22-04-2018, 19:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-04-2018, 19:15 przez Szaman.)
|
Krótka piłka, czyli mini-recenzje
|
|
Podbijam, jeśli komuś podobało się Popstar to bez problemu łyknie wspomniane tytuły. 7 Days In Hell odrobinę lepsze.
The Wall (2017) - byczy filmik wojenny za garść dolarów i z dwoma (a w zasadzie trzema - jeśli liczymy również villaina) aktorami. Koncept jest prościutki, ponieważ skupia całą akcję na bohaterze, który kryje się przed irackim snajperem za 5 metrowym murkiem pośrodku pustyni. W międzyczasie ucina sobie z wrogiem pogawędkę. Aaron Taylor-Johnson - w życiu bym nie pomyślał, że koleś może wymiatać aktorsko, a tutaj udzwignął na swoich barkach jakieś 95% filmu. Druga sprawa to bardzo sprawna reżyseria, ale w Douga Limana zawsze wierzyłem i gdy ktoś daje mu solidny scenariusz to zawsze wyjdzie z tego dobry film. Tutaj w zasadzie wszystko ograniczono do minimum, a scenografia to już w zasadzie "niskie detale" niskobudżetowego kina ;) Jest tutaj kilka patentów, które zawsze cenię w kinie wojennym - od wyjmowania kuli z przedziurawionego stawu kolanowego, bo survivalowe zachowania typu "bieg po butelkę wody". Podane to wszystko w klasyczny, pozbawiony efekciarstwa sposób. Zero slow-motion, czyste , surowe kino dla facetów. Kino, że F-Words przestałem zliczać po 10 minutach. Dodam, że końcówka pozytywnie rozwala, reżyser zdołał tutaj przemycić i szybko ogarnąć ciekawy motyw:
![]() 8/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
01-05-2018, 16:20 Cytat:Aaron Taylor-Johnson - w życiu bym nie pomyślał, że koleś może wymiatać aktorskoObejrzyj "Nocturnal Animals".
https://www.filmweb.pl/user/Nawrocki/activity
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 01-05-2018, 16:25 zdzichon napisał(a):Po latach chyba mój ulubiony. Zdjęcia!!!, gorzka, fenomenalna historia, zjadliwy narrator. Piękny film i jedno z moich 10/10 Zawsze powtarzałem, że "Barry Lyndon" to najlepszy film Kubricka. Snappik napisał(a):The Wall (2017) - byczy filmik wojenny Nie znałem. Czasami warto tu zajrzeć. 01-05-2018, 16:53
Geostorm - Co za koszmar! Jeżeli miałbym pójść na to do kina to od razu wołałbym zwrot hajsu za bilety. Mija 56 minuta, a tytułowego "geostormu" na ekranie brak, a całej akcji jest raptem 3 minuty i do tego kilka niezłych widoczków z kosmosu. Mija godzina i 10 minut - akcja coś tam rusza do przodu. Godzina i 20 minut na zegarku - wow jest pierwsza demolka i trwa całe 30 sekund. Godzina i 25 minut - no fajnie, że reżyser zrobił jakiś tam pościg po ulicach między piorunami, ale na geostorm to nie wygląda. Godzina i 40 minut - coś się wreszcie dzieje, wybucha stacja kosmiczna. Koniec filmu. CZAICIE? W filmie o tytule "Geostorm" kataklizmy pokazano w ilościach śladowych, do tego tak lamersko i nudno (Indie i tornada WTF?) że myślałem, że cały film trwa ze 2,5h i to co się dzieje stanowi tylko preludium przed rozpierduchą. Ale nie, reżyser stwierdził, że 98% treści filmu wypełni debilny wątek polityczno-terrorystyczny. Aż żal, że w takim gównie palce maczali Ed Harris i Andy Garcia. Aha, Jim Sturgees wygląda w tym filmie jakby był cały czas na jakimś haju. I tak też gra.
2/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
02-05-2018, 18:30
Black Sea - Jude Law jako doświadczony marynarz dostaje zlecenie wypłynięcia łodzią podwodną na Morze Czarne i odnalezienie zatopionego U-boota, który transportował sporo złota w ramach "pojednania" ze Stalinem. Sam koncept jest bardzo spoko (mam słabość do wszystkich filmów traktujących o łodziach podwodnych), wykonanie jest bez zarzutu, aktorstwo wręcz znakomite (Ben Mendelsohn jako płetwonurek zabijaka rządzi). Niestety w ostatnim akcie scenariusz włącza tryb "a hoooy z logiką, musi być napięcie" przez co różne sceny oglądałem z wyrazem twarzy "ktoś ewidentnie nie zrobił podstawowego researchu". Pierwsza godzina to mocne 8/10 (nawet z plusem) bo ogląda się świetnie, a Jude udowadnia że jest uniwersalnym aktorem. Ostatecznie jednak:
6+/10
05-05-2018, 21:14 Snappik napisał(a):mam słabość do wszystkich filmów traktujących o łodziach podwodnych Okrętach kurna! Okrętach! :) 05-05-2018, 21:36
No tak ;) WielBŁĄD. Ale nie edytuję, niech młodzież wie jakich wtop nie należy robić!
05-05-2018, 21:56
Game Night (2018) - Zawód, bardzo duży zawód. Film, który po części zniszczyły zwiastuny, pokazując WSZYSTKIE śmieszne momenty. Naprawdę, nie pamiętam żebym się zaśmiał w scenach, których nie było w trailerach. No i co by nie mówić, jak na komedię pomyłek śmiałem się zbyt rzadko. W pewnym momencie prym zaczęła wieść intryga. Nie lubię, gdy film stoi w rozkroku i nie wie czy być poważnym czy nie. Twist na moście? Obniżył ocenę o 1 punkt. Po prostu przekombinowali. Po tym momencie już całkowicie straciłem zainteresowanie jak się to wszystko zakończy. Od kilku lat uważam, że wzorem komedii, która od razu nam mówi, iż nie mamy traktować poważnie świata przedstawionego, ale której gagi przez pełen seans niesamowicie śmieszą i bohaterowie są przesympatyczni jest "We're the Millers". W przypadku Game Night sympatyczny jest tylko Bateman (człowiek po prostu stworzony do komedii). Reszta bohaterów jest papierowych, łącznie z McAdams, która moim zdaniem nie dała rady. No może jeszcze Todd z Breaking Bad był niezły (znakomity tekst nawiązujący do serialu). Ale tak jak pisałem, za mało zabawnych scen. A może po prostu nie mój typ humoru (mimo, że to twórcy Szefów Wrogów, których bardzo lubię). Tak więc 5/10
07-05-2018, 12:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2018, 12:24 przez ugh.)
Nke no Todd z BB to w tym filmie najlepsza rzecz.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 09-05-2018, 09:25
Vampires - czyli ostatni dobry film Carpentera (chociaż niektórzy twierdzą, że Duchy Marsa nie są aż tak tragiczne, jak je zapmiętałem), obrazek z cyklu "takich już się nie kręci". Oldschoolowy, westernowy klimacik, świetny, gitarowy soundtrack autorstwa samego rezysera, a na deser rzucający twardzielskie suchary z pełną powagą James Woods i sekundujący mu w tym Daniel Baldwin, którzy grają tutaj członków tajnego, założonego przez Watykan bractwa, które zajmuje się, jak sam tytuł na to wskazuje, polowaniem na wampiry.
No i już w pierwszej akcji, gdzie są pokazane ich metody, można się zorientować, z jakim filmem będziemy mieć do czynienia (o ile ktoś nie zorientował się, widząc nazwisko reżysera w czołówce) - czyli krwawym, bezpretensjonalnym, ale zrobionym full-serio akcyjniakiem, gdzie główną atrakcją są wampiry i ich eksterminacja. W ruch idą kusze, kołki, karabiny, linki holownicze, a nawet wielki, żelazny krzyż. Jest tutaj scena, w której Woods odpala fajkę od dymiącej się jeszcze czaszki wyciągniętego na słońce wampira - how cool is that? :) W kategorii pure fun do piwa to mocne 8/10. Wiadomo, jest kicz, montaż momentami kuleje, ale kto by się tym przejmował. PS. Cameo zaliczają tutaj Frank Darabont i Chad Stahelski - jeden gra gościa, któremu Baldwin kradnie samochód, drugi wampira. :)
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 11-05-2018, 20:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-05-2018, 20:35 przez nawrocki.) ![]() Revenge (2018) - fajny gor i dużo goru, ładne zdjęcia, nieznośny feministyczny przekaz (w dużym skrócie - faceci to gady) i totalnie idiotyczna fabuła, a raczej niektóre jej elementy - no ale co tu się dziwić, skoro sama pani reżyser mówi, że to bardziej taki jej manifest przeciwko różnego rodzaju przemocy wobec kobiet. Oczywiście krytycy z tego co widzę zachwyceni (93% u Top Critics na pomidorach; recka na głównej też śmieszno-straszna), no ale wiadomo, takie mamy czasy. Christy Lemire napisał(a):“Revenge” is the film we need right now, from a filmmaker we need right now: French writer/director Coralie Fargeat, who makes her stunning feature debut with a rape-revenge fantasy that’s as brutal as it is thrilling. (...) Lutz gives a powerful physical performance, often acting alone and indicating a massive character arc without many words. By the end, you can imagine Jen fighting alongside Lara Croft, or Ellen Ripley, or Sarah Connor—but she can also manage just fine on her own, thank you very much. LOL. Ja tam wolę jednak normalne filmy a nie przesiąknięte symboliką za 2 zł manifesty w reżyserii pani, której kiedyś jakiś pan pewnie krzywdę zrobił. Lepiej obejrzeć po raz kolejny australijski "Fair Game". 5/10
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
12-05-2018, 17:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2018, 18:03 przez slepy51.) Cytat:Lepiej obejrzeć po raz kolejny australijski "Fair Game". 5/10Albo "Kaliber 45" Ferrary. Jeśli chodzi o r'n'r, niewiele powstało lepszych rzeczy. A "Revenge" raczej odpuszczę, mam alergie na filmowe manifesty. Zwłaszcza feministyczne.
https://letterboxd.com/nawrocki/list/best-movies-of-2020s/ https://letterboxd.com/nawrocki/list/2024-movies/ 12-05-2018, 18:04 Christy Lemire napisał(a):By the end, you can imagine Jen fighting alongside Lara Croft, or Ellen Ripley, or Sarah Connor—but she can also manage just fine on her own, thank you very much.Hmm, która z tych trzech postaci nie pasuje do dwóch pozostałych? Jaki krindż... 12-05-2018, 18:11
Wykładowczyni z malarstwa jako zadanie domowe kazała mi obejrzeć filmy Andrieja Tarkowskiego. Yeah ;/!
Andriej Rublow - O matko. Jak się wynudziłem... Wlecze się to niemiłosiernie, co prawda podziały na poszczególne epizody trochę w tym pomagają, ale jako całość to katorga. Za to już lepiej się oglądało 2. część, gdzie głównym wątkiem byłą budowa dzwonu. Spoko była napaść Tatarów na miasto, ceni się naturalizm (wiem, zabili konia i przeznaczyli go na rzeź). Znajdzie się kilka kadrów, na których można zawiesić oko i nie mogę odmówić świetnej strony realistycznej. Złym filmem tego nie nazwę, ale to nie jest kino dla zwykłych ludzi. Solaris - Mniej nudzi niż "Andriej Rublow", ale dalej mamy artystyczne dłużyzny. Np. Koleś przez 4 minuty łazi po jakimś parku (na szczęście zdjęcia śliczne). Lub PONAD 5 MINUT jazdy po jakiejś chińskiej autostradzie. A wkurwiłem się, kiedy jakieś bardzo fajne ujęcie burzącego się oceanu trwa 2 SEKUNDY! Na szczęście film wynagradza to dobrą stroną realizacyjną i dobrymi efektami wizualnymi (wiadomo, ocean). Widać, że to produkcja słowiańska i to z czasów komuny, bo przy wylocie rakiety nikt nie zawracał dupy jakimś BHP :). Fabuła ślimaczy się straszliwie, ale doceniam i trochę dawała do refleksji (choc tu może działać pierwowzór Lema, którego nie czytałem). Stalker - O Boże! Pierwszy Tarkowski, który oglądałem z autentycznym zaciekawieniem i bez znudzenia! Fabuła oczywiście została ubrana w artystyczny bełkot, który daje się jakoś odczytać. I jakby pozbawić tego, to fabuła jest dosyć ciekawa i pasuje na jakiś pełen epy film. Ale przede wszystkim film stoi stroną wizulaną. Jezu. Jakie piękne kadry! Jeśli warto powtarzać kiedykolwiek "Stalkera" to dla samych zdjęć. ![]() ![]() ![]() ![]() Dużo klimatu daje też soundtrack. Plus jest za tego czarnego wilczura :). Ze wszystkich Tarkowskich ten film najbardziej rekomendowała mi wykładowczyni. I słusznie - bo Stalker zdecydowanie najbardziej mi się podobał ze wszystkich obejrzanych filmów Tarkowskiego. 13-05-2018, 00:46
Prawdziwa historia
Film się bardzo dobrze zaczyna. Tak jakbyśmy oglądali Sublokatorkę w reżyserii Polańskiego. Bohaterka grana przez Eve Green powoli wkrada się w życie swojej ulubionej pisarki i tu Polański pokazuje, że nadal potrafi budować klimat niepokoju. Niestety z biegiem akcji klimat nie gęstnieje. Gdzies w połowie film skręca w rejony znane Misery, potem ze dwa razy odwraca role... tak, że nie wiadomo kto kogo chce wykorzystać... i za chwile się kończy, pozostawiając widzowi dużo miejsca do wlasnych interpretacji. Dla mnie zabrakło tutaj większego pazura, którego Polanski pokazywał w takich filmach jak Wstręt czy Lokator. Takze po pierwszym seansie 6/10. Ale na pewno kiedyś ten film sobie powtórzę.
Trakt.tv | Letterboxd | Gentlemen, you can't fight in here! This is the War Room!
14-05-2018, 07:42
Mam właściwie identyczne zdanie o Prawdziwej historii. Powiedziałbym, że jakby w scenariuszu widać Polańskiego bo atmosfera rzeczywiście się fajnie, tak w jego stylu zagęszcza, ale w reżyserii już niezbyt, bo ta jest taka sobie, równie dobrze mógł to nakręcić jakiś naśladowca Romana. Aktorsko to też nie są żadne wyżyny, powiedziałbym nawet, że rola Evy Green jest dosyć przeciętna, miewała o wiele lepsze. Lekkie rozczarowanie, bo jeszcze w Ghostwriterze Polak potrafił, mimo wieku udowdnić, że ma kunszt w ręku, tutaj niczego takiego nie dostrzegam. 6/10 bo to porządnie zrealizowany film, ale zupełnie bez szału.
14-05-2018, 08:52
Wczoraj objrzałem "Flesh and Blood" z 1985. I zamiast klasycznej krótkiej recenzji kilka słów kluczy.
Paul Verhoeven Średniowiecze (ponoć w miarę realistycznie przedstawione życie w tej epoce) Rutger Hauer Jennifer Jason Leigh (która zaliczyła piąchę w nos od MacReady'ego w "Hateful Eight") Brion James (brzydal z "Tango & Cash") Basil Poledouris Ronald Lacey (gestapowiec z "Raiders of the Lost Ark") Szalony kardynał Przemoc Sex Dżuma Brak jednoznacznie pozytywnych postaci Brzmi wystarczająco zachęcająco?
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.
18-05-2018, 15:53 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2018, 15:55 przez Dirk.)
Widziałem wieki temu, ale pamiętam, że było świetne, tylko ta maszyna z końcówki...
18-05-2018, 16:01 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2018, 16:02 przez Phlogiston2.) |
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| ALARM! NADCHODZI KOLEJNY REMAKE! czyli wszystko o remake'ach | Mierzwiak | 1,244 | 243,192 |
14-04-2026, 18:15 Ostatni post: shamar |
|
| Pętla czasowa czyli motyw dnia świstaka w filmach | Craven | 91 | 23,877 |
07-08-2025, 14:13 Ostatni post: shamar |
|
| Prekognicja, czyli oceń film, który zaraz obejrzysz | military | 77 | 28,256 |
04-03-2017, 00:43 Ostatni post: Juby |
|
| Dłuższa piłka, czyli coś dla kino maniaków od kino maniaków | wika | 3 | 4,452 |
02-12-2013, 19:10 Ostatni post: Bucho |
|
| Prawdziwy film, czyli istota kina | Bodzio | 22 | 8,751 |
07-08-2011, 20:23 Ostatni post: MauZ |
|
| Starocie filmowe, czyli trochę klasyki | Eorath | 44 | 17,420 |
20-12-2010, 19:03 Ostatni post: szopman |
|
| Krótka piłka, czyli mini-recenzje | military | 6,447 | 722,683 |
11-04-2009, 16:35 Ostatni post: Negrin |
|
| Parada banału, czyli wpływ formy filmu na odbiór fabuły;) | Mental | 167 | 31,276 |
26-03-2008, 09:55 Ostatni post: D'mooN |
|
| [oddzielony] Krótka piłka, czyli mini-recenzje | 0 | 326 |
Mniej niż 1 minutę temu Ostatni post: |
||
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |

Spoiler![[Obrazek: NP_20170628_JBMOVIE28-DA5_1579577.jpg?itok=fhdiOV8t]](http://www.tnp.sg/sites/default/files/styles/rl680/public/articles/2017/06/28/NP_20170628_JBMOVIE28-DA5_1579577.jpg?itok=fhdiOV8t)

![[Obrazek: UVvDxai.jpg]](https://i.imgur.com/UVvDxai.jpg)
![[Obrazek: Stalker.1979.CC.Bluray.1080p.DTS-_HD-1.0...048751.jpg]](https://s9.postimg.cc/cu10v2iin/Stalker.1979.CC.Bluray.1080p.DTS-_HD-1.0.x264-_Grym.mkv_002048751.jpg)
![[Obrazek: Stalker.1979.CC.Bluray.1080p.DTS-_HD-1.0...907596.jpg]](https://s9.postimg.cc/si281p5sf/Stalker.1979.CC.Bluray.1080p.DTS-_HD-1.0.x264-_Grym.mkv_003907596.jpg)
![[Obrazek: Stalker.1979.CC.Bluray.1080p.DTS-_HD-1.0...315256.jpg]](https://s9.postimg.cc/r4al661bj/Stalker.1979.CC.Bluray.1080p.DTS-_HD-1.0.x264-_Grym.mkv_006315256.jpg)
![[Obrazek: Stalker.1979.CC.Bluray.1080p.DTS-_HD-1.0...553387.jpg]](https://s9.postimg.cc/4fle6np3j/Stalker.1979.CC.Bluray.1080p.DTS-_HD-1.0.x264-_Grym.mkv_008553387.jpg)