Oczywiście to po jednym seansie. Drugi będzie w domu, nie w kinie.
24-04-2022, 15:44
|
The Northman (2022) reż. Robert Eggers
|
|
U mnie 9/10, dłuższą opinię napiszę gdy ochłonę po seansie. Nie widziałem żeby ktoś wspominał, ale chcę zwrócić uwagę na znakomitą rolę Nicole Kidman - jak dla mnie obowiazkowo powinna ona otrzymać nominację do Oskara za drugoplanową rolę kobiecą. Uwielbiam też obecne w filmie nawiązania do Lovecrafta, Roberta E. Howarda a finałowa walka to wypisz-wymaluj ożywione obrazy Franka Frazetty.
24-04-2022, 19:04
Korzystając z okazji: jeśli nie oglądaliście jeszcze "Hold the Dark" z Alexanderem Skarsgårdem, to teraz jest dobra okazja, żeby zrobić sobie double ficzer. Ten film i "Northman" mają trochę punktów stycznych. No i jest to jeden z niewielu naprawdę zajebistych tytułów, jakie wypuścił Netflix w całej historii swojego istnienia.
25-04-2022, 16:38 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 25-04-2022, 16:39 przez Mental.)
Kolejny wysokobudżetowy film o wikingach dopiero, jak zostanę miliarderem i założę swoją wielką firmę producencką tworzącą historyczne widowiska.
https://variety.com/2022/film/box-office/the-northman-box-office-flop-robert-eggers-1235239646/ PS @Kryst_007 i @OGPUEE - jak coś to macie jak w banku, że dostaniecie role statystów, nie będziecie musieli łazić na jakieś śmieszne przesłuchania, po prostu priv na forum. 26-04-2022, 09:57
Ale statystów-wikingów czy statystów - ludzi, których wikingowie będą wyrzynać? Jest różnica.
26-04-2022, 10:06
Nienawidzę ludzi. Nawet taki kupsztal jak "Morbius" jest w stanie zarobić dużo, dużo więcej i to przy trailerach tak zajebistych jak te w wypadku "Northmana". A byłem dobrej myśli po piątkowym seansie, bo z filmów oglądanych przeze mnie w kinie od początku pandemii, to tylko na "Batmanie" i "Diunie" była bardziej zapełniona sala.
Druga sprawa, że przegięli z tym budżetem, bo to się dało nakręcić za te 50-60 baniek (co by wiele nie zmieniło, bo i tak zostałby flopem). 26-04-2022, 10:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2022, 10:12 przez Albertino.)
Ups, pisząc to od razu miałem w głowie, że będą statystami-ofiarami. Wybaczcie :/
![]() (26-04-2022, 10:09)Albertino napisał(a): Nienawidzę ludzi. Nawet taki kupsztal jak "Morbius" jest w stanie zarobić dużo, dużo więcej i to przy trailerach tak zajebistych jak te w wypadku "Northmana". A byłem dobrej myśli po piątkowym seansie, bo z filmów oglądanych przeze mnie w kinie od początku pandemii, to tylko na "Batmanie" była bardziej zapełniona sala. Co nie? :(((( Nawet jak porównamy sobie zwiastuny "Wikinga" i tego "Morbiusa" - no kurła, gdzie Krym, a gdzie Żym? 26-04-2022, 10:11 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2022, 10:12 przez Pelivaron.) (26-04-2022, 10:11)Pelivaron napisał(a): Nawet jak porównamy sobie zwiastuny "Wikinga" i tego "Morbiusa" - no kurła, gdzie Krym, a gdzie Żym? Komiksowy szajs zawsze się widocznie sprzedaje, bez względu na jakość. Czyli następny film o wikingach będzie musiał być komiksowy, żeby wyjść na swoje :/ 26-04-2022, 10:49
No widzicie, ale nawet tutaj na forum szum po premierze jest taki mizerny, gdzie przy marvelku macie natrzaskane tysiąc postów i analizy na kilkadziesiąt stron.
Polski już nie ma.
26-04-2022, 11:02
Amleth = Hamlet. Przypadeg?
EDIT Kluski napisał(a):No widzicie, ale nawet tutaj na forum szum po premierze jest taki mizerny, gdzie przy marvelku macie natrzaskane tysiąc postów i analizy na kilkadziesiąt stron. Dlatego ludzie zachodu nie zasługują, żeby istnieć. Putin, wjeżdżaj! EDIT2 @Kluski Brak analiz zrzucam na karb naszej niewiedzy dot. aluzji kulturowo-historycznych. Kurde, wstyd się przyznać, ale nawet taki erudyta jak ja nie rozpoznał posągu Światłowida, czyli prasłowiańskiego boga światłowodów. 26-04-2022, 11:05 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2022, 11:10 przez Mental.) (26-04-2022, 10:49)al_jarid napisał(a): Komiksowy szajs zawsze się widocznie sprzedaje, bez względu na jakość. Czyli następny film o wikingach będzie musiał być komiksowy, żeby wyjść na swoje :/A to Thor nie jest filmem "o Wikingach"? :P MCU pokazuje jak się robi filmy o nordyckich, fantastycznych wojownikach, żeby wpadł miliard z bilecików. Co do tego powyższego klipu: jakieś pomysły, czemu Amleth nie wyciąga tutaj miecza z pochwy i w ogóle bije tak na miękko? Kompletnie tego nie rozumiem: chłop jest w takiej furii, że powinien tym trzem chłopom wyrwać łby gołymi rękami, a w rzeczywistości jest to bardziej taka przepychanka, która kończy się ostatecznie pojmaniem Amletha. No co do chuja? Rozumiem, że fabuła w tym momencie potrzebowała złapania Amletha, ale w takim razie trzeba było mu rzucić 5 przeciwników i najlepiej szóstego, który w jakiś chamski sposób wbija mu nóż w plecy (coś jak w 1. sezonie GoT w bitce Starka z przydupasami Jaimiego), a nie, że trzech przychlastów go zupełnie nieprzekonująco pokonuje. 26-04-2022, 11:17
Ok, niech będzie, ale jakbym ja był reżyserem, to jednak bitka byłaby bardziej krwawa: zaszlachtowanie jednego, czy dwóch przeciwników też dałoby czas Oldze na ucieczkę.
26-04-2022, 11:25 (26-04-2022, 11:17)simek napisał(a): Co do tego powyższego klipu: jakieś pomysły, czemu Amleth nie wyciąga tutaj miecza z pochwy i w ogóle bije tak na miękko? Kompletnie tego nie rozumiem: chłop jest w takiej furii, że powinien tym trzem chłopom wyrwać łby gołymi rękami, a w rzeczywistości jest to bardziej taka przepychanka, która kończy się ostatecznie pojmaniem Amletha. No co do chuja? A to nie był moment, w którym najważniejsze dla niego było bezpieczeństwo wiedźmy? Przez ten wątek miłosny doszedł jeszcze jeden priorytetowy element dla niego, czyli kobieta. Oczywiście mógł ich wszystkich po kolei pozabijać, ale gdyby zrobił to za szybko może jego wujek Fjolnir od razu by "odstrzelił" Olgę? Plus nie mógł zabić w tym miejscu Fjolnira bo przepowiednia mówiła co innego :) 26-04-2022, 11:26 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 26-04-2022, 11:27 przez Pelivaron.) (26-04-2022, 11:25)Mental napisał(a): Wtedy mogliby go zabić.Łatwo powiedzieć, gdy wiemy, że ostatecznie go nie zabili, ale w tamtym momencie miałem raczej wrażenie, że chcą go zabić niezależnie od tego jak duży opór będzie stawiał. No, ale rozumiem, że to mit, przepowiednie i różne takie, więc nie ma się co zbytnio czepiać, że bohater zrobił coś, a mógł trochę inaczej. Druga scena z jaką mam mały problem, to wskoczenie na łódkę niewolników. Gdyby to była wielka łajba z kilkudziesięcioma niewolnikami, to łatwiej bym przyjął do wiadomości, że jak dojdzie jeden, to nikt nie zauważy, ale tutaj na łodzi było chyba z 8-10 osób, dochodzi jedna nowa i zauważa to oczywiście tylko Olga, cała reszta ma wyjebane. Czułem się trochę jak w grze komputerowej, gdzie NPCki nie reagują na cokolwiek co się wokół nich dzieje. 26-04-2022, 11:36 (26-04-2022, 10:09)Albertino napisał(a): Druga sprawa, że przegięli z tym budżetem, bo to się dało nakręcić za te 50-60 baniek (co by wiele nie zmieniło, bo i tak zostałby flopem). Budget $60,000,000 (estimated)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings 26-04-2022, 12:44 |
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: |
| 1 gości |