Mierzwiak napisał(a):Oby do sierpnia.
oby do lipca :twisted:
18-12-2007, 00:35
|
The Dark Knight (2008)
|
Mierzwiak napisał(a):Oby do sierpnia. oby do lipca :twisted:
najlepsze, co można zrobić z dobrą radą, to podać ją dalej
18-12-2007, 00:35
Chyba nie sugerujesz, że obejrzysz jakąś szmatę w stylu "The Dark Knight Cam XviD"? :twisted:
18-12-2007, 00:40
sugeruję kolejny plus przesiadywania za granicą :twisted:
18-12-2007, 00:49
Koleś naprawdę zgrabnie to skleił. Chyba kombinował coś z dźwiękiem (w sensie, że poprawił jego jakość), bo lepiej było słychać gadki Jokera. I jeszcze bardziej doceniłem Ledgera ;). Gdy wydobył z siebie soczyste "Hit me!", to autentycznie podziękowałem w duchu Nolanowi za tę odrobinę ryzyka przy dobieraniu obsady. Chyba nie wytrzymam do lata.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church
25-12-2007, 12:01 Wawrzyniec napisał(a):Chyba nie wytrzymam do lata.Ja też nie. No to jak, zbieramy ekipę? Obmyśliłem już plan wykradzenia workprinta filmu :wink: 25-12-2007, 21:16
- We're gonna rob every Batman workprint in the world at the same time in one night... What do you say?
- I say you two are crazy. You'll need 500 men to do this. - How many men do you know? - About 40. Od razu mówię, że zamawiam Chucka ;). A wracając do gacka - ostatnio przyjrzałem się jego kostiumowi i taka bardziej skomplikowana forma jednak bardziej do mnie przemawia. Oczywiście odsunięto się tym samym od tej prostoty, która aż biła z "Beginsa", ale mi to nie przeszkadza. Dość powiedzieć, że swojego czasu jarałem się strojem Kilmera w "Forever"... Boże, przyznałem się do tego publicznie.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church
25-12-2007, 23:21
Srebrny kostium swego czasu bardzo mi się podobał. Podobały mi się szczególnie te wzory przy uszach, co miało jeszcze bardziej podkreślij "nietoperzowatość". To był fajny pomysł.
Oczywiście to było w czasach młodzieńczych :) Ale odnośnie The Dark Knight - Już w trailerze widać, że Nolan pokazuje swoją wizję Batmana - jest realistycznie, bardziej serio. Właściwie nikt od bardzo dawna nie wziął tego tematu aż tak poważnie. Jednocześnie wyczuwa się podobny poziomu mroku, co przy Batmanach Burtona. Boje się jednak, jako entuzjasta komiksów o Batmanie, że Nolan za bardzo przekombinuje. Np. pomysł z malowaniem się u Jokera zamiast kąpieli w kwasie byłby dla mnie ciężkostrawny. Właściwie największa "plus" tego projektu jak na razie jest taki, że .... mało o nim wiemy. Nie wiadomo, czego tak naprawdę się spodziewać. Na razie wyczuwalny jest klimat ambitnego kina sensacyjnego, całkowicie inny od baśniowych wizji Burtona. Chciałbym jednakże, żeby pomimo tego zachwytu Batmanem według Nolana (którą w pełni rozumiem) nie zaniżano oceny Burtonowskiego Mrocznego Rycerza. Porównywanie między sobą obu filmów mija się z celem, gdyż są to dwie zgoła różne wizje jednej postaci, a wywyższanie lub degradowanie jednego z tych obrazów jest po prostu absurdalne. Jedyny wniosek, jaki można wyciągnąć z tego jest taki, że Batman jako (że się tak filozoficznie wyrażę) "substancja" twórcza jest tworem niezwykle elastycznym, giętkim i który łatwo interpretować na multum sposobów.
Niech żyje modlitwa Świętych z Bostonu!
26-12-2007, 00:08 Chudy napisał(a):Boje się jednak, jako entuzjasta komiksów o Batmanie, że Nolan za bardzo przekombinuje. Np. pomysł z malowaniem się u Jokera zamiast kąpieli w kwasie byłby dla mnie ciężkostrawny. ale czy to przypadkiem nie jest tak, ze on musi sie malowac, aby ukryc swoje oszpecenie? :wink: Cytat:Chciałbym jednakże, żeby pomimo tego zachwytu Batmanem według Nolana (którą w pełni rozumiem) nie zaniżano oceny Burtonowskiego Mrocznego Rycerza. a ktoś na tym forum zaniża? przecież wszyscy uwielbiają jego wersję (:
26-12-2007, 02:43 Chudy napisał(a):Boje się jednak, jako entuzjasta komiksów o Batmanie, że Nolan za bardzo przekombinuje. Np. pomysł z malowaniem się u Jokera zamiast kąpieli w kwasie byłby dla mnie ciężkostrawny."Byłby"? Przecież on właśnie się maluje, nie będzie kąpieli w kwasie. Ja wolę żeby się malował. Ma być realizm, więc niech się maluje. Chodzi o to żeby był chorym psycholem, a to czy ma pomalowaną na biało skórę, czy białą (sic!), jest nieistotne. Porównywanie filmów Nolana i Burtona jest bez sensu. Dwie różne wizje, dwie różne konwencje, każda ma jakieś bardzo mocne punkty których nie posiada druga i tak dalej. 26-12-2007, 02:49
Skoro tak, to dla mnie film momentami może być ciężkostrawny. Co nie oznacza, że niezjadliwy.... to kwestia tolerancji.
Właściwie.... uważam, że malowanie się Jokera odbiera konfliktowi Joker/Batman pewnego smaczku. Sandy Collora świetnie to pokazał w "Dead End". Jednym z powodów tak wielkiej nienawiści Jokera (a jednocześnie.... zainteresowania?) wobec Batmana było to, ze ten drugi mógł zdjąć swą maskę i być za dnia kimś innym.Joker nie ma takiej możliwości. Myślę, ze jest to jeden z kluczowych aspektów motywu, jaki wypracował początkowo Moore w "Killing Joke". Fajnie, ze Nolan próbuje nowych rzeczy. Pytanie tylko, czy to nie odbije się pewną czkawką... Pożyjemy, zobaczymy. Do filmu jeszcze długa droga. A napomknąłem o porównywaniu Burtona z Nolanem tylko dlatego, że strasznie zaczęły mnie irytować co poniektóre kłótnie fanatyków danych wizji i ich słuszności na zagranicznych forach. Przypomina mi się momentalnie dyskusja sejmowa z "Dnia Świra" :wink:
26-12-2007, 11:49
W sumie można do tego podejść od innej strony. Swojego czasu wchłonąłem troszkę (troszeczkę) komiksów o Gacku. W jednym z owych dzieł była wzmianka o przeciwnikach Batmana, którzy zostawali powołani do życia na zasadzie: "Skoro w mieście jest koleś ubierający się w strój nietoperza i walczący z przestępczością, to ja też założę strój, ale stanę po stronie zła i pokażę, że jestem lepszy". W filmie taki sposób "powstania" wesołkowatego bad guya zachowałby "pierwiastek nietoperza", potrzebny (bo ja uważam, że Joker nie powstałby bez Batmana) do jego istnienia, ale jednocześnie nie byłby pozbawiony realizmu (wyjście prawie cało z kąpieli w kadzi z kwasem to jednak bajka ;)).
26-12-2007, 14:08
nie wiem czy było:
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 28-12-2007, 21:56
no to jest jeszcze raz :P
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 28-12-2007, 22:26
Dobrego nigdy za wiele, ale i tak, moim zdaniem, bezsprzecznie najlepszy plakat promujący "Dark Khighta", to biały mur, na którym dwa czarne okręgi robią za oczy Jokera, natomiast jego uśmiech stanowi czerwony symbol Gacka. Poezja.
29-12-2007, 00:07
Play it again, Sam czyli prolog sekunda po sekundzie :lol:
SPOJLERY Cytat:We open immediately with a gorgeous daytime shot of a skyscraper in Gotham. As the camera zooms in, a window in the building explodes and inside are Clown A and Clown B (there are several clowns in this scene, so I am alphabetizing them in order of appearance clarify which clown is saying/doing what throughout the scene. Clowns A and B are hooking up some kind of contraption just inside the building where the window exploded. The contraption is a zip line that they take from the skyscraper to the roof of the bank. The shot of them going down the zip line is amazing as it is shot from above to help the viewer see just how high up these clowns are zipping from. A collective "Whoa!" was let out by the crowd for that shot.
29-12-2007, 00:07 Wawrzyniec napisał(a):Dobrego nigdy za wiele, ale i tak, moim zdaniem, bezsprzecznie najlepszy plakat promujący "Dark Khighta", to biały mur, na którym dwa czarne okręgi robią za oczy Jokera, natomiast jego uśmiech stanowi czerwony symbol Gacka. Poezja. http://www.batcave.stopklatka.pl/ramka.php?show=thedarkknight_plakaty Link do wszystkich plakatów. Jak na razie... P.S. Jakie są sposoby na obejrzenie prologu do TDK?
29-12-2007, 00:58 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| The Dark Knight (2008) [wątek spoilerowy] | military | 945 | 197,257 |
31-08-2025, 12:34 Ostatni post: Krismeister |
|
| The Dark Knight Rises (2012) [temat spoilerowy] | Gieferg | 1,365 | 243,231 |
16-01-2025, 23:56 Ostatni post: Gieferg |
|