10-05-2017, 20:19
|
Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve
|
|
Dobra, następnym razem powstrzymam sie od wyrażania wlasnego zdania bo widzę, że od razu z normalnej dyskusji schodzimy na poziom blota w stylu "nie jestem takim geniuszem jak ty" :P
Jest różnica między wyrażaniem własnego zdania a posiadaniem wobec filmu aż takich oczekiwań (moim zdaniem zupełnie bezpodstawnie, zwłaszcza w kontekście nielubienia filmu Scotta). Przy tym co tu dzisiaj napisałeś moje "Ten film nie może się nie udać!" o Sucide Squad to pikuś :)
10-05-2017, 20:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2017, 20:25 przez Mierzwiak.)
Dobrze i jak najbardziej dopuszczam polemike, nikomu nie bronię, ale teksty Gierfaga to ten poziom sarkazmu który jest wprost żałosny i automatycznie odbiera chęci do pisania czegokolwiek.
To, że może byc to moje ulubione sci-fi nie znaczy, że najlepsze, bo rzecz jasna nie będzie. Po prostu to co na ta chwile pokazano trafia idealnie w moje gusta a po wybitnym "Arrival" czy innych znakomitych filmach nie umiem nie jarac się każdym projektem Villeneuve. Co do oryginału...może pora na powtórke? Pierwszy raz oglądałem bardzo dawno temu, niewykluczone, że odbiore go nieco inaczej. @Mierzwiak SS w gruncie rzeczy nie miało prawa sie nie udac i to co zrobił Ayer to prawdziwe mistrzostwo...temat był chodzacym samograjem, miał świetna ekipe...i no własnie. Jedyny film na podstawie DC który widziałem raz i mimo tego, że nie uważam go za najgorsze co w tym gatunku powstało (Batman i Robin te sprawy) to wiem, że kolejny seans bylby dla mnie męczacy jeszcze bardziej od 2 BvS (usnąłem w połowie) @Gierfag Arrival, Labirynt tak dla przykladu. 10-05-2017, 20:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2017, 20:32 przez Kuba.)
Z tych najbardziej znanych filmów Villeneuve'a "Pogorzelisko" jest akurat najsłabsze. Ale trudno, żeby nie było, skoro scenariusz opiera się na tak kuriozalnym twiście.
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 10-05-2017, 20:49
Ja osobiście polecam także "Politechnike" (na YT). Film niby nie nadzwyczajny, kameralny, czarno-biały a jednak zrobiony bardzo dobrze zwłaszcza, że Denis wtedy był jeszcze niedoświadczonym twórcom.
I tak, moim zdaniem "Sicario" ratuje jedynie reżyseria i zdjęcia. Chociażby ta długa przejażdżka karawana w mieście i na autostradzie i idealnie budowane napięcie, rewelacyjna sekwencja. Otwierające sceny również są dobre. Ten film jest oglądalny tylko dzięki temu bo sama historia jak i postacie są naprawdę słabe. 10-05-2017, 20:54
"Pogorzelisko" jest zdecydowanie najlepszym filmem Villeneuve.
A trochę bawi mnie ocenianie fabuły filmu po tym czy ładne są kadry, albo wyrywkach paru zdań z dialogów. Ten reżyser do fabuły przywiązuje dużą wagę i nie spodziewałbym się jakiejś banalnej kaszanki. 10-05-2017, 20:54
Filmem który naprawdę pokazuje zarówno warsztat, talent jak i wyobraźnię Villenueve jest The Enemy. Niech przeniesie ten creepy styl (w tym filmie kable wiszące w powietrzu wyglądają kurewsko przerażająco) do Blade Runnera i będziemy mieć wyjątkową, nieprzyjemną wizję przyszłości - której ta sterylność może pomóc. Może ktoś to zrobić dobrze.
10-05-2017, 20:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2017, 20:56 przez Snuffer.) Cytat:Ten reżyser do fabuły przywiązuje dużą wagę i nie spodziewałbym się jakiejś banalnej kaszanki.Może przywiązuje, ale fabuła jest najsłabszym elementem większości jego filmów. Politechnika taka sobie. Najlepszy Villeneuve to Enemy. Pogorzelisko jest spoko, gdyby ten nieszczęsny twist. Niestety, tak jak pisze nawrocki, ponieważ na nim opiera się właściwie cały film, mocno rzutuje to na ocenę całości. 10-05-2017, 20:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2017, 21:00 przez PropJoe.)
Przecież ten twist jest rewelacyjny? A twist twistem, ale fabularnie + przekaz całości jest bardzo dobry.
Ja tam osobiście "Sicario" też bardzo lubię, podobnie "Enemy" (to majstersztyk, chociaż kino bardziej niszowe), "Prisoners" nieco słabsze ale doskonale zrobione i zagrane. "Politechnika" jest po prostu dobra, tam nie ma wielkiego błysku. A rzekomo po "Blade Runnerze" Villeneuve ma kręcić Diunę... 10-05-2017, 21:32
Kręci kręci. Uznał tylko, że potrzebuje troche odpoczynku i faktycznie, przecież on rok w rok trzaska filmy jedynie w 2014 miał przerwe. A taki Blade Runner to duży, bardzo duży projekt wiec chwila oddechu jest wskazana...pewnie 2019-2020.
"Prisoners" ma znakomity final, genialnych aktorów a także tradycyjnie doskonałe wykonanie. A "Arrival" to po prostu najlepszy Denis, film doskonaly technicznie z rewelacyjna rolą pierwszoplanową i świetnym scenariusz, na dodatek genialnie zrobiona finałowa sekwencja. 10-05-2017, 21:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-05-2017, 21:52 przez Kuba.)
Ja polecam "Maelstrom", jeden z pierwszych filmów Villeneuvea. I ten krótkometrażowy "Next Floor" również był bardzo ciekawy.
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
11-05-2017, 14:47
Po pokazach testowych widzowie narzekali na nudę i to, że te 3 godziny momentami niemiłosiernie się ciągną.
Mając w pamięci Arrival - bardzo prawdopodobne. 08-06-2017, 22:00 (08-06-2017, 22:00)Arahan napisał(a): Po pokazach testowych widzowie narzekali na nudę i to, że te 3 godziny momentami niemiłosiernie się ciągną. Mi po koszmarku-zwiastunie ostygły oczekiwania, ale i tak ze smutkiem czytam takie doniesienia :( To będzie zdecydowanie najpotężniejszy cios w serce, jeśli się sprawdzi.
Polski już nie ma.
08-06-2017, 22:07
Sicario + marny zwiastun i naprawdę się zdziwię, jeśli się mimo to rozczaruję, bo oczekiwania mam już ustawione naprawdę nisko.
Cytat:i to, że te 3 godziny Say what? Pewnie i tak do czasu premiery o godzinę przytną :P Poza tym - źródła! 08-06-2017, 22:44 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2017, 22:45 przez Gieferg.)
Po tym marnmy trailerze, to akurat może być dobra wiadomość związana z tym filmem. Zważywszy jak współczesny widz musi mieć wszystko, szybko, szybciej podane, to może ta "nuda" oznacza coś dobrego. Przecież wszak oryginał jest wszystko inne jak przeładowany akcją.
Tak też akurat słowo "nuda" po pokazach jest jeszcze jakąś cząstką nadziei. 08-06-2017, 23:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-06-2017, 23:37 przez Lawrence.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Pirates of the Caribbean (2003-2017) | Jakuzzi | 1,079 | 182,925 |
07-02-2026, 15:31 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Trainspotting (1996-2017) | Pitero | 12 | 6,020 |
01-10-2021, 17:08 Ostatni post: Pelivaron |
|
| [oddzielony] Trainspotting (1996-2017) | Arahan | 0 | 694 |
01-02-2017, 06:54 Ostatni post: Arahan |