce McConaughey i Zellwegger:D

Odpowiedz
Cytat:takie filmy trzeba umieć oglądać
Znaczy co, odpowiednia ilość alkoholu jest niezbędna przed i trakcie seansu?

Odpowiedz
W drugiej części "Teksańskiej.." jest absolutnie kultowa scena pojedynku na piły łańcuchowe z cudownym psycholem(RIP :()Hopperem w roli głównej. A czwórki Mefju i Renee wstydzą się tak bardzo, że nawet próbowali coś tam w sądzie ugrać, by wycofali ten film z dystrybucji.

[Obrazek: 20120423-192415.jpg]
badass level : 100000000000000000000000000000000

Odpowiedz
Raven.second: Chodzi raczej o samą chęć, a może nawet potrzebę zapuszczenia sobie "Wrong Turn 5" albo innego gówna. Czasem mam ochotę na zupełnie bezwartościowe kino i nie mogę mieć pretensji ani do siebie, ani do twórców, gdy serwują mi c-klasowe świerwo z beznadziejnymi aktorami, efektami, fabułą itp itd.

Strummer: przekonałeś mnie;)

Odpowiedz
(10-08-2014, 20:55)Crash napisał(a): Ale serio, takie filmy trzeba umieć oglądać

Nie wyłączyłem, a wręcz przeciwnie: bawiłem się doskonale dzięki wielu czynnikom zewnętrznym. Nie zmienia to jednak faktu, że film jest koszmarny pod każdym względem: narracji, gore, aktorstwa, fabuły i pomysłów, jakiegokolwiek związku przyczynowo-skutkowego, rozrywki jako takiej, której kompletnie nie dostarcza, jak winien to robić. Odbiję więc piłeczkę i powiem, że takie filmy trzeba umieć kręcić. :)

Odpowiedz
Czytam co wy ogladacie i zazdroszcze...wolnego czasu :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
Na własne usprawiedliwienie dodam więc, że podczas seansu udało mi się skonstruować ładunek wybuchowy. Miałem włożyć go do pudełka, ale, cóż, nie włożyłem.

Odpowiedz
(10-08-2014, 20:46)Mefisto napisał(a): Wrong Turn 5 - niewyobrażalne durny przykład absolutnie bezcelowego ...
Powiedziałem "stop", przy a raczej "po" części 3ciej. Zapewne dalej było jeszcze gorzej.

From Dusk Till Dawn (1996) A gdzie jest osobny temat?

Powtórka po latach. Praktycznie nic się nie zestarzał. No może poza kilkoma efektami (które zapewne i tak były celowo "słabe"). Nie pamiętałem jednak, że Seth był taką gnidą :)
Dalej bawi i uczy. 7+/10

PS - wiecie, co jest najlepsze? Kiedy oglądałem to pierwszy raz - nie miałem ŻADNEGO pojęcia, co to za film i o czym. Super efekt.

[Obrazek: 8675283652870a0b6ebc776539bd5c8d.jpg]
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Pozazdrościć.

Odpowiedz
Też oglądałem, jakieś dwa lata temu, z zerową świadomością co to ma być i co się będzie działo - niby wspaniałe uczucie, ale problem taki, że dużo wyżej cenię część filmu sprzed kompletnej zmiany klimatu niż po, na dobrą sprawę wolałbym, żeby się to skończyło jakoś po ludzku.

Odpowiedz
Now You See Me - Ale to było słabe. Gdy oglądam film o iluzjonistach to oczekuję iluzji, a nie prawdziwej magii (No, Prestiż jest tu wyjątkiem, choć trochę potrwało zanim w pełni doceniłem ten film). "Iluzja" udaje, że skupia się na tych wszystkich iluzjonistycznych mechanizmach, obiecuje objaśnienie tricków, ale zarazem idzie w tak wielkie efekciarstwo, którego nie można rozebrać na części pierwsze i wyjaśnić, że widz zaczyna mieć do czynienia z fantastyką. W filmie o magikach nie wolno przekroczyć pewnej granicy, mimo, że oczekujemy fantastycznych sztuczek, musimy ufać iluzjonistom, że to co pokazują można jednak sensownie i logiczne wytłumaczyć. W "Iluzji" dzieją się takie rzeczy, że głowa mała:D

A drugim problemem jest to, że nie wiadomo komu kibicować i chyba sam reżyser nie wiedział komu ma kupić sympatię widzów.
Poza tym mnóstwo tu dziur i głupot. Ale niektóre sceny są całkiem fajne i efektowne, wiec 3/10

A Late Quartet - bardzo fajny film o kwartecie smyczkowym. Wiolonczelista dowiaduje się, że cierpi na Parkinsona, nie może więc dalej grać i musi odejść z zespołu. Ta sytuacja stanowi katalizator dla dramatu i ujawnia różne pretensje, jakie przez lata mieli do siebie muzycy. Przypomina to trochę antyczną tragedię, bo każde zdarzenie, każdy kolejny wybór bohaterów okazuje się być coraz większym błędem, co razi trochę sztucznością, ale jednak fajnie się to ogląda. Są emocje, świetni aktorzy grają bardzo dobrze i muzyka jest ładna:)

8/10

Odpowiedz
(11-08-2014, 09:49)simek napisał(a): Też oglądałem, jakieś dwa lata temu, z zerową świadomością co to ma być i co się będzie działo...

To jak to zrobiłeś? Albo inaczej, gdzie byłeś przez te około 20 lat? ;)
Bo ja to akurat oglądałem zaraz, po premierze i nie sposób mi sobie wyobrazić, że informacje nt. takiego filmu (nie mówimy tu o jakimś niszowym filmie ale hicie, znanego duetu) nie docierały w żaden sposób?

No chyba, żeś się urodził w 96 ale to i tak Cię nie tłumaczy ;)
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Po prostu staram się nie czytać o filmach, których nie widziałem, a miałem to szczęście, że nie trafiłem na opisy w stylu tego stojącego na filmwebie: Po wzięciu zakładników dwaj przestępcy uciekają do Meksyku. Zatrzymują się w przydrożnym lokalu, nie wiedząc, że to siedlisko wampirów. Info żadne do mnie nie dotarło, ten film Rodrigueza to hit taki sam jak 400 innych w historii, więc nic dziwnego.

Odpowiedz
Adult World - prosta komedia, ktora opowiada o lekko "swirnietej" niespelninej poetce (Emma Roberts), ktora zaczyna prace w sex shopie. Przy okazji doznaje obsesji na punkcie pewnego pisarza, ktory najlepsze laa ma za soba (Cusack). Fabula prosta jak kij od szczoty, ale dla Emmy Roberts warto ten film obejrzec, bo mnie zupelnie kupila :) bardzo fajna rola.

Odpowiedz
Unicorn City (2012) reż. Bryan Lefler
Na CBS Europa przypadkiem trafiłem na ten film o środowisku LARP geeków. Nieźle się uśmiałem ale jak się nie śmiać jak wychodzi taki Centaur z zaopatrzeniem...

Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon