29-12-2021, 23:42
|
The Matrix (1999-2022)
|
|
wspaniała patriotyczna opowieść :)
For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.
(29-12-2021, 22:31)Rozgdz napisał(a):(29-12-2021, 12:29)Bucho napisał(a): Problem w tym, ze to nie jest dramat obyczajowy, ale akcyjniak s-f, ktory po prostu zawiera jakies tam elementu dramatu obyczajowego. Bo ilez tu tak naprawde tego dramatu i obyczaju w tym filmie? Trzy sceny z Neo i Trinity na krzyz i jeden montaz, ktory ma pokazac zagubienie i depresje bohatera. Wszystko inne to radosne przygody, strzelanka i napierdalanka. Dramaty obyczajowe nie kosztuja (a przynajmniej nie powinny) 200 baniek. No dzieki za opis, ale wiesz, ja widzialem ten film :) I to co dla Ciebie jest plusem dla mnie jest po prostu dziadostwem i choc bardzo sie starasz, i sympatyczny chlopak jestes to mnie nie przekonasz :) No, ale jak sie podobalo to spoko (ok)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
30-12-2021, 00:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2021, 00:54 przez Bucho.)
Przyszło mi coś do głowy, bo mamy w sumie w filmie scenę potencjalnej "śmierci" Neo i jego niewytłumaczone ocalenie.
Myślę że kot Analityka może być czymś więcej niż nawiązaniem i faktycznie mieć coś w rodzaju "zdolności deja vu". 30-12-2021, 22:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-12-2021, 22:22 przez Rozgdz.)
Byłem w kinie wczoraj i w sumie przyznam fil jest totalnie niepotrzebny, niemniej bawiłem się nawet dobrze. Po prostu po scenie z Merowingiem dałem sobie spokój z analizą tego "dzieła" i po prostu potraktowałem jako coś autonomicznego, powstałego w oderwaniu od zdarzeń z trylogii.
BTW film przypomina komedię i jako komedię go traktuje. Morfeusz wychodzący z kibelka - serio zabrakło tylko spuszczanej wody. Groff jako nowa inkarnacja Smitha o uroku korpodupka, nieudana próba lotu... itd. LOL i w produkcji tego dzieła uczestniczył David Mitchell i Tom Tykwer. Całoś bardziej przypominała duchem dwusetny odcinek "Gwiezdnych wrót" (pozdro dla kumatych ;) ) niż zwieńczenie przygód Neo. Ocena jako kontynuuacja Matrixa - 2/10 Ocena jako komedia - 8/10 30-12-2021, 22:59 (29-12-2021, 20:24)Danus napisał(a): Czy was tez smieszylo to, ze Neo dysponowal w zasadzie tylko jedna moca wybranca. Tworzyl rekoma bariere ktora albo zatrzymywala kule albo odpychala i w zasadzie nie robil nic innego tylko to. Przez caly film. Czy tworcy az tak bardzo mieli wywalone na ten film, ze nie chcialo im sie podejsc jakos bardziej kreatywnie? To bylo mocno bekowe, takie wyjatkowo pokraczne i malo kreatywne. Nie mialbym z tym wiekszego problemu, gdyby to byla akcja powtorzona 2-3 razy, ale Neo jedzie z tym koksem przez caly poscig i wyglada to rodem z jakies fanowskiej produkcji, gdzie jakies geeky nauczyly sie jednego efektu/bajeru, i doja go do obrzydzenia - cos jak miecze swietlne w amatorskich Star Warsach. (29-12-2021, 16:06)shamar napisał(a): Ja nawet nie zwróciłem uwagi, że tam była Christina Ricci. Dopiero na napisach się skapnalem. No ja zauwazylem (O, Krystynka!), a podczas seansu kompletnie o niej zapomnialem, bo pojawia sie zreszta w filmie na cale kilka sekund. Nie wiem czy jej rola nie byla wieksza, bo gdy sprawdzalem to bylo sporo materialu promujacego jej udzial w filmie, wywiady, artykuly i tak dalej.
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.
30-12-2021, 23:28 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2021, 01:25 przez Bucho.)
Jej czas ekranowy odzwierciedla jej obecny status w Hollywood. To pewno kolejny meta żart twórców. :P
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 31-12-2021, 11:16
Tak na koniec roku napiszę tylko, że... Tak jakby lubię tą nową część. Rozumiem zarzuty, akcja do kitu (poza pościgiem na końcu), miejscami nudny... Ale mimo wszystko lubię ten film, ale nie będę się wykłócał bo rozumiem czemu może się nie podobać, ale moim zdaniem lepiej łączy tą próbę połączenia dekontrukcji filmu z jednoczesnym poszanowaniem lore czego nie udało się The Last Jedi. Choć dla większości ten film też na tym poległ, tak czy inaczej. Nie jest to dla mnie żadne arcydzieło, ale tak czy inaczej... Lubię ten film.
31-12-2021, 21:40 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 31-12-2021, 21:42 przez marsgrey21.)
Tak mi się ni z gruchy ni z pietruchy przypomniało że zanim Carrie-Anne Moss zagrała w filmie "Matrix" w 1999r, to grała wcześniej (1993r) w serialu który nazywał się.. "Matrix" ^^
Serial kiedyś u nas leciał, nie pamiętam go już ale gdy oglądałem - bardzo mi się podobał ;) 01-01-2022, 17:22
What? Miałem kiedyś identyczny pomysł na fabułę niewiedząc, że już coś takiego powstało :D
01-01-2022, 17:32
Wszystko co dobre już wymyślono w XX w. :)
Co to jest „FIUT”? FIUT to jest skrót moich zainteresowań „Film I Uwentualnie Telewizja”
バリバリ グシャグシャ バキバキ ゴクン #Official James Francis Cameron and Christopher Johnathan James Nolan Hejter# :D 01-01-2022, 18:05
Tak sobie przeglądam sobie powoli różne recki, dyskusje na temat nowego filmu i w sumie już parę razy natknąłem się na zarzut (albo pochwałę) że ten film coś zmienia w starej Trylogii.. ale w sumie nie bardzo mówią co. Jakieś pomysły ? :p
01-01-2022, 19:35 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-01-2022, 19:37 przez Rozgdz.) |
|
|
| Podobne wątki | |||||
| Wątek: | Autor | Odpowiedzi: | Wyświetleń: | Ostatni post | |
| Mission: Impossible (1996-2022) | military | 1,139 | 163,663 |
19-02-2026, 12:29 Ostatni post: Krismeister |
|
| Trylogia The Mummy (1999-2008) | Danus | 149 | 36,418 |
10-02-2026, 22:20 Ostatni post: OGPUEE |
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |