Gemini Man (2019) reż. Ang Lee
https://www.comicbookmovie.com/sci-fi/gemini-man-first-reactions-hail-it-as-a-technical-marvel-with-wildly-rocking-action-sequences-a170619

Pierwsze reakcje entuzjastyczne.
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
A kiedy nie były?

Odpowiedz
Spytaj sie Hawleya

Odpowiedz
"Bliźniacze" plakaty...
[Obrazek: 4d037ee90af9cf1dmed.jpg]

[Obrazek: 2434e44b76131c93med.jpg]

Odpowiedz
Ciekawostka - film został zrealizowany z myślą o HFR 3D i niby w tej formie robi wrażenie. Trailery wyglądają wybitnie nijako, ale jakby to wyświetlali w tej technologii, to z czystej ciekawości bym się chyba wybrał.

Odpowiedz
Przede wszystkim film został zrealizowany z myślą o 120 klatkach na sekundę; są w ogóle projektory kinowe zdolne to wyświetlić? Na płytach UHD będzie kompromis w postaci 60 kl/s.

Odpowiedz
Konia z rzędem temu kto pozna różnicę między 60 a 120 klatkami, ja nie odróżniam 40 od 60 czy 80 :p

Odpowiedz
No tak, ale mimo wszystko fajnie byłoby to zobaczyć w tej "najlepszej" postaci. Jeszcze zeby film był choćby w najmniejszym stopniu interesujący... :)

Odpowiedz
Przed Ad Astrą leciał do tego trailer i wyglądał tak bardzo nijako, jak niespecjalny "generic action flick". Tylko informacje, że zdobywca Oscara Ang Lee i nominowany do Oscara Will Smith, sprawiały wrażenie, że niby mamy do czynienia z czymś wielkim. 
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz

[Obrazek: jEHRlTC.jpg]
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.

Odpowiedz
(28-01-2019, 22:38)Martinipl napisał(a): (...) szykuje się petarda (...)

Czyli Sci-Fi+Akcja. A za tym wszystkim stoi... Jerry Bruckerheimer!!! Toż to wychodzi jak jakieś mega-super Hollywodzkie combo+ :)

No i wykrakał. Petarda!
Któż by się spodziewał.

https://www.rottentomatoes.com/m/gemini_man_2019

Ps.
zombie001, member of Forum KMF Film.org.pl since Jul 2013.

Odpowiedz
Całkiem zabawnie wygląda to w zestawieniu z "pierwszymi reakcjami" przywołanymi kilka postów wyżej.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
z ciekawości przeczytałem te recenzje i mam wątpliwości, co do ich jakości. Z drugiej strony wyłania się obraz tego, że film kuleje fabularnie a zachwyca technicznie (co poniekąd nudzi po iluś tam minutach...). Przekonam się na własnej skórze. Fakt jest taki, że Smith od dawna nie wystąpił w dobrym filmie, więc może kontynuuje złą passę? Na wszelki wypadek moje oczekiwania obniżam do "akcyjniak na Polsat" - co przy tych nazwiskach oznacza katastrofę...
loading podpis...

Odpowiedz
[Obrazek: 973742b41ab51cabmed.jpg]

Odpowiedz
Natrafiłem przypadkiem na ten klip z motorami i... o ja pierd...le. Ależ to koszmarnie wygląda.
Czy tym idiotom nikt nie potrafi powiedzieć, że lepiej taką scenę pociąć czy wyrzucić niż pokazywac takie gówno?
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz
Podobno budżet tego widowiska wynosi 138 milionów... Czyli mamy pretendenta do flopa roku.
que sera sera
Leżę i robię pod siebie
Oozy nine millameedah.

Odpowiedz
Co za gówno.

W trakcie seansu, miałem nieustające wrażenie, że ten film powstał wyłącznie po to, żeby Lee sobie odmłodził Smitha. Innych powodów kompletnie nie widzę. Fabuła jest prosta bardzo i to jest chyba jedyny jakiś względny plus tego filmu . Jednak jest prosta do tego stopnia, że w zasadzie nie ma tu żadnej treści. Wątek klona mającego zabić swój pierwowzór to temat jakiś jest, ale w "Gemini Man" sprawa wrażenie czegoś, bo powinno być na trzecim planie i robić za tło jakiejś historii. No a tak? Historii nie ma w ogóle.

No ale skoro film to w zasadzie demo technologiczne, to warto się przyjrzeć tej stronie. A ta jest tragiczna. 90% filmu wali studiem i greenboxami. Czy to plener, czy mieszkania - wszędzie widać wklejane tło. Kręcenie tego w jakimś dziwnym fpsie też nie pomogło. Ruch i ostrość są jakieś nieprzyjemne. Oczywiście widziałem film w normalnym kinie, z kopii 24 kl/s, ale i tak widać, że działo się tam coś nietypowego. Najbardziej absurdalny jest pościg na motorach, gdzie ludzie wyglądają prawie tak, jak armia Smithów w drugim "Matrixie". Do tego ciągle operowano jakimiś przyśpieszeniami. Koszmarny widok.

Najważniejszy jest jednak młody Will - w końcu to prawdopodobnie powód, czemu to wszystko w ogóle powstało. No i wypada on fatalnie. Ma może kilka ujęć, gdzie jest znośnie - zwłaszcza jak jest w nieostrości nocą. Z jego twarzą dzieją się rzeczy momentami dziwne bardzo, a chyba kulminacja następuje w finale, w ostatniej scenie. No tam to już jest źle do potęgi.

Generalnie tragedia. 2/10
.

Odpowiedz
Oby finansowa i artystyczna porażka tego potworka skłoniła w końcu Lee do powrotu do bardziej przyziemnego kina, bo od dekady nie nakręcił nic ciekawego.

Odpowiedz
Z tematu o Justice League:

(05-01-2020, 18:17)Mierzwiak napisał(a): To chyba najgorzej wyglądające wysokobudżetowe widowisko jakie widziałem.
Gemini Man prawie przebił Ligę (przyjmując że potraktujemy film Lee w kategoriach widowiska) i jedyne co go ratuje to celująca w niemal całkowicie neutralną korekcja barwna.

Obejrzałem to "cudo" w 4K, HDR i 60 klatkach na sekundę i nigdy więcej nie chcę mieć z wysokim klatkażem do czynienia. To, krótko mówiąc, zwykłe gówno, a "wizjonerzy" według których jest to przyszłość kina chyba upadli na głowę. Odziera to obraz z jakiejkolwiek filmowości, a jeszcze w połączeniu z wysoką rozdzielczością i HDRem wygląda to jakby telewizor był oknem za którym są ludzie których można dotknąć, wysoki klatkaż sprawia że wszystko staje się dziwnie prawdziwe, a zarazem zwyczajne. Nie tego oczekuję od filmów, nie ma w tym niczego fajnego, ciekawego ani nowatorskiego. Zdjęcia same w sobie szkoda komentować, trudno uwierzyć że odpowiada za nie ten sam człowiek, który nakręcił Collateral, Ang Lee też ma przecież w swojej filmografii pięknie wyglądające filmy.

Fabuła to nawet nie poziom straight to VOD, intryga jest tak nieciekawa, że sama próba przypomnienia sobie o co tam chodziło wprawia mnie w znudzenie. Junior to kolejny po Elbie z Hobbs & Shaws zeszłoroczny czarny charakter który niby przeszkadza, ale idzie mu nie za dobrze. Goni Smitha na motorze, jest za nim kilka metrów ale nie strzela, a jak już strzela, to nagle jest dalej i nie może trafić, a gdy ma Smitha jak na tacy to odstawia szpanerski cyrk z użyciem motora i znika bo przyjechało kilka radiowozów. Komedia.

Junior, poza końcówką filmu, zrobiony jest znakomicie i jest to autentycznie imponujący fotorealizm, pozostaje tylko pytanie po co? Po co marnować czas i miliony dolarów, skoro Smith jest w genialnej formie, wygląda młodo jak na swój wiek i wystarczyło zrobić mu lekkie komputerowe odmładzanie?

Odpowiedz
(06-01-2020, 03:16)Mierzwiak napisał(a): ...wygląda to jakby telewizor był oknem za którym są ludzie których można dotknąć, wysoki klatkaż sprawia że wszystko staje się dziwnie prawdziwe, a zarazem zwyczajne. Nie tego oczekuję od filmów, nie ma w tym niczego fajnego, ciekawego ani nowatorskiego

Ależ to jest ciekawe i nowatorskie kiedy film za dziesiątki milionów wygląda jak relacja z Wiadomości czy amatorskie nagranie z komórki.
Może w tę stronę powinno iść kino? W stronę hiperrealizmu
welcome to prime time bitch!

Kenner, just in case we get killed, I wanted to tell you, you have the biggest dick I've ever seen on a man.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon