.
Liczba postów: 27,589
Liczba wątków: 61
Jak dla mnie, obecnie krytycy mają bardzo mały wpływ na wynik finansowy filmu.
Bohemian Rhapsody tyle zarabia, bo to pierwszy, fabularny, hollywoodzki film o jednej z najważniejszych kapel XX wieku, więc jakość nie ma wiele do rzeczy - ma być muzyka, mają być koncerty plus kilkanaście scen zza kulis i to wystarczy na umiarkowany hit.
10-11-2018, 03:04
Captain Skullet
Liczba postów: 20,271
Liczba wątków: 128
Cytat:No i - jest chwalony a w okresie 5 razy dłuższym zarobił jedynie "1,5" razy więcej niż krytykowany BR.
Idąc tym tropem powinien mieć już na koncie 900.
Shamar logic, qrva!
Bohemian Rhapsody to film o Queen, do wuja kafla, już tylko to wystarczy, żeby zarobić więcej niż jakieś tam coś o... czym właściwie?
Recenzje nie są kluczowe jeśli chodzi o wyniki w BO.
Spora część widzów idzie na film bo interesuje ich to, o czym jest, a nie to, jak jest oceniany. Sam tak zwykle robię.
10-11-2018, 03:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2018, 04:43 przez Gieferg.)
Banned
Liczba postów: 34,153
Liczba wątków: 77
(10-11-2018, 02:28)shamar napisał(a): Może odchodzą czasy, gdzie ludzie sugerowali się ocenami krytyków i "krytyków".
Może takich czasów nigdy nie było?
Cytat:Zazwyczaj było chyba tak, że zjechany film zaliczał wtopę.
A chwalony chyba był sukcesem kasowym.
Chyba nie :)
Doszukujesz się reguł i związków tam, gdzie ich nie ma, mało tego, to są rzeczy których nie da się udowodnić / obalić. Film zjechany przez krytykę może być flopem lub sukcesem kasowym, tak samo jak flopem i sukcesem kasowym może być tytuł zbierający świetne recenzje, jak udowodnić że w przypadku tytułu X recenzje miały wpływ a w przypadku Y już nie? Niby na jakiej podstswie to stwierdzić?
Ogłoszenie że film jest sukcesem wbrew krytykom to taka trochę manipulacja i to mocno naciągana. Jakoś nie widziałem byś, lub ktokolwiek inny (kiedykokwiek) napisał "zgodnie z recenzjami film jest sukcesem".
Zarobki Bohemian Rhapsody są jak najbardziej, nazwijmy to, takie jak trzeba i widać że, mimo imo totalnie beznadziejnych trailerów, muzyka Queen i postać Freddiego robi tu całą robotę, na podobnej zasadzie w przypadku Mamma Mia! najważniejszą rolę zdecydowanie odegrała muzyka Abby. Samograj i tyle i w sumie nie wiem co musiałoby się stać, żeby Bohemian Rhapsody flopnęło.
To A Star is Born jest tu totalnym zaskoczeniem; kariera Gagi mocno kulała w ostatnim czasie, a sam projekt to odgrzewany po raz trzeci kotlet, a jednak się udało.
10-11-2018, 04:29
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-11-2018, 04:50 przez Mierzwiak.)
Worldwide: $780,531,043
Venom :)
19-11-2018, 09:33
Oskarmeister
Liczba postów: 6,826
Liczba wątków: 18
Cały hajs powinien pójść do kieszeni Toma, bo bez niego by to nawet połowy nie zarobiło.
19-11-2018, 10:00
Stały bywalec
Liczba postów: 18,490
Liczba wątków: 148
Widzę tutaj cztery tytuły, które na spokoju walną miliard, a nie zdziwi mnie jak dwa z nich przekroczą dwa miliardy - Król Lew i A4. Do tego dochodzi Aladyn i Kapitan Marvel, które razem pewnie mogą uzbierać z 1,5 mld. Przy dobrych wiatrach sześć filmów może im dać z 7-8 mld :o
A jeszcze przecież jest Star Wars i Frozen 2. Matko świnto.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
25-11-2018, 00:57
Netrunner Junkie
Liczba postów: 2,998
Liczba wątków: 1
W przyszłym sezonie najbardziej interesuje mnie BO Avengers 4 i Star Wars.
25-11-2018, 01:08
Stały bywalec
Liczba postów: 4,900
Liczba wątków: 19
Nie widzę innej opcji niż "Król Lew" miażdżący konkurencję w przyszłym roku. A wraz z "Frozen 2" i "Toy Story 4" w ogóle bym się nie zdziwił, jak animacje zdeklasują zarówno Star Wars i MCU z podium. Ale Disney wygrywa tak czy siak. Jedyne produkcje od innych wytwórni które mogą podjeść trochę tortu 2019, to chyba "Detektyw Pikachu", "Godzilla" i może "How to Train Your Dragon 3", głównie za sprawą Chin. Jest jeszcze "Spider-Man: Far From Home", ale to i tak Disneyowska współprodukcja.
25-11-2018, 13:34
Stały bywalec
Liczba postów: 9,121
Liczba wątków: 44
(25-11-2018, 00:57)Pelivaron napisał(a): Widzę tutaj cztery tytuły, które na spokoju walną miliard, a nie zdziwi mnie jak dwa z nich przekroczą dwa miliardy - Król Lew i A4. Do tego dochodzi Aladyn i Kapitan Marvel, które razem pewnie mogą uzbierać z 1,5 mld. Przy dobrych wiatrach sześć filmów może im dać z 7-8 mld :o
A jeszcze przecież jest Star Wars i Frozen 2. Matko świnto.
Disney właśnie pobił swój własny rekord z 2016 ($7,61 mld) osiągając w 2019 przychody rzędu $7,67 miliarda! Padł też rekord największych przychodów poza USA i Kanadą - $5,09 mld (po raz pierwszy jakieś studio przekroczyło $5 miliardów).
Przypominam, że dopiero kończy się lipiec! Avengers, Aladyn, Toy Story i Król Lew wciąż zarabiają sporo pieniędzy (myślę, że te 4 tytuły mogą dorzucić jakieś $650 milionów), a później premiery Maleficent II, Frozen II i Star Wars IX - wszystko potencjalnie wielkie hity.
Jeśli Kraina lodu i Gwiezdne wojny nie zaskoczą negatywnie i flopną, Disney będzie miał w tym roku 7 (słownie: SIEDEM!!!!!!!) filmów z miliardem. :O
29-07-2019, 11:19
Stały bywalec
Liczba postów: 18,490
Liczba wątków: 148
Osobiście myślałem, że to Dumbo będzie na miejscu Aladyna. Ostatecznie oba filmy się zamieniły. Aladyn przekroczył miliard. Pająk przekroczył.
Toy Story chyba braknie - lekko ponad 80 mln do miliarda jeszcze.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
29-07-2019, 11:26
.
(29-07-2019, 11:19)Juby napisał(a): Jeśli Kraina lodu i Gwiezdne wojny nie zaskoczą negatywnie i flopną, Disney będzie miał w tym roku 7 (słownie: SIEDEM!!!!!!!) filmów z miliardem. :O
Chyba żadne zdziwienie skoro Disney wykupił większość znanych marek, to oczywiste, że będzie hegemonem i będzie zarabiał jak hegemon. Zaskoczenie by było jakby Disney zgarnął 7xmiliard tylko na swoich markach własnych.
29-07-2019, 11:37
Miszczu AVTAKa 2014/18/22
Liczba postów: 30,179
Liczba wątków: 67
(29-07-2019, 11:19)Juby napisał(a): Jeśli Kraina lodu i Gwiezdne wojny nie zaskoczą negatywnie i flopną
Modlę się o to po nocach cały czas, ale niestety sytuacja podobna jak z Królem lumpem - ludzie idom, bo tak/bo dzieci chcom zobaczyć, więc nawet jakby na ekranie pokazywali przez dwie godziny jak się gówno rozkłada, to też by zarobiło.
29-07-2019, 12:43
Banned
No tak, wierne lub wierniejsze remake'i w postaci Pięknej i Bestii, Aladyna i Króla Lwa okazały się miliardowymi hitami. Niech jeszcze Mulan która ma mocno odejść od animacji flopnie to Disney będzie mieć idealnie wytyczoną przez widzów ścieżkę której należy się trzymać.
29-07-2019, 12:55
Stały bywalec
(29-07-2019, 11:26)Pelivaron napisał(a): Toy Story chyba braknie - lekko ponad 80 mln do miliarda jeszcze.
TS4 odnotowuje co tydzień fantastycznie małe spadki i ma jeszcze sporo premier przed sobą (Niemcy, Polska, kraje skandynawskie). Miliard jest kwestią max. 2 tygodni, film prawodpodbnie przebije poprzednią część i może powalczy o $1,1 mld na całym świecie.
W klapę Krainy lodu nie uwierzę, prędzej w to, że eksploduje i zostanie drugim największym hitem roku po Endgame. Za to przy Gwiezdnych wojnach trzymam kciuki za sromotne manto. Niby "ostatnia część", niby ma świetnie dobraną datę premiery i niedużą konkurencję, ale mimo wszystko myślę, że odbiór TLJ, klapa Solo i zaledwie gościnne występy bohaterów, których fani naprawdę kochają (Luke, Leia, 3PO, itd.) sprawia, że epizod z tym pokracznym podtytułem będzie najmniejszym sukcesem na tle premier z tego samego roku pośród wszystkich głównych epizodów sagi (do tej pory to miejsce należy do AotC, które zajęło trzecie miejsce w USA i czwarte worldwide w 2002).
29-07-2019, 16:20
PapaBoomer
Liczba postów: 12,983
Jeśli chodzi o SW, to myślę, że jak rozpoczną reklamę i zrobią trailer tribute ze scenami ze wszystkich części to ludzie pójdą do kina.
Już ten biedny trailer ze śmiechem imperatora sprawił, że wszyscy na jutubie piszczeli z radości a co dopiero jak zmontują coś naprawdę interesującego.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.
29-07-2019, 16:42
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-07-2019, 16:42 przez marsgrey21.)
.
Dla SW obstawiam tak: skoro TFA wpadło 2 mld, a TLJ 1,3 mld to zwieńczenie trylogii będzie miało jakieś 1,8 mld.
29-07-2019, 17:35
Netrunner Junkie
Liczba postów: 2,998
SW w USA na swoje wyjdzie, nie zdziwiłby mnie jakiś rekord nawet. Bardziej ciekawi mnie odbiór finiszu trylogii przez resztę świata.
29-07-2019, 17:53
Banned
Jedno jest pewne: w Chinach flopnie srogo.
29-07-2019, 18:25
Stały bywalec
(29-07-2019, 17:35)simek napisał(a): Dla SW obstawiam tak: skoro TFA wpadło 2 mld, a TLJ 1,3 mld to zwieńczenie trylogii będzie miało jakieś 1,8 mld.
RotJ zanotowało mocny wzrost przychodów, bo było finałem trylogii uwielbianej przez widzów, którzy czekali na film 3 lata. RotS zarobiło więcej od AotC, bo w końcu pokazywało to, na co wszyscy przy tej trylogii czekali (narodziny Vadera) i reklamowano je hasłami "Saga jest kompletna" - to miały być ostatnie Gwiezdne wojny. TRoS nie ma nic! To piąty film SW na przestrzeni czterech lat, a ostatnie dwa zostały chłodno przyjęte i mocno podzieliły fanów. Do tego w zapowiedziach już są kolejne SW, a nawet całe trylogie.
TLJ zarobiło na całym świecie $1,33 mld. Będę bardzo, bardzo zaskoczony, jeśli przychody EIX to przebiją.
30-07-2019, 06:58
Stały bywalec
Liczba postów: 9,050
Liczba wątków: 26
To, że ostatnie dwa filmy zostały chłodno przyjęte przez fanów nie oznacza, że w okresie świątecznym nie będą chodzić do kina aby zobaczyć zakończenie trylogii, dla mnie na świecie powinien 1,5 mld zgarnąć.
30-07-2019, 11:01
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-07-2019, 11:52 przez Spoilerowo.)
|