Jak oni to zrobili...
Danus - pleeeaseee! Kup se słownik ortograficzny, bo sadzisz takie byki, że mi monitor spierdala z biurka :D
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Troche wiecej absurdalnych bledow zrobilem a to dlatego bo jestem zmeczony. Wstalem rano jak jeszcze ciemno bylo i jeszcze ta podroz do zamoscia. Moge pisac od rzeczy za co przepraszam. A niechce mi sie poprawiac postow przynajmniej nie dzis
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Danus1986 napisał(a):Po czesci macie racje a po czesci nie poniewaz podczas transformacji moze nie widac ze jest tam akurat 10000 tys. czesci ale widac jak skomplikowane i jak ogromna ilosc czesci podczas jednej transformacji sie porusza. Ja to widze a wy nie??
Ja też to widzę, tylko w dalszym ciągu nie wiem co 10000, albo i 1000000 części ma wspólnego z rewolucją w dziedzinie efektów specjalnych.

Odpowiedz
Nie napisalem ze akurat ilosc czesci z ktorych skladaja sie roboty to rewolucja w F\X :D Chodzilo o sposob w jaki to wszystko wyglada "od kuchni" jak i juz w gotowym filmie. Mierzwiak tylko szczeze gdzie ogladales ten film??

Odpowiedz
Najpierw bardzo dobrą kinówkę a potem na dvd. Coś jeszcze?

Danus1986 napisał(a):Chodzilo o sposob w jaki to wszystko wyglada "od kuchni" jak i juz w gotowym filmie
:lol:

Od razu widać że w życiu nie widziałeś żadnego making ofu o efektach, poza TF jak widać. Jeśli patrzeć na to w ten sposób to co roku mamy same rewolucyjne efekty.

Odpowiedz
Oprocz TF to mam jeszcze pare wydan dwuplytowych i ogladalem troche making offow wiec twoja teza upadla :lol:
Cytat: Najpierw bardzo dobrą kinówkę a potem na dvd. Coś jeszcze?
Hehe bardzo dobra kinowke :shock: A jest cos takiego??

Odpowiedz
Danus1986 napisał(a):Oprocz TF to mam jeszcze pare wydan dwuplytowych i ogladalem troche making offow wiec twoja teza upadla
Upadła, nie upadła, whatever. Po prostu z niewiadomych dla mnie przyczyn na podstawie tego ile wysiłku włożyli spece z ILM wnioskujesz, że efekty są rewolucyjne. Gdybyś oglądał materiały o efektach z innych filmów, dowiedziałbyś się dokładnie tego samego.

Biorąc pod uwagę te wszystkie wymijające wypowiedzi mam rozumieć że nie ustosunkujesz się do tego: Wszystko sprowadza się do tego, że nie rozumiesz znaczenia słowa rewolucja, jak i tego, że efekty w Transformers są wynikiem EWOLUCJI stosowanych od dawna technik. Ewolucja =/= rewolucja.

Cytat:Hehe bardzo dobra kinowke :shock: A jest cos takiego??
W porównaniu z przeciętnymi kinówkami ta prezentowała bardzo dobry poziom. Rozmawiasz z człowiekiem zakochanym w obrazie HD, wiem co mówię :)

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Biorąc pod uwagę te wszystkie wymijające wypowiedzi mam rozumieć że nie ustosunkujesz się do tego: Wszystko sprowadza się do tego, że nie rozumiesz znaczenia słowa rewolucja, jak i tego, że efekty w Transformers są wynikiem EWOLUCJI stosowanych od dawna technik. Ewolucja =/= rewolucja.

U stosunkuje sie do tego. Otoz dochodzimy do tego ze dla mnie te efekty to jest rewolucja bo jeszcze takich efektow w filmie nie widzialem(subiektywna ocena). Ale nie wyjezdzaj mi z tekstem ze malo filmow widzalem bo raczej nie wyszedl film z lepszymi CGI. I rozumie znaczenie slowa rewolucja i wiem czym sie rozni od slowa ewolucja :lol:

A jesli chodzi o dobre kinowki to dla mnie nie ma czegos takiego. Wszystkie kinowki to syf z gownianym obrazem i z dzwiekiem mono 1.0 :lol: Ogladanie takiego filmu jak Tf na kinowce to ze wspulczucia nie skomentuje :?

Odpowiedz
Danus1986 napisał(a):Otoz dochodzimy do tego ze dla mnie te efekty to jest rewolucja bo jeszcze takich efektow w filmie nie widzialem(subiektywna ocena).
Nie można było tak od razu? "DLA CIEBIE" to są rewolucyjne efekty, a nie "one SĄ rewolucyjne".

Cytat:Ale nie wyjezdzaj mi z tekstem ze malo filmow widzalem bo raczej nie wyszedl film z lepszymi CGI.
A wyjechałem? A miałem wyjechać? Nic mi o tym nie wiadomo.

Danus1986 napisał(a):Ogladanie takiego filmu jak Tf na kinowce to ze wspulczucia nie skomentuje :?
I nie komentuj. Oglądam w takiej formie tylko filmy na których W OGÓLE mi nie zależy. TFy były jednym z nich, ale później obejrzałem je na dvd, byłbym idiotą gdybym opierał się dalej tylko na tej kinówce.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):A wyjechałem? A miałem wyjechać? Nic mi o tym nie wiadomo.
Wiesz chcialem uprzedzic fakty, tak prowizorycznie

Odpowiedz
Argument "bo nigdy takich efektow nie widzialem", przemawiajacy teoretycznie za rewolucyjnoscia efektow w TF, po prostu rozpizdzil mnie na sciany. :) A ja efektow takich jak w Silent Hill nigdzie indziej nie widzialem. No bo nie bylo w zasadzie drugiego Silent Hill. Gdzie je moglem widziec? Nie widzialem drugich takich efektow jak w Ja, robot na przyklad. No bo gdzie? Efekty z Ja, robot byly tylko w Ja, robot. W sumie to logiczne, ale w takim razie absolutnie kazdy film jest rewolycjny.

Odpowiedz
Myśle ze Danusowi chodzi o całokształt tego filmu. TF jest tak wypełniony po brzegi efekciarstwem że aż wylewa sie z obrazu i podchodzi pod stopy. Sam oglądając ten film momentami nie porafiłem objąć ilosci bombardującego mnie CGI. Z jednej strony, chwilami mnie to zauroczyło (zwłaszcza w kinie) ale z drugiej strony ten film nie wnosi kompletnie NIC! po prostu jest tego baaaaardzo, bardzo dużo. I pewnie ta ilosc i ogrom pracy jest dla Danusa rewolucyjna. Skoro on to tak odbiera. Chyba w tej kwesti jest niereformowalny.
muzique

Odpowiedz
military napisał(a):Argument "bo nigdy takich efektow nie widzialem", przemawiajacy teoretycznie za rewolucyjnoscia efektow w TF, po prostu rozpizdzil mnie na sciany. :) A ja efektow takich jak w Silent Hill nigdzie indziej nie widzialem. No bo nie bylo w zasadzie drugiego Silent Hill. Gdzie je moglem widziec? Nie widzialem drugich takich efektow jak w Ja, robot na przyklad. No bo gdzie? Efekty z Ja, robot byly tylko w Ja, robot. W sumie to logiczne, ale w takim razie absolutnie kazdy film jest rewolycjny.

Chodzilo mi mniej wiecej o to co powiedzial kaleem.

Odpowiedz
Witam!
Właściwie jedynym efektem specjalnym nad którym do tej pory zastanawiam się 'jak oni to zrobili' jest niesamowita, zapierająca dech w piersiach sekwencja otwierająca filmu 'Superman' Richarda Donnera z 1978 roku. Chodzi mi o te świetlisto-niebieskie napisy początkowe, które w trójwymiarowym efekcie 'extrude' przelatywały przez ekran przez kilka ładnych minut, będąc jednocześnie półprzeźroczystymi. W ostatnim filmie o Supermanie zrobiono je podobne, pewnie w hołdzie dla filmu Donnera i pewnie bez większych problemów przy użyciu grafiki komputerowej. Ale jak zrobiono je w tamtych czasach, w latach 70-tych?? Czy też grafika komputerowa? Chyba jeszcze nie była tak zaawansowana...? Czy może je jakoś narysowali? A może przy zastosowaniu efektów optycznych lub łącząc ze sobą kilka rodzajów efektów???

Odpowiedz
Logo Supermana było cyfrową animacją (w roku 1978!) wykonaną przez ekipę Richarda Greenberga. Reszta napisów to rysunki, poddane optycznej ingerencji, podobnej do "efektu warp" na pokładzie Enterprise w pierwszym kinowym "Star Treku". W tamtych czasach żartowano, że same napisy (początkowe i końcowe) do "Supermana" kosztowały tyle, co kilka zwykłych, bezefektowych filmów na raz :) . Było w tym sporo racji.
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Za kazdym razem rozwalaja mnie na lopatki efekty w Shaun of the Dead. Film tani, a jak wyglada! Co najlepsze - niby uzywano tu komputera, ale zasadniczo wszystko jest jak najbardziej realne. Bo komputer tylko laczyl nakrecone wczesniej, rzeczywiste elementy - i dlatego nie ma tu ani kropli cyfrowej krwi. Gdyby nie material making of, w ogole bym nie wiedzial ze pewne sceny zawieraja cyfrowy montaz... Swietna sprawa, jak dla mnie jedne z najlepszych i najmniej zauwazalnych efektow we wspolczesnym kinie.

Odpowiedz
Mam pytanie dotyczące blizn nowego Jokera.
Czym oni to zrobili i jak można dostać ten materiał ?
Wybieram się na bal maskowy :D wakacyjny z pracy i poszukuję takiego info.

Odpowiedz
Można kupić sobie zestaw z maską Jokera. Prościej będzie :)
http://www.filmweb.pl/user/Corn

"Pierdu-pierdu, siala-lala; Braveheart kosmos rozpierdala" - Bucho

Odpowiedz
Arahan napisał(a):Mam pytanie dotyczące blizn nowego Jokera.
Czym oni to zrobili i jak można dostać ten materiał ?
W którymś wywiadzie o tym mówili... to były jakieś nakładki. Z jakiego materiału to nie wiem, pewnie z takiego którego używają charakteryzatorzy :wink:

Skoro przy tym jesteśmy, fotka Heatha bez makijażu:
[Obrazek: heathjokerrl3.th.jpg]

Odpowiedz
Dzięki za pomoc. Pewnie i można coś takiego kupić Corn, ale jak zrobię samemu to będzie większa satysfakcja. Kombinuje nad jakimś silikonem czy coś w tym stylu.
Zakupie SynWax i myślę, że da radę.

http://www.charakteryzacja.com ... polecam :D

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości