Ankieta: Jak oceniasz film?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Blade Runner 2049 (2017) reż. Denis Villeneuve
Burza piaskowa w Sydney z 2009 roku.
[Obrazek: eolbMNY.png]
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
Byłem wczoraj w IMAXie i muszę podpisać się pod opinią, że to drugi najlepszy (po Mad Maxie) powrót do znanej marki w Hollywood, ale od ocen 10/10 i miana arcydzieła to jestem bardzo daleki. Plus na pewno za to, że fabuła jest w miarę sensowna i bardzo ładnie kontynuuje wątki i losy postaci z oryginału, klimat kilkadziesiąt lat starszego LA urzeka właściwie równie mocno jak u Scotta, jedynie muzyka nie ma najmniejszego startu do Vangelisa, mało tego, ona jest miejscami mocno irytująca z tego względu, że napierdala w widza bez grama subtelności. Ja rozumiem, że czasami jak jest ważna, podniosła scena, albo chcemy jakoś podkreślić potęgę tego co widzimy, to można głośno dudnić, ale Villeneuve konkretnie przesadza stosując ten efekt w co drugiej scenie, czym niweluje jego moc.
Zdjęcia - film jest oczywiście bardzo efektownie nakręcony, Deakins wyprawia cuda za kamerą, życzę mu Oscara za ten film, ale kurde też mam wrażenie pewnej przesady, może nawet nie w samych zdjęciach, co w połączeniu ich ze scenografią. Chodzi mi o to, że przy niektórych ujęciach (zwłaszcza te, gdzie dużą rolę odgrywa budynek, albo wnętrze) miałem wrażenie, że wszystko w pokazanym fragmencie tego świata zostało zaprojektowana tak, żeby zajebiście wyglądało na ekranie, a nie, żeby było użyteczne. Krótko mówiąc przesadzono z dizajnerskością scenografii, nie jest to może żadna poważna wada, ale przez to miałem wrażenie pewnej sztuczności tego co widzę, według mnie na pierwszym miejscu w kręceniu filmu powinna być wiarygodność świata przedstawionego, a na drugi ładne zarejestrowanie tego, a w BR2049 zrobił na odwrót.

Ogólnie bardzo dobry film, świetnie, że powstał w reżyserii porządnego reżysera, ze sporym budżetem i Rką, w trakcie seansu byłem po prostu szczęśliwy z faktu, że Villeneuve miał szansę się wykazać w pełnoprawnym sci-fi. Daję 7+/10 i chętnie zobaczę ponownie w domu.

Odpowiedz
Wczoraj przy pierwszym seansie "Łowcy Androidów" po raz pierwszy w życiu miałem ciarki podczas oglądania filmu na laptopie. Audio-wizualny majstersztyk. A dzisiaj był seans BL2049. Ufff ten film na długo mi nie wyjdzie z głowy. Gosling wygląda i działa rewelacyjnie, Harrison super, Jared spoko ale było go stanowczo za mało. Joi świetna,
. Zdjęcia, krajobrazy, wszystko to co było widoczne na obrazie było piękne i majestatyczne. Muzyka również po prostu coś niesamowitego. Od pierwszego kadru miałem banan na ryju, zresztą pozostał on na większości filmu. Po wyjściu z kina nadal czułem się jakbym był w tym świecie, cos niesamowitego. Doskonały film i jeszcze lepsze doświadczenie. 10/10. To trzeba zobaczyc na dużym ekranie.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(12-10-2017, 20:41)Krismeister napisał(a): Wczoraj przy pierwszym seansie "Łowcy Androidów" po raz pierwszy w życiu miałem ciarki podczas oglądania filmu na laptopie.

podczas oglądania filmu na laptopie.
filmu na laptopie.
laptopie

Byś się nie przyznawał.

Odpowiedz
Krismeister napisał(a):Od pierwszego kadru miałem banan na ryju

To ostatnia rzecz jakiej spodziewałabym się po seansie BR.
"Banana na ryju" to ja oczekuję od komedii.

Odpowiedz
(12-10-2017, 20:41)Krismeister napisał(a): A dzisiaj był seans BL2049.
Na cda.pl, też na laptopie? :)

Odpowiedz
Stary, na razie nie mam dostępu do TVika, gdy tylko będę miał to nadrobię :)

Na komedii ryczę ze śmiechu albo się głośno śmieję. Tutaj od samego początku dostałem taki kadr, że morda sama się cieszyła.

W poznańskim multikinie, jedynka the final cut, i z dysku, nie z cda.

Odpowiedz
Cytat: i z dysku

Co w tym wypadku znaczy "z dysku" ?

Odpowiedz
Panie dajta wy mi święty spokój. Gdybym mógł to każdy seans odpalałbym na blurayu i 100' tv, ale każdy orze jak w danej chwili może.

Odpowiedz
[Obrazek: tenor.gif]

Pierwszy seans Blade fuckin' Runnera =/= "każdy seans". No nic, zjebałeś i teraz będziesz musiał z tym żyć, to chyba wystarczająca kara ;)

Odpowiedz
e, tam bez przesady. Mój pierwszy był na VHS a i tak wywarł na mnie ogromne wrażenie i wpłynął dosłownie na moje życie osobiste. ;)

Odpowiedz
Cicho!

Odpowiedz
Btw. CGI wiadomej postaci perfekcyjne. A tak poza tym to Deckard jest tym androidem czy nie?

Odpowiedz
Niektórym to się już w dupach od tego Blu i 60 calowych telewizorów poprzewracało.

Odpowiedz
(12-10-2017, 21:43)Krismeister napisał(a): A tak poza tym to Deckard jest tym androidem czy nie?

Chciałbyś wiedzieć, co?

Odpowiedz
W ogóle to dla mnie w pewnym stopniu dziwne ale i zaskakujące, że "Blade Runner" jest rewelacyjnym sci-fi i na korzyść jest tu brak kosmitów. Kurdę oczarował mnie ten świat. Z jednej strony chcę więcej, a z drugiej jestem spełniony.

Jedno jest pewne, Gosling miał świetny outfit

Odpowiedz
Niech ten który oglądał oryginalnego BR w kinie, pierwszy rzuci kamieniem.

Odpowiedz
(12-10-2017, 21:46)Gieferg napisał(a):
(12-10-2017, 21:43)Krismeister napisał(a): A tak poza tym to Deckard jest tym androidem czy nie?

Chciałbyś wiedzieć, co?

Rozumiem inne wersje, ale przy "Final Cut"... gdzie tam jest jakiekolwiek pole do interpretacji?

Chociaż podoba mi się w jaki sposób Villeneuve podszedł do tej kwestii BR2049. Jego film spokojnie może być kontynuacją każdej możliwej wersji oryginału :)

Odpowiedz
Cytat:Rozumiem inne wersje, ale przy "Final Cut"... gdzie tam jest jakiekolwiek pole do interpretacji?

A to z DC jest niby inaczej niż z FC?

Odpowiedz
Dokładnie. Wydawało mi się że film jasno się do tego odniesie i będzie to może nie tyle istotnym co po prostu punktem fabuły, tymczasem wybrnęli z tego w bardzo ciekawy sposób, ale... jednak dialog Leto i wyraz twarzy Forda odebrałem dość jednoznacznie. W sobotę drugi seans, zwrócę na tę scenę szczególną uwagę.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon