Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,524
Liczba wątków: 374
Dr Strangelove napisał(a):No po prostu wygląda jak kolejna zapowiedź przeciętniaka z Netflixa. Z fatalną muzyką do tego, która pasuje jak pięść do nosa. Może to tylko na potrzeby trailera. Zobaczymy.
Obejrzałem, więc się wypowiem.
Serial jest zaskakująco dobry. Całkiem wierny historii i fajnie rozpisany. Najmocniejsza strona to aktorstwo - każdy odgrywa swoją rolę znakomicie, nawet barbie-blondyna. Ona wizualnie kompletnie nie pasuje do epoki, ale aktorsko naprawdę daje radę - jest na maska zaangażowana, szczególnie w finale odstawia popis. Końcowa bitwa imo trochę rozczarowuje. Daleko jej do prologu "Gladiatora". Niepotrzebnie w sceny bitewne wpleciono monologi głównego bohatera. Rozwala to rytm.
Całość kończy się obietnicą drugiego sezonu. Losy Arminiusa są fascynujące. Z kronik wiemy, że po druzgocącym zwycięstwie i zmasakrowaniu trzech rzymskich legionów dwie kolejne bitwy przegrał - ale nie z własnej winy tylko na skutek zdrady. W starciu pod Wezerą zdradził go stryj, który nie wykonał jego rozkazów i olał nakreśloną przez niego taktykę. Niedługo potem ujawnił się kolejny zdrajca - w szeregach germańskiej armii znajdował się szpieg rzymski i powiadomił wroga o szykowanej zasadzce. Ostatecznie Arminius zginął z rąk swoich krewnych-współplemieńców.
Tragiczna postać. Warto imo pociągnąć dalej temat.
Na plus także oczywiście brak wątków gejowskich, lesbijskich i Murzynów.
25-10-2020, 23:58
Stały bywalec
Liczba postów: 10,227
Liczba wątków: 5
Ten serialik to sztampa i "telewizyjna" bezpłciowość do kwadratu, jestem po dwóch odcinkach i takie naciągane 3/10. Znów dałem się złapać na forumowy hajp na "patos i epę". No ciekawy i nieznany fragment historii, ale to by było na tyle.
26-10-2020, 09:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-10-2020, 09:25 przez Albertino.)
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,524
Liczba wątków: 374
Ja daję 7/10.
3/10 to przesada, ideologiczna nienawiść do Netflixa przysłania ci racjonalny osąd ;)
26-10-2020, 11:22
Stały bywalec
Liczba postów: 1,637
Liczba wątków: 0
Nowy zwiastun miniserii na podstawie "Czarnego narcyza" Rumera Goddena. Opowieść o grupie anglikańskich sióstr w małym klasztorze w Himalajach. Miejsce, w którym przebywają okazuje się byłą kwaterą konkubin słynnego hinduskiego generała. W roli głównej Gemma Arterton. Grają także Diana Rigg (jeden z ostatnich występów przed śmiercią) i Jim Broadbent.
28-10-2020, 03:38
Stały bywalec
Serial inspirowany romantycznymi powieściami Julii Quinn z akcją osadzoną w Wielkiej Brytanii przełomu XVIII i XIX wieku. Miłosne i życiowe perypetie ósemki rodzeństwa z potężnej rodziny Bridgertonów. Premiera 25 grudnia.
Oparty na prawdziwych wydarzeniach miniserial, przedstawiający wojnę Jom Kippur z 1973 roku (Izrael kontra koalicja Egiptu i Syrii) oczami młodych ludzi uczestniczących w starciach. Premiera 12 listopada.
02-11-2020, 17:10
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-11-2020, 22:13 przez Trailery Srailery.)
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Miesiąc bez newsa o kolejnym zapowiadanym projekcie Guadagnino miesiącem straconym. On chyba ustala sobie grafik sięgający emerytury :P
[twitter]https://twitter.com/DiscussingFilm/status/1324509398560083968?s=19[/twitter]
Ale obsada świetna. Nie powiem...
06-11-2020, 18:14
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2020, 18:49 przez Kryst_007.)
Red Crow
Liczba postów: 12,666
Liczba wątków: 50
Cytat:On chyba ustala swobie grafik sięgający emerytury :P
Szkoda ze jest przy tym tak nieciekawym twórcą. :)
06-11-2020, 18:41
Stały bywalec
Liczba postów: 13,248
Liczba wątków: 77
(25-10-2020, 23:58)Mental napisał(a): Dr Strangelove napisał(a):No po prostu wygląda jak kolejna zapowiedź przeciętniaka z Netflixa. Z fatalną muzyką do tego, która pasuje jak pięść do nosa. Może to tylko na potrzeby trailera. Zobaczymy.
Obejrzałem, więc się wypowiem.
Serial jest zaskakująco dobry. Całkiem wierny historii i fajnie rozpisany. Najmocniejsza strona to aktorstwo - każdy odgrywa swoją rolę znakomicie, nawet barbie-blondyna. Ona wizualnie kompletnie nie pasuje do epoki, ale aktorsko naprawdę daje radę - jest na maska zaangażowana, szczególnie w finale odstawia popis. Końcowa bitwa imo trochę rozczarowuje. Daleko jej do prologu "Gladiatora". Niepotrzebnie w sceny bitewne wpleciono monologi głównego bohatera. Rozwala to rytm.
Barbarzyńcy to jeden z lepszych miniseriali jakie ostatnio widziałem, więc mogę potwierdzić - jest zaskakujące dobrze. Z jednej strony nie powala rozmachem, ale z drugiej jest kompetentny, nie dłuży się i w miarę szybko, ale niekoniecznie po łebkach rozpisuje krótką historię konfliktu. Oczywiście można się tu przyczepić do kilku rzeczy np. do wyciętego z podręcznika "jak zostać zdrajcą" ojca Thusneldy oraz końcowej bitwy (chociaż na dobrą sprawę zabieg z rozbiciem jej na monolog nie uważam za jakiś duży błąd). Całość fajnie się chłonie, poza tym dobrze widzieć produkcję, która nie dość że jest na wskroś brutalna (odkrajanie głów jest tutaj przeprowadzane z zachowaniem wszystkich unijnych norm ;)) to jeszcze przemyca podstawowe ale zapomniane wartości - że czasem podniesienie danin jest dobrym pretekstem aby wpier..lić władzy ;)
7/10
Z trailerów wiało sporymi obawami o blondlasię w jednej z głównych ról, ale aktorka wybroniła się bez zarzutu.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
10-11-2020, 20:48
Stały bywalec
Liczba postów: 18,473
Liczba wątków: 148
Stały bywalec
Hiszpański bohater narodowy czasów średniowiecza doczekał się serialu. W roli Cyda Walecznego - Jaime Lorente. Podobno to największa oryginalna produkcja Amazona w Europie. Premiera 18 grudnia.
Kolejna zapowiedź drugiego sezonu "Servant". Premiera 15 stycznia.
13-11-2020, 19:30
Krzyżowiec
Liczba postów: 7,251
Liczba wątków: 19
Polski już nie ma.
17-11-2020, 21:25
Miami Vice
Liczba postów: 8,050
Liczba wątków: 43
Dla mnie ciekawe że ten budynek istnieje i że w ogóle nadawał się jeszcze do ukończenia. :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D
18-11-2020, 00:28
Stały bywalec
Cytat:Netflix ogłosił nowy polski serial oryginalny "Otwórz oczy" - tajemniczą historię z gatunku science-fiction o losach nastoletniej Julki, która w następstwie tragicznego wypadku trafia do ośrodka leczenia amnezji. Kiedy jednak Julka zaczyna mieć dziwne sny, które wydają się jej aż nazbyt realne, zaczyna kwestionować rzeczywistość i stara się uciec z ośrodka, jednocześnie dążąc do odkrycia prawdy: ten świat nie jest tym, czym się wydaje. Sześcioodcinkowy serial wyreżyserowali Anna Jadowska oraz Adrian Panek. Serial produkuje MediaBrigade, a producentami wykonawczymi są Marcin Kurek oraz Cyprian Marchewka.
Julka xD
18-11-2020, 15:09
Red Crow
Cytat:zaczyna kwestionować rzeczywistość
Wypisz-wymaluj losowa Julka z twittera. :)
18-11-2020, 18:42
Stały bywalec
Stały bywalec
https://collider.com/vikings-history-bubonic-plague-donner-party-series-michael-hirst/
Twórca Wikingów robi nowy serial historyczny :)
Do tego przygotowują też serię o wyprawie Donnera.
01-12-2020, 14:48
Stały bywalec
Stały bywalec
Pełna zapowiedź współczesnej wersji przygód Arsena Lupina. W roli złodzieja dżentelmena i mistrza kamuflażu - Omar Sy. Premiera 8 stycznia 2021.
02-12-2020, 17:47
Red Crow
(02-12-2020, 17:04)Pelivaron napisał(a): https://collider.com/entourage-matthew-vaughn-doug-ellin-day-1s/
No i to jest coś na co czekam :)
Brzmi jak "Entourage" z piłkarzami.
Fajnie. :) Tylko żeby nie wyszło tak letnio jak w przypadku "Ballers".
02-12-2020, 17:48
Fanboy Nolana
Liczba postów: 11,944
Liczba wątków: 126
Dla mnie ogólnie piłka nożna jako najpopularniejszy sport na świecie, ma nieproporcjonalnie małą liczbę filmów i seriali, jej poświęconych. A już tak naprawdę dobrych to na jednej ręce można szukać.
Do tego stopnia, że kiedyś tak nawet sam zacząłem pisać taki mój scenariusz na piłkarski serial. Oczywiście tylko zacząłem i nie skończyłem z perspektywy czasu to może brzmieć nawet dziecinnie i boję się na to patrzeć. Ale mniej więcej zarys był taki, że mieliśmy głównego bohatera Johna Matcha z Ameryki. Jego dziadek, który pochodzi z Wielkiej Brytanii wszczepia w nim od dziecka miłość do piłki nożnej. Niestety jego ojciec, twardy mężczyzna i miłośnik broni palnej, nie popiera pasji syna, gdyż uważa piłkę nożną za sport dla dziewczyn i wolałby widzieć syna grającego w futbol amerykański. Oczywiście dalej John Match dostałby szansę grać w Europie, a dokładnie w Bundeslidze (no ba!). Później mieli się też pojawić jego główni przeciwnicy, jak nie grającymi fair i ciągle symulującymi Brazylijczykami z ich wielką gwiazdą Lamemarem Jr. na czele, który co mecz miał się pojawiać w innej fryzurze.
Tak, tak było wiele pomysłów, tylko mało zapału. Ale może tutaj powstanie coś dobrego.
03-12-2020, 21:27
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 03-12-2020, 21:56 przez Lawrence.)
|