Cannes, Gdynia, Berlinale, Wenecja i inne festiwale
W sumie nie spodziewałem się, że dostanie główną nagrodę, ale po tych świetnych recenzjach i tak z czystej sympatii to miałem nadzieję że coś tam mu wcisną. Chociaż nie mam prawa pisać czy zasłużenie olany, skoro jeszcze żadnego filmu z głównego konkursu nie widziałem ;)

Odpowiedz
Olany to jest znowu Verhoeven, a nie Anderson :P

Odpowiedz
(17-07-2021, 21:06)simek napisał(a): Wes Anderson raczej nigdy nie dostanie Złotej Palmy, bo jej nie przyznają za takie błyskotki jak on robi. Ogólnie amerykański mainstream może na lazurowym wybrzeżu dostać co najwyżej reżyserskie albo aktorskie wyróżnienie.

Tylko co znaczy w tym wypadku "mainstream"? W klasyfikacji krajów USA jest pierwsze, jak chodzi o Złotą Palmę. Dlatego właśnie kluczowe jest tutaj pojęcie "mainstream". Taki Wes Anderson do niego należy? Jeżeli tak, to Malick i jego "The Tree Of Life" też należało? Znani aktorzy nie oznaczają z miejsca mainstreamu moim zdaniem, a Wesa Andersona z Palmą umiem sobie wyobrazić bez problemu. Tutaj jednak większą przeszkodą jest pewnie tematyka jego filmów. Są chyba "za lekkie" na ten festiwal.
.

Odpowiedz
(17-07-2021, 21:10)Albertino napisał(a): Olany to jest znowu Verhoeven, a nie Anderson :P

Dla mnie Verhoeven jest właśnie jednym z największych wygranych, bo mimo wszystko o jego filmie najwięcej się mówiło ;)

Odpowiedz
(17-07-2021, 20:57)Kryst_007 napisał(a): No i pierwsza Palma dla kobiety od czasu Jane Campion i przy tym pierwsza bez ex aequo. Zwiastun "Titane" świetny i już jestem ciekaw tego filmu.

Szkoda Wesa Andersona, bo podobno znowu pozamiatał.

No właśnie rzeczywiście pozamiatał? Bo przeglądałem kilka recenzji i były tak średnio entuzjastyczne. No oczywiście technicznie to na pewno będzie poziom, do którego Anderson przyzwyczaił i można mu zarzucać, że to wszystko co ma do zaoferowania, ale ja tam bardzo lubię większość z jego ostatnich filmów, nie oczekuję od niego, że nagle zacznie kręcić coś innego. Raz na parę lat chętnie obejrzę jakąś lekką fabułę od Wesa, z tymi ładnymi kolorami, dobrą muzyką i czasami całkiem błyskotliwymi tekstami. 

No, ale jeśli Cannes ma trochę kija w dupie to niech dają te palmy właśnie takim rzeczom na jakie wygląda to Titane. Nie widziałem  co prawda Raw, ale wygląda to całkiem intrygująco. A i tak chyba też bardziej czekam na tego Verhoevena, który wygląda tak bardzo w jego stylu, że jedyne czego się boję to czy nie przesadził pod tym względem.  

Odpowiedz
Spike Lee jest głupi, odcinek 234:

Odpowiedz
Może też wolał ostatnie 5 minut zostawić dla Chadwicka.

Odpowiedz
https://mubi.com/notebook/posts/venice-2021-lineup

"Żeby nie było śladów" Matuszyńskiego w konkursie głównym. Nieźle.

Odpowiedz
To jednak nie ma Soggy Bottom? :( Gdzież to w końcu ma mieć premierę?

Odpowiedz
Szykuje się kolejny bardzo dobry film w jego wykonaniu. IMO na ten moment najbardziej wart śledzenia młody talent w naszym kraju, w dodatku ze sporym potencjałem na karierę za granicą.

Odpowiedz
(26-07-2021, 12:26)simek napisał(a): To jednak nie ma Soggy Bottom? :( Gdzież to w końcu ma mieć premierę?

W Nowym Jorku chyba jeśli chodzi o festiwale. Rozbiło się chyba o covid. Obóz Andersona nie chciał chyba się użerać z tymi wszystkim procedurami, żeby przylatywać z filmem do Europy, godzić się z tym, że nie będzie zbyt wielu dziennikarzy ze Stanów itd. 

No a z tym Matuszyńskim to rzeczywiście fajnie. Nie byłem do końca zadowolony z Ostatniej rodziny, ale pod względem warsztatowym to najciekawszy polski film jaki widziałem od nie wiem kiedy. Sam udział w konkursie to oczywiście prestiż i tak dalej, ale przede wszystkim mam nadzieję to znak, że wyszedł mu kolejny bardzo dobry film.

Odpowiedz
https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/spanish-women-filmmakers-condemn-johnny-depp-award-1234995349/

Festiwal w San Sebastian krytykowany bo Depp dostanie nagrodę za całokształt.

Cytat:This speaks very badly of the festival and its leadership and transmits a terrible message to the public: ‘It doesn’t matter if you are an abuser as long as you are a good actor

Czy Johnny Depp czasami nie wygrał batalii sądowej z tą patuską? :)

_

Tak w ogóle w Karlovych Varach pan Depp też zostanie nagrodzony :)

https://www.hollywoodreporter.com/movies/movie-news/johnny-depp-honored-by-karlovy-vary-film-festival-1234995010/

Odpowiedz
We wczorajszym artykule w Wyborczej o tym wyróżnieniu Deppa napisali że jakieś dwie rozprawy wygrała Amber i gazety nazywające Deppa żonobijcą, zaznaczyli że jedna rozprawa odroczona, ale o tych wygranych przez Deppa ani słowa :)

Odpowiedz
Wyborcza to nawet nie nadaje się na zastępstwo papieru toaletowego, a co dopiero na rzetelne źródło informacji ;)

Odpowiedz
Po festiwalu w Wenecji. "L'Evenement" Audrey Diwan ze złotym kocurem, Sorrentino ze srebrnym, z kolei nasz Matuszyński bez niczego.

Odpowiedz
Na festiwalu w Gdyni zdażyło mi się być raz i to dosłownie na chwilę. Zdołałem zobaczyć Kulig, Szyca i chyba tylko tyle.

Odpowiedz
„Teściowie” z Nagrodą Publiczności na IFF w Vancouver!

No i fajnie, bo to najlepszy polski film o weselu tego roku.

Odpowiedz
Muszę nadrobić zanim zdejmą z kin.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
BERLINALE 2022 - Konkurs Główny

https://www.berlinale.de/en/news-topics/news/detail_122379.html

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon