Pan Drzewo
Liczba postów: 1,754
Liczba wątków: 14
Nie wkleiłem linka do oficjalnej informacji, moja wina.
Dziwię się, że tak długo zipali - poziom tekstów to jedno, ale większość gierek które dawali można było nabyć za bezcen albo za darmo, dystrybucja cyfrowa też swoje zrobiła (chociaż z tego co kojarzę, to CDA od pewnego czasu zrezygnowało z płytek na rzecz zdrapek z kodami/kluczami). Najwyraźniej część oddanych, starych fanów i okazjonalny narybek oddalał nieunikniony zgon.
W temacie - lata świetlne temu w CDA pisał EGM (Andrzej Sawicki). Lubiłem go czytać, bo miał świetne pióro i recenzował przygodówki, czyli mój ulubiony gatunek. Po kilkunastu latach współpracy odszedł w dość nieprzyjemnych okolicznościach, wyrzucając wierchuszce niskie wynagrodzenia, kolesiostwo i przyjmowanie kasy za pozytywne zrecenzowanie gier.
Tutaj wycinek tej historii - https://forum.cdaction.pl/topic/24185-egm-w-sosie-w%C5%82asnym/page/139/#comments
W podobnych okolicznościach pożegnało się z CDA kilku innych redaktorów (między innymi Eld) i chyba ta wymiana pokoleniowa autorów była początkiem końca (to plus fakt, że od dawno coś się tam psuło, a i ego Jerzego Smugglera Poprawy nie pomagało.) Trochę szkoda.
27-04-2020, 19:14
Stały bywalec
Liczba postów: 2,692
Liczba wątków: 0
Poczytałem ten wątek z forum, pomyślałem ładna drama poszukam bloga EGMa, a tu się okazuje że gość od trzech lat nie żyje.
27-04-2020, 21:11
Stały bywalec
Liczba postów: 4,439
Liczba wątków: 8
CDA to pierwszy magazyn o grach jaki kupiłem (2002, na okładce Spider-Man z egranizacji filmu, na płycie demo Jedi Outcast, w tym samym dniu byłem w kinie na Matrixie Reaktywacji, ehhhhhh nostalgia).
Potem kupowałem regularnie jakieś 10 lat, na studiach przestałem. Wielu starych redaktorów już wtedy odeszło i dało się odczuć, że formuła zaczyna się wypalać. Niemniej jednak smutłem na wieść o wypowiedzeniach, bo CD-Action to kawał mojego życia i przez wiele lat czekałem na kolejny numer z wywieszonym jęzorem. Ba, w okolicach liceum, na wycieczce szkolnej we Wrocławiu, udało mi się znaleźć moment, żeby odwiedzić redakcję i zebrać kilka autografów.
Jeden ze starym redaktorów potwierdził, że były plany, aby pójść w Internet, wydawnictwo jednak nie było zainteresowane (tak jak dawaniem podwyżek pracownikom na przestrzeni lat). A szkoda, bo wciąż jest miejsce na dobrą polską publicystykę o grach, obok takich świetnych kanałów na youtubie jak Arhn.eu i Rysław.
Press F to pay respects.
27-04-2020, 21:43
Dużo pisze
Liczba postów: 641
Liczba wątków: 3
Niezależnie od dyskusji o ich obecnej kondycji, rozpatruję tak długi żywot CDA w kategorii sukcesu, a kres drogi jako nieudolność wydawcy. Nigdy nie miałem czarno-białej wizji świata i wierzę, że najczęściej prawda leży gdzieś pośrodku, ale to już klasyka, że idealistycznie/naiwnie trzymam stronę pasjonatów i twórców, a nie koncernu, zwłaszcza, że mój znajomy był/jest wśród piszących na ich łamach współpracowników i potwierdza, co się tam wyrabia.
Już od pewnego czasu coraz śmielej sugerowano, że krępowała ich wierchuszka, o czym teraz piszę się już wprost. Kolejne odejścia i rotacje były wynikiem otwartych konfliktów z Baurem, a na wszystkim cierpiały morale reszty. Zwłaszcza, że spora część czytelników nie kumała tego, że redaktorzy nie są wszechmocni, tylko odpowiedzialni stricte za treść merytoryczną, a wszelkie widoczne w oprawie i dodatkach cięcia to głucha na apele góra. Ale wiadomo, na kim wieszano psy.
Podobno redakcja miała od groma pomysłów, jak iść za duchem czasu, były plany mocniejszego tąpnięcia w sieci, no ale o czym my tu rozmawiamy, skoro Bauer od 2008 utrudnia im odświeżenie serwisu internetowego, a dopiero teraz dał zielone światło na e-wydanie. To nie jedyny symptom ich kreatywności – dla odmiany postanowili też przyoszczędzić na korekcie. :)) I tak legenda zostaje roztrzaskana w drobnicę. To wszystko jest tym tragiczniejsze, że ponoć jakaś ostatnia zmiana kadrowa u wydawcy dała im największą od paru lat nadzieję, że coś pójdzie ku lepszemu, a numer urodzinowy, który debiutował tuż przed korona-lockdownem sprzedał się nadspodziewanie dobrze.
Ja mam do nich ogromny sentyment. Reprezentuję rocznik '92, a pierwszy numer dostałem w prezencie w 1998, to były drugie urodziny pisma, Kajko i Kokosz jako pełna wersja, nuff said. Potem zdarzały się pojedyncze numery i od 2004 zaczęło się regularne kupowanie, do 2011/2012 zdarzyło się nabyć przynajmniej w kratkę. Potem długa przerwa, w końcu dwa numery w 2016 i znowu dwa w 2019; ostatni jesienią, trzysetny. Wciąż regularnie lubię zaglądać na ich stronę, a teraz, po wysypie setek komentarzy i rozlewającej się nostalgii widać, że stworzyli wokół tej marki prawdziwą społeczność. Cieszę się, że mogłem dorastać w czasach świetności tego pisma. Popełniłem w lutym publicystyczno-wspominkowy tekst, który zachowałem na dobrą okazję. Chyba pozostaje mi coś niedługo podesłać...
Na placu boju pozostały jeszcze równie długowieczny PSX Extreme oraz PIXEL (vel wskrzeszony Secret Service; z przyjemnością sprawdziłem jeden numer w 2015), obecnie połączone wspólnym wydawcą. Znaleźli swoją niszę, więc ciekawe, jak długo jeszcze pociągną.
30-04-2020, 10:58
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-04-2020, 11:00 przez Galadh.)
Stały bywalec
Liczba postów: 18,503
Liczba wątków: 148
Ło jeny, co za paskudztwo...
We don’t play finals, we win them - Sergio Ramos.
05-05-2020, 00:05
Stały bywalec
Liczba postów: 2,692
.
Liczba postów: 27,643
Liczba wątków: 61
Uu fajnie, nie przeszedłem pierwszej Mafii (to było tak dawno temu że nie pamiętam czy sam grałem czy parę misji u kumpla), więc chętnie zagram, bo nie wiem o czym jest, podobno wybitna, fabuła.
14-05-2020, 06:45
Stały bywalec
Liczba postów: 1,092
Liczba wątków: 7
Fabuła wybitna, ale jak na tamte czasy, i jak na grę. Dla mnie Mafia wygrywała przede wszystkim klimatem i różnorodnymi, ciekawymi misjami. Chętnie ogram remake, ale najpierw poczekam na jakieś opinie, bo o ile cała moda na rimejkowanie bardzo mi odpowiada, to z efektem końcowym różnie bywa.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church
14-05-2020, 08:31
Stały bywalec
Liczba postów: 13,322
Liczba wątków: 77
Fabuła wybitna to raz. Dwa - nieziemski klimat. Trzy - gra nie zalewała gracza pierdyliardem zadań pobocznych (de facto takich nie było), dzięki czemu wsiąkałeś w ten świat bez przerwy na zbieranie monet czy ukrytych butelek gorzały. Ciekawe czy w ramach remastera nie zepsują właśnie tego elementu, czyli sztucznie wydłużą gameplay dla fanów zbieractwa.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
14-05-2020, 08:35
Dużo pisze
Liczba postów: 558
Liczba wątków: 2
Podobno coś mają dodać - w tym jakieś dodatkowe scenki fabularne. Dla mnie OK, mogą dodawać nawet jakieś zadania poboczne, byleby dało się normalnie grać tak jak wcześniej. Czyli po prostu robić sobie normalną fabułę. :)
14-05-2020, 10:22
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
14-05-2020, 11:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2020, 11:19 przez Gal Anonim.)
Stały bywalec
Liczba postów: 7,047
Liczba wątków: 61
Ciężko żeby miał skoro nie pracuje w Hangarze, podobnie jak wielu twórców pierwszych odsłon. Nie jestem pewien, ale tam chyba doszło nawet do jakichś konfliktów które utrudniają ewentualną współpracę. Ton Vavry to nawet sugeruje.
Na pewno wykorzystam okazje do nadrobienia kiedyś jedynki, o ile jej nie popsują. Mafia III leżała pod kątem rozgrywki, mechanik i pomysłu na siebie więc ewentualna "inwencja twórcza" przy tym remasterze to nie jest coś co przyniosłoby pozytywne efekty :)
14-05-2020, 11:32
Banned
Liczba postów: 20,755
Liczba wątków: 63
(14-05-2020, 11:32)Kuba napisał(a): Ciężko żeby miał skoro nie pracuje w Hangarze, podobnie jak wielu twórców pierwszych odsłon.
Dlaczego ciężko? Myślę, że wystarczyłoby z gościem pogadać i zapytać czy dałoby się to zrobić.
14-05-2020, 12:36
Stały bywalec
Liczba postów: 1,490
ADL dojebalo sie do Steam:
https://twitter.com/ADL/status/1259937231185358852
Na rekacje graczy/internetu nie trzeba bylo dlugo czekac. Czy ci ludzie nie widza, ze robia krecia robote? No chyba, ze o to chodzi.
14-05-2020, 15:39
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-05-2020, 15:40 przez Wyatt Earp.)
Fhtagn
Liczba postów: 5,343
Liczba wątków: 9
Cebula: Epic daje za darmoszkę GTA V. Skorzystałem, oczywiście.
14-05-2020, 17:36
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
Trzeba spelnic jakies minimalne wymagania?
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
14-05-2020, 18:43
Stały bywalec
Liczba postów: 1,092
Liczba wątków: 7
@Danus
Processor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs) / AMD Phenom 9850 Quad-Core Processor (4 CPUs) @ 2.5GHz.
Memory: 4GB.
Video Card: NVIDIA 9800 GT 1GB / AMD HD 4870 1GB (DX 10, 10.1, *11)
Sound Card: 100% DirectX 10 compatible.
HDD Space: 65GB
Nie ma za co.
I do not believe in the creed professed by the Jewish Church, by the Roman Church, by the Greek Church, by the Turkish Church, by the Protestant Church, nor by any church that I know of. My own mind is my own church
14-05-2020, 18:53
Stały bywalec
Liczba postów: 13,322
Liczba wątków: 77
(14-05-2020, 17:36)raven.second napisał(a): Cebula: Epic daje za darmoszkę GTA V. Skorzystałem, oczywiście.
Serwery Epica położyły się przez te rozdawnictwo xD
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
14-05-2020, 19:41
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
(14-05-2020, 18:53)Wawrzyniec napisał(a): @Danus
Processor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs) / AMD Phenom 9850 Quad-Core Processor (4 CPUs) @ 2.5GHz.
Memory: 4GB.
Video Card: NVIDIA 9800 GT 1GB / AMD HD 4870 1GB (DX 10, 10.1, *11)
Sound Card: 100% DirectX 10 compatible.
HDD Space: 65GB
Nie ma za co.
Dzieki. :)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
14-05-2020, 20:06
Krzyżowiec
Liczba postów: 7,252
Liczba wątków: 19
(14-05-2020, 19:41)Snappik napisał(a): (14-05-2020, 17:36)raven.second napisał(a): Cebula: Epic daje za darmoszkę GTA V. Skorzystałem, oczywiście.
Serwery Epica położyły się przez te rozdawnictwo xD
Ten ich launcher to jakaś makabra.
14-05-2020, 20:18
|