Filmowe ciekawostki
romeck napisał(a):Sądzę, że określenie "bzdura" nie miało na celu podważenia wiarygodności tej informacji, a jedynie ustosunkowanie się emocjonalne do tej jakże żenującej i płytkiej sytuacji. Prawda Jakuzzi?

Otoz to romeck. Uśmiech

Odpowiedz
Dusqmad napisał(a):Przecież nie wymyśliłem tego, lecz napisałem o tym, co kiedyś przeczytałem Oczko. Skoro uważasz, że nie jest to prawdą to spróbuj to w jakiś sposób udowodnić Język.

jeszcze jakbyś podał wiarygodne źródło, to byłoby fajnie
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):jeszcze jakbyś podał wiarygodne źródło, to byłoby fajnie

Mefisto; nie pamietam. Ot przeczytałem, zapamiętałem, napisałem. Naprawdę dużo czytam przeróżnych tekstów na temat filmu, dlatego też zwykle nie pamiętam skąd pochodzi dana informacja.
Obszerne i dobrze napisane Recenzje filmów znajdziesz na Filmowo.net
O filmie na poziomie - Forum filmowe - komentuj i oceniaj filmy!

Odpowiedz
toteż i trudno nazwać mi ją inaczej, jak plotka - no offence Oczko
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
Mefisto napisał(a):toteż i trudno nazwać mi ją inaczej, jak plotka - no offence Oczko

W porządku. Zatem poszukam źródła, z którego pochodzi moja ciekawostka Oczko.

Odpowiedz
Tytuł piosenki pojawiającej się w filmie The Doors - "Mr Mojo Risin" jest anagramem słów: "Jim Morrison"
"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul"

Odpowiedz
Z tą piosenką to żadna ciekawostka filmowa, tylko muzyczna, a w dodatku to nie jest tytuł piosenki (bo tytuł to "L.A. Woman"), tylko słowa, które Morrison w pewnym momencie powtarza coraz szybciej i szybciej, aby zakończyć to radosnym okrzykiem (co miało odnosić się do stosunku seksualnego).

Odpowiedz
Ale ja na przykład mimo, że słuchałem tej piosenki tysiące razy, nigdy nie zwróciłem uwagi na to, że "Mr Mojo Risin" jest anagramem "Jim Morrison" więc jest to dla mnie istotnie ciekawostka Uśmiech.
| Pereant qui ante nos nostra dixerunt |

Odpowiedz
Imię Michaela Myersa głównego bohatera "Halloween" zostało nadane w ramach podziękowania europejskiemu dystrybutorowi (o takim właśnie imieniu). Pomógł onCarpenterowi rozprowadzić wcześniejszy jego film: "Atak na posterunek 13"

A swoja drogą jeśli chodzi o moją wcześniejsza ciekawostkę to znalazła sie ona obok recenzji filmu "Człowiek pies" w "Gali Filmowej" Oczko.

Odpowiedz
W teledysku Into The Great Wide Open Toma Petty(ego) pojawia sie mlody Matt Le Blanc. Ot taka ciekawostka Uśmiech

Odpowiedz
Jeden z domów, sąsiadujących bezpośrednio z posiadłością Griswoldów ( W krzywym zwierciadle: Witaj św. Mikołaju), został wykorzystany również we wszystkich częściach "Zabójczej broni"- jako mieszkanie Murtaugh (Danny Glover) i jego rodziny.
"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk, agh burzum-ishi krimpatul"

Odpowiedz
Ta ciekawostka wisi od dawna w mojej recenzji na stronie Duży uśmiech
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Nie kazdy czyta wszystkie recenzje :wink:

Odpowiedz
A szkoda, bo w recenzjach leży ogromny potencjał ciekawostkowy Duży uśmiech
Jan Himilsbach: Intelektualiści wypierdalać!
Gustaw Holoubek: Nie wiem jak panowie, ale ja wypierdalam.

Odpowiedz
Współproducent filmu "Nieustraszeni pogromcy wampirów", Ben Kadish, zaniepokojony sceną, w której Sharon Tate ukazuje się naga w kąpieli, napisał do Polańskiego notkę: Było by z mojej strony nieuczciwe, gdybym nie zwrócił Pańskiej uwagi na fakt, że w owej scenie Sharon Tate wydaje się mieć malutki wąsik. Prawdopodobnie będzie chciał Pan powtórzyć to ujęcie". Zdenerwowanyreżyser odpowiedział producentowi: " Pański niepokój jeszcze wzrośnie, kiedy dowie się Pan, że w dodatku urósł jej kutas"

Odpowiedz
Alan Lee stworzył ponad pięćdziesiat akwarelowych ilustracji do przygotowanych z okazji setnej rocznicy urodzin Tolkiena edycji Władcy Pierscieni, Tolkien's Ring i Hobbita. W filmowym Władcy Pierscieni był odpowiedzialny za szkice koncepcyjne.

Mozemy go rowniez zobaczyc w Druzynie pierscienia jako jednego z kroli ludzi, ktorzy otrzymali pierscien

[Obrazek: lotr51ej.jpg]

Odpowiedz
A propos dyskusji o Equilibrium w innym dziale...

Gun-katę, czyli sztukę walki kleryków Grammatonu, zaprojektował sam reżyser w ogródku za swoim domem.Uśmiech To Kurta Wimmera właśnie widzimy ćwiczącego w sekwencji otwierającej film, gdzie przedstawiona jest w skrócie historia nowego świata. Można też zauważyć, że jego ruchy są inne od tych, które wykonuje Christian Bale - Wimmer porusza się płynnie, a nie machinalnie i skokowo. Jest to spowodowane konfliktem między reżyserem a choreografem walk. Ten pierwszy chciał, aby gun-kata wyglądała jak balet czy taniec, zaś choreograf przeforsował swoją koncepcję robocich wręcz ruchów. Wimmer obiecał, że "prawdziwą" gun-katę zobaczymy w którymś z jego kolejnych filmów.

Odpowiedz
Amerykański Wilkołak w Paryżu - w scenie przemiany w wilkołaka, widać chude nogi i brzuch. Należały one do martwego człowieka, który był poruszany przez animatorów i połączony montażem razem z ciałem Davida Naughtona.

Odpowiedz
Martwego człowieka? Zdezorientowanyhock:

Co do samej sceny - rewelacja. Aż dreszcze przechodzą (oglądałem kilka dni temu).

Odpowiedz
Karol napisał(a):Martwego człowieka? Zdezorientowanyhock:

Mało prawdopodomne, ale ponoć tak Oczko.
Jeśli przyjmiemy, że Horror Online stanowi dość wiarygodne źródło Oczko.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon