Swoją droga, ciekawe czy w innych krajach działają analogiczne serwisy. Zawsze to lepsze niż piracenie czy oglądanie wrzuconych całych filmów na youtube'a, ale zwykle w takiej se jakości.
12-02-2022, 22:02
|
Amazon, Apple TV+, Disney+, HBO, Netflix i inne serwisy streamingowe
|
|
Ja tam nie narzekam :).
Swoją droga, ciekawe czy w innych krajach działają analogiczne serwisy. Zawsze to lepsze niż piracenie czy oglądanie wrzuconych całych filmów na youtube'a, ale zwykle w takiej se jakości. 12-02-2022, 22:02
Ja miałem nadzieję, że co miesiąc będą dorzucać nową porcję filmów, ale na razie była tylko jedna taka dokładka, chyba w październiku. Cóż, pewnie nie ma więcej odrestaurowanych tytułów.
12-02-2022, 22:05
Czytałem, że ten projekt rekonstrukcji i digitalizacji (pod który wchodziły filmy dostępne na 35.mm) obejmował jakieś 190 tytułów i pewnie stąd skromna biblioteka. Inna sprawa to zapewne dochodzą prawa autorskie, które sporo utrudniają.
Dla przykładu (tak ogólnie) filmy stworzone w NRD mają zawirowanie z prawami i rzadko są wznawiane. M.in. TVP nie była w stanie wyemitować Hotelu Polanów w koprodukcji enerdowskiej. EDIT: O właśnie znalazłem linka ad projektu. I jak czytam to jeszcze mniejsza liczba niż podałem szacunkowo (i jak czytam ta liczba obejmuje nie tylko filmy fabularne). Cóż, przynajmniej tyle i jednak biblioteka w miarę pokaźna - i przynajmniej można obejrzeć w ludzkiej jakości na legalu. 12-02-2022, 22:16 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2022, 22:21 przez OGPUEE.)
Korzystaj, korzystaj - naprawdę warto. Wiele filmów zyskuje (lub nie :)), gdy nie są to kopie pełne paprochów i przetrzymywane na jakimś złomowisku*. Serwis ten też pomógł w nauce córki znajomych podczas styczniowego maratonu polskich wojennych filmów (co prawda Kanał i Giuseppe w Warszawie oglądaliśmy na CDA, ale ktoś na szczęście wrzucił ripy po remasterze). I trochę jest perełek - wiele znanych (w końcu muszę nadrobić Lalkę Hasa) czy też miłych zaskoczeń (osobiście i serdecznie polecam Ulicę Graniczną).
* Jak oglądałem Chłopaki nie płaczą na 35.mm to myślałem, że kiepsko wygląda. Potem skacząc na kanałach lecieli Chłopaki... na Stopklatce i uderzyła mnie fatalna jakość rozmiaru - szybko loguję się na serwis i porównuję na nim ten sam fragment co leciał przed chwilą w TV - niebo a ziemia. 12-02-2022, 22:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-02-2022, 22:40 przez OGPUEE.) (12-02-2022, 22:05)Cassel napisał(a): Ja miałem nadzieję, że co miesiąc będą dorzucać nową porcję filmów, ale na razie była tylko jedna taka dokładka, chyba w październiku. Cóż, pewnie nie ma więcej odrestaurowanych tytułów.Myślę, że powoli może już brakować tytułów do odrestaurowania. Patrząc po liście na tej stronie: http://rekonstrukcje.eu/ to trudno znaleźć jakiś znaczący dla polskiego kina film, który nie zostałby zrekonstruowany i udostępniony w takiej czy innej formie. 12-02-2022, 23:08
Casselowi chyba chodziło bardziej o dostępność tytułów na serwisie. Bo to, że większość filmów już śmiga w ładnej jakości tam i ówdzie, nie ulega wątpliwości.
Co do rekonstrukcji to brakuje trochę tytułów z lat 50. I taki Szpicbródka czy O dwóch, co ukradli księżyc (i taki Król Maciuś I) jeszcze się nie doczekały remasteru - który podejrzewam, że jest kwestią czasu. I też na podanym linku nie widzę Jak rozpętałem II wojnę światową. Ale jak mówiłem i na nie zapewne przyjdzie pora. 12-02-2022, 23:53
Właśnie o to mi chodziło, ja tak sobie z początku pomyślałem (oczywiście naiwnie), że to takie filmowe eldorado z wszystkimi odrestaurowanymi filmami od staroci z lat 50. po „Kilery” i jeszcze kilka chyba z tego wieku, no ale potem zauważyłem trochę braków (czekam na „Psy” :P), a mina mi zrzedła, kiedy od końca października dodano może tylko trzy nowe rzeczy. W każdym razie zaliczyłem tam już 28 tytułów.
13-02-2022, 10:04
Wiadomo, że każdy by chciał, żeby wszystkie polskie filmy były dostępne w jednym miejscu, w świetnej jakości i za darmo. Jednak jest jak jest, wg mnie i tak całkiem nieźle: jest 35mm, jest Ninateka, trochę jest na YT, trochę dostępne przez TVP, część wydana na nośnikach, za pojedyncze tytuły trzeba zapłacić w serwisach VOD.
Nietrudno mi sobie wyobrazić sytuację jak sprzed kilkunastu lat, że właściwie nic nie jest odrestaurowane, filmy gniją w archiwach, a my narzekamy w tym wątku, że czemu nasze państwo nie przeznacza kasy na zachowanie dorobku kulturowego. 13-02-2022, 11:11
Ninateka to jednak jest taki ubogi krewny 35mm lub po prostu strona ukierunkowana na... sam nie wiem na co, chyba tylko na jakieś teatry, krótkie metraże i publicystykę, bo fabuł, i to w dobrej jakości, jest niewiele. Jak była ostatnio rocznica stanu wojennego, to przez dwa tygodnie wrzucali tytuły o tej tematyce (i to do obejrzenia tylko przez 48 h), a z wyjątkiem jednego to były paskudne jakościowo kluchy, właśnie takie zgniłki z archiwów, żadna atrakcja.
13-02-2022, 11:28 (13-02-2022, 11:28)Cassel napisał(a): Ninateka to jednak jest taki ubogi krewny 35mm lub po prostu strona ukierunkowana na... sam nie wiem na co, chyba tylko na jakieś teatry, krótkie metraże i publicystykę, bo fabuł, i to w dobrej jakości, jest niewiele. I też na przedwojenne filmy, bo parę tytułów się znalazło, już po rekonstrukcji. Zaś najstarsze tytuły na 35mm powstały zaraz po zakończeniu WW2. 13-02-2022, 11:53
Też macie na 35mm od paru dni takie coś czy tylko ja? Jest przy wszystkich filmach i nie mogę nic obejrzeć.
20-02-2022, 16:58
Przed chwilą włączam Lalkę i u mnie wszystko idzie normalnie.
Może problem sieci i kwestia przeglądarki. Przy obecnych wichurach i chujowej pogodzie to całkiem możliwe (mi wczoraj w nocy router nie mógł połączyć się z netem). 20-02-2022, 17:15
Też. Wczoraj właśnie miałem zaplanowany wieczór z 35mm, a tam - wszędzie jakiś error. Nadal u mnie się sytuacja nie poprawia.
20-02-2022, 17:32
Disney w zamian za niższy abonament będzie przerywać reklamami:
https://naekranie.pl/aktualnosci/disney-z-nowym-abonamentem-produkcje-beda-przerywane-reklamami-1646406761 07-03-2022, 17:39
Max stopniowo pojawia się już na niektórych platformach (część TV i konsole). Na dzień dobry jednak zawód - parę tytułów (nowości i kilka flagowców Warnera) jest w 4K ale reszta to nadal poziom Go, czyli HD i obcięte aspect ratio. Bez sensu trochę, bo te same tytuły w zachodniej wersji Maxa są dostępne w normalnej jakości.
08-03-2022, 08:42
Ma się chyba pojawiać stopniowo w ciągu dnia, na telefonie z iOS też jeszcze nie ma ale na PS5 już zainstalowałem i dlatego mogłem wstępnie wybadać jak z tą „nową jakością”. Ciekawe czy zaktualizują jeszcze poprzednie tytuły czy całkiem oleją.
08-03-2022, 08:59
A jak wygląda lista dostępnych tytułów? Dostrzegasz tam w ogóle jakiekolwiek stare filmy?
Wszelakie serwisy na rok przed startem potrafiły co tydzień wrzucać info, że znamy datę premiery HBO Max, a teraz jakoś nie widzę artykułów, że Max wystartował, oto nasz test oraz lista dostępnych filmów. 08-03-2022, 09:20 |
|
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 2 gości |