Krótka piłka, czyli mini-recenzje
News of the World - nie widziałem żadnego potencjału w tej historii, to znaczy w historii o gościu, który zarabia na życie czytając ludziom gazety - już to jest dosyć nudne, a jeśli jest to tylko tło, to tym gorzej. Motyw sieroty, którą opiekuje się kapitan jest strasznie miałki. O ile rozumiem, że to był fajnie pasujący film Hanksowi, bo znowu mógł zagrać dobrego misia, tak kompletnie nie rozumiem co ciekawego widział tutaj Greengrass. Marnie, 4/10

Odpowiedz
Anonimus / Anonymous (2011) reż. Roland Emmerich

Bardzo dobry film, choć tematycznie kompletnie nie pasujący do reszty dokonań Emmericha to jak widać dobrego scenariusza nawet przeciętny reżyser nie spaprze. Fabuła to jakaś tam teoria spiskowa ale za to bardzo zręczna. Interesująco powiązano postaci i zdarzenia z okresu panowania Elżbiety Wielkiej. Do tego aktorstwo na wysokim poziomie, a prym wiedzie Rhys Ifans.
Lata temu Mefisto zarzucił mu skomplikowanie i nudę, ja tego kompletnie nie odczułem. Dezorientacja w powiązaniach pomiędzy postaciami może wynikać albo z niedostatecznie uważnego oglądania albo z kompletnej niewiedzy historycznej, nie mówię tu o szkolnej wiedzy ale choćby z innych filmów o tamtym okresie.
7/10.
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ   グシャグシャ   バキバキ    ゴクン
#Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D

Odpowiedz
O "Malcolm & Marie" napisałem wątek jakiś czas temu jakby co.

https://forumkmf.pl/Thread-Malcolm-Marie-Netflix-2021-re%C5%BC-Sam-Levinson--5633

Odpowiedz
"W upalną noc"

Mix "Brudnego Harry'ego" z "Green Book" i klasycznym buddy cop movie. Niezły klimat, nieźle budowane napięcie, jedynie dobry Poitier (spodziewałem się czegoś więcej) - kultowość jego roli wynika chyba tylko z "They call me Mr Tibbs" i bitchslapa na białym kułaku. Swoją drogą - film z 1967, Poitier miał tam 40 lat i nadal żyje! Damn.

Na dobrą sprawę obok klimatu najbardziej wyróżnia się Rod Steiger, rola świetna, ale czy lepsza od Newmana w "Cool Hand Luke" i Hoffmana w "Absolwencie"? Zresztą to jeszcze pół biedy, bo dostał też statuetkę za najlepszy scenariusz, gdzie akurat intryga i samo śledztwo jest najsłabszą stroną filmu, a już statuetka za najlepszy film, mając w tym samym roku "Absolwenta" już IMO zakrawa o kpinę. 8-/10

Odpowiedz
Wallace i Gromit: Klątwa Królika (2005r.)

Zawsze chętnie wracam do tej produkcji. Coś w animacjach tego studia jest magicznego i ogląda się ich realizacje z zaciekawieniem. Klątwa Królika ma także elementy horroru i niebywałe pomysły na przedstawienie w zabawny sposób dość prostej historyjki. Wiadomo, że największym plusem jest Gromit - bo 90% gagów i humoru jest wynikiem jego zachowania i mimiki. Bardzo dobrze spędzony czas i ubawiłem się, jak zawsze.

9/10

Baranek Shaun

Przez długi czas nie mogłem się zmusić, aby zobaczyć tę produkcję. Miałem jakieś porypane wyobrażenia odnośnie Shauna, no ale jakoś się przemogłem. Zaskoczenie kompletne - te owieczki i ich przygody są niesamowite. Podobnie jak Klątwa Królika, gagi i niemal cały humor bazuje na tym, że owce są mądrzejsze od ludzi. Fajnie, że film jest "niemy" to znaczy dialogi pojawiają się, ale to "giberish", więc dla każdego.

9/10

Odpowiedz
I care a lot - początek i pierwsza godzina całkiem spoko. Pomysł intrygujący i jak na czarną komedię bardzo nośny. Pike w specyficznej roli wypada bardzo dobrze. Po odkryciu kart poziom leci w dół. Może nie aż tak drastycznie, ale jednak sporo rzeczy - jak na gatunek - zgrzyta (np. fatalnie zmontowany wypadek - CO TO BYŁO?). Na mały plus ostatnie 2 minuty, gdzie reżyser przestawia fabułę na bardzo sprawiedliwy tor.

Takie 5/10

A Fall from Grace - film wyprodukowany i wyreżyserowany przez Tylera Perry'ego (nie piszcie, że musiałem to oglądać bo przegrałem zakład:)) o kobiecie w średnim wieku, która po ciężkim rozwodzie znajduje młodszego gacha, który okazuje się manipulatorem i bawidamkiem. Bohaterka w afekcie postanawia go zabić, a do jej obrony przydzielona zostaje młoda prawniczka bez większego doświadczenia. Film bardzo zły na wielu płaszczyznach (naprawdę na wielu), z przewidywalnym zakończeniem, do tego z obsadą w 95% skleconą z czarnoskórych aktorów (biali są tylko od podawana kawy). To, co jednak intryguje to fakt że całość nakręcono podobno w 5 dni (!) a w jednej z ról wystąpiła 96-letnia Cicely Tyson. Ta druga kwestia jest o tyle zabawna, ponieważ myślałem że aktorka jest o wiele młodsza ale nosi jakąś specjalną charakteryzację ;) (obejrzycie to zrozumiecie).

2/10
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
Dzieci gorszego Boga (1986) - Marlee Matlin w swoim debiucie wygląda tu i gra zjawiskowo, moja ulubiona rola kobieca od czasu Marion Cotillard jako Edith Piaf i całkowicie zasłużony Oscar za tę rolę. Sam film to nic specjalnego, ciepły, przyjemny melodramat. Główny bohater jako nauczyciel uczący osoby głuche mówić, wypowiada na głos wszystko co jest pokazywane w języku migowym. Z jednej strony dzięki temu dialogi są wyraźne, z drugiej robi wrażenie zbędnego narratora/tłumacza wszystkiego co się dzieje i lekko powiewa banałem - zastanawiałem się w czasie seansu czy nie lepiej byłoby w miejsce języka migowego wstawić napisów? Do tego pod koniec jest świetna scena kłótni (ze sceną, która przyklepała Marlee statuetkę), która pozwalała na bardziej intrygujące, emocjonalne zakończenie, a zamiast tego mamy lukrowy, oklepany happy end rodem z sztampowej komedii romantycznej. Dało się to ciekawiej spuentować. Ocenę lekko podbijam za fantastyczne aktorstwo i niezłe kadry - 7+/10.

Odpowiedz
Obejrzałem Happy Death Day 2 You i o ile jedynka była w miarę przyjemna, choc parę pomysłów miała bez sensu, tak dwójka jest już głównie bez sensu. Z jednej strony zbyt podobna do jedynki - bohaterowie, miejsce akcji itd. (i bardzo się na niej opiera więc nawet nie da się tego sensownie oglądać osobno), z drugiej próbuje wprowadzić coś nowego, ale wychodzi to bardzo, ale to bardzo kiepsko, przez co film jest przekombinowany w taki mocno męczący sposób. No i ma kompletnie byle jakie zakończenie. Do jedynki pewnie jeszcze wrócę, ale o sequelu chcę już tylko zapomnieć.

3/10

Odpowiedz
Dwójka to dno. Jedynka miała problemy sama ze sobą, ale ogólnie połączenie GD ze slasherem dała całkiem frajdę, tak druga część żeruje na jedynce i jest wtórna. Do bólu.

Odpowiedz

"Shorta" (2020) - duńska odpowiedź na amerykańskie wiksy ;) Dwóch policjantów trafia do dzielnicy, do której trafić nie powinni (wcześniej wskutek akcji policji młody Talib trafił do szpitala itepe) no i chłopaki muszą pokombinować, jak się stamtąd wydostać żeby nikt ich nie ubił. Dobre kino - nie jest przekombinowane, całkiem realistyczne, akcyjka w miarę sensownie się rozwija (napięcie trochę siada w połowie, ale później wszystko wraca na właściwe tory), główni aktorzy odpowiednio charyzmatyczni - jak ktoś lubi tego typu filmy niech śmiało sprawdzi. 7/10
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Wszystkim się zajmę - Świetna Pike i świetne 40 minut filmu niestety później wpada rosyjska mafia i film traci na tym dużo takie 5/10 . Palmer-Powrót Justina Timberlake do aktorstwa dobre kino pokazujące trudy powrotu do społeczeństwa w małym mieście po pobyciu w więzieniu oraz o przyjazni z dzieckiem z które jest inne niż reszta dzieciaków . Powolna narracja która po mału daje nam odpowiedzi o życiorysie bohatera który sam nie chętnie wraca do tego momentu . 7 na 10

Odpowiedz
Wrong Turn 2021 - nie wiem jakim cudem, ale ten film działa. W teorii nic nie powinno mi się w nim podobać, jednak reżyser tak sprawnie myli tropy, że siedziałem i oglądałem do końca.

Posłuchajcie: grupa hipsterów z Nowego Jorku (czarny ekolog-komunista, dwóch hindusów-gejów, Julka-feministka, białas nienienawidzący redneków i najbardziej ogarnięta z całej grupy blondyna, która jako jedyna potrafi zmienić koło w samochodzie) wybiera się w podróż Szlakiem Appalachów. Babcia Nie Idźcie Tam ostrzega ich, by nie zbaczali z trasy dla turystów, oni oczywiście jej nie słuchają i gdzieś tak do 45 minuty jest klasycznie (aczkolwiek realistycznie i brutalnie), czyli scenariusz posuwa się schematycznym torem historii o głupich mieszczuchach masakrowanych przez tubylców. Natomiast to, co się dzieje potem... Powiedzmy, że twórcy mogli pięknie wszystko spierdolić, ale nie spierdolili. Kupiłem te chore wiksy.

Daję 7/10 i polecam wszystkim, którzy mają otwarty umysł ;)

Odpowiedz
Cytat:czarny ekolog-komunista, dwóch hindusów-gejów, Julka-feministka, białas nienienawidzący redneków i najbardziej ogarnięta z całej grupy blondyna, która jako jedyna potrafi zmienić koło w samochodzie
Byłem pewien, że przesadzasz, żartujesz i w ogóle robisz sobie jaja celem pokazania, jakie to jest do dupy towarzystwo, ale... kurwa to prawda. Więcej nawet, bo czarny "pracuje" w jakiejś nonprofit komuszej organizacji, Julka cały czas strzela sobie fotki i rzuca kąśliwym tekstem, że to nie jest reddit, białas trzepie jakieś apki a geje mają bistro XD bardziej stereotypowo chyba już nie można było zrobić. Jakże się cieszyłem, gdy ta banda dostaje srogi wpierdziel, ale to, co się potem działo... no zaskoczyło mnie. Powiem tyle, że tytuł jest totalnie do dupy i robi absolutną krzywdę, bo film nie ma nic wspólnego z Drogą bez powrotu, jaką znam (a widziałem półtora filmu, tj. oryginał z 2003 i trochę o jakimś reality show). 7/10, serio.

Odpowiedz
Cytat:bardziej stereotypowo chyba już nie można było zrobić.

No właśnie jak dla mnie to jest wręcz kalka z życia 1:1. Stereotypy są śmieszne dlatego, że są prawdziwe.

I cieszy mnie, że kupiłeś klimat/konstrukcję filmu. Pierwsze 45 minut to schemat (fajny, ale schemat), drugie 45 minut - sroga jazda bez udziału dragów :)

Btw, komuszenie tego czarnoskórego typa ma sens w kontekście fabuły i jego dalszych losów. Dobrze to wszystko scenarzysta wymyślił.

EDIT

Co do spojlera - prawda :)

Odpowiedz
Taxi Teheran - Dżafar Panahi podszywa się pod irańskiego Ubera (bo nie ma licencji taksówkarza ;)) i prowadzi interakcje z przypadkowymi ludźmi. Całkiem fajny paradokument pokazujący przekrój irańskiego społeczeństwa, które trochę przeczy niektórym wyobrażeniom odnośnie Iranu.

45 lat - starsza już kobieta odkrywa dziwną tajemnicę swego - w zasadzie idealnego - męża. W przeciwieństwie do nudów z Polski historia jest uniwersalna i nie jest specjalnie depresyjna. Choć nie uważam, by rola Charlotte Rampling (choć bardzo dobra) była warta nominacji do Oscara.

Jeździec wielorybów - łał. Klimat tego filmu jest nieziemski i prezentuje ciekawy wgląd w maoryską kulturę. Dobrze zrobiono, że postać dziadka, choć antagonistyczna, to do głównej bohaterki nie ma nic jako do swej wnuczki i zwyczajnie za bardzo owinął się w swym zaścianku. Reżyseria bardzo dobra i domyślam jak Disney podciął Niki Caro skrzydła podczas produkcji na pewno generycznej i bezjajecznej Mulan.

My First Client - film o świeżo upieczonym prawniku, który prowadzi sprawę maltretowanej dziewczynki. Skoro to film południowokoreański, to wiadomym jest, że będzie to udany seans. Sceny znęcania się nad dziećmi mocne i przejmujące.

Odpowiedz
Coming 2 America

Zawód kompletny. Mało śmieszny, szkoda mi Murphy'ego i innych aktorów z oryginału, bo widać, że się starają, ale ich styl i poczucie humoru próbuje się wkomponować w tą krzykliwą, przestylizowaną komedię która dzisiaj jest niestety normą.

Brak w tym serca, szczerości, całość wygląda jak tani film telewizyjny (przynajmniej dla mnie), a mimo tego zdecydowali się na to by

Chyba tylko kilka scen z Eddiem i gośćmi z salonu fryzjerskiego mnie rozśmieszyło i to tyle. Akeem jest w Ameryce 5 minut, a jego męski potomek wziął się stąd, że Leslie Jones

Wyobraźcie sobie co by było gdyby w tym "żarcie" role były odwrócone. Aczkolwiek podobał mi się komentarz Eddiego odnośnie tej sytuacji, że wydawało mu się, że napadł go dzik. To jest bardzo trafny opis.

Odpowiedz
Mapa maleńkich wspaniałości
film który całkiem niedawno pojawił się na serwisie Prime Video. bardzo zgrabne połącznie teen drama i motywu pętli czasowej. zresztą tego że mamy do czynienia z pętlą twórcy nie ukrywają od samego początku. niby to dawno zgrane karty ale film stanowi dość wdzięczne połączenie znanych pomysłów. dwójka głównych postaci to świetne kreacje aktorskie i bardzo przyjemnie się na nich patrzy.
zgodnie z tytułem film przepojony jest epikureizmem i choć w pewnym momencie następuje przełamanie dramatycznym wątkiem, to wciąż jest to bardzo dobry feel good movie. polecam
tak że o.

Odpowiedz
Ciekawe w sumie, że podobny film wychodzi po Palm Springs. Zwiastun wygląda sympatycznie, ale jakoś nie mam ochoty na powtórkę z (prawie) tego samego, chociaż Palm Springs mi się podobał. 

Odpowiedz
to jednak trochę co innego. palm springs to inny klimat. dużo bardziej komediowy i to idący w stronę czarnego humoru.
"mapa..." jest bardziej refleksyjna, nastrojowa. niby prosta, ale jednak bardzo satysfakcjonująca.
tak że o.

Odpowiedz
(11-02-2021, 21:54)Snappik napisał(a): Wykopaliska - wow, zaskoczenie. Netflix zrobił dobry film i to jeszcze dramat. Nie potrzebował do tego Scorsese oraz 100 milionów dolarów. Fabuła oparta na faktach z 1939 roku, które dotyczą prowadzonych na terenie posesji pewnej wdowy prac archeologicznych. Do wykonania tytułowych wykopalisk zatrudniony zostaje doświadczony kopacz z lokalnego muzeum, a w tle słychać echa zbliżającej się wojny. Historia jest prosta, ale wsiąkłem totalnie bo Fiennes i Mulligan prezentują się tutaj wprost wybornie. Co więcej, do postaci granej przez tego pierwszego czuje się szacunek bo to gość, który postępuje honorowo i widać na jego twarzy oraz dłoniach lata orania w ziemi. Mulligan z kolei gra z niesamowitym wyczuciem i sprawdza się doskonale jako matka i katalizator wszystkich wydarzeń. Pierwsza połowa filmu jest świetna, trochę zrywa z typowymi schematami tego typu produkcji (zwłaszcza w kontekście zwiastuna promującego film). Druga jest nieco gorsza ponieważ do akcji wkraczają 2 dodatkowe wątki, z czego jeden w mocno "netflixowym" stylu. Zdjęcia, montaż, reżyseria na bardzo dobrym poziomie. Lubię filmy dziejące się w skromnej lokacji, gdzie kilkumetrowy dół pośrodku łąki staje się centrum wszechświata, a aktorzy grają pierwsze skrzypce i dostarczają fajnych emocji. A ten taki jest ;)

[Obrazek: 2AWpCR1b381hQbibOUkmoGEGOuW.jpg]

7/10

Z tym "netflixowym" wątku chodzi Tobie o męża postaci granej przez Lily James? Według mnie aż takie złe to nie było. I dla mnie to nawet pasowało do reszty, nie tak jak w Enoli Holmes nagle w środku filmu pojawia się szkoła wschodnich sztuk walki dla kobiet prowadzona przez silną i wygadaną afro-wiktoriańsko-brytyjkę.
A co do "Wykopalisk" to pełna zgoda. Przede wszystkim nie znałem tej historii, a jako że jako dziecko marzyło mi się być archeologiem, to naprawdę dobrze i z zaciekawieniem oglądało mi się ten film. Plus ja zawsze mam słabość do brytyjskich aktorów, brytyjskiego akcentu i brytyjskich filmów kostiumów, szczególnie tych dziejących się w XIX i na początku XX wieku. 
Film mi się podobał 7/10
/www.filmmusic.pl - me recki 
#istandbydaenerys

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon