Ankieta: Jak oceniasz film?
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Super było to, że Maverick grał razem z nimi
[Wyniki ankiety]

Uwaga: To jest publiczna ankieta, więc każdy może zobaczyć na co zagłosowano.

Top Gun: Maverick (2020) reż. Joseph Kosinski
Sądzę, że nawet gdyby znalazła czas i wynotowała sobie wszystkie pozytywy "Mavericka" to w kolejnym Bondzie i tak zrobiliby wszystko na przekór. Żeby "urealnić" 007 i uczynić go prawdziwszym :D
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Wy naprawdę uważacie ten film za takie arcydzieło, czy wszyscy kręcicie bekę? Bo już się zgubiłem.
Captain Obvious

Odpowiedz
Tak :)

Odpowiedz
A kto to przyszedł, pan maruda.
http://huntersky.deviantart.com
''WHATTUP, BIOTCH!" - Harrison Ford

Odpowiedz
(03-08-2022, 19:31)Reno napisał(a): Wy naprawdę uważacie ten film za takie arcydzieło, czy wszyscy kręcicie bekę? Bo już się zgubiłem.

Kręcenie beki było z Toma bo grał razem z chłopakami. Ale poza tym... Damn, to 10/10 w swojej kategorii.
Oświadczenie: The Wire jest najlepszym serialem jaki widziałem. Six Feet Under jest na drugim miejscu.

Odpowiedz
(03-08-2022, 19:31)Reno napisał(a): Wy naprawdę uważacie ten film za takie arcydzieło, czy wszyscy kręcicie bekę? Bo już się zgubiłem.

Mogę za siebie odpowiedzieć?
Nie, TG:2 to nie arcydzieło. To nawet nie leży w połowie drogi do arcydzieła. Ale to film, który bierze za gębę nostalgię i wypluwa ją w moją twarz, ale robi to z szacunkiem. Z jednej strony fabularnie jest 80', czyli stawka wujowa, emocje naciągane. Z drugiej bierze te elementy i ustawia w szeregu z wielkim szacunku wobec pierwowzoru. Zaś z trzeciej potęguje to, co dobre w oryginale i dodaje nowe (po staremu). Więc z tego poziomu film, choć daleki od bycia ARCY, winduje swoją pozycję do ścisłej topki. Wisi na TOPce sequeli, jest te jednym z lepszych war-action flicków wszechczasów, a do tego uciągnął własny ciężar, dostarczając jedne z najlepszych sekwencji fighterów, jakie kino widziało.

Nie, nie jest to arcydzieło. Ale to piekielnie dobrze przygotowany produkt, którym można się delektować.

EDIT: Literówka.
“A man holds sacred only 3 things. His home, his children, and his mother. He who dares to harm any of these, whomever god he serve, pray to them for mercy. You will receive none from the man.”

Odpowiedz
To co wyżej.
Wszystko jest możliwe, niemożliwe zabiera tylko trochę więcej czasu.

Odpowiedz
Dobra. Ok notstalgia.

Tylko, że ten film poza odrobiną nostalgii nie miał za wiele do zaoferowania. Gdyby to się nazywało inaczej niż Top Gun i nie było tam Cruisa, to kto by to oglądał.

Z kim oni walczyli? W jakieś części świata? To byli ruscy? Korea? Chiny? Gdzie się ta operacja odbywała bo raz biegają po śniegu, a chwilę poźniej latają w kalifornijskim słońcu.

Czy ten cel do zniszczenia to był w ogóle jakoś istotny? Bo wspomnieli chyba ze dwa zdania o tym. Czy warto było ryzykować życie "najlepszych pilotów na świecie" i maszyby warte dziesiątki milionów dolarów? :)

Słabiutki wątek miłosny - zupełny brak chemii między Top Gunem, a JC.

Cringe na kazdym kroku i to taki średnio nostalgiczny. Wszechobecna masturbacja Tomem i Maverickiem. Postacie poboczne to sama tektura (Hamm, Parnell), może prócz Roostera, który mimo, że karykaturalny, na końcu okazuje się taki jakiego wszyscy oczekiwali, czyli nijaki.

Wisienką na torcie automasturbacji Toma jest jazda na motocyklu Kawasaki H2R - obecnie chyba najpotężniejszy motocykl dostępny na rynku.

Żeby nie było, film miał dobre momenty, typu rozmowa z Kilmerem. To była nostalgia. Just let go, Tom. Ale Tom nie posłuchał.

Deus ex machina pomijam, ale dla mnie tanie rozwiązania.

Przepraszam, za chaos wypowiedzi, kawa mi weszła za mocno.
Captain Obvious

Odpowiedz
Będzie lincz...
Zabili Pana Jezusa i wyłączyli komentarze...

Odpowiedz
(04-08-2022, 10:55)Reno napisał(a): Gdyby to się nazywało inaczej niż Top Gun i nie było tam Cruisa, to kto by to oglądał.

But... that's the point.
http://www.filmweb.pl/user/tynarus120
Forum światopoglądowe filmowe

Odpowiedz
(04-08-2022, 10:55)Reno napisał(a): Dobra. Ok nostalgia. Tylko, że ten film poza odrobiną nostalgii nie miał za wiele do zaoferowania.
Trochę nostalgii, ale bardziej chodzi po prostu o to, że film jest zrobiony w starym stylu, uderza w struny w które kiedyś się uderzało, a nie w te, które dominują we współczesnych blockbusterach. Wg mnie to właśnie ta odmienność, powrót do starych dobrych czasów dała taki dobry wynik w kinach.
W ogóle zapominasz też o efektach specjalnych: przecież to jest inna liga niż wszechobecne CGI tałatajstwo. Dla mnie ta namacalność miała ogromny wpływ na ocenę filmu.

Cytat:Z kim oni walczyli? W jakieś części świata? To byli ruscy? Korea? Chiny? Gdzie się ta operacja odbywała bo raz biegają po śniegu, a chwilę poźniej latają w kalifornijskim słońcu.
Iran.
Gdy latasz myśliwcem to nie jest wielki problem przenieść się znad ośnieżonych górskich szczytów do słonecznych dolinek.

Cytat:Czy ten cel do zniszczenia to był w ogóle jakoś istotny? Bo wspomnieli chyba ze dwa zdania o tym. Czy warto było ryzykować życie "najlepszych pilotów na świecie" i maszyby warte dziesiątki milionów dolarów? :)
Gdy wrogi reżim buduje potajemnie fabrykę atomówek, to jest to chyba dosyć istotne, nie? I US Army chyba może sobie pozwolić na wysłania tam dosłownie kilku myśliwców.

Odpowiedz
Ale chodzi o to, że wrogiem w tym filmie są demony z przeszłości Mavericka i Roostera, brak zaufania dowództwa i walka pilotów z własnymi umiejętnościami. A czy finał ma miejsce w Iranie, Afganistanie, na Uralu czy na Górce Gołonoskiej, to dla mnie jest kompletnie bez znaczenia.

Odpowiedz
(04-08-2022, 11:10)simek napisał(a):
(04-08-2022, 10:55)Reno napisał(a): Dobra. Ok nostalgia. Tylko, że ten film poza odrobiną nostalgii nie miał za wiele do zaoferowania.
Trochę nostalgii, ale bardziej chodzi po prostu o to, że film jest zrobiony w starym stylu, uderza w struny w które kiedyś się uderzało, a nie w te, które dominują we współczesnych blockbusterach. Wg mnie to właśnie ta odmienność, powrót do starych dobrych czasów dała taki dobry wynik w kinach.
W ogóle zapominasz też o efektach specjalnych: przecież to jest inna liga niż wszechobecne CGI tałatajstwo. Dla mnie ta namacalność miała ogromny wpływ na ocenę filmu.

Cytat:Z kim oni walczyli? W jakieś części świata? To byli ruscy? Korea? Chiny? Gdzie się ta operacja odbywała bo raz biegają po śniegu, a chwilę poźniej latają w kalifornijskim słońcu.
Iran.
Gdy latasz myśliwcem to nie jest wielki problem przenieść się znad ośnieżonych górskich szczytów do słonecznych dolinek.

Cytat:Czy ten cel do zniszczenia to był w ogóle jakoś istotny? Bo wspomnieli chyba ze dwa zdania o tym. Czy warto było ryzykować życie "najlepszych pilotów na świecie" i maszyby warte dziesiątki milionów dolarów? :)
Gdy wrogi reżim buduje potajemnie fabrykę atomówek, to jest to chyba dosyć istotne, nie? I US Army chyba może sobie pozwolić na wysłania tam dosłownie kilku myśliwców.

To czy to nie wymagało jakiejś większej podbudowy? Jakiegoś dramatyzmu? "Wiecie jak wam się nie uda to koniec świata". W dodatku banda smarków, którzy nie potrafią się dodadać między sobą. 

To średnio wygląda na Iran, praktycznie wcale. 

Z pozostałym się zgadzam była nostalgia i film w starym stylu, tylko, że nie do końca. Ile razy można wysłuchiwać jakim to legendarnym pilotem jest Maverick? No cring'u to tam było sporo. 

"Nie myśl, działaj, Maverick"  
Captain Obvious

Odpowiedz
(04-08-2022, 11:25)Huntersky napisał(a): Ale chodzi o to, że wrogiem w tym filmie są demony z przeszłości Mavericka i Roostera, brak zaufania dowództwa i walka pilotów z własnymi umiejętnościami. A czy finał ma miejsce w Iranie, Afganistanie, na Uralu czy na Górce Gołonoskiej, to dla mnie jest kompletnie bez znaczenia.

Tylko, że nie wiedząc jaka jest stawka, niespecjalnie się jarałem tą misją. Szczególnie, że jest prawie "niemożliwa" i "samobójcza".

Demony przeszłości Mavericka zagrały w tym filmie akurat całkiem nieźle, trzeba przyznać. No i sceny lotnicze to majstersztyk, chyba niczego takiego wcześniej nie było. W porównaniu z Nolanem i Dunkierką to już w ogóle bomba :)
Captain Obvious

Odpowiedz
(04-08-2022, 11:53)Reno napisał(a): To średnio wygląda na Iran, praktycznie wcale. 

Wbrew pozorom Iran to nie pustynia z Baśni z tysiąca i jednej nocy:
[Obrazek: EN3_GviVUAE9ogt.jpg]
[Obrazek: img-20180422-075653-273.jpg?w=500&h=-1&s=1]
[Obrazek: Mountain-Landscape-Trekking-Tours-Iran-1.jpg]
[Obrazek: 703aa630169a637e36167a0a9ccada37--native...cenery.jpg]
[Obrazek: 7.jpg]

I tak. Mają tam zimy (sam się zdziwiłem):
[Obrazek: Snow-Qom-Iran5.jpg]
[Obrazek: 61540543.jpg]

Odpowiedz
No dobra, to pierwsze foto przekonuje :)
Captain Obvious

Odpowiedz
Reno napisał(a):Dobra. Ok notstalgia.

Dupa nie nostalgia. Ja do oryginalnego "Top Guna" żadnej nostalgii nie czuję, ba, film świadomie i w całości obejrzałem jakiś tydzień przed seansem dwójki i spoko był ten filmik ale to tyle. Odpal sobie jakikolwiek blockbuster +150 mln z ostatnich nie wiem, 5-10 lat i porównaj z nowym "Top Gunem", wtedy zrozumiesz czemu ludziom ten film tak się podoba. Praktyczne efekty specjalne, te wizualne wpasowane tylko tam gdzie potrzeba, prosta ale wciągająca historia bez jakiejś wydumanej stawki, sympatyczni bohaterowie itp a to wszystko podane z szacunkiem do widza. Jasne, nie jest to żadne arcydzieło , ba, w tym roku widziałem dwa znacznie lepsze obrazki (hongkoński "Limbo" i "Old Henry") ale nowy "Top Gun" to w swojej klasie kawał świetnego filmu po prostu.
The height and weight of the victim can only be estimated from the partial remains. The torso has been severed in mid-thorax; there are no major organs remaining. Right arm has been severed above the elbow with massive tissue loss in the upper musculature... partially denuded bone remaining...

Odpowiedz
(04-08-2022, 11:56)Reno napisał(a): Tylko, że nie wiedząc jaka jest stawka, niespecjalnie się jarałem tą misją. Szczególnie, że jest prawie "niemożliwa" i "samobójcza".
No stawką jest życie pilotów, którzy mają zmierzyć się z największym wyzwaniem w ich karierze. Z ich perspektywy to chyba mało istotne, czy w bunkrze jest magazyn broni, czy centrum wzbogacania uranu. Mają rozjebać budę przelatując wcześniej przez ciasny tor przeszkód, na koniec oddając precyzyjny strzał na granicy wytrzymałości ciała i maszyny.

W ogóle Top Gun to chyba bardziej film sportowy niż wojenny.

Odpowiedz
(04-08-2022, 12:40)slepy51 napisał(a):
Reno napisał(a):Dobra. Ok notstalgia.

Dupa nie nostalgia. Ja do oryginalnego "Top Guna" żadnej nostalgii nie czuję, ba, film świadomie i w całości obejrzałem jakiś tydzień przed seansem dwójki i spoko był ten filmik ale to tyle. Odpal sobie jakikolwiek blockbuster +150 mln z ostatnich nie wiem, 5-10 lat i porównaj z nowym "Top Gunem", wtedy zrozumiesz czemu ludziom ten film tak się podoba. Praktyczne efekty specjalne, te wizualne wpasowane tylko tam gdzie potrzeba, prosta ale wciągająca historia bez jakiejś wydumanej stawki, sympatyczni bohaterowie itp a to wszystko podane z szacunkiem do widza. Jasne, nie jest to żadne arcydzieło , ba, w tym roku widziałem dwa znacznie lepsze obrazki (hongkoński "Limbo" i "Old Henry") ale nowy "Top Gun" to w swojej klasie kawał świetnego filmu po prostu.

Zgadzam się częściowo, widowisko, praktyczne efekty, podniebne pojedynki to zdecyowany plus, ale reszta to jest już taka sobie. Nie wiem o czym mówisz, pisząc o szacunku do widza, co miał mi ktoś z obslugi walnąć plaskacza przed seansem?

I chyba wolałbym wydumaną stawkę niż lecimy nie wiadomo po co, nie wiadomo gdzie, ale będzie trudno. 

Ja nie twierdzę, że to zły film, wręcz przeciwnie, dość dobry, ale czy zasłużył na te 10/10 i wielokrotne wizyty w kinie? Moim zdaniem nie. 

I
Captain Obvious

Odpowiedz
https://variety.com/2022/film/news/quentin-tarantino-praises-top-gun-maverick-1235333722/

“I fucking love ‘Top Gun: Maverick.’ I thought it was fantastic,” Tarantino said. “I saw it at the theaters. That and [Steven] Spielberg’s ‘West Side Story’ both provided a true cinematic spectacle, the kind that I’d almost thought that I wasn’t going to see anymore. It was fantastic.”

Odpowiedz

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon