Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,104
Liczba wątków: 5
Gdy przeczytałem wymianę zdań na temat komedii romantycznych to jako ociekający testosteronem męski twardziel musiałem sobie przypomnieć swoją ulubioną (chyba :)
"I Love Trouble" (1994)
Dziennikarsko-sensacyjna komedia romantyczna (tak na oko inspirowana "His Girls Friday"/"Dziewczyna Piętaszek"). Czyli.. kto się czubi ten się lubi :) Nieopierzona dziennikarka (Julia Roberts) rywalizuje w śledztwie z dziennikarskim wygą z innej gazety, prawdziwą legendą (Nick Nolte). Rywalizacja, podstępy i docinki przerodzą się w.. wiadomo :)
Gdzieś słyszałem że Nolte i Roberts się nie cierpią, ale w filmie są świetną ekranową parą. Zaryzykowałbym nawet twierdzenie że Roberts z nikim nie stworzyła tak fajnego ekranowego duetu i że w żadnym filmie nie była tak urocza :p
Fajne, zabawne, z aktorami trafionymi w punkt i .. świetnie się ogląda.
Ode mnie 7,5/10
23-11-2021, 03:27
Captain Skullet
Liczba postów: 20,256
Liczba wątków: 128
(20-11-2021, 08:26)Debryk napisał(a): GHD to nie jet komedia romantyczna. Komediodtramat, jak już. 10/10
Spełnia wszystkie kryteria komedii romantycznej, a to, że ci to nie pasuje do założenia, że nie oceniasz komedii romantycznych wyżej niż 7/10 więc to nie może być komedia romantyczna to już tylko i wyłącznie twój problem.
23-11-2021, 05:06
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-11-2021, 05:15 przez Gieferg.)
Movie Lover
Liczba postów: 7,227
Liczba wątków: 73
Co? (1972)
To ja się pytam "co?", Panie Polański! Po tylu genialnych lub co najmniej dobrych filmach od Pana trafiłem w końcu na ten, przy którym z niecierpliwością wyczekiwałem "The End". Fabuła polega głównie na tym, że pół-naga dziewczyna chodzi po hotelu lub jego okolicach i trafia na jakichś zboczonych typków lub sytuacje.
Ja rozumiem, że Polański chciał tu zrobić erotyczną "Alicję w Krainie Czarów". Co z tego skoro koniec końców wychodzi z tego męczarnia pełna przerysowanego aktorstwa. Najbardziej rozbraja moment, gdy Romek z wąsem, mokry i w kąpielówkach wparowuje na ucztę i z hardą pozą twardziela pyta się wszystkich na co się tak gapią. Mam wrażenie, że nakręcił ten film głównie po to, by zaspokoić swoje potrzeby reżyserując nagą aktorkę zza kamery. Niestety nawet wdzięki Sydne Rome czy ładne widoki włoskiego wybrzeża średnio uatrakcyjniają to dziwactwo. Jeśli nadal uważacie "Piratów" za drugą najgorszą rzecz jaką popełnił Polański w swoim życiu, to z pewnością nie widzieliście tego oto "dzieła".
4/10
23-11-2021, 09:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-02-2022, 22:15 przez Kryst_007.)
Stacjonarny podróżnik
Liczba postów: 649
Liczba wątków: 2
Ojtam, ojtam, "Sekretarka" Shainberga - to jest dopiero komrom <3
23-11-2021, 09:41
Don Sinatio
Liczba postów: 2,941
Liczba wątków: 11
Jak dużą rolę ma tam M. Mastroianni?
Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka
I can see your conciliation. I wanna see your conciliation.
23-11-2021, 15:27
Movie Lover
Druga największa rola w filmie po Rome.
23-11-2021, 19:41
Stały bywalec
Liczba postów: 2,176
Liczba wątków: 14
Księżniczka Mononoke 1997r.
Ciekawa baśń o ludziach i przyrodzie, pięknie animowana oraz wykonana. No, poza dźwiękiem - casus Grobowca Świetlików. Fajnie zarysowani bohaterowie, ci zwierzęcy też - czuć w nich ludzi, co podbija stawkę emocjonalną. Nie wiele więcej mogę napisać, oglądało się wyjątkowo przyjemnie a całość, choć trwała ponad 2h, wciągnęła mnie. Design postaci też na plus - zwierzęta/bóstwa są lekko creepy!
8/10
---
Ktoś się orientuje, co z tymi ocenami na Netflixie? Niektóre filmy ich w ogóle nie mają (jak Księżniczka...) a wiele wybitnych produkcji ma ocenę 55-59% (chociażby Monachium i tej klasy produkcje).
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
24-11-2021, 14:42
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,869
Liczba wątków: 15
Cytat:Ktoś się orientuje, co z tymi ocenami na Netflixie? Niektóre filmy ich w ogóle nie mają (jak Księżniczka...) a wiele wybitnych produkcji ma ocenę 55-59% (chociażby Monachium i tej klasy produkcje).
A to nie jest dopasowanie do twoich ocen? Taki „gustomierz”?
24-11-2021, 14:44
Stały bywalec
Niby jest okejka i łapka w dół jako forma oceny to myślałem, że ta Trafność to ocena.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”
24-11-2021, 15:28
.
Liczba postów: 27,503
Liczba wątków: 60
Powiem wam, że jakby miał sugerować się ocenami, czy podpowiedziami z Netflixa, to chyba w życiu bym tam dobrego filmu nie znalazł. Mnie ten ich algorytm chyba nie lubi, bo potrafię przed premierą dodawać jakiś film do listy, a w dniu premiery da się go ostatecznie znaleźć tylko poprzez właśnie moją listę, albo przez wpisanie tytułu. Przykładowo taka Roma, czy Irlandczyk NIGDY nie pokazały mi się w żadnej sugerowanej kategorii, nie istnieją, dopóki nie wpiszę dokładnie tytułu.
24-11-2021, 15:48
Stały bywalec
Małe Kobietki 2019r. w reżyserii Grety Gerwig
Kompletnie nie pamiętam wersji z 1994 roku (oglądałem tylko dlatego, że grała tam Winona Ryder) więc do nowej adaptacji zasiadłem z czystą głową. I tak - jest to przepiękny film. Historia leci dwutorowo: w jednej poznajemy aktualne losy bohaterek, a w drugiej retrospekcje z ich życia. Są momenty zabawne i wzruszające. Całość ma lekki wydźwięk, jakąś pozytywną energię niesie ze sobą ten film. Bardzo ciekawy montaż, świetne kostiumy, dźwięk i muzyka to poważne atuty Małych Kobietek. Ronan zagrała wybornie. Ogólnie kobiety w tym filmie, poza Watson, dały popis aktorstwa. Watson wypadła ultra blado przy Ronan. A Pugh mnie hipnotyzowała w dziwny sposób. Jej głos jest fenomenalny!!! Bójka pomiędzy Jo i Amy wykonana autentycznie tez robi wrażenie. Warto obejrzeć na poprawę humoru.
Montaż sceny, gdy Jo schodzi z poddasza - mega!
9/10
Don't Let go z 2019r. w reżyserii Jacoba Estesa
Kryminalny thriller z wątkiem SF. Policjant traci rodzinę: brata, jego żonę i córkę. Kilka dni po rozszerzonym samobójstwie dzwoni do niego martwa córka brata i normalnie z nim rozmawia. Okazuje się, że między tą dwójką jest 2 tygodnie różnicy. Facet powoli odkrywa kolejne fakty związane ze śmiercią rodziny i próbuje temu zapobiec. Pomysł wyjściowy niezbyt oryginalny, ale film jest mroczny, ma ciężki klimat i aktorsko się broni (choć gra w nim David Oyelowo, którego uważam za mega drewno - tutaj jednak zagrał tak, że może zmienię zdanie. Całkiem dobra rola). Fajne są zdjęcia, muzyka nastrojowa, intryga rozwija się błyskawicznie. Coś trzeci akt siada i jest przeciągnięty, ale to malutki minus. Fajny motyw z gumą do żucia. Młoda dziewczyna zaangażowana, dobrze odegrała swoją rolę. Niepozorny film, ale przyjemny.
6,5/10
25-11-2021, 16:17
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-11-2021, 22:54 przez Debryk.)
Sympatyczny forumowicz :)
Liczba postów: 4,104
Liczba wątków: 5
No, niby to nie powinno tu być ale jednak po prostu nie mogłem tego dać osobno :p
EDIT: Teraz jest tam gdzie powinno. Przyjacielski Admin z sąsiedztwa. :)
Galaxy Quest (1999)
To jednocześnie parodia "Star Treka", jego "środowiska" i "konstrukcji filmowej/serialowej" .. ale też pełen odniesień ciepły fanowski hołd. Obsada - miód. Tim Allen gra Shattnera/Kirka a Alan Rickman Nimoya/Spocka. Są też Sigourney Weaver i Tony Shalhoub.
Rozpisywać się nie będę, każdy kto tam coś obejrzał z tych klasycznych z Kirkiem - po prostu MUSI to zobaczyć ^^
Ode mnie 8/10 ;)
26-11-2021, 03:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-11-2021, 13:45 przez SonnyCrockett.)
There Can Be Only One!
Liczba postów: 10,869
Liczba wątków: 15
Jest to wspaniały film. Oglądam z ojcem za każdym razem jak akurat leci w telewizji :)
26-11-2021, 11:10
Chrissie Watkins' arm
Liczba postów: 6,075
Liczba wątków: 66
"King Richard" - Will Smith w jednej z pierwszych scen filmu (jakaś 10 minuta) dostaje wpierdol od swoich czarnych braci. Wraca do vana do swoich 5 córek, które pytają go, czy wszystko ok. Co odpowiada tata? - Jak byłem w waszym wieku, musiałem codziennie walczyć - jak nie z ku klux klanem, to z policją, w końcu z BIAŁYMI chłopakami z innego miasta. (...) W tym momencie przerwałem seans. Will Smith ponoć ma dostać oskara za tę rolę. No w sumie, za "Aliego" tak czy srak mu się należał.
Z lepszych rzeczy - Taylor Sheridan w jednej ze scen czwartego odcinka 4 sezonu "Yellowstone" powiedział wprost do kamery, że "Road House" to najlepszy film wszech czasów. Co więcej stwierdził, że chciałby wyglądać jak Sam Elliott, tyle że z fryzurą Patricka Swayze. Co chwila lubię sobie ten filmik powtórzyć, toteż spieszę powiedzieć, że wszystko się zgadza. "Road House" to pierdolone arcydzieło kina akcji późnych lat 80-tych, pokazujące, że ludzie, którzy bić się nie potrafią, fajnie mogą to robić w filmach.
Patrick (myślałem, że jesteś większy) Swayze ma odpowiednią charyzmę, Sam Elliott gra chyba najlepiej w karierze, a Kelly Lynch wygląda jak milion dolców razy milion - dziś już nie ma tak pięknych aktorek.
Wszystko się tym filmie zgadza - nie dziwię się, że Sheridan postanowił o nim zagadać w swoim serialu, bo to taki western, tyle że z akcyjką w latach 90-tych. Taylor pewnie chętnie nakręciłby coś w podobnym klimacie. Także oglądajcie, jak ktoś nie widział to wiadomo - gapa. Super film. I wcale nie leżałem pod niedźwiedziem polarnym ;)
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
28-11-2021, 00:50
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2021, 11:32 przez slepy51.)
Movie Lover
Patrząc na zwiastun tego "Króla Ryszarda" i poziom poprzednich dramacików ze smutnym Willem, to czuję że to ten rzadki typ filmu, który móglbym ocenić bez oglądania :P
28-11-2021, 10:40
Chrissie Watkins' arm
Zapomniałem dodać - w "Road House" są dwa tak zajebiste wybuchy, że stwierdzenie pt. "taki film dziś by nie powstał" nabiera nowego znaczenia. Cos kapitalnego a jednocześnie ośmieszającego całą współczesną kinematografię gatunku.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...
28-11-2021, 11:13
Stały bywalec
Wykidajło to naprawdę kawał dobrego filmu.
9/10
Sentyment do VHS robi tutaj kawał roboty. Scena, jak salon Forda jest masakrowany to klasyka sama w sobie!!!
28-11-2021, 11:13
Chrissie Watkins' arm
Debryk napisał(a):Sentyment do VHS robi tutaj kawał roboty.
Nie. Film sam w sobie jest zajebisty i nie potrzebuje żadnego filtra pt. "sentyment". Btw - tam są bardziej "współczesne" rzeczy niż by się leworęcznym ludziom wydawało - niewidomy ma swój zespół i gra super muzę (gratki dla The Jeff Healey Band), w dodatku na kasie w barze zostaje zatrudniony uczciwy murzyn ;)
28-11-2021, 11:21
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-11-2021, 11:22 przez slepy51.)
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,524
Liczba wątków: 374
Slepy napisał(a):musiałem codziennie walczyć - jak nie z ku klux klanem, to z policją, w końcu z BIAŁYMI chłopakami z innego miasta.
War never changes.
28-11-2021, 14:36
Chrissie Watkins' arm
Ale powiem ci, że kiedyś lepsze filmy wojenne kręcili :D
28-11-2021, 14:53
|