Gry
Zamowilem sobie Silent Hill Origins i jestem podekscytowany jak diabli: wyglada na to, ze to pierwszy SH z sensowna kamera (zza plecow, ale dosc nisko, jak w RE4). Zreszta osadzajac po zwiastunach dla samej muzyki warto nabyc. :)

Odpowiedz
Military - nie daj się zwieść - kamera zachowuje się gorzej niż w poprzednich odsłonach :P Tutaj na porządku dziennym są sytuacje, kiedy nagle zmienia nam się jej położenie, ale wtedy - w przeciwieństwie do starych SH - zmienia się także kierunek w którym idziemy. Dodaj do tego 10 potworów na ogonie i konieczność wczytania ostatniego zapisu masz jak w banku.

Mimo to gra jest naprawdę dobra (znacznie lepsza niż ch*jowy The Room), ale więcej zyskuje dopiero, kiedy przechodzi się ją drugi raz. Zagrasz, zrozumiesz ;)

Aha, a muzą możesz się zawieść - imo jedynie wokale są warte uwagi.

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl - mega rozczarowanie. Ale po kolei:

W zasadzie jedynymi plusami tej gry są całkiem niezła oprawa graficzna i klimat terenu/budynków w których się poruszamy. Do tego dodaję fajny patent z lektorem, ale to już zasługa twórców polskiej wersji językowej.

Minusy? O matko, nie wiem od czego zacząć.
- Fabuła - brak. Serio, robiono tę grę tyle lat więc wypadałoby żeby fabuła była przynajmniej dobra. Nie jest. Jest marna, szkicowa i rozczarowująca. Twist "kim jest główny bohater" przyjąłem ziewnięciem, w ogóle jak ktoś mrugnie albo zamyśli się na chwilę może go przegapić. Żenada. Podobnie z samym zakończeniem i wyjaśnieniem zagadki Zony. Żenada po raz drugi.
- Mimo wielkiego terenu, STALKER jest grą tragicznie liniową i ograniczoną. Zona podzielona jest na mniejsze strefy które z kolei sztucznie ograniczają ogrodzenia. W kilku miejscach jednak ich nie ma, a wtedy napotkałem niewiedzialne ściany, za którymi teren po prostu się urywa. Koniec mapy, pustka.
- Początek gry jest klimatyczny, podobnie jak większość terenu i lokacji, ale to co powinno robić największe wrażenie, zostało całkowicie spartolone. Przerażający i smutny zarazem Prypeć zamiast porażać klimatem, jest po prostu dekoracją dla prymitywnego rozwalania kolejnych przeciwników. Elektrownia to samo; eksplozje, helikoptery strzelające rakietami, no i tłumy przeciwników. Na szczęście końcowa misja w Elektrowni (ta z portalami) troszeczkę nadrabia pierwsze, złe wrażenie, ale znowu - za dużo przeciwników.
- Mutanty są również badziewne, podobali mi się jedynie poruszający się na 4 kończynach żołnierze w maskach przeciwgazowych. Brrr, okropne.
- Na brak możliwości jeżdżenia samochodami, którą usunięto z gry, nie narzekam bo i tak nie można by było swobodnie pojeździć po mapie, ale łażenie na piechotę niekiedy z jednego do drugiego, bardzo oddalonego punktu na mapie, a potem znowu i znowu i znowu jest cholernie nudne i wkurzające.

Ogólnie rzecz biorąc bardzo to słabe według mnie, całkowicie zmarnowano potencjał niemal każdego aspektu tej gry.
Mierzwiak, muszę się z Tobą nie zgodzić. Stalker to jeden z najbardziej klimatycznych FPSów jakie dotąd powstały. Poziom w Prypeci rzeczywiście spartolili, ale reszta to już mistrzostwo. Poziomy w labolatoriach X, czy spacer we wnętrzu sarkofagu dla mnie świetne.
Poczekaj, w sierpniu wychodzi prequel STALKERA czyli Clear Sky z nowym silnikiem graficznym i z jeszcze lepszą fabuła. Będzie miodzio gra.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Danus napisał(a):Stalker to jeden z najbardziej klimatycznych FPSów jakie dotąd powstały.
Nie twierdzę że nie, uważam tylko że mogło być lepiej :wink:

Danus napisał(a):Poziomy w labolatoriach X, czy spacer we wnętrzu sarkofagu dla mnie świetne.
Najlepsze było moim zdaniem pierwsze laboratorium X. Lewitujące przedmioty i te dźwięki w tle, coś niesamowitego. Kolejne były niezłe wizualnie, ale już nie wywołały we mnie tego wrażenia. Sarkofag, owszem, rewelacja.

Prequel jakoś mnie nie interesuje, tym bardziej że połowa lokacji ma być ta sama (sic!).

Odpowiedz
Mierzwiak napisał(a):Prequel jakoś mnie nie interesuje, tym bardziej że połowa lokacji ma być ta sama (sic!).
Mierzwiak zobaczysz jeszcze wspomnisz moje słowa. Coś czuję, że Clear Sky będzie jednym z najlepszych FPSów i przebije wychwalanego przez ogół Half Life 2(zresztą dla mnie dość sztampową gierka bleh :roll: )

Odpowiedz
Half Life? Ja mam inny imo najlepszy FPS i na imię mu Call of Duty 4, a w Clear Sky nie zamierzam grać 8)

Odpowiedz
Nie chodziło mi akurat, że ty też wychwalasz HF2, ale reszta forum to prawie jednogłośnie.
I zgodzę się z Tobą, COD 4 bije na głowę większość FPSów. Gra kóra przejdzie do historii, wyznaczyła jak ma wyglądać prawdziwy, szybki shooter z pierwszej osoby z dużą ilością akcji przy której nie sposób się nudzić. A zakończenie to już mistrzostwo w iście Holyłódzkim stylu :wink: Gdzie takiemu HF2 do COD4 :)

Odpowiedz
Wkrótce będę miał Silent Hill Origins oraz Forbidden Siren 2 - nie mogę się doczekać już :D. Poza tym wprowadzam w życie akcję "powrót klasyki" - zamierzam sobie kupić kilka ukochanych tytułów z PSX-a: Silent Hill, FF7, Fear Effect, Heart of Darkness...

IGN dało 10/10 dla GTA IV. Eh, coś czuję, że to ocena mocno przesadzona...

Odpowiedz
Grałem w Origins, w łóżku, ze słuchawkami i ze zgaszonym światłem. 2 razy. Potem wyinstalowałem. To nie jest gra na moje nerwy ;)

10/10 dla GTA IV nie jest ani trochę przesadzone :D
Tak samo w nowym odcinku Review Territory.

Odpowiedz
Jak mozna wyinstalowac gre na konsole? :P

Niezle sie nagrzalem na origins i mam nadzieje ze jutro juz dojdzie - wyglada na to ze przy okazji potwory wreszcie wygladaja ciekawie jak na te serie (bo w czesci 1 byly beznadziejne, w 2 fajne, ale potem w 3 i 4 niemal identyczne).

BTW: Origins zamowilem z USA - wyszlo o 20 funtow taniej niz jakbym kupowal na miejscu. W ogole zauwazylem ze przez Amazon gry konsolowe najlepiej zamawiac od amerykanskich sprzedawcow - taniocha!

Odpowiedz
military napisał(a):Jak mozna wyinstalowac gre na konsole? :P
Na PSP można, a pierwotnie to na tą konsolę wyszło Origins :)

Odpowiedz
Czekaj, powiedz mi jak zainstalowac gre na PSP najpierw. Przeciez nie ma takiej opcji w menu.

Odpowiedz
Na PSP kopie zapasowe/piraty trzeba instalować na karte pamięci. z tego co wiem nie ma pirackich UMD.
get ready for suprise...

Odpowiedz
Military - potwory w SH0 też oryginalnością nie grzeszą. Fakt, wielkie kupy mięsa sprawiają bdb wrażenie, ale już pielęgniarki czy pewien inny jegomość to zrzynka z SH2.

Odpowiedz
"Oryginała pożyczyłem kumplowi, więc zainstalowałem pirata na karcie pamięci"
;)

Odpowiedz
Sorry, co jak co, ale piracenie gier na konsolach to dopiero odbiera przyjemnosc z grania w nie. :P

Odpowiedz
na PSP - mniej baterii ciągnie, szybciej się włącza, nie zacina się ;)

Odpowiedz
I jest piratem. Bez instrukcji, pudelka, a nawet plyty. Nie masz motywacji zeby przejsc jak ci sie znudzi. Poza tym tylko raz w mojej historii grania na PSP gra mi sie zaciela - i byl to skomplikowany i gigantyczny jak na te konsolke Prince of Persia: Rival Swords. Po jednej wpadce dziala juz idealnie.

NIE pirackim grom. :P

EDIT: HL2: Episode Two rozczarowuje. Jedynka byla fajna - intensywna akcja w miescie. Ale dwojka powstawala na zasadzie "chopaki, jaki film wam sie podobal? wezmiemy go i splagiatujemy w naszej grze". Co chwile widze powtorki scen: z Zolnierzy kosmosu, z Obcych itp., a jak musialem przechodzic strzelanie do wielkich pajakow to mnie trafialo. To juz 10293751950 gra w ktorej strzela sie do wielkich pajakow.

Odpowiedz
Węszę gigantycznego offtopa ;)

W kasie nie pływam, mam dobrego neta, ceny gier na PSP są zbyt duże i mało ich w Empiku w Tesco obok mnie, no i mam konto na trackerze ;)
Wybór prosty jest dość :D

Odpowiedz
Sorry, ale to wymowka stara jak gry komputerowe. Skoro w kasie nie plywasz, to skad wziales PSP? Tez ukradles?

Jesli chodzi o piraty, to owszem, ale takich gier ktorych nie ma juz w sklepach.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości