Ankieta: Jak oceniasz "Godzilla: King of the Monsters"?
10/10
9/10
8/10
7/10
6/10
5/10
4/10
3/10
2/10
1/10
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Godzilla
Godzillę Edwardsa lubię, bo choć postacie są miałkie, to całość ma swój klimat i fajnie się ją ogląda. Król Potworów to już niestety zawód i jak dla mnie ten film tylko podwaja i potraja rzeczy na które narzekano poprzednio.

Z kolei Godzilla vs Kong jest reżyserowana przez gościa od Blair Witch i Death Note... więc jest na co czekać.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Powiedz, że z tym ostatnim to żartujesz :))

Odpowiedz
(23-08-2019, 11:07)marsgrey21 napisał(a): Z kolei Godzilla vs Kong jest reżyserowana przez gościa od Blair Witch i Death Note... więc jest na co czekać.

[Obrazek: giphy.gif]

Eee, rozumiem, jakbyś wymienił Gościa, tylko i wyłącznie (no dobra, nawet to You're Next), ale Ty podajesz za przykład dwa gnioty, jeden gorszy od drugiego. Faktycznie - jest na co czekac.

Chyba, że to jakiś ukryty sarkazm a ja go nie zrozumiałem. To przepraszam.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
Oczywiście, że to sarkazm :)

Wymieniłem BW i DN, bo oba filmy to przykłady kompletnego niezrozumienia materiału źródłowego, więc przy GvsK spodziewam się podobnego rezultatu.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Patrzę na na dzisiejsze komentarze...

[Obrazek: oj_ty_marudny_12247.jpg]

Odpowiedz
Kolejna nudna buła, w której upchano masę pomysłów, ale kompletnie nic to nie dało. Z trudem przetrwałem do końca i nawet pisać mi się o tym nie chce.

3/10 - Emmerich wciąż rządzi niepodzielnie.

Odpowiedz

Oplulem ekran przy mothra Baby:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Próbowałem zrobić powtórkę, ale to niewykonalne bez oglądania na podglądzie. Co gorsze - same sceny z potworami też nie są nader wybitne, więc można podsumować, że tego po prostu nie da się oglądać. Nawet jak jest kilka prześlicznych kadrów.
Cieszę się jednak, że ten film powstał, bo Bear McCreary zrobił genialny OST.

Odpowiedz
Zastanawiam się czy Kong będzie w stanie uratować kolejny film przed całkowitą porażką w BO. Bo fatalny Król Potworów raczej tłumów do wizyt w kinie nie zachęci.

Odpowiedz
Fatalny film. Nie miałem wobec niego zbyt wygórowanych oczekiwań, a mimo wszystko kończyłem oglądać rozczarowany i poirytowany. Leży tutaj praktycznie wszystko - od beznadziejnych bohaterów, poprzez reżyserię, na fatalnym scenariuszu skończywszy. Nawet starcia potworków, będące i tak najlepszym elementem tego pazdzierza, nie wywołują efektu "wow". Ot, solidna napierdalanka okraszona przyzwoitym CGI, ale nie ma w tym za grosz maestrii, większego pomyślunku, plastyka i choreografia starć totalnie przeciętna, momentami wręcz leniwa. Tak jakby chcieli odwalić niezbędne minimum i czym prędzej wrócić do jakże angażujących losów ludzkich bohaterów. Owszem, co jakiś czas trafi się fajne ujęcie, ale jest tego dosłownie garstka i w żadnym razie nie wynagradza przeplatanego nudą i zniechęceniem oczekiwania.

Ogólnie cały koncept monster-apokalipsy potraktowany został po łebkach, kompletnie nie czuć powagi sytuacji, kamera również szczędzi widoku rozwałki - o skali zniszczeń dokonywanych przez Tytanów dowiadujemy się z... materiału emitowanego w telewizji, który przewija się gdzieś w tle w ciągu 232 nudnej sceny, w której jakiś bohater robi coś, co nikogo nie obchodzi (chociaż twórcy zdają się uważać inaczej, bo poświęcają tego typu wątkom 90% czasu).

Godzilla jest tutaj zupełnie niewykorzystany, każde jego wejście, zupełnie inaczej niż w przypadku poprzedniej cześci, kwitowałem wzruszeniem ramion. Wiecej charakteru przejawia tutaj Mothra, która pojawia się na ekranie łącznie przez jakieś trzy minuty. Rola Godzilli ogranicza się do zbierania wpierdolu i nawet efektowne (i dosyć ładne) końcowe ujęcie zamiast imponować, jedynie dostarcza paliwa do podśmiechujek i skłania do zadania kąśliwego pytania: to niby ma być ten król?

Wciaż czekam na starcie gada z małpą, ale poziom ekscytacji na ten moment - zerowy.

Odpowiedz
(26-09-2019, 23:29)nawrocki napisał(a):  jedynie dostarcza paliwa do podśmiechujek i skłania do zadania kąśliwego pytania: to niby ma być ten król?

Winna jest opozycja antymonarchistyczna pod wodzą Konga.

W kwestii paliwa to do tej sceny nadaje się końcowa śpiewka z Popeye'a :).

Odpowiedz
A mnie tam się podobało. Nie jakoś bardzo, tak na 6/10, ale dobrze się bawiłem mimo sporej dawki głupoty.

Historie podkreślające że jesteśmy rakiem tej planety zawsze do mnie trafiają, a motyw Tytanów jako starożytnych bogów z którymi niegdyś żyliśmy w symbiozie to bardzo fajne, nawet jeśli ledwie naszkicowane tło tworzące mitologię która aż prosi się o, zamierzona gra słów, głębszą eksplorację. Te podwodne ruiny działają na wyobraźnię, choć chyba nie należy za bardzo się przy nich zastanawiać i pytać jak ludzie tam mieszkali, skoro panuje tam zabójcze promieniowanie. Oh well.

Przy okazji trailerów broniłem strony wizualnej i dalej przy tej obronie obstaję i chociaż w wielu scenach bardzo dobrze oddano rozmiar potworów, to jednak sporo jest też ujęć, głównie na Arktyce, w których brakuje punktów odniesienia przez co skala chwilowo robi sobie przerwę.

Co jeszcze na plus? Na pewno rewelacyjne wręcz do pewnego momentu tempo, byłem zaskoczony jak szybko film przechodzi do konkretów i eskaluje wydarzenia.

Najgorszy, najdurniejszy, najbardziej WTFakowy, komiczny, #cojapacze moment filmu? Śmierć
Ja gdy to się stało:
[Obrazek: giphy.gif]

Odpowiedz
Mierzwiak, ktory ocenia nowa godzille pozytywnie?Swiat sie konczy:)
Spoko, piateczka:)

Odpowiedz
(30-09-2019, 22:02)Mierzwiak napisał(a): Te podwodne ruiny działają na wyobraźnię, choć chyba nie należy za bardzo się przy nich zastanawiać i pytać jak ludzie tam mieszkali, skoro panuje tam zabójcze promieniowanie. Oh well.
Można tłumaczyć tym, że ileś tysięcy lat temu ludzie byli przystosowani do tych warunków (przypomniał mi się komiks Carla Barksa The Secret of Atlantis, gdzie mieszkańcy Atlantydy po latach życia w wodzie przeistoczyli się w Gill-Manów) i można wrzucić "Wtedy to były ludzie... a nie dzisiejsze mięczaki na powierzchni ziemi w rurkach".

I też zgodzę co do śmierci tejże postaci. W kinie mi ta scena umknęła i gdy niedawno ponownie obejrzałem (moja ocena i opinia właściwie niezmienna, ale dodam jako zarzut widoczne momentami CGI), to miałem "Zaraz, to ona zginęła?" i przykład jak w zasadzie nieistotna postać to była dla tego filmu.

Odpowiedz
CGI oceniam na przeciętne. Świetne są plany ogólne, ale już z bliska potwory prezentują się czasem bardzo sztucznie, film z 2014 roku pod tym względem akurat wygrywa.

Odpowiedz
Podobno są jakieś przecieki z Kong vs Godzilla. W sensie z zajawki. Ktoś? Coś?

Odpowiedz
Pokazali na CineEurope 2019 fragment z niedokończonymi efektami (i przedstawione na nim zdarzenia były "wielkie") i opinie były pozytywne.

Odpowiedz
Gdzies po necie hula tez opis teaser trailera. Z opisu wynika, o ile to wypuszcza do sieci, ze nie ma na co czekac.

Odpowiedz
Godzilla jest już w wieku emerytalnym:
https://www.scmp.com/photos/3036130/godzillas-65th-anniversary

Odpowiedz
Celebruję oglądając całą serię jeszcze raz po jednym filmie dziennie ale nie otrzymaliśmy ani zwiastunu (ok mają swoją koncepcję co do strategii marketingowej) ani nawet tej krótkometrażówki od Tsuburaya Studios. Były więc tylko imprezy w różnych miejscach i stanowisko na jakimś kolejnym conie. Albo tne 2019 do reszty nas rozpuścił tymi zapowiedziami i wielkimi planami Toho na przyszłość. Ostatnio chyba poszło info że klasyki będą dostępne na platformie HBO ale chyba nie te dopiero co odnowione wersje Criteriona?

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości