![[Obrazek: foto-suburra-22-low-1000x600.jpg?068e59]](http://static.panorama.it/wp-content/uploads/2015/10/foto-suburra-22-low-1000x600.jpg?068e59)
a tu na początku myślałem, ze jakiś niewysoki młody szczyl.
06-10-2017, 23:31
|
Suburra (2015) reż. Stefano Sollima
|
|
Nie no, w filmie wydawał się jakim epickim gościem
![]() a tu na początku myślałem, ze jakiś niewysoki młody szczyl. 06-10-2017, 23:31
Tu pisać o serialu?
Nikt nie obejrzał? Mam wrażenie, że będę w mniejszości, bo historia chyba bardziej lajtowa niż w filmie, ale mi się podobało a zachwytów nad filmem nie rozumiem. Największy zarzut - trzech chłopaczków, w tym jakiś studencina, syn policjanta staje się nagle przeciwnikami godnymi niby trzęsącego całym Rzymem Samuraja. Teoretycznie najmocniejszy z nich zadaje się z tymże studenciną i cyganem-gejem dla kilkudziesięciu tysięcy euro. Ale przymykając oko na takie rzeczy, ogląda się to całkiem fajnie jako obyczajowo-kryminalną bajkę z fajnymi zdjęciami Rzymu w tle, całkiem nieźle trzymającą w napięciu. Nie nudziłem się prawie w ogóle. 23-10-2017, 13:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-10-2017, 13:26 przez PropJoe.)
Wczoraj film leciał na HBO. Co tu dużo mówić - rewelacja. Świetna historia, dobrze zagrana i genialnie wyreżyserowana. 8 i Viola to z automatu jedni z moich ulubionych bohaterów w kinie, genialna parka. 9/10.
25-11-2017, 09:59
Emmm...narażę się bo...nie jestem zachwycony.
Mam problem identyczny co z "Sicario" (tylko tu jest lepiej), scenariusz i postacie nie dotrzymują kroku aktorom i Sollimie który buduje gęsty, zajebisty klimat, inscenizuje fantastyczne sceny z którymi znakomicie komponuje sie fantastyczna muzyka. Ogólnie jest tu sporo fajnych pomysłów, ale wszystko leci na schematach, ogranych motywach, rozczarował mnie także finał, bo cała intryga była rozbudowana, ciekawa, angażująca wielkie osoby a ostateczne jej rozwiązanie wyszło bardzo nijako. Gdzieś w środku filmu na chwilę straciłem nawet zainteresowanie losami postaci, które choć nie są wybitne bardzo dobrze się ogląda dzięki znakomitym aktorom. Naprawdę, jest tu kilka znakomitych ról. Ale "jedna z najlepszych par kina"? Serio? Klimat jest zajebisty, podobnie nieliczne sceny strzelania, muzyka to cudo a parę sekwencji to totalne perły. Brakowało mi jednak jakiegoś większego napięcia i nieco większej dramaturgii która byłaby bardziej odczuwalna gdybym polubił jakiegoś bohatera. Acz jest na pewno lepiej niż przy takim "Sicario" gdzie szybko przestał mnie interesować ktokolwiek. "Suburra" to dobry, znakomicie wyreżyserowany, zrealizowany i zagrany film którego scenariusz jednak w mojej opinii pozostawia bardzo dużo do życzenia, sama produkcja nie jest też raczej godna aż takich zachwytów. Niemniej na "Soldado" czekam jeszcze mocniej, mam wrażenie, że Sollima znacznie lepiej pasuje do historii Sheridana niż Villeneuve. 7/10 22-12-2017, 01:37
Idź stąd.
W weekend mam zamiar powtórzyć sobie ten przegenialny film i lekko się jaram ta perspektywą.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
22-12-2017, 01:40
W dziale o serialach nie widzę wątku o Suburrze, więc napisze tylko tutaj krótko, że po obejrzeniu połowy sezonu muszę stwierdzić, że filmowy poprzednik stoi na znacznie wyższym poziomie. Serialowa Suburra jest moim zdaniem również znacznie słabsza od Gomorry.
22-12-2017, 16:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2017, 16:10 przez Derelict Machine.)
Obejrzałem film dwa razy od wczoraj i mam parę pytań:
- skąd gliny wiedziały o zatopionej panience? jak ona wypłynęła? - skąd Viola wiedziała że zakapiory Manfrediego siedzą w tym spa? - jak Viola trafiła na ślad Samuraja? To mi akurat nie daje tutaj spokoju. Reszta jest bardzo dobra: monumentalna muzyka (choć może nie zawsze dobrana do tego co się na ekranie dzieje), świetne zdjęcia, dobre aktorstwo. Dobra, mocna historia. Skaszanili też moment rozjechania tego gościa po wyjściu z tego luksusowego hotelu/baru - zwróćcie uwagę jak hamuje samochód na którym ląduje ciało. 8/10 Serial obejrzę na pewno. 30-01-2019, 19:23 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-01-2019, 19:24 przez Doppelganger.)
Serial (sezon 1) zaliczony. Jest gorszy od filmu głównie dlatego ze brak tej epickiej muzyki i cały klimat też ogólnie mniej przygnębiający.
Ósemki to w ogólnie nie poznałem, ale z zajawki Sezonu 2 widać, że koleś będzie chyba ewoluował, więc może jest dziwny wygląd i mniejsza zajebistość jest celowa. Fajnie obejrzeć część aktorów z filmu w serialu, mam nadzieję że wraz z rozwojem serialu będzie ich więcej. Teraz jak już wiemy kim jest Spadino to jego dialog z Ósemką z filmu nabiera innego znaczenia. Prawie w ogólnie nie było nudy, świetne zdjęcia, historia wiarygodna. Takie 7/10 Sezon 2 już 22go lutego. 02-02-2019, 23:09
Doppelganger obejrzałeś 2 sezon? Jest lepiej czy tak samo jak w 1 serii?
Dla mnie 1 seria była przyzwoita. Nie dość że nie dorównała filmowi to zupełnie mi wyleciało z głowy co tam się działo, nie pamiętam nic, nawet jak się zakończyła. Ale skoro masz zajawkę na seriale mafijne i jeszcze Cię nie zmęczyły, to polecam"Il Cacciatore - Polowanie na mafię". Może nie jakiś super, ale dobra rzecz. W Polsce dostępny na NC+. 01-03-2019, 01:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-03-2019, 01:05 przez michax.)
@michax - dzięki za info.
Obejrzałem 2 sezon. Może nie jest to strata czasu, bo klimat dalej jest, dobre zdjęcia itp. Ale jakoś mniej mnie to zaangażowało niż pierwszy (takie 7/10 wtedy). Ósemka już ewoluuje w to co widzimy w filmie ale jeszcze nie jest w tym miejscu (ale tatuaże się pojawiają i kolor włosów już na szczęście inny). Jest Manfredi ale w bardzo marginalnej roli, jest dużo Spadino który dalej tak mnie swoim zachowaniem wkurwia jak wcześniej. Ale aktor grający Samuraja wg mnie jest lepszy niż ten z filmu, taki trochę bardziej wiarygodny i mniej tatusiowaty. Są bzdurki serialowe itp itd. Ogólnie dla mnie czegoś tutaj zabrakło. 6/10 P.S. Sezon 3 jeśli będzie oglądalność jest pewny bo nie dotarliśmy jeszcze do punktu w którym zaczyna się film. 08-03-2019, 14:12
Powtarzam serial bo dziewczyna obejrzała film i zachciało się jej serialu. I co ciekawe, woli serial. Twierdzi, że podoba jej się historia postaci, a serial przegrywa z filmem tylko muzyką.
Oglądając po raz drugi (na razie sezon 1), oglądało mi się znowu dość dobrze. Podobał mi się wątek Lele, a nie podobało mi się to że Cyganki nagle zaczynają wszystkim rządzić w momencie jak Manfredi leży w szpitalu. Naciągane i niewykonalne. Chętnie obejrzę sezon trzeci, ocenę podnoszę na 7/10. 16-05-2020, 20:07 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-05-2020, 12:27 przez Doppelganger.)
Obejrzymy, obejrzymy...
Ciekawe jak połączą z filmem, jak skończą się stosunki z Spadino z Ósemką, czy pojawi się Viola... 12-10-2020, 14:53
Trzeci sezon to pisane na kolanie ogromne rozczarowanie. Powinni zostawić film jako kanon i do tego pisać scenariusz, a nie tworzyć coś nowego i tak słabego, bo tutaj poszli w stronę alternwnej historii gdyż
Widać okrojony budżet. Mniej odcinków, znikomą rolę niektórych postaci radiowca i Sary z poprzednich serii, niezbyt ciekawe lokacje i mnóstwo niedokończonych wątków.
Zrobili z tego kiepską telenowelę - krypto gejozę dla Netflixa, a Manfredi w porównaniu z tym filmowym to zwykły leszcz. Czas zgasić światło. 18-04-2021, 18:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-04-2021, 18:19 przez Doppelganger.) |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |