Stały bywalec
Liczba postów: 4,444
Liczba wątków: 8
Ten moment w 1:05, przed zamknięciem drzwi zawsze mnie niszczył. Pieprzony kulejący metalowy potwór z czerwonymi ślepiami, już dawno nie miałbym czym srać w takiej sytuacji. I jeszcze te wcześniejsze ujęcia na Arniego z rozwaloną, gnijącą mordą - no lubię bardzo Terminatora pierwszego.  Wiadomo, że fabularnie jest prościutki, ale rosół też można przyrządzić tak, że szczena opada. Chyba czas na powtórkę.
15-09-2017, 09:48
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2017, 09:50 przez Huntersky.)
CSM-101
Liczba postów: 7,848
Liczba wątków: 0
(15-09-2017, 09:46)Dr Strangelove napisał(a): Poza tym to prościutki akcyjniak s-f. Nie ma jakichś wielkich ambicji artystycznych.
Zdefiniuj "artystycznych". Terminator to film, który powiedział więcej niż jakikolwiek inny film. Tylko data dnia sądu była za wczesna
(15-09-2017, 09:46)Dr Strangelove napisał(a): James Cameron nie dla wszystkich jest Bogiem 
W cywilizowanym kraju dostałbyś 20 batów tylko za to zdanie
(15-09-2017, 09:48)Huntersky napisał(a): Wiadomo, że fabularnie jest prościutki, ale rosół też można przyrządzić tak, że szczena opada.
Samoloty też są konstrukcyjnie prościutkie, wystarczy, że dolna i górna krzywizna skrzydła nie są jednakowe
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.
15-09-2017, 09:57
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2017, 09:59 przez Negatywny.)
Miss Avatara 2016
Liczba postów: 19,003
Liczba wątków: 5
(15-09-2017, 09:57)Negatywny napisał(a): (15-09-2017, 09:46)Dr Strangelove napisał(a): Poza tym to prościutki akcyjniak s-f. Nie ma jakichś wielkich ambicji artystycznych.
Zdefiniuj "artystycznych".
Oj…
To jest ten moment kiedy chciałeś po prostu napisać króciutką opinię, a kończy się na pytaniach o naturę bytu i sensu istnienia. Podskórnie czułem, że nie należy tutaj się odzywać bo to nie może się skończyć dobrze. No, za głupotę trzeba płacić
Może tak. „Terminator” to bardzo fajna i prosta historia s-f. Mamy motyw podróży w czasie, mamy inteligentnego i bezwzględnego robota, zapowiedź apokalipsy, złowrogą sztuczną inteligencjąę czającą się w przyszłości. Ale cała główna akcja toczy się wokół przetrwania. Walczą, uciakają, znowu walczą i znowu uciekają.
Z drugiej strony mamy film „Blade Runner”. Tutaj też jest dużo akcji. Też się ganiają i strzelają. Ale to nie jest najważniejsza rzecz w tym filmie. Przy okazji mamy całą masę pytań o, powiedzmy banalnie i górnolotnie, człowieczeństwo.
W jadnym filmie jest Terminator, w drugim Roy Batty.
W jednym foilmie Sarah Connor musi uciekać i przetrwać bez rozkminek o istotę bytu, a drugim Deckard w przerwach między jedną sceną akcji a drugą, jednak ma czas i potrzebę pomyśleć sobie nie tylko jak, ale i dlaczego.
To trochę jak u Lema. Jest „artystyczny” „Solaris” z masą pytań, odpowiedzi i możliwych interpretacji, i jest „akcyjniak” „Niezwyciężony”.
Więc powiedzmy, że „Terminator” to właśnie taki akcyjniak s-f, a „Blade Runner” to taki artystyczny s-f. I to musi Ci wystarczyć.
Jak mam takie dwa filmy to podchodzę do nich inaczej. W jednym warstwa realizacyjna, montażowa i akcyjna jest dużo bardziej ważna, a drugim niekoniecznie. Krótko mówiąc kiepski/dobry robot w jednym jest ważniejszy niż kiepski/dobry robot w drugim. Co zresztą jest i tak, z tego co pisali Griavous, simek i Huntersky, kwestią bardzo subiektywną.
I to wszystko oczywiście nie znaczy, że prosty akcyjniak jest gorszym filmem od tego artystycznego. Choć akurat w przypadku „Terminatora” i „BR” tak akurat jest
A co do Camerona i biczowania, to na szczęście jak obaj dobrze wiemy, nie żyjemy w cywilizowanym kraju, tylko w Ciemnogrodzie Trzeciego Świata
PS. Użyłem trzech uśmiechniętych buziek, to oznacza, że jestem w nastroju zgodnym a nie wojennym.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...
15-09-2017, 10:33
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2017, 10:34 przez Dr Strangelove.)
Captain Skullet
Liczba postów: 20,389
Liczba wątków: 128
Cytat:mamy film „Blade Runner”. Tutaj też jest dużo akcji.
o_O To się dowiedziałem.
15-09-2017, 10:40
Miss Avatara 2016
Jak wytniesz z mojej wypowiedzi jeszcze więcej losowych kawałków to wyjdą Ci jeszcze lepsze rzeczy, wiesz o tym prawda?
Rób ten plebiscyt, masz wygraną w kieszeni
15-09-2017, 10:46
CSM-101
(15-09-2017, 10:33)Dr Strangelove napisał(a): Przy okazji mamy całą masę pytań o, powiedzmy banalnie i górnolotnie, człowieczeństwo.
No właśnie nigdy nie mogłem zrozumieć jak to jest z tym BR i tymi pytaniami o człowieczeństwo (podobnie w ghost in the shell), kiedy Terminator na tym polu radzi sobie dla mnie dużo lepiej i przede wszystkim sensowniej. W dodatku robi to nigdy nie zdejmując palca ze spustu.
(15-09-2017, 10:33)Dr Strangelove napisał(a): Co zresztą jest i tak, z tego co pisali Griavous, simek i Huntersky, kwestią bardzo subiektywną.
Tylko, że to obiektywnie są rewelacyjne efekty w roku 1984. Na palcach jednej ręki możesz policzyć konkurentów. To jest obiektywny fakt. Jak ktoś teraz w 2017 przychodzi i mówi, że te efekty odstają i film przez to traci to jest obiektywnie niepoważne. Z drugiej strony rozumiem, że jak ktoś obejrzy ten film w 2017, to może tego nie poczuć tak jak powinien ćwierć wieku temu.
15-09-2017, 10:46
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2017, 10:51 przez Negatywny.)
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
(15-09-2017, 10:33)Dr Strangelove napisał(a): Z drugiej strony mamy film „Blade Runner”. Tutaj też jest dużo akcji. Też się ganiają i strzelają.
Kiedy ostatnio oglądałeś Blade Runnera? Bo ja kilka dni temu i powiem ci tak: piszesz o jakimś innym filmie.
15-09-2017, 10:56
Stały bywalec
Liczba postów: 4,444
Liczba wątków: 8
@Dr Strangelove, no ale nie jest prawdą, że w BR jest dużo akcji  W Terminatorze działa idealnie zasada "10 minut akcji, 10 minut popychania fabuły", w BR masz na dobrą sprawę dwie sekwencje akcji, z czego jedna, z Zhorą, nie jest nawet szczególnie długa. Terminator i Blade Runner to dwa filmy sci-fi z cyborgami, ale Lista Schindlera i Szeregowiec Ryan to w podobny sposób dwa filmy o II wojnie.  Przy czym w obu przykładach to świetne filmy w tym co robią, bez względu na to, czy są "artystyczne", czy nie.
15-09-2017, 10:59
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2017, 11:04 przez Huntersky.)
Miss Avatara 2016
No dobra, przesadziłem z tym 
Wynika to z faktu, że filmy akcji nie są moim konikiem i nawet taka "ilość akcji" kwalifikuje się do kategorii "film akcji"
15-09-2017, 11:03
CSM-101
(15-09-2017, 11:03)Dr Strangelove napisał(a): nawet taka "ilość akcji" kwalifikuje się do kategorii "film akcji" 
To to już jest jawna dyskryminacja
15-09-2017, 11:19
Captain Skullet
Liczba postów: 20,389
Liczba wątków: 128
(15-09-2017, 10:46)Dr Strangelove napisał(a): Jak wytniesz z mojej wypowiedzi jeszcze więcej losowych kawałków to wyjdą Ci jeszcze lepsze rzeczy, wiesz o tym prawda?
Rób ten plebiscyt, masz wygraną w kieszeni 
Z czym masz problem? Że zacytowałem fragment do którego się odnoszę?
Wyjęty z kontekstu tego konkretnego posta ma dalej dokładnie to samo znaczenie i pozostaje dokładnie taką samą bzdurą.
15-09-2017, 11:41
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-09-2017, 11:42 przez Gieferg.)
Miss Avatara 2016
A no bo widzisz, zamiast spokojnie przeczytać co napisałeś i co ja wcześniej napisałem, to mi się zachciało na szybko być złośliwym.
Ot, taka słabostka natury za którą przepraszam
15-09-2017, 14:43
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
(15-09-2017, 08:41)Dr Strangelove napisał(a): (15-09-2017, 06:49)Martinipl napisał(a): Yep, ale animacja tak bardzo kuleje i odstaje od reszty, że ten przeskok psuje cały efekt. Może na VHS w SECAM albo jakimś lepszym PALU i na zjechanej taśmie to było okej, ale w HD na 55" już nie.
Dokładnie. Oglądałem ten film kilka razy, ale jak obejrzałem ostatnio to niestety ta scena wygląda jak wycięta z innego filmu, tak słabo to wygląda i odstaje od reszty.
Zresztą cały film sporo stracił w moich oczach po kolejnych seansach. Tak jak "Obcy" czy "Blade Runner" bez żadnych kłopotów utrzymały dyszki, tak tutaj powtórki nie służą filmowi. 6/10 bym pewnie nie dał, ale 7-8/10 to maks.
Terminator > Alien >> Blade Runner
A poklatkowy Terminator w końcówce to wciąż jakieś tysiąc pińcet razy lepszy efekt od faceta w gumowym kostiumie zaczepionego na lince do statku kosmicznego na czarnym tle z nieruchomymi-białymi kropkami w finalne Obcego.
(15-09-2017, 08:41)Dr Strangelove napisał(a): W jednym foilmie Sarah Connor musi uciekać i przetrwać bez rozkminek o istotę bytu, a drugim Deckard w przerwach między jedną sceną akcji a drugą, jednak ma czas i potrzebę pomyśleć sobie nie tylko jak, ale i dlaczego.
To trochę jak u Lema. Jest „artystyczny” „Solaris” z masą pytań, odpowiedzi i możliwych interpretacji, i jest „akcyjniak” „Niezwyciężony”.
Więc powiedzmy, że „Terminator” to właśnie taki akcyjniak s-f, a „Blade Runner” to taki artystyczny s-f. I to musi Ci wystarczyć.
Brak ambicji artystycznych T1 to akurat numer #1 pośród argumentów dlaczego wolę Terminatora od Blade Runnera.
Kino artystyczne, głębokie =/= lepsze, o czym wielu zapomina. Wręcz przeciwnie, kino artystyczne/ głębsze/ bardziej ambitne, zazwyczaj = nudne. Dlatego na tej liście zdominowanej przez Kubricki, Tarkowskie i Bergmany, Blade Runner jest tak wysoko, a T1 nie byłby nawet w Top300.
http://www.filmweb.pl/user/Alternatywny_Top_100
Wolę oglądać film, w którego jestem wciągnięty przez cały seans, niż głębokie przemyślenia Deckarta, przy których idę sobie zrobić gorące kakao żeby nie przysnąć.
15-09-2017, 18:56
Blade Runner
Liczba postów: 604
Quite an experience to live in fear, isn't it?
That's what it is to be a slave.
16-09-2017, 14:17
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
Umieram ze śmiechu. Genialne
16-09-2017, 14:49
Stały bywalec
Nie znałeś tego wcześniej?  Rozwala mnie za każdym razem gdy się natnę w sieci.
Anyway, trochę offtop bo to nie o T1 ani T2, ale o T2 3-D: Battle Across Time, czyli atrakcji ze studia Universal otwartej w 1996 roku. Otóż za równe 7 dni kończy ona swój żywot. Jeśli ktoś miał marzenie jechać to obejrzeć, to ma jeszcze tylko tydzień do zamknięcia.
02-10-2017, 10:23
Stały bywalec
Nope. Okazało się, że ich premiera filmu to był one-day-event (plus kilka seansów w weekend tuż po), a ja dowiedziałem się o tym po fakcie, a nawet gdybym wiedział wcześniej, to wtedy pracowałem (przesunięto mój urlop na październik).
02-10-2017, 10:47
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-10-2017, 11:18 przez Juby.)
Deputy US Marshal
Liczba postów: 7,026
Liczba wątków: 15
Fuck the cavalry and the committee that recieves 'em.
01-02-2018, 22:49
Western Enterpreneur
Liczba postów: 1,108
Liczba wątków: 1
Ej. Chcę po latach wrócić do Terminatora.
Co do dwójki, polecacie powtórzyć w kinówce, czy w rozszeżonej? Bo przeczytałem, że oprócz słynnej sceny z chipem, to reszta raczej psuje film. Prawda to?
"What writer wants to make compromises with story? Story is the only reason you're in it."
David Simon
01-02-2018, 23:43
Stały bywalec
Ja polecam oryginał. Here's why:
(01-09-2017, 16:05)Juby napisał(a): po powrocie do wersji kinowej po kilku latach przerwy nie mam wątpliwości, że to ta wersja jest zdecydowanie lepsza.
Roger Ebert na balkonie w lipcu 1991 powiedział bardzo mądre zdanie odnośnie Arnolda w T2. Stwierdził, że bardzo dobrze wyważono w jego postaci humor, bo widownia śmieje się Z NIM, a nie Z NIEGO. Extended Cut z dodanymi uśmieszkami i minkami to wszystko zmienia. To przez nią twórcy kolejnych części zrobili z tej postaci błazna (T3, Genisys). Ponadto, oryginał ma o wiele lepsze tempo, EC zatrzymuje się miejscami na zbyt długo (zwłaszcza w drugim akcie). No i polecam ci obejrzeć wersję rozszerzoną z komentarzem na DVD. Gdy posłucha się Camerona czemu wyciął te sceny, trudno się z nim nie zgodzić. Nie rozumiem jedynie wycięcia 20-sekundowego ujęcia T-1000 po pościgu w kanale burzowym, które idealnie oddzielało dyskusję Johna z Terminatorem w alejce od tej na motorze nocą.
Zapomniałbym. Wersja kinowa wygrywa również ze względu na brak usterek u T-1000. Postać ta w finałowej akcji (jak i przez cały film) budzi o wiele większe zagrożenie, gdy widz nie wie, że cokolwiek można jej zrobić. Z recenzji Gene Siskela: "Best of all, though, the level of tension in the film is palpable because we can`t figure out how Arnold is going to terminate the Terminator." - mądre słowa. 
02-02-2018, 07:56
|