-- Laozi
27-09-2007, 07:23
|
The Matrix (1999-2022)
|
|
Zadna powazna sztuka walki nie ma nic zwiazanego z choreografia. I taki jest problem z Matrixami. Tworcy porwali sie z motyką na słońce bez nawet motyki. Jesli mamy scenariuszowe zalozenie, ze w filmie sa mistrozwie kung fu i w kluczowych punktach filmu mamy scene walki, to przepraszam bardzo ale zatrudniamy fachowców a nie bande niemot.
Postępować należy tak, aby niczego nie robić, a wtedy panować będzie ład.
-- Laozi 27-09-2007, 07:23
Ja tam na walki w M nie narzekam, wyglądają jak z jakiejś średniej gry komputerowej na PlayStation 20482 i pasuje to do charakteru filmu, który niby się w wirtualnym środowisku dzieje. Wiadomo można by to zrobić lepiej (na poziomie PlayStation 34739 :)) , niektóre zagrywki to już przegięcie (np wymieniona przez Mierzwiaka walka jedną ręką) ale w ramach całości spokojnie ujdzie.
27-09-2007, 10:33 Sulej napisał(a):Ju jitsu a zwłaszcza jego brazylijska odmiana nie ma nic wspólnego z choreografią :PHitch, Sulej, ja mówię o FILMACH, a do filmów układa się choreografię, i to niestety widać choćby w Matriksie. 27-09-2007, 11:27
Dlatego do porownania dalem ci cos w wykonaniu profesjonalisty. Tez film i tez ulozona choreografia ale w zadnym wypadku nie sztuczna.
-- Laozi 27-09-2007, 15:48
A tutaj ciekawe porównanie z Mrocznym Miastem:
http://galeon.hispavista.com/cinerama/actu2/matrixdarkcity.htm 21-02-2008, 17:50
Muszę sie zgodzić z Hitchem. Walki w matrixie są bardzo sztuczne i widać drewnianą technikę Kijanu. Nie jestem wielkim specjalista ale parę ładnych lat trenowałem wschodnie sztuki walki(w sumie dalej to robie ale już we własnym zakresie). nie ma czym się podniecać, wystarczy spojżeć na filmy Chana. Wszystko robi sam, bez linek i bez wspomagania komputerem. To robi wrażenie, a nie komputerowe drewniane walki na linkach. Ja podziekowałem :D
W temacie o niepopularnych poglądach trochę zrobiło sie szumu. Ale przecież to tylko mój niepopularny pogląd. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam bo w sumie trochę sie zagalopowałem. Matrix to nie jest gówno dla zakompleksionych dzieci- to poprostu gówno :) Żle wyraziłem się w tamtym zdaniu. Ja też lubiłem Matrixa, ale do czasu aż obejrzałem 13 piętro. W zestawieniu z nim Matrix wypada strasznie blado. Gieferg ta liczba w poście to moja data urodzenia :)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron 23-02-2008, 18:45
Jeśli się nazywa Matrixa gównem dla zakompleksionych nastolatków równocześnei uwielbiając Transformersy to coś tu chyba nie gra :P
26-02-2008, 01:56
Gieferg sam wiesz dlaczego Transformers to zajebisty film(oprócz sceny z sikaniem) :P . A Matrix od niedawna dla mnie jest pop prostu gównem(po obejrzeniu 13 piętra). Najbardziej blado wypadają walki w wykonaniu aktorów. Poczynając od Kijanu po Fiszborna to drewniaki jeśli chodzi o sztuki walki. :)
Directed by James "THE KING" Cameron 28-02-2008, 10:06
Matrix jest sztuczny bo to w sumie matrix :P Tam wszystko jest sztuczne :)
Ale nie o to chodzi. Walki sa sztuczne bo za dużo wepchano tam komputer, gdzie ja uważam, że w tego tupu scenach kompa być nie powinno. I właśnie najlepszym przykladem jest Chan. Facet potrafi zrobić o wiele efektowniejsze rzeczy niż w Matrixie i to sam bez wspomagania cyfrowego.
Directed by James "THE KING" Cameron 28-02-2008, 13:33
Jeśli już ci aktorzy mieli zagrać amerykańskich hakerów to po co z nich robić mistrzów kung-fu i co tam jeszcze?? Znam wiele osób gimnazjalistów z mojego byłego klubu gdzie trenowałem którzy lepiej sie biją niż Kijanu :)
Directed by James "THE KING" Cameron 28-02-2008, 13:46
Nie sądziłem że to kiedyś napiszę: "Fabuła Matrixa jest dla niektórych zbyt skomplikowana", co zresztą udowodnili ostatnio politycy pewnej partii... :lol:
[nie podałem nazwy partii więc nie liczy się jako tekst o polityce :P ] 28-02-2008, 14:05
Czy ten temat nie byl juz przerabiany? "Kolesie co trenowali karate czepiaja sie walk w Matrixie, wiec Romeck jako fizyk powinien sie powiesic na Star Warsach". Ludzie, to tylko film, oni UDAJA ze sie bija, wiecie? Tak samo jak udaja ze sie strzelaja i nikt naprawde nie ginie, a nikt nie czepia sie, ze nie uzywaja ostrej amunicji (bo bez tego jest nierealnie).
28-02-2008, 15:10 Danus1986 napisał(a):Matrix jest sztuczny bo to w sumie matrix :P Tam wszystko jest sztuczne :) No właśnie. Skoro wszystko jest sztuczne to sztuczne walki wpisują się idealnie z całość czyż nie?
Take the best orgasm you ever had, multiply it by a thousand and you're still nowhere near it.
28-02-2008, 15:11 Danus1986 napisał(a):Gieferg sam wiesz dlaczego Transformers to zajebisty film(oprócz sceny z sikaniem) :P Transformers to dobra adaptacja kreskówki z rewelacyjnymi efektami specjalnymi, a nie zajebisty film. Wyciąłbym nie tylko scenę z sikaniem, ale i sporo innych rzeczy. Cytat: Najbardziej blado wypadają walki w wykonaniu aktorów. Poczynając od Kijanu po Fiszborna to drewniaki jeśli chodzi o sztuki walki. :) W TFach masz za to "specjalistów od rozszyfrowywania sygnałów" , cholernie przekonujących :lol: oraz sekretarza obrony, który ochoczo przytakuje na pomysł wojskowego, żeby bitwę z wrogimi robotmi urządzić w mieście :lol: Owszem, lubię TF, ale bez przesady. W zestawieniu z Matrixem ten film jest taki malutki. 28-02-2008, 16:07 military napisał(a):oni UDAJA ze sie bija, wiecie? Tak samo jak udaja ze sie strzelaja i nikt naprawde nie ginie, a nikt nie czepia sie, ze nie uzywaja ostrej amunicji (bo bez tego jest nierealnie). Day Lewis też udaje, że jest naftowym potentatem. szkopuł w tym, że ja mu wierze, tj. tak wygląda amerykański naftowy potentat u progu XX wieku. to samo z Arnoldem w Terminatorze - tak zajebiście udaje cyborga, że sorry, ale nie wyobrażam sobie lepszego udawania cyborga. można się klepać po mordach i udawać, że się klepie po mordach. w Matriksie udają i nie trzeba eksperta, aby to ocenił. Cytat:Matrix jest sztuczny bo to w sumie matrix Razz Tam wszystko jest sztuczne Smile świetna wymówka. prawie w nią uwierzyłem:) swoją drogą teraz już wiem, dlaczego w filmie jest scena, w której Neo zabija strażników - oni byli sztuczni, więc kogo obchodzi ich śmierć. 28-02-2008, 17:13
Military, tak to tylko film. W dodatku wyjatkowo slaby a kazdy aspekt, ktorego czepili sie tworcy zostal spartolony. Niestety trzy dobre sceny na 2 godziny projekcji to troche za malo. W dodatku ani Kijanu, ani Moss nie stworzyli zadnych dobrych kreacji w tym filmie i bez problemu mogli by byc zastapieni fachowcami.
-- Laozi 28-02-2008, 17:25
Dobrze powiedział Mental. Tak, w filmach udaja różne rzeczy(bijatyki, strzelaniny itp.), lecz ich zadaniem jest udawać w ten sposób by widz uwierzył w to co widzi na ekranie. Mnie żadna postać z Matrixa nie przekonuje, nie przejmuję sie jeśli któraś z nich zginie, mam to w dupie. Nie ruszają mnie bijatyki bo sa sztuczne i widzę jak słabo im wychodzi udawanie.
Mierzwiak, bardzo dobrze wiem o co chodzi w Matrixie :) Gieferg jeśli to co mówisz jest prawdą Transformers nie powinno ci się podobać(jeśli mi się tyle rzeczy nie podoba w filmie co tobie to dla mnie film leży)
Directed by James "THE KING" Cameron 28-02-2008, 17:54 Cytat:oni byli sztuczni, więc kogo obchodzi ich śmierć. No nie wiem, czy byli sztuczni. Cytat:Gieferg jeśli to co mówisz jest prawdą Transformers nie powinno ci się podobać Czemu nie powinno? To film, który ma oczywiste wady i gigantyczną ilośc bzdur. I co z tego, skoro z powodu sentymentu do TFów i rewelacyjnej strony wizualnej po prostu przyjemnie mi się go ogląda i mogę do niego wracać częściej niż do wielu zdecydowanie lepszych filmów? To mniej więcej jak z "Tango & Cash" - też bardzo głupi film, ale tak jak i TF ma u mnie 8/10 właśnie za to, że zawsze przyjemnie mi się przy nim spędza czas - a skoro tak, to wywiązuje się bardzo dobrze z postawionego przed nim zadania. A Matrix ma u mnie 9/10, choć zastanawiam się czy nie powinien mieć 10/10 -> podobnie jak Transformers ogląda się bardzo dobrze, ale poza tym, jest filmem zdecydowanie lepszym, poważniejszym, i bez rażących bzdur (nie, nie obchodzi mnie czy to możliwe, żeby z ludzi robić bateryjki, podróże w czasie jak w terminatorze też nie są możliwe, też opiera się na tym założeniu cały film, i też mi to nie przeszkadza). 28-02-2008, 18:17 |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Mission: Impossible (1996-2022) | military | 1,139 | 163,636 |
19-02-2026, 12:29 Ostatni post: Krismeister |
|
| Trylogia The Mummy (1999-2008) | Danus | 149 | 36,396 |
10-02-2026, 22:20 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |