Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve
(09-10-2017, 23:01)Gieferg napisał(a): A tak serio, nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek obniżył ocenę filmu, którym byłem zachwycony po wyjściu z kina, a nawet jeśli tak było, to nie sądzę, że mogłaby spaść o więcej niż 1 punkt. Także sorry, ale nie "przejrzę na oczy".

Juby - notoryczny zapamiętywacz cyferek - służy pomocą. ;)

The Dark Knight Rises - 9/10 po wyjściu z kina, obecnie coś tam marudzisz, że 7, 6 może nawet 5/10.

Pozdrawiam. :*

Odpowiedz
Monika napisał(a):Czyli nie uważasz tak jak strona KMFu, że z Goslinga to jest już "legenda kina sf'? :)

Nie mam słów. Dwie osoby Ci wytknęły wcześniej, cytując TWOJĄ WYPOWIEDŹ:

Monika napisał(a):Bo taki już jest popierniczony ten świat. Teraz choć zagrał (z tego co mnie wiadomo) zaledwie w jednym filmie sf to już robią z niego legendę kina sf

"RYAN GOSLING. Od Myszki Miki do legendy SF" <--- cytat ze strony KMF. 
Żałosne.

Że znaczy to "Od grania w Myszcze Miki do grania w legendzie SF". Nikt tu nie miał na myśli, że Ryan Gosling jest legendą SF. No ale spoko, lepiej udać że się nie zauważyło odpowiedzi a potem gadać to samo na upartego.

Odpowiedz
(09-10-2017, 22:55)Kluski napisał(a): Jestem fanatykiem cyberpunku, ale na dychę ten obraz w żadnym wypadku nie zasługuje.
Myślę że jeśli ktoś daje dychę temu filmowi to raczej nie z tak prozaicznego powodu :)

Który OBRAZ w tym filmie zrobił na was największe wrażenie? Bo na mnie niesamowicie zadziałały ujęcia miasta na początku filmu, gdy K. wracał do siedziby LAPD. Kino sci-fi już nie raz pokazywało obrazy przeludnienia, ale te zdające się ciągnąć w nieskończoność stłoczone bryły budynków mieszkalnych w połączeniu z mgłą i kolorystyką tych ujęć wyglądały wręcz przygnębiająco, a przy tym realistycznie, bez przerysowania jak w Elizjum czy rimejku Pamięci absolutnej.

Odpowiedz
Dla mnie wszystko co było widać poza miastem. Te niekończące się połacie zniszczonej, umierającej ziemi, opuszczonych miast. Niesamowicie klimatyczne, przygnębiające i na swój sposób piękne jednocześnie.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
A! Zapomniałem o złomowisku, był taki moment który przypomniał mi cmentarzysko statków z Uncharted 3.

Odpowiedz
Super motywem był też sierociniec. Zaskakujący wygląd ośrodka, czego nie spodziewałem się, gdy pierwszy raz K. usłyszał o sierocińcu.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(09-10-2017, 23:20)Juby napisał(a):
(09-10-2017, 23:01)Gieferg napisał(a): A tak serio, nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek obniżył ocenę filmu, którym byłem zachwycony po wyjściu z kina, a nawet jeśli tak było, to nie sądzę, że mogłaby spaść o więcej niż 1 punkt. Także sorry, ale nie "przejrzę na oczy".

Juby - notoryczny zapamiętywacz cyferek - służy pomocą. ;)

The Dark Knight Rises - 9/10 po wyjściu z kina, obecnie coś tam marudzisz, że 7, 6 może nawet 5/10.

Pozdrawiam. :*

Zachwycony filmem = 10/10. TDKR tyle nigdy nie dostał. Sorry, no bonus.

Odpowiedz
Cytat:A z innej beczki - ktoś chciałby jeszcze powiedzieć, że Ana jest brzydka? Bo słyszałem takie głosy przy okazji premiery Knock Knock. GDZIE SĄ TERAZ?
Serio ktoś tutaj twierdził, że ta aktorka jest brzydka ? ;O
"Y es que eso es y, creo, será siempre el cine: una manera maravillosa de soñar" J. Potau

Odpowiedz
I słusznie. Takie zachowanie trzeba tępić.
Czy ostrzeżenia zostały już przyznane?
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
Byłem wczoraj w kinie i nie mogę przestać myśleć o filmie. Fabuła dość prosta, ale mnie zachwyca - nigdy nie rozumiałem tego, że tak powiem, fetyszu skomplikowania. Historia jest sensowna, klarowna i dość pojemna, jeżeli chodzi o rozkminy i interpretacje. I na szczęście Blade Runner nie wpada tutaj w pułapkę pretensjonalności (a o to łatwo, kręcąc film na takie tematy), bo w centrum nadal mamy przede wszystkim najprostsze uczucia, które czynią nas ludźmi. Jak w pięknym monologu Roya. Poza tym jest to zagrane bardzo dobrze (nie rozumiem krytyki Goslinga, to świetny aktor i tutaj sobie radzi), a o stronie wizualnej mógłbym pisać i pisać. Nowy Blade Runner zapiera dech w piersiach. Roger Deakins znowu (niech w końcu dostanie Oskara!) genialnie bawi się światłem i cieniem, kreśli ciemne sylwety na tle barwnych neonów. Jest inaczej - mniej brudu, bo nawet złom jest tu sterylnie piękny, a duchota wielomilionowego Los Angeles 2019 ustąpiła miejsca atmosferze osamotnienia. I dobrze, że reżyser nie ściga się ze Scottem, tylko proponuje coś innego.

9/10

Odpowiedz
(10-10-2017, 08:29)Phil napisał(a):
nawrocki napisał(a):ujdzie (takie 5/10)

Mefisto napisał(a):mi totalnie przeszła ochota na oglądanie po tej foci [Any]

nawrocki napisał(a):Dwa irytujące pasztety [o Anie i jej koleżance z planu]

Nie zapominam takich rzeczy :)
A ja niestety zapomniałem, że de Armas aka przeciętnie utalentowana i wyglądająca aktorka, gra tutaj jedną z głównych ról. :/

Odpowiedz
mi też podoba się jak ten film łączy dziedzictwo oryginału z własną fabularną ścieżką i estetyką. osobiście uważam też że lepiej sprzedaje on emocje głównego bohatera niż oryginał.
tak, to uczta dla oczu. tą sterylność podkreślającej samotność i dehumanizację widać dobrze choćby w scenie bombardowania na wysypisku złomu.
prócz zachwytów stroną wizualną cieszą mnie te małe dialogowe perełki jak np
w ogóle postać joi bardzo wiele wnosi do tego filmu i nadaje sytuacjom wiele nowych znaczeń. duży plus.
z drugiej strony owszem, są tu fabularne niedociągnięcia. które jednak to minusy absolutnie nie przesłaniają mi plusów
tak że o.

Odpowiedz
Da się zmienić oddany głos w ten sondzie czy nie bardzo?

Odpowiedz
Snuffer napisał(a):z drugiej strony wybuch w jego wykonaniu (god damn it) - 50 % klimatu i 50 % żenady, niestety od razu przypomniała mi się akcja z sukienką w OGF, jak pewnie wielu
Akurat ten moment wyszedł mu o niebo lepiej niż w OGF, żenady nie odczułem, pasował też dużo bardziej do kontekstu. :)
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
(10-10-2017, 11:30)Doppelganger napisał(a): Da się zmienić oddany głos w ten sondzie czy nie bardzo?
Podobno nie każdy ma tę opcję.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
No właśnie, u mnie jej nie ma. Dzięki.

Odpowiedz
Pewnie tylko moderacja ma tą opcję.

Odpowiedz
Ano tak:
"O co z Blade Runner 2049 tak naprawdę chodzi. To, podobnie jak trzecia seria "Twin Peaks" - nie po prostu "ambitne rozwinięcie" tego, co było, ale coś więcej: samoświadomy post-sequel, gdzie wszystkie najbardziej interesujące fabularne napięcia opierają się na konfrontowaniu z wiodącymi trendami współczesnej kultury nostalgii i wielopoziomowego recyklingu.
Na każdym kroku opowiadanej historii film idzie pod włos typowo "sequelowym" konwencjom, ale też cały czas nie porzuca perspektywy "wielkiej narracji" charakterystycznej dla sf - ten upór może frustrować, ale nie sposób go nie docenić.

Nowy "Blade Runner" nie tyle jest kontynuacją pierwszej części, co polemiką z obszarem kulturowej pamięci, którego została - jako tzw. kultowy film genre - częścią. I chyba pierwszym tak wysokobudżetowym filmem, który dokonuje tego rodzaju próby refleksji nad tym, czym ta popkulturowa pamięć (w czasach reprodukcji i hiperkonsumpcji, kiedy jest ważniejsza niż kiedykolwiek) dziś jest i powinna być. I w tym tkwi największa atrakcja - a narzekania np. na "sztampowość worldbuildingu" świadczą tylko o tym, że nawet futuroentuzjazm fanów sf nie wyklucza konserwatywnego myślenia o kinie".

PS. Też kiedyś chciałem zmienić ocenę ale nie da się u mnie.

Odpowiedz
Skąd ten bełkot, który cytujesz?

Odpowiedz
Jakub Wencel - (1991) Student filozofii na Uniwersytecie Warszawskim. W roku 2012 współtwórca cyklu seminariów "Powiększenie krytyczne" w Nowym Wspaniałym Świecie poświęconych twórczości Michelangela Antonioniego. Publikował teksty o filmie i grach wideo między innymi na łamach serwisów "Filmweb", "Gry-OnLine", "Polygamia", "Książę i żebrak". Stale współpracuje także z portalem muzycznym "Porcys". W latach 2009 – 2010 autor bloga o tematyce ludologicznej "Videoulipo". Wyróżniony w XIV i XV edycji Konkursu im. Krzysztofa Mętraka. Pochodzi z Białegostoku.

Ktoś polubił na fejsie i mi się wyświetliło.
A tutaj oryginał którego streszczeniem jest ten, no jak nazwałeś bełkot :)
https://qz.com/1095909/blade-runner-2049-is-a-meta-exploration-of-identity-and-ones-right-to-exist/

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon