Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Prey, reż Dan Trachtenberg, 2022
(15-07-2022, 21:06)Mefisto napisał(a):
(15-07-2022, 20:34)marsgrey21 napisał(a): No właśnie dlatego, że lepiej wyszkoleni to Predzio najpierw wziął się za nich :)

No ale przecież wystarczyło w odpowiednim momencie strzelić mu w krtań :)

Cytat:To praktycznie fabuła oryginał z twistem, że kobieta którą Pred wziął za niegroźną rzuci mu wyzwanie.

W oryginale jej nie zabił tylko dlatego, że się nie udzielała, a i tak najsłabsi komandosi z paki potrafili nią zamieść podłogę. A tam była dorosła kobieta. Tutaj jest nastolatka, która już w trailerze mówi, że jest warta tyle co mężczyźni i musi to udowodnić.

Cytat:Wszyscy zakładają, że to będzie żenujące jak The Force Awakens z Rey, a równie dobrze może być jak w Aliens z Ripley.

Znając obecny przekaz i poziom Holly to będzie żenujące - co najwyżej może być mniej lub bardziej żenujące i tyle :)

Dziewczyna strzeli dopiero gdy zyska chęć zemsty po śmierci braci :) Jeśli chodzi o sztampowy tekst o wartości, to klisza która wcale nie musi psuć całego filmu, a pod względem fabularnym chęć udowodnienia swojej siły jest naturalna.

Ja wiem tylko jedno, gość poprzednio wyreżyserował film w którym główna bohatera była sympatyczna i zależnie od sytuacji zaradna albo przerażona, nie było tam problemu ze stron female character. Trailer do Prey równie dobrze mógł zostać zmontowany tak by wybrzmiewał w taki sposób, a sam film może być inny, poczekamy zobaczymy, nie mam problemu z przyznaniem się do błędu jeśli Prey okaże się szrotem.

Odpowiedz
(15-07-2022, 21:49)marsgrey21 napisał(a):  Trailer do Prey równie dobrze mógł zostać zmontowany tak by wybrzmiewał w taki sposób, a sam film może być inny, poczekamy zobaczymy, nie mam problemu z przyznaniem się do błędu jeśli Prey okaże się szrotem.

Piona, Mars! Dokładnie tak to widzę!

I jeśli się okażę dymiącą kupą, to odszczekam :)
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
(15-07-2022, 20:21)Mefisto napisał(a):
(15-07-2022, 19:11)marsgrey21 napisał(a): Jak dla mnie wydaje się oczywiste, że wszystko rozegra się o spryt i zasadzki, bo co stoi na przeszkodzie by nawet chuderlawa indianka wykonała bardzo ostrą strzałę i w odpowiednim momencie strzeliła Predziowi w krtań?

To co stało na przeszkodzie całemu plemieniu lepiej wyszkolonych w boju od niej Indian? :)

Coś pewnie odkryje/dowie się/zrozumie. Przecież gdyby Arnold kompletnie przypadkowo nie utaplał się w glince to Pred by mu tam wyrwał kręgosłup ;)

Odpowiedz
No wiadomo, że kąpiel w błocie była favorem scenariuszowym. Ale za to jak logicznym! Nie sądzę, aby drugi raz ktoś zrobił taki numer (choć pewnie się mylę). Liczę na jakiś fajny przekręt - wtedy będę zadowolony. Inna inszość jest taka, że temat predka był mocno eksploatowany i nic dobrego z tego nie wyszło. Zasadniczo, to - podobnie jak Ridley - ubili tę markę. Jakby się kurva zmówili, żeby ubić Obcego i Predka.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
(15-07-2022, 21:49)marsgrey21 napisał(a): pod względem fabularnym chęć udowodnienia swojej siły jest naturalna.

Chyba tylko z perspektywy XXI-wiecznych feministek, nie z punktu widzenia nastoletniej Komanczki.

Cytat:Ja wiem tylko jedno, gość poprzednio wyreżyserował film w którym główna bohatera była sympatyczna i zależnie od sytuacji zaradna albo przerażona, nie było tam problemu ze stron female character.

True, tylko w tamtym filmie nie było Predatora, a otyły John Goodman :) Ponownie była to też dorosła kobieta + tamten film powstał jednak w innych czasach/klimacie. Jasnym jest, że pewnie będzie tam jakaś wolta, aczkolwiek wątpię, żeby zwiastun został jakoś genialnie zmontowany aby wyprowadzić nas w pole. Jak już pisałem, gdyby Holly było inne, to nawet mógłbym się jarać, ale ja po prostu wiem, jak to się skończy i tyle :) No i nie zapominajmy, że nawet Shane Black położył Predzia, więc jak teraz ta dziołcha też go położy, to nie ma zdziwienia :)
Don't play with fire, play with Mefisto...
http://www.imdb.com/user/ur10533416/ratings

Odpowiedz
To nie Apocalypto, żeby robić to po gibsonowemu i realistycznie, tylko sci fi, w oryginale też igrali z rzeczywistością, w pierwszej połowie film wygląda jak satyra kina akcji, a później ci sami commando są zarzynani jeden po drugim, dajmy na to, że główna bohaterka to córka wodza która chce coś udowodnić... Whatever, jeśli film będzie dobry, to mam w dupie takie uwspółcześnione elementy, bo to detale.

Z resztą w trailerze też pokazano jak kończy się "próba wykazania się", główna bohaterka rusza ubić niedźwiedzia, ale daje ciała, niedźwiedź ją goni to predator go zabija. Później widać, jak wataha rusza na polowanie, a dziewczyna chce iść za nim (jest dialog, I wanna to protect you...) bo zapewne nikt nie wierzy, że widziała Preda.

Jest scena jak chowa się całkowicie w błocie i robi pułapki, czyli będzie to taka zabawa w kotka i myszkę jak w oryginale, do tego nie trzeba mieć ramion jak Arnold i trudno tutaj zwiastować czy film będzie słaby, bo te wszystkie dialogi są wyrwane z kontekstu by brzmiały jakby był to film o strong woman.

Odpowiedz
Oczywiście, ze trzeba miec ramiona jak Arnold. Jakby Dutch nie byl dojebanym koksem to nie zrobilby pulapki ktora uratowala mu zycie i nie zrobilby sobie łuku. Cala reszta tych filmów, ktore próbują nam wmowic, ze wystarczy spryt w walce z kosmicznym łowcą to o kant dupe otluc bzdety:)
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
(15-07-2022, 23:22)marsgrey21 napisał(a): bo te wszystkie dialogi są wyrwane z kontekstu by brzmiały jakby był to film o strong woman.

Teraz co drugi film jest o strong woman, także... :)

Odpowiedz
Ale Arnold fizycznym zagrożeniem dla Predka nie był. W zestawieniu siła v siła - w zasadzie nie istniał. Był jak dziecko :)

Odpowiedz
Ale sila Arnolda pomogla mu z nim wygrac. Jakby byl chuderlakiem to by nawet nie mial sily wypelzac na brzeg w wiadomej scenie z blotem.
Terminator | Aliens | Terminator 2: Judgment Day | True Lies | Titanic | Avatar
Directed by James "THE KING" Cameron

Odpowiedz
Nie była jednak elementem decydującym. W tym aspekcie Pred jednak ma potężna przewagę. Arnold wygrał determinacją, pomysłowością, szczęściem (glinka) i kodeksem honorowym Predka który poszedł z nim na piąchy..
Teraz trzeba to "przełożyć" na mniej dopakowaną postać. Nie wiem czy to wyjdzie ale myślę że dać się da ;)

Laska np mogłaby wciągnąć Predka na bagna albo wywołać lawinę na zboczu góry ;)

Odpowiedz
Ona może wykonać pułapki które nie wymagają zajebistej tężyzny fizycznej, zobaczymy co zrobi. Ma przewagę nad nim taką, że walczy na swoim terenie i zapewne była przygotowana do budowania broni i pułapek, więc to nie będzie "last stand" jak w przypadku Arnolda.

Dla przykładu... Może wyprowadzić Preda w jakiś teren zamieszkany przez dziką zwierzynę która go zaatakuje i odwróci uwagę, a samemu przygotować atak, możliwości jest setki by napisać to wiarygodnie i ciekawie.

Odpowiedz
(16-07-2022, 00:13)marsgrey21 napisał(a): Ma przewagę nad nim taką, że walczy na swoim terenie i zapewne była przygotowana do budowania broni i pułapek

Abstrahując od tego, że Arnold nie był pierwszym lepszym kulturystą, tylko przeszkolonym komandosem, to skąd w ogóle przekonanie, że nastoletnia Indianka jest jakkolwiek przygotowana do budowania broni i pułapek? Bo jest Indianką? Sorry, ale to tak nie działa.

Cytat:Dla przykładu... Może wyprowadzić Preda w jakiś teren zamieszkany przez dziką zwierzynę która go zaatakuje i odwróci uwagę

No tak, bo dotychczas Predator jak dziecko nabierał się na podobne sztuczki kuglarskie. Zaczynacie widzę sięgać po antyargumenty - zaraz usłyszę, że laska pokona go miłością :)

Odpowiedz
Jak na razie to nikt go na bagna nie wciągał ani nie zwalał na niego góry :p

W dwójce Pred kilka razy zgrzeszył nadmierną pewnością siebie i podłożył się znacznie bardziej więc już nie przesadzajmy ;) Tym bardziej może się jak najbardziej naciąć na coś o czym nie wie ;)

Odpowiedz
A Arnold mógł zwabić Preda by wlazł na kłodę i dostał z łuku? Dobra, ta dyskusja prowadzi donikąd, ja skończyłem.

Odpowiedz
Ta dyskusja, wręcz przeciwnie, kolego! pokazuje jak dobrze był skonstruowany scenariusz pierwszego predka! Poza tym, pokazuje także, że mimo wyczynów w ostatnich latach z marką, wciąż są oczekiwania wobec tej postaci. I bardzo dobrze!!!

Najpewniej będzie tak, że wyjdzie wyrzyg z babką, co to - jak ujął Mefisto - pokona predka miłością lub inne takie, nowoczesne bullshity. Wszystkie inne rozwiązania i tak będą lepsze, więc who cares? Ostatni Predek w scenariuszu Blacka był przecież hajpowany pod niebiosa, a potem wyszły te dokrętki, a na koniec wyszedł taki szajs, że trudniej znaleźć coś gorszego w tym temacie :/

Odpowiedz
Wszyscy się mylicie, żaden nie ma racji. Z lasu wyjdzie xenomorph, zobaczycie.

Odpowiedz
(16-07-2022, 07:30)Debryk napisał(a): Ostatni Predek w scenariuszu Blacka był przecież hajpowany pod niebiosa, a potem wyszły te dokrętki, a na koniec wyszedł taki szajs, że trudniej znaleźć coś gorszego w tym temacie :/
O tak. Pamiętam jak pojawiły pierwsze zwiastuny i dziwiłem się, czemu ludzie tak wyczekują, w tym na polskim internecie. Pamiętam jednego gostka z polskiej grupy facebookowej, który podniecał że będzie świetne (a jak potwierdzą sie plotki o udziale Arnolda w końcówce to będzie 10/10), z czym otwarcie polemizowałem. I gostek próbował mnie m.in. przekonać że pierwszy Pred też był częściowo świadomą komedią (jako przykład dał "Bad idea").

Oczywiście jak film wyszedł, to ludzie zrobili pikachu face i wyszło na moje. I z Prey będzie podobnie :).

Odpowiedz
(16-07-2022, 01:01)marsgrey21 napisał(a): A Arnold mógł zwabić Preda by wlazł na kłodę i dostał z łuku? Dobra, ta dyskusja prowadzi donikąd, ja skończyłem.

Ja polecam jeszcze raz obejrzeć ten film - Arnolda w chuj ciężkiej pracy kosztowały te wszystkie pułapki, a łuk jaki sobie zrobił i jak go napiął, to tę laskę by złożył w sekundę. W dodatku były to pułapki zbudowane z myślą taktyczną przez człowieka, który zjadł zęby na walce różnego sortu, czego młoda indiańska laska zwyczajnie nie posiada. To tyle w kwestii SF pokroju "zwali na niego górę lub wciągnie na bagna" (które same ją wciągną przy okazji). Jej jedyny ratunek widzę tu jedynie we wiernym psie, ale nie oszukujmy się - wystarczy, że Predator ryknie i będzie się za pieskiem kurzyło.

Odpowiedz
Znam go na pamięć i zrozumiałem, Prey będzie gówniany. Dotarło.

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon