Stały bywalec
Liczba postów: 13,344
Liczba wątków: 77
Ten film nie daje spać po nocach ;) Za mocno siedzi w głowie, chyba zaplanuję sobie powtórkę w kinie.
Ostatnie takie jaranko zaliczyłem przy okazji Fury Road i Dredda 3D. Maverick ma z tymi filmami kilka punktów stycznych (pomimo kategorii PG-13) - wszystkie są destylatem prostych ale skutecznych konceptów fabularnych, gdzie jest wyraźnie zarysowana stawka. Wszystkie są też znakomicie zrealizowane i zaaranżowane, a przy tym nie uciekają się do tanich chwytów: sędzia śmigał i wymierzał sprawiedliwość w jednym megabudynku, Hardy jeździł po pustynnych bezdrożach, a Cruise lata między wzgórzami. Nic więcej do szczęścia tu nie trzeba. Żaden z tych filmów nie bawi się z przekombinowanymi ujęciami (nawet 3D w Dreddzie było subtelne) stawiając w centrum wydarzeń bohaterów ludzkich.
To ten sam rodzaj równowagi doprowadzającej do perfekcji. Te filmy są efektowne, ale są jednocześnie ekscytujące i nie nudzą. Maverick jest idealnie wyważonym blockbusterem, a Kosinskiemu trzeba kibicować, aby dalej tak się fajnie rozwijał. W jego debiutanckim Tronie brakowało mi emocji, a sceny akcji były niedogotowane (mimo, że design był świetny). Tutaj nie usunąłbym ani sekundy z montażu. Wszystko gra i buczy.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
30-05-2022, 07:31
NUMA Director
Liczba postów: 2,092
Liczba wątków: 2
Ej, ale dlaczego nikt nie wspomina o Bobie? Nerdy (czyli między innymi ja) wreszcie mają swojego przedstawiciela w tym natestosterowanym środowisku :D A przy okazji Bob jest fajną postacią drugoplanową i cichym bohaterem widowiska.
#justiceforbob
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.
30-05-2022, 08:34
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2022, 08:35 przez Dirk.)
TermiGifiernator
Liczba postów: 11,119
Liczba wątków: 57
(30-05-2022, 01:50)Doppelganger napisał(a): Też uwielbiam Hangmana!
![[Obrazek: how-has-hangman-gotten-so-far-with-his-r...74015.webp]](https://www.looper.com/img/gallery/biggest-unanswered-questions-from-top-gun-maverick/how-has-hangman-gotten-so-far-with-his-recklessness-1653574015.webp)
Zaczynaja sie teorie: https://screenrant.com/top-gun-2-iceman-son-glen-powell-theory/
Iceman byl moja ulubioną postacią w Top Gun.
A Hangmanowi dałbym osobny film/serial. Na takie postaci zasługujemy.
Hangman to taki odpowiednik Icemana i w sumie nie dziwie sie, ze powstaja juz takie teorie:)
Oczywiscie zapomnialem tez napisac, ze Rooster to tez znakomita postac drugoplanowa, cien Mavericka za ktorym jest znakomicie podbudowana historia. Jego watek jest satysfakcjonujaco domkniety. Maverick niejako rozliczył sie z przeszloscia co widac na koncu filmu, widac ulge co sprawia ze dodatkowa lza cisnie sie na policzki.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron
30-05-2022, 08:46
Ambasador białej rasy
Liczba postów: 37,533
Liczba wątków: 375
Dlaczego nikt nie wspomniał o występie Eda Harrisa? Scena, jak wychodzi z rządowej fury, odwraca się w stronę pasa startowego i w tym momencie przelatuje nad nim Tomek w hipersonicznym odrzutowcu, wznosząc tumany pustynnego pyłu, jest bez kitu najlepsza. Tak powinno wprowadzać się do fabuły genetycznych twardzieli.
Sam film natomiast stanowi perfekcyjne połączenie "starego" i "nowego" z naciskiem na "stare" (bo wiadomo, że kiedyś było lepiej i były czasy). Moja opinia jest o tyle wiążąca, że - uwaga - nigdy nie oglądałem pierwszego "Top Guna" w całości (jedynie urywki na YT), nie czuję zatem nostalgii ani emocjonalnego przywiązania do oryginału. Absolutnie kluczowa dla mojego odbioru nowego TG okazała się decyzja o użyciu efektów praktycznych. Dominują one nad CGI i po raz kolejny potwierdzają, że NIC nie jest w stanie konkurować z obecnością na planie fizycznych rekwizytów, prawdziwych przeciążeń i realistycznej operatorki. Bohaterowie inaczej reagują, widownia inaczej reaguje, wszystko jest inne, czytaj: lepsze.
Druga sprawa to wydźwięk ideologiczny, o którym trzeba pogadać. Gdyby ktoś mi powiedział, że "TG: Maverick" został nakręcony w latach 90. XX wieku, to bym uwierzył. Był to okres, kiedy Amerykanie żyli we względnym błogostanie, sowiety upadły, amerykańskie ego i duma z bycia militarno-kulturową potęgą rozsadzały ówczesne blockbustery. Amerykanie spuszczali wpierdol kosmitom, klonowali dinozaury, ratowali świat przed zagładą atomową etc. I wspomnienie tego heroicznego mitu, tej radości z bycia najlepszym przenika cały film od pierwszego ujęcia do ostatniego. Autentycznie się wzruszyłem. Niesamowicie fajne jest również to, że film całościowo mocno stargetowano na męską populację i może on nawet uchodzić za fantazję masturbacyjną każdego samca: niebezpieczna misja nadająca sens twojemu życiu, rodząca się w bólach przyjaźń, piękna, lojalna kobieta, która czeka na ciebie i przyjeżdża kolekcjonerską edycją Porsche, aby zabrać cię w stronę zachodzącego, pomarańczowego słoneczka. Czego więcej potrzebuje facet? Niczego.
TG:M ma oczywiście wady: za dużo cukru w finale, za mało Eda Harrisa, czasami zbytnio uproszczone dialogi, brak bluzgów hehe, są to jednak szczegóły, tak naprawdę nieistotne, więc zapomnijcie, że w ogóle o nich pisałem.
Piękny film. 9+/10
30-05-2022, 10:09
NUMA Director
(30-05-2022, 10:09)Mental napisał(a): Dlaczego nikt nie wspomniał o występie Eda Harrisa? Scena, jak wychodzi z rządowej fury, odwraca się w stronę pasa startowego i w tym momencie każdego samca: niebezpieczna misja nadająca sens twojemu życiu, rodząca się w bólach przyjaźń, piękna, lojalna kobieta, która czeka na ciebie i przyjeżdża kolekcjonerską edycją Porsche, aby zabrać cię w stronę zachodzącego, pomarańczowego słoneczka. Czego więcej potrzebuje facet? Niczego.
Na filmie byłem z Żoną i jest zachwycona TG2, chyba nawet bardziej niż ja.
Także kobietom też się podoba :)
30-05-2022, 10:12
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2022, 10:14 przez Dirk.)
Ambasador białej rasy
Wiadomo, że jest zachwycona, bo każda prawdziwa niewiasta w głębi swej kobiecej duszy chce, żeby było tak jak w Top Gun ;)
30-05-2022, 10:18
TermiGifiernator
Moja zona tez wczoraj wyszla z kina zachwycona.
30-05-2022, 11:01
Stały bywalec
Czy znajdę gdzieś w jakość CAM scenę z "2:15" w kanionie? ;)
Dla kolegi pytam.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.
30-05-2022, 11:04
TermiGifiernator
A wlasnie przypomniales mi. Scena przelotu na 2.15 spowodowala, ze dawno nie siedzialem w kinie na krawedzi fotela. Co za scena, co za emocje, mimo ze wiedzialem jak to sie skonczy.
30-05-2022, 11:05
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 01-06-2022, 13:30 przez Danus.)
Do the crane, Danny-boy!
Liczba postów: 4,898
Liczba wątków: 11
No właśnie, jakimś cudem udało im się chłopa który widział w kinie już wszystko wcisnąć w fotel i sprawić ze zaciskał kciuki za bohaterów.
Jak im się to udało? Powrót do korzeni robienia dobrego kina, bejbe.
I tak, scena z Edem Harrisem miazga. I Bob tez oczywiście fajny, przez chwile jednak myślałem
I chyba wtedy film byłby jeszcze lepszy.
@Mental: serio nigdy nie widziałeś oryginalnego Top Guna?!
30-05-2022, 11:15
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2022, 11:19 przez Doppelganger.)
Stały bywalec
Dla mnie w tej scenie Maverick udowadnia że jest po latach - mimo 170 cm wzrostu - dalej samcem alfa ;) To moment, gdy młodzież z Top Gun przestaje heheszkować na temat staruszka. Prosty koncept, ale dodatkowo podkręcony przez
pokazanie na symulacji "rzeczywistego" terenu, z jakim będą mieli do czynienia podczas misji.
Dla mnie jedna z najlepszych scen akcji w ostatniej dekadzie, bo w tym roku to już nie wiem co mogłoby ją pobić.
Co do Eda Harrisa to mam wrażenie, że gość od 20 lat w ogóle się nie starzeje.
30-05-2022, 11:17
Ambasador białej rasy
Ja jeszcze ponarzekam.
W finale ktoś powinien zginąć. Przez to, że wszyscy cudownie przeżyli, końcówka jest za słodka. Kontrastuje to bardzo z tym, co wcześniej podkreślają bohaterowie w prywatnych rozmowach: że traci się ludzi, że stracisz wielu "skrzydłowych", że myśliwce 5 generacji są jak Starscream przy F-18 etc. A tu z wielkiej chmury mały deszcz.
Pod względem dramaturgicznym to jest poważne uchybienie.
30-05-2022, 11:19
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2022, 11:20 przez Mental.)
Do the crane, Danny-boy!
Tak jak pisałem w spoilerze, w finale powinien zginać Bob
30-05-2022, 11:23
Ambasador białej rasy
30-05-2022, 11:25
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2022, 11:25 przez Mental.)
Stały bywalec
Panowie, w finale powinien
Była taka okazja!!!
;)
30-05-2022, 11:27
Ambasador białej rasy
Panowie, ale musimy też zrozumieć, w jak trudnej i niedogodnej pozycji ustawili się twórcy TG:M.
W finale polecieli: Tomek, Rooster, kobieta-latynoska i czarnoskóry. Wiadomo, że dwaj pierwsi zginąć nie mogli, bo ich przeżycie było kluczowe dla fabuły. Uśmiercenie woman of kolor spotkałoby się ze zmasowaną krytyką, a uśmiercenie czarnego byłoby gorsze niż zgon George'a Floyda ;) Zatem wszyscy musieli wrócić do bazy cali i zdrowi.
EDIT
Chwila, przecież leciał jeszcze Bob (okularnik). Doppelganger, przyznaje ci rację.
Sory Bob.
30-05-2022, 11:31
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2022, 11:36 przez Mental.)
NUMA Director
I odebrać nerdom ich reprezentanta? :D Nope, can't do it.
Ale też myślałem, że zginie.
Trafiłem za to z Icemanem:
(29-03-2022, 20:04)Dirk napisał(a): Nie sądzę, żeby Cruise twardo postawił warunek, że Kilmer ma się pojawić i później dali go tylko na zdjęciu. Pewnie będą mieli jakąś wspólną scenę, gdzie Kilmer stawia zdołowanego Mavericka do pionu, czy coś w tym guście.
Albo uśmiercą postać Kilmera, trochę tak jak zrobili z bohaterem odgrywanym przez Jamesa Earla Jonesa w "Stanie zagrożenia".
30-05-2022, 11:36
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 30-05-2022, 11:38 przez Dirk.)
Do the crane, Danny-boy!
Dlatego właśnie nie dam dychy. Ale jest szansa na 9.5, ale ocenie po środzie.
30-05-2022, 11:37
Stały bywalec
(30-05-2022, 11:36)Dirk napisał(a): I odebrać nerdom ich reprezentanta? :D Nope, can't do it.
Ale też myślałem, że zginie.
Trafiłem za to z Icemanem:
(29-03-2022, 20:04)Dirk napisał(a): Nie sądzę, żeby Cruise twardo postawił warunek, że Kilmer ma się pojawić i później dali go tylko na zdjęciu. Pewnie będą mieli jakąś wspólną scenę, gdzie Kilmer stawia zdołowanego Mavericka do pionu, czy coś w tym guście.
Albo uśmiercą postać Kilmera, trochę tak jak zrobili z bohaterem odgrywanym przez Jamesa Earla Jonesa w "Stanie zagrożenia".
Co do Boba to
ma chłopak geny pilota ;) Jego stary walczył z kosmitami.
30-05-2022, 12:19
NUMA Director
O kurde! Nie skojarzyłem. No to już w ogóle pełen szacun :D
30-05-2022, 12:25
|