The Lord of the Rings Trilogy (2001-2003) reż. Peter Jackson
(18-11-2014, 22:23)Gieferg napisał(a): Za rok to samo czeka Hobbita :]

No, może da się z trylogii posklejać jakąś godzinkę fajnego filmu.

Odpowiedz
Co ty wiesz o fajnych filmach?

Odpowiedz
Zupełnie nic - w końcu "Hobbit" nie jest rozciągniętymi do granic możliwości i nakręconymi w uwłaczająco plastikowym stylu popłuczynami po sukcesie sprzed 10 lat.

Odpowiedz
[Obrazek: Horkey-LOTR-Reg-Small.jpg]
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.

Odpowiedz
Odświeżyłem sobie po raz kolejny cała trylogię tym razem na BD i krótko:
Drużyna Pierścienia- świetny film, tak naprawdę arcydzieło gatunku z paroma znakomitymi scenami. W tym filmie Jackson dawkuje klimat, film ma świetne tempo, mimo długości nie dłuży się. Kręcąc sceny w Morii Jackson był cholernym geniuszem. 10/10
Dwie Wieże- lekki spadek formy, ale tylko w kwestii scen dialogowych które miejscami nużyły. Generalnie druga część władcy to poziom do którego żadna z części Hobbita nawet się nie zbliżyła, a bitwa o Helmowy Jar jest bardziej epicki, widowiskowy i emocjonujący niż cała ta "Bitwa Iluś Tam Armii" 9/10
Powrót Króla- idealne zwieńczenie trylogii, z bardzo fajną finałową bitką o Śródziemie począwszy od rozwałki pod Minas Thirith, aż po bitwę pod bramą Mordoru przeplataną scenami w Górze przeznaczenia. Zakończenie satysfakcjonujące, dopinające wszystkie wątki w zgrabną całość. 10/10
Po seansie trylogii jeszcze bardziej nienawidzę Hobbita i po wyjściu Bitwy... na BD w wersji rozszerzonej(chociaż nie wierzę, że coś to poprawi-ale szansę dam) seans całej trylogii Hobbita zweryfikuje ostateczną ocenę.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Oceniam prawie tak samo, przy czym Powrót ma u mnie 9/10 (podobnie jak Wieże), ponieważ:

a) Drużyna to arcydzieło gatunku fantasy i film wręcz perfekcyjny jako ekranizacja, przy czym obroniłby się nawet gdyby ekranizacją nie był oraz gdyby nie było dwóch następnych części; do tego jak sam zauważyłeś, ma świetne tempo i wiele scen-perełek (niektóre nastrojowe i budujące klimat, inne epickie) - biorąc pod uwagę ten całokształt widać jednak, że Powrót, jakkolwiek wciąż będąc rewelacyjnym kinem, nieco odstaje;

b) Powrót jest znacznie lepszy w wersji rozszerzonej - w kinowej, poprzez brak kilku bardzo istotnych scen, film jest jakby nieco chaotyczny i mniej się "trzyma kupy" (np. brakuje mega-sceny konfrontacji Gandalfa z Czarnoksiężnikiem z Angmaru, mimo że jest wcześniej scena kiedy ten drugi mówi, że złamie Gandalfa - wątek sprawia więc wrażenie niedokończonego), na co Drużyna nie cierpi w ogóle w wersji podstawowej.

Odpowiedz
(13-01-2015, 22:59)und3r napisał(a): Powrót jest znacznie lepszy w wersji rozszerzonej

Powrót to TYLKO I WYŁĄCZNIE wersja rozszerzona. Brak Sarumana, konfrontacji Gandalfa z Królem Nazguli, Ust Saurona (chociaż w książce Rzecznik Saurona bardziej mi się podobał to tu też był świetny), co to ma być ?

(13-01-2015, 22:59)und3r napisał(a): Oceniam prawie tak samo, przy czym Powrót ma u mnie 9/10 (podobnie jak Wieże), ponieważ:

a) Drużyna to arcydzieło gatunku fantasy i film wręcz perfekcyjny jako ekranizacja, przy czym obroniłby się nawet gdyby ekranizacją nie był oraz gdyby nie było dwóch następnych części;

No i jak tak samo, Drużyna to oczywiście arcydzieło nie tylko fantasy.

Odpowiedz
Jedno spojrzenie Sama i Froda pod koniec "Powrotu Króla" zapewniło mi więcej emocji niż cała trylogia Hobbita.

Odpowiedz
Ale takie teksty to chyba na kółku gejowskim powinieneś wygłaszać :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Nie wiem jakie teksty się wygłasza na takim kółku, ale widzę, że jesteś w temacie ;) więc wierzę na słowo.

Odpowiedz
Wow, żart który był aktualny po premierze Powrotu Króla a został ostatecznie wykorzystany w Clerks II, a co za tym idzie powtarzanie go jest delikatnie mówiąc nie na czasie :)

Odpowiedz
Cały ten temat jest nie na czasie idąc tym tokiem rozumowania :P Ta trylogia is sooo 12 years old
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
"Drużyna Pierścienia" wyszła Jacksonowi idealnie. Nie jestem fanem fantasy, nigdy nie byłem i nigdy nie będę, ale do pierwszej części trylogii wracam reglanie (raz w roku oglądam). Drugi taki film już się nie zdarzy, ba, wolę pierwszego Władcę niż "Grę o Tron" hbo.

Odpowiedz
Właśnie sprawdziłem, że Drużyna Pierścienia to jedyny film jaki oceniam na 10/10, który nie ma Rki, przeklinania, ani cycków :)

Odpowiedz
A jakie są te dychy z cyckami?

Odpowiedz
Na przykład Bary Lyndon ma kategorie PG, a są cycki.

Odpowiedz
(31-01-2015, 19:39)Mental napisał(a): Nie jestem fanem fantasy, nigdy nie byłem i nigdy nie będę,

Nie lubisz "Conana Barbarzyńcy" ?
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz
Lubię, ale nie dlatego że to fantasy. John Milius mógłby napisać i nakręcić nawet musical i też bym lubił, choć musicali nienawidzę ponad wszystko.

Odpowiedz
Czasem ci się zdarzy coś mądrego napisać :)

Po wyjściu z kina byłem przekonany, że właśnie obejrzałem najlepszy film w historii, a Aliens momentalnie straciło utrzymywany od siedmiu lat tytuł mojego ulubionego filmu. Gdyby mnie dzisiaj ktoś zapytał o lepszy film niż FOTR, nie wiedziałbym, co powiedzieć.

Przy czym tutaj kinówka była doskonałością, rozszerzona jest fajna, ale niekoniecznie lepsza, kilka rzeczy wręcz psuje (np serwując powalanie zakutych w zbroje orków kamieniami).

Odpowiedz
Ktoś z forum nie ocenia FotR na 10/10?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon