Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

The Northman (2022) reż. Robert Eggers
Aha, no to jeszcze gorzej.

Odpowiedz
We had kind of an expensive, arty - but commercial - but arty, but commercial, like, Viking movie. Now everyone is kind of, like, ‘If this isn’t “Gladiator” or “Braveheart,” we’re fucked.’ And the thing is: it isn’t. It has aspects of that, for sure. But my best intention of doing ‘Gladiator’ or ‘Braveheart’ is still... Weirder.

https://www.newyorker.com/magazine/2022/04/04/robert-eggerss-historical-visions-go-mainstream/amp

Odpowiedz
ok, tonuję oczekiwania tak o 90% bo obawy zaczynają przybierać na sile. Miał być dark drama legend, a wyjdzie jakiś mainstreamowy, komercyjny akcyjniak z wikingami jako motywem przewodnim?
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Zartujesz, prawda? :)
Holiness is in right action, and courage on behalf of those who cannot defend themselves.

Odpowiedz
mam nadzieję, że tak :p
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
Ciekawe jaka będzie scena po napisach.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
Pewnie zapowiedzą dwójkę, gdzie wrogiem będzie Joker
.

Odpowiedz
Debryk napisał(a):Miał być dark drama legend, a wyjdzie jakiś mainstreamowy, komercyjny akcyjniak z wikingami jako motywem przewodnim?

Nie wiem, czy ironizujesz czy co, bo detektor sarkazmu mi się zaciął, ale na te chwilę zanosi się na artystyczną wersję szekspirowskiego dramatu o Wikingach. Co samo w sobie nie musi być złe, jednak sygnały dochodzące do mnie mówią o dokrętkach, cięciach montażowych i naciskach z zewnątrz.

Odpowiedz
Nic dziwnego, tym bardziej że jak czytam, budżet tego filmu rozrósł się z początkowych 65 milionów do 90;

Cytat:The film cost $90 million to produce, which was higher than its original $65 million budget. In September 2021, Eggers was preoccupied with completing a new version of the film after an earlier cut had received mixed scores during test screenings. One audience member said the story was confusing while the studio felt the beginning was too slow-paced. On November 3, 2021, the studio accepted the new cut and opted out of additional test screenings.

Dziwię się tylko, że ktokolwiek po obejrzeniu jego poprzednich filmów zatrudnił Eggersa do nakręcenia epickiego filmu o wikingach, skoro od samego początku było wiadomo, że wyjdzie z tego mocno autorski film z artystycznym sznytem, a te raczej nie zarabiają setek milionów dolarów.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
Ja tam bym się zawczasu nie zamartwiał. Z wypowiedzi Eggersa wynika, że kręcili "pod montaż" i nawet z dokrętkami studio miało niewielkie pole manewru.

Odpowiedz
Cuarón już widział i pokochał.

[twitter]https://twitter.com/IndieWire/status/1510701291508428807?t=cgf1Xfgop7rzA8OpCvPzFg&s=19[/twitter]

Odpowiedz
Mel Gibson widział? Jego opinia będzie wiążąca.

Odpowiedz
Jest już sporo opinii, w zasadzie same pozytywne lub bardzo pozytywne, ale też trafiłem na takie gdzie autor zastanawia się czy nie byłoby arcydzieła, gdyby się producenci nie wtrącili. Ponoć film i tak jest mocno nieprzystępny, mimo tej interwencji.

Cóż, jaram się. I liczę, że Eggers wyda sobie dir cuta na Blu. Wersja przed przeróbkami trwała bodajże 153 minuty (sam Eggers to podał w wywiadzie); aktualna, która wejdzie do kin - 136.

Odpowiedz
Skąd te opinie? Jakieś cytaty? :) Bo coś nie mogę znaleźć.

Odpowiedz
Przykładowo tutaj:
https://letterboxd.com/film/the-northman/

Odpowiedz
Na letterboxie coś jest, ale tak tylko zerknąłem, więc nie wiem czy wiarygodne czy nie.

Odpowiedz
(04-04-2022, 11:20)Albertino napisał(a): Przykładowo tutaj:
https://letterboxd.com/film/the-northman/
Dzięki, szukałem gdzieś po twitterach.

Odpowiedz
Cytat:Wersja przed przeróbkami trwała bodajże 153 minuty (sam Eggers to podał w wywiadzie); aktualna, która wejdzie do kin - 136.

Pewnie producenci kazali wyciąć jakieś wizje po grzybkach czy inne artystyczne jazdy ambitnego reżysera :) Gdyby tak producenci interweniowali przy "Ślepnąc od świateł" i kazali wyjebać te wszystkie denne halucynacje...

Odpowiedz
(04-04-2022, 11:24)Mental napisał(a): Gdyby tak producenci interweniowali przy "Ślepnąc od świateł" i kazali wyjebać te wszystkie denne halucynacje...
Oj to prawda. Do dzisiaj nie wiem "co autor miał na myśli" i nie zauważył jakie to było okropne i grafomańskie.
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(04-04-2022, 10:51)Albertino napisał(a): Ponoć film i tak jest mocno nieprzystępny

Ekhm... Hurra?

No nie, nie wiem, czemu to miałaby być zaleta. Znaczy, jasne, można nie lubić hollywoodzkiej komerchy, ale artystyczny snuj o wikingach akurat już powstał ("Valhalla rising"), więc nie mialbym nic przeciw, jakby teraz dla odmiany zrobili film, który da się oglądać.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon